Współczynnik balistyczny śrutu ?

Tematy dotyczące wiatrówek

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
jarni8
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 5
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Współczynnik balistyczny śrutu ?

Post autor: jarni8 »

Razonek pisze: 18 września 2023, 21:10 Screenshot_20230918_210934_Exterior ballistics.jpg
Z jakiej apki te screeny? Skąd ją pobrałeś?
HW100T + S10i
Awatar użytkownika
Razonek
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Razonek »

To exterior ballistic. Jak dobrze pamiętam to z sklepu play.
Hatsan Hydra QE + Vector Optics sentinel 8-32x50
bruno_Hof
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: bruno_Hof »

jarni8 pisze: 18 września 2023, 20:52 Czy ktoś poleci jakiś wzór lub obecnie działającą stronę internetową lub możliwą do pobrania aplikację z zaimplementowanym kalkulatorem do policzenia BC śrutu mając takie parametry:
V0 = 240m/s,
V na 40 metrze = 185m/s
Śrut zwykły Exact 0.547 w przyjmijmy normalnych warunkach atmosferycznych, bez wiatru itd?
Liczy to Chair-Gun,po wstawieniu parametrów
Przykładowo:
zero na 25m
-opad na 45m,który wstawiasz ze znakiem "-" w odpowiednie okno. Tak jak wcześniej napisał Dębowy,każda kufa ma inny BC.
BC.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tommylee
Administrator
Administrator
Reactions:
Tematy: 154
Grupa: Administratorzy

Post autor: tommylee »

Chair-Gun jest tez na androida :-D
Działa ułomnie w stosunku do wersji na kompa ale coś tam pokazuje.

Najlepiej jak sprawdzisz to sam :-D
Co śrut to inna parafia.

Ustaw dwa chona na rożnych dystansach i sam sprawdź poszczególne matryce.
A jak ci się tego nie chce robić to ustaw zero dla pojedynczej matrycy i strzelaj na dalszą odległość. Rożnica w opadzie prawdę ci powie.
Pamiętaj o tej samej prędkości wylotowej.

Co ci to da? W sumie nic bo na 42m będzie 0-3 może 4 mm różnicy.

Więcej zyskasz sprawdzając który śrut jest mniej podatny na wiatr :-D

Dla przykładu.
Minione zawody AB na 25m strzelałem matryca 54 a na 50m 62.
:one:
Pozdrawiam Tomek :-)
LG300 XT + LCS 35*45 / Leupold 3-9*33 EFR
http://forum-bron.pl/app.php/rules
Awatar użytkownika
jarni8
Reactions:

tommylee pisze: 19 września 2023, 07:59 Chair-Gun jest tez na androida :-D
...
Najlepiej jak sprawdzisz to sam...
Mam ów jegomościa :-D Znalazłem tarczę z ostatniego sprawdzania trajektorii, grupa 5 strzałów na 40m miała 4.1 cm opadu, co wedle kalkulatora BC dało wartość 0.0192, czyli super bo moja poprzednio wyznaczona empirycznie wartość to było 0.0196.
tommylee pisze: 19 września 2023, 07:59 A jak ci się tego nie chce robić to ustaw zero dla pojedynczej matrycy...
Mam właśnie taki plan. Strzelę 5x przez chrono z bliska, potem 5x przez chrono na 40m (mam nadzieję go nie zastrzelić przy okazji ;laughing: ) i do obliczeń wrzucę średnie z obu serii... ciekawe jak bardzo się będzie zgadzać z Chairgunem. Jeśli na wylocie jest 240, to przy wyżej wyliczonym BC = 0.0192 powinno mi na 40m latać ze średnią prędkością 182 m/s.
tommylee pisze: 19 września 2023, 07:59 Co ci to da? W sumie nic bo na 42m będzie 0-3 może 4 mm różnicy.
Po pierwsze lubię testować i sprawdzać teorie z praktyką. Ot takie poboczne fanaberie do strzelectwa.
A po drugie, to myślę że da się urwać nawet 7-8mm, a to już 0.2 DOT mniej poprawek :) . Miałem poprzednio matrycę 13/23 i na maxie miała średnio ~7-10mm mniej opadu od obecnej 54/23. Wtedy BC wychodził około 0.027, czyli tyle co JSB kiedyś podał na facebooku. Oczywiście obie matryce były testowane na tym samym zestawie i z zerem na 25m.
tommylee pisze: 19 września 2023, 07:59 Minione zawody AB na 25m strzelałem matryca 54 a na 50m 62.
Ciekawe. Jak u Ciebie radziła sobie 54 na 50m i 62 na 25m? Sprawdzałeś może? Na logikę wydaje się, że skoro coś na 50m lata dobrze, to na 25 musi latać ZAJE..FAJNIE :wink:
HW100T + S10i
Awatar użytkownika
tommylee
Administrator
Administrator
Reactions:

jarni8 pisze: 20 września 2023, 18:06 Mam właśnie taki plan. Strzelę 5x przez chrono z bliska, potem 5x przez chrono na 40m
Nie, musisz ustawić dwa chronografy. Jeden przy lufie a drugi daleko i muszą na wylocie pokazywać ta samą wartość. :one:
jarni8 pisze: 20 września 2023, 18:06 Ciekawe. Jak u Ciebie radziła sobie 54 na 50m i 62 na 25m? Sprawdzałeś może?
54 w miarę ładni a co któryś strzał lot spiralny i bardzo duży odskok.
62 na 50m akceptowalnie ale powtarzalnie, beż dziwnych odskoków.

54 na 25m bije w punkt, 62 już niekoniecznie.
Awatar użytkownika
jarni8
Reactions:

tommylee pisze: 21 września 2023, 08:37 54 w miarę ładni a co któryś strzał lot spiralny i bardzo duży odskok.
62 na 50m akceptowalnie ale powtarzalnie, beż dziwnych odskoków.

54 na 25m bije w punkt, 62 już niekoniecznie.
Skąd wiesz, że tor spiralny? Widać to w celowniku, czy jakoś inaczej da się stwierdzić, że śrut lata spiralnie?

Tak z ciekawości - masz może gdzieś tarczki opisanych wyżej przypadków, tj. 54 na 50m i 62 na 25m? Jestem mega ciekaw jak to może wyglądać na papierze :) .

Kiedyś gdzieś Janusz pisał na tym forum, że miał śrut który na 42m w HFT latał mu super, ale już jak przeniósł się do FT to zupełnie był niezadowalający na dystansach do 50m. Potem Ty na ME wspomniałeś jak szliśmy w niedzielę, że miałeś matrycę, która na 40 parę metrów ciasno, a 50 już sito...a to zaledwie 8m!

Zawsze wydawało mi się to dziwne, bo sądziłem że śrut albo lata (i robi to na każdym dystansie) albo nie lata (i nie ma dystansów na których nagle robi skupienie) :)

W takim razie pojawia się pytanie, czy ktoś np. dobierający śrut w Bohuminie w tunelu na 50m nie powinien dodatkowo poprosić o przestrzelanie również w połowie dystansu jak 25m i sprawdzenie czy jest ok.

A to i tak tylko testy w tunelu, bo kto wie jak to będzie śmigać na wietrze...
HW100T + S10i
Awatar użytkownika
tommylee
Administrator
Administrator
Reactions:

jarni8 pisze: 21 września 2023, 20:21 Skąd wiesz, że tor spiralny? Widać to w celowniku
Widać w celowniku takie spiralne "mignięcie" śrutu. Oczywiście śrut dalej może uderzyć w odpowiednie miejsce robiąc dobra grupę.
Widać to dobrze w 4 minucie filmu.

jarni8 pisze: 21 września 2023, 20:21 masz może gdzieś tarczki opisanych wyżej przypadków, tj. 54 na 50m i 62 na 25m? Jestem mega ciekaw jak to może wyglądać na papierze
Nie mam, to po prostu widać strzelając. Bywa też tak, że lufa może dawać marny rezultat na 25m a lepszy na 50m.
Tutaj bardziej chodzi o benchrest. Na 25m strzelisz przeciętny wynik choćbyś nie wiem co robił, a na 50m rozłożysz wszystkich bez żadnego problemu.
Najlepiej mieć sprzęt jeden uniwersalny na 25m i 50m. Myślę, że teraz taki ma Brayan. Co widać po wynikach w obu konkurencjach.
jarni8 pisze: 21 września 2023, 20:21 miałeś matrycę, która na 40 parę metrów ciasno, a 50 już sito...a to zaledwie 8m!
Ostatnie kilka metrów do 50m robi dużą różnice, każdy kto dużo strzela na różnych dystansach to zauważył.
jarni8 pisze: 21 września 2023, 20:21 W takim razie pojawia się pytanie, czy ktoś np. dobierający śrut w Bohuminie w tunelu na 50m nie powinien dodatkowo poprosić o przestrzelanie również w połowie dystansu jak 25m i sprawdzenie czy jest ok.
Otóż to :-) Tylko większość tutaj strzela HFT do 42m więc jakie to ma znaczenie? Skoro dobry śrut powinien się mieścić na 42m w centymetrze.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wiatrówki”