Lupka do HFT? - Lista proponowanych szkiełek
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
- Marysh
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Lupka do HFT? - Lista proponowanych szkiełek
Koledzy, przestańcie używać słowa " paralaksa " do ustawiania ostrości obrazu. Paralaksa to coś innego.
- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Tematy: 38
- Kontakt:
Nie jest to takie łatwe jak myślałem, bo ta luneta ostrzy dobrze w dużym zakresie odległości. Ustawiłem ostrość na około 18m i zaczyna ostrzyć już od 9 metra i zaczyna rozmywać od około 26 metra. Im dalej tym bardziej rozmywa, ale bez problemu jestem w stanie odczytać literki na kartonie, które mają około 2,5cm wysokości. Tak samo jestem bez problemu je w stanie odczytać na 8 metrze. No nic, zostawiam to tak jak jest, nic więcej nie wymyślę, będę strzelał i zobaczę co wystrzelam i może po zawodach przyjdzie mi do głowy pomysł jak to zmienić, aby było efektywnie.
Beeman P17 | Zoraki HP-01 Ultra | Walther LGM-2 10x24 | Walther LG400 5-20xLRF | Walther LG400 15-60x52 | Walther LG500 15-60x52
Strzelnica Pneumatyczna: SMKS Kęty - LOK Nowa Wieś
- rafhie
- Reactions:
ustaw figurki w linii tak żebyś je widział wszystkie w lunecie.Minimum skrajne dystanse i srodek. najłatwiej zgrać mulenie i wyłapqć różnice. Ja rozstawiam sobie kartoniki z napisanym dystansem na jakim stoją i obok figurki.
- PawelW
- Reactions:
- Tematy: 112
Kacper, ustaw sobie ostrość pod swoje oczy. Kiedyś jak byłem młodszy miałem ustawią ostrość w przedziale 13,14-25,28 potem jak mi się oczy posypały przeniosłem zero tam gdzie już nie widzę czyli na 35 metr i ostrość mam od 20 do 35 metra. Nie sugeruj się stereotypami tylko własną fizyką: widzisz - trafiasz jest ok, masz problemy z innymi odległościami - spróbuj przestawić optykę
----------------------------------------
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie, zapytaj, czy mógłby tego nie robić
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie, zapytaj, czy mógłby tego nie robić
- Łysy
- Reactions:
- Tematy: 23
Ustawianie ostrości pod siebie ma na celu ułatwienie trafiania celów na odległościach z którymi masz najwięcej trudności lub po prostu są trudne (czyli np: dalekie). Jeśli przy tym ustawieniu obraz zaczyna ci się psuć od 26 metra to jak radzisz sobie z celami na dalekich odległościach? np: KZ 25 mm na 37 metrze. Tak jak napisał PawełW , każdy ustawia lupkę pod siebie ale zasada główna jest taka żeby ustawienie ostrości pomagało ci w strzelaniu a szczególnie trafianiu celów które sprawiają ci najwięcej problemów.
Jeśli lupka ostrzy ci zbyt długi zakres pokąbinuj z pokrętłem dioptrii, wykręcając trochę dioptrie skracasz dystans pełnej ostrości lunety, tak w każdym bądż razie jest w mojej lupce.
Jeśli lupka ostrzy ci zbyt długi zakres pokąbinuj z pokrętłem dioptrii, wykręcając trochę dioptrie skracasz dystans pełnej ostrości lunety, tak w każdym bądż razie jest w mojej lupce.
Steyr z krzywą lufą + Vortex PST I
- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Tematy: 38
- Kontakt:
Strzela w punkt na 42m, mimo ostrości ustawionej na 18m. Ustawiłęm sobie cel na 42m, ostrość na 18m i trafiam bez problemu z kółeczko o średnicy 20mm. Ja mam problem z tymi bliskimi, są najbardziej rozmyte i robić trzeba największe poprawki. Najczęściej je pudłuję, choć wszyscy mówią, że to proste cele.
No i oczywiście stojąca + klęcząca, ale to nie problem lunety, tylko mojego ciała i braku techniki.
W tym EFR mam problem po rozmyciu ocenić odległość, bo różnice od 15m ++ są bardzo małe. Albo są duże, tylko ja ich nie widzę
Zatem muszę się uczyć oceniać odległość "na oko".
No i oczywiście stojąca + klęcząca, ale to nie problem lunety, tylko mojego ciała i braku techniki.
W tym EFR mam problem po rozmyciu ocenić odległość, bo różnice od 15m ++ są bardzo małe. Albo są duże, tylko ja ich nie widzę

Beeman P17 | Zoraki HP-01 Ultra | Walther LGM-2 10x24 | Walther LG400 5-20xLRF | Walther LG400 15-60x52 | Walther LG500 15-60x52
- tommylee
- Administrator
- Reactions:
- Tematy: 169
- Grupa: Administratorzy
takich rzeczy nie powinno się robić. Ja wiem, że tak się da ale nie o to chodzi.
Dioptrie są po to, żeby je ustawić pod wadę wzroku - krzyż musi być ostry.
Dlatego masz niski montaż.
Kacper potrenuj trochę. Ściągę masz, która pasuje i masz dobra trajektorię.
Z przodu najważniejsze jest trzymać oko osiowo, kontroluj obwódkę w okularze i wtedy namierzaj KZ a wszystko będziesz z przodu wymiatał i z tyłu też, Jak dobrze ocenisz odległość, nie będziesz miał odskoku lub nie zawieje ci wiatr.

A wymuszone to już inna bajka

Najlepiej na pierwszych zawodach idź z kimś doświadczonym, to ci powie co robisz źle.
- rek
- Reactions:
- Tematy: 24
Spisałem/narysowałem sobie zależności związane do regulowaniem posiadanego szkła pod HFT. Nie jest to podbudowane książkową wiedzą o optyce ani wzorami, a głównie własnymi obserwacjami. Jednak jeśli wszystko zgadzałoby się, to może jeszcze komuś się przyda.
Dotąd dążyłem do uzyskania jednakowej wysokości obu zielonych punktów (aby z podobną skutecznością rozróżniać odległości na obu krańcach toru, ale dała mi do myślenia uwaga Marka o skoncentrowaniu się na słabiej trafianym końcu toru)
Dotąd dążyłem do uzyskania jednakowej wysokości obu zielonych punktów (aby z podobną skutecznością rozróżniać odległości na obu krańcach toru, ale dała mi do myślenia uwaga Marka o skoncentrowaniu się na słabiej trafianym końcu toru)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Święty
- Reactions:
- Tematy: 1
Valiant x10 lub falcon endura 1-10x24. Czy ktoś ma te celowniki na cywilizowanej sprężynie?
hw 97 kt
- jarni8
- Reactions:
- Tematy: 28
Valianta ma Krzysiek (ktr21), Falcona miał na pewno Dawid (Dietrich) oraz chyba Piotrek (speniuch) i jak dobrze pamiętam gościł też u Darka (zaurus). Wszyscy strzelają w HFT2 na zawodach i często goszczą na pudle

- ktr21
- Reactions:
Co więcej mam Valianta już niemal 2 lata i jakoś żyje.
Na horyzoncie pojawiła się nowa luneta i to w ciekawej cenie, Pewnie na najbliższych zawodach zaczną się pojawiać na karabinkach
2-12X24SFIR Compact FFP
https://www.discoveryopt.com/HD-2-12X24 ... Scope.html
co przy cenie poniżej 700 zł czyni ją ciekawą propozycją, ale to trzeba sprawdzić w boju. Ja swoją już mam, tylko ciągle brakuje czasu na zabawę ;D
Na horyzoncie pojawiła się nowa luneta i to w ciekawej cenie, Pewnie na najbliższych zawodach zaczną się pojawiać na karabinkach

2-12X24SFIR Compact FFP
co przy cenie poniżej 700 zł czyni ją ciekawą propozycją, ale to trzeba sprawdzić w boju. Ja swoją już mam, tylko ciągle brakuje czasu na zabawę ;D
TX200 + Valiant 10x32
Dragon Team
Dragon Team
-
- Reactions:
Mam obie te lunety na cywilizowanych sprężynach i obie działają

Lepiej strzela mi się jednak z Falcona.
- AndyOO
- Reactions:
- Tematy: 12
Tylko jak się przez przypadek nie sprawdzi i padnie, to proszę mnie za to nie winić, bo ja ją kupiłem na PCP, a nie na sprężynęktr21 pisze: ↑28 sierpnia 2024, 15:41 Co więcej mam Valianta już niemal 2 lata i jakoś żyje.
Na horyzoncie pojawiła się nowa luneta i to w ciekawej cenie, Pewnie na najbliższych zawodach zaczną się pojawiać na karabinkach![]()
2-12X24SFIR Compact FFP

- Święty
- Reactions:
Krzysiek, faktycznie celownik zapowiada się ciekawie, jest już kilka filmików na yt. Przy tej cenie i z regulacją paralaksy to może być hit. Jeżeli wytrzyma na sprężynie to będzie super wybór. Gdzie zakupiłeś? Za wielką wodą czy na starym kontynencie. Co tam piszą o gwarancji?
hw 97 kt
- Święty
- Reactions:
AndyOO jest rozwiązanie. Wsadź swoją na sprężynę i sprawdź, społeczność będzie wdzięczna i nikt nie będzie miał pretensji jakby co..
Pozdro.
Pozdro.

hw 97 kt