Pogadajmy o ogrzewaniu naszych domów
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 49
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Pogadajmy o ogrzewaniu naszych domów
"W czwartek województwo śląskie odwiedził premier Mateusz Morawiecki. Na stadionie miejskim w Częstochowie odbyła się konferencja prasowa. Zadaliśmy mu dwa pytania. Odpowiedzi dają do myślenia.
Redakcja: W 2020 roku poparł pan Fit for 55. Czy nie jest panu wstyd? – zapytaliśmy.
– Szanowni Państwo, to jest taki element dezinformacji i manipulacji, którą niektórzy wprowadzają do przestrzeni publicznej. Także i w tym pytaniu jest zawarta pewna teza – mówił Morawiecki.
– Otóż Polska nigdy nie poparła żadnego pakietu „Fit for 55”. Jest to pakiet, który jest realizowany poprzez dyrektywy europejskie, które my uważamy, że w większości powinny być rozstrzygane poprzez zasadę jednomyślności – kontynuował."
https://tarnogorski.info/premier-w-czestochowie-p/
Redakcja: W 2020 roku poparł pan Fit for 55. Czy nie jest panu wstyd? – zapytaliśmy.
– Szanowni Państwo, to jest taki element dezinformacji i manipulacji, którą niektórzy wprowadzają do przestrzeni publicznej. Także i w tym pytaniu jest zawarta pewna teza – mówił Morawiecki.
– Otóż Polska nigdy nie poparła żadnego pakietu „Fit for 55”. Jest to pakiet, który jest realizowany poprzez dyrektywy europejskie, które my uważamy, że w większości powinny być rozstrzygane poprzez zasadę jednomyślności – kontynuował."
https://tarnogorski.info/premier-w-czestochowie-p/
- sas88
- Reactions:
- Tematy: 58
Bo on pali, ale się nie zaciąga.
“Put your trust in God; but mind to keep your powder dry!”
-
- Reactions:
- Tematy: 1
Cytując klasyka "ten człowiek w życiu słowa prawdy nie powiedział". I to ku*** nie jest śmieszne.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
U mnie jest jeszcze zwykłe ogrzewanie C.O , ale pewnie za jakiś czas pewnie trzeba będzie je wymienić
-
- Reactions:
- Tematy: 25
Sam kominka nie miałem i nie planuję instalować - natomiast od lat naprawiam pompy ciepła i w wielu domach były także kominki. Przy awariach PC właściciele strasznieeeee ******* na palenie w kominku, że wszędzie pył kurz brud oraz co chwila trzeba drewna dokładać...
Zazwyczaj prawie wszyscy (grube dziesiątki przypadków) twierdzili, że poza sytuacją przymusową w kominkach rozpalają ledwie kilka x w roku -dla nastroju w Boże Narodzenie lub nowy rok..., że kominek to na co dzień jedynie kłopot...
wnioski ? jak kto woli do przemyślenia:
koszty kominek, koszty komin jako minus -z drugiej strony czy (jak często ? ) będzie wykorzystywany.
Zazwyczaj prawie wszyscy (grube dziesiątki przypadków) twierdzili, że poza sytuacją przymusową w kominkach rozpalają ledwie kilka x w roku -dla nastroju w Boże Narodzenie lub nowy rok..., że kominek to na co dzień jedynie kłopot...
wnioski ? jak kto woli do przemyślenia:
koszty kominek, koszty komin jako minus -z drugiej strony czy (jak często ? ) będzie wykorzystywany.
- Matthius
- Reactions:
- Tematy: 6
Przeżyłem kilka razy sytuację, że w mojej okolicy nie było prądu przez ponad 24h (rekordowo w 2012, przez ponad 3 dni).
Gdybyśmy wtedy nie mieli kominka, nie dalibyśmy rady przeżyć w domu i konieczne byłoby wyprowadzenie się do kogoś z rodziny lub znajomych.
Od tego czasu zawsze mam przy domu zapas drewna na tyle duży, aby móc w razie czego palić cały sezon. Oraz generator, żeby podładować telefony, zasilić pompę w studni i od czasu do czasu skorzystać z urządzeń elektrycznych.
Gdybyśmy wtedy nie mieli kominka, nie dalibyśmy rady przeżyć w domu i konieczne byłoby wyprowadzenie się do kogoś z rodziny lub znajomych.
Od tego czasu zawsze mam przy domu zapas drewna na tyle duży, aby móc w razie czego palić cały sezon. Oraz generator, żeby podładować telefony, zasilić pompę w studni i od czasu do czasu skorzystać z urządzeń elektrycznych.
Democracies have ever been spectacles of turbulence and contention;
have ever been found incompatible with personal security, or the rights of property;
and have, in general, been as short in their lives as they have been violent in their deaths
have ever been found incompatible with personal security, or the rights of property;
and have, in general, been as short in their lives as they have been violent in their deaths
- czemar
- Moderator
- Reactions:
- Tematy: 24
- Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Z kominkiem / kozą jest tak , że jest to bardziej mebel niż docelowe urządzenie.
Ale jak jest źle warto mieć niż nie mieć ... tak po prostu.
M.
Ale jak jest źle warto mieć niż nie mieć ... tak po prostu.
M.
Vortex na Kruszynie
- Precess
- Reactions:
- Tematy: 34
W sezonie palę w kominku regularnie. Kominek z płaszczem grzeje bufor, więc jak mam ochotę na większy ogień to hajcuję bez obaw. Przy odpowiedniej organizacji obsługi i dobrym ciągu kominowym nie dymi i nie kurzy na chałupę. Może jak się zestarzeję, to mi się odechce.
-
- Reactions:
- Tematy: 37
Kominek dobra rzecz.
Miałem wybudowany komin, specjalne miejsce na kominek ale jakoś kasy nie było, czasu, chęci na wstawienie kominka.
Tego roku w zimie zerwało linie zasilające i prądu nie było od piątku do poniedziałku. W poniedziałek już zeszło do 17stC... Mam kuchenkę i butlę gazową więc tyle, że było co jeść.
Miesiąc później kupiłem kominek żeliwny... :-) Póki co przepalałem dla przyjemności bo nowa zabawka, jak się znudzi to nie muszę ale w razie "W" parę metrów sześciennych drewna przy domu zmagazynowałem.
Miałem wybudowany komin, specjalne miejsce na kominek ale jakoś kasy nie było, czasu, chęci na wstawienie kominka.
Tego roku w zimie zerwało linie zasilające i prądu nie było od piątku do poniedziałku. W poniedziałek już zeszło do 17stC... Mam kuchenkę i butlę gazową więc tyle, że było co jeść.
Miesiąc później kupiłem kominek żeliwny... :-) Póki co przepalałem dla przyjemności bo nowa zabawka, jak się znudzi to nie muszę ale w razie "W" parę metrów sześciennych drewna przy domu zmagazynowałem.
-
- Reactions:
- Tematy: 68
Ogrzewam dom pompą ciepła. Miałem sytuację, że padł zawór trójdrożny. I przez 3 tygodnie ogrzewałem dom kominkiem. Mam kominek z rozprowadzeniem ciepła. I palę w nim raz na rok. Palenie w kominku to brud, noszenie drewna, wybieranie sadzy itp. Jak się ma małe dzieci, to trzeba pilnować, żeby przypadkiem nie oparzyły się o kominek. Generalnie słabo. Ale w domu powinno być awaryjne ogrzewanie. Największym minusem kominka oprócz niebezpieczeństwa dla dzieci jest brak możliwości sterowania temperaturą. Podpala się drewno i nagle robi się gorąco.
- Precess
- Reactions:
- Tematy: 34
@qwert_2017, dodaj, że piszesz o kominku tradycyjnym i to jakimś bardzo prostym. Nawet kominek z DGP i bez płaszcza da się wysterować tak, aby nie był zerojedynkowy (zimno-ciepło). Trza to umić.
A dzieci trzeba po prostu pilnować. Kiedyś grzano tylko w kuchni lub piecu na drewno i węgiel i jakoś dzieci nie ulegały nagminnie poparzeniu.
Powtórzę też, że brud (popiół) występują tylko wewnątrz kominka. Jeśli się kurzy przy dokładaniu, to coś nie tak z ciągiem, być może szyber jest skręcony. To, co spadnie z drewna wciągnie zwykłym odkurzacz przy codziennym sprzątaniu. Sadza przy prawidłowym spalaniu się nie powinna masowo odkładać.
Ale za to jaki nastrój!. Ciepełko jakieś takie inne zza szybki, niż z podłogówki. Zimą mróz, szron na bezlistnych gałęziach, gwizd wiatru. Koty, psy i ludzie zimą wkoło paleniska. Nie do podrobienia.
A dzieci trzeba po prostu pilnować. Kiedyś grzano tylko w kuchni lub piecu na drewno i węgiel i jakoś dzieci nie ulegały nagminnie poparzeniu.
Powtórzę też, że brud (popiół) występują tylko wewnątrz kominka. Jeśli się kurzy przy dokładaniu, to coś nie tak z ciągiem, być może szyber jest skręcony. To, co spadnie z drewna wciągnie zwykłym odkurzacz przy codziennym sprzątaniu. Sadza przy prawidłowym spalaniu się nie powinna masowo odkładać.
Ale za to jaki nastrój!. Ciepełko jakieś takie inne zza szybki, niż z podłogówki. Zimą mróz, szron na bezlistnych gałęziach, gwizd wiatru. Koty, psy i ludzie zimą wkoło paleniska. Nie do podrobienia.
- sql
- Reactions:
- Tematy: 21
- Kontakt:
Mnie dwa lata temu padła płyta główna od kotła gazowego. Środek zimy, akurat trafiłem na mrozy poniżej -10 stopni. Jako że to akurat Covid był, to ściągnięcie płyty głównej z Niemiec (Junkers) trwało 3 tygodnie.
Ratował mnie kominek z płaszczem (włącznie z grzaniem cwu) - popołudniu po pracy paliłem, nagrzałem zasobnik, chałupę i szliśmy spać - do następnego popołudnia było ciepło w domu i była ciepła woda. Gdyby nie kominek, to tylko hotel by mnie ratował chyba. A tak, to w zasadzie nie było żadnej różnicy w komforcie korzystania z domu - również biorąc pod uwagę córkę, która miała wtedy 3 lata.
Ratował mnie kominek z płaszczem (włącznie z grzaniem cwu) - popołudniu po pracy paliłem, nagrzałem zasobnik, chałupę i szliśmy spać - do następnego popołudnia było ciepło w domu i była ciepła woda. Gdyby nie kominek, to tylko hotel by mnie ratował chyba. A tak, to w zasadzie nie było żadnej różnicy w komforcie korzystania z domu - również biorąc pod uwagę córkę, która miała wtedy 3 lata.
...jesteśmy niegrzeczne chłopaki, pójdziemy siedzieć do paki...
- Gregski
- Reactions:
- Tematy: 2
17 lat temu pobudowałem dom.
Ogrzewanie to piec gazowy spięty z kominkiem z płaszczem wodnym. Pracuje to na ogrzewanie podłogowe oraz kaloryfery.
Kominek regulowany jest przepustnicą która dostarcza powietrze w zależności od temperatury wody w systemie. Piec gazowy jest blokowany kominkiem. Dopiero gdy wypali się wsad rusza gazówka.
Całość zasilana przez UPS (bateria 240 Ah) który zapewnia kilkunastogodzinną pracę w razie przerwy w dostawie prądu.
Działa bez zarzutu.
Gdy jestem w morzu żona pali w kominku w weekendy. Bardziej dla nastroju niż z potrzeby. Gdy jestem w domu to grzejemy głównie kominkiem, bo lubię. Pies i koty też lubią się wtedy wyłożyć przed ogniem. Do tego fotel, książka, szklaneczka whisky... no sielanka!
Ogrzewanie to piec gazowy spięty z kominkiem z płaszczem wodnym. Pracuje to na ogrzewanie podłogowe oraz kaloryfery.
Kominek regulowany jest przepustnicą która dostarcza powietrze w zależności od temperatury wody w systemie. Piec gazowy jest blokowany kominkiem. Dopiero gdy wypali się wsad rusza gazówka.
Całość zasilana przez UPS (bateria 240 Ah) który zapewnia kilkunastogodzinną pracę w razie przerwy w dostawie prądu.
Działa bez zarzutu.
Gdy jestem w morzu żona pali w kominku w weekendy. Bardziej dla nastroju niż z potrzeby. Gdy jestem w domu to grzejemy głównie kominkiem, bo lubię. Pies i koty też lubią się wtedy wyłożyć przed ogniem. Do tego fotel, książka, szklaneczka whisky... no sielanka!
Tu będzie jakaś głęboka sentencja, tylko w tej chwili nie mam czasu poszukać czegoś odpowiedniego.
-
- Reactions:
- Tematy: 25
w 90% przypadków zawór trójdrożny da się odpiąć od siłownika i użytkować PC w trybie awaryjnym -z "ręcznym przełączaniem pomiędzy CWU a COqwert_2017 pisze: ↑18 września 2023, 20:08 Ogrzewam dom pompą ciepła. Miałem sytuację, że padł zawór trójdrożny. I przez 3 tygodnie ...
Ja będę instalował ogrzewanie
początkowo PC powietrzna samodzielnie skonstruowana/przebudowana (na pewno lepsza w konkretnym zastosowaniu od jakiejkolwiek fabrycznej...)
potem dodatkowo dołożę PC glikolowa lub bezpośredniego odparowania (też sam sobie zbuduje na bazie starej glikolówki)
i docelowo może jeszcze agregat /kogenerator + mała fotowoltaika i bank energii...
wszystko to pracujące jako system grzewczy z niewielką produkcją prądu . i wzajemnie uzupełniający się w przypadku awarii pojedynczych podsystemów.
max dużo zrobione tanio samemu na częściach "z odzysku" ale... ja mam wiedzę, narzędzia i uprawnienia do grzebania się w pompach ciepła....
-
- Reactions:
- Tematy: 68