.22LR czy .22 PCP FAC - Broń palna czy pneumatyczna FAC?

Co kupić ? Co do czego i z czym....

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
duber
Zarejestrowany użytkownik
Tematy: 29
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: .22LR czy .22 PCP FAC - Broń palna czy pneumatyczna FAC?

Post autor: duber »

Rób pozwolenie, z czasem 100m będzie mało.... i tak się skończy na ostrej...
Awatar użytkownika
wichura
Tematy: 3

Post autor: wichura »

Begginer biję się w klatę, źle zinterpretowałem Twój pierwszy post, zrozumiałem że chcesz kupić FAC-a i zastanawiasz się czy opłaca się rejestrować, ssory, mój błąd :shame:. Oczywiście że z rejestracją FAC jest dużo mniejszy problem niż z uzyskaniem pozwolenia na palną (jaka by ona nie była), ale... Z obu strzelać możesz tylko na strzelnicy (to wiesz), z kosztami jest różnie, drogie slugi mogą kosztować więcej niż .22lr, średnia wiatrówka będzie kosztować więcej niż średni "boczniak" (to też już wiesz). Pewnie na "zielonym" dowiedziałeś się że zarejestrowanego FAC-a ciężko sprzedać 8-) . Generalnie jeśli chcesz się skazać na strzelnicę to tak jak radzą przedmówcy, rób kwity na palną :502:. Jeszcze raz przepraszam za "zgryźliwe" potraktowanie w pierwszych postach, złóżmy to na "przemęczenie" po całym tygodniu pracy :roll:.
Smalcmen pisze: 12 marca 2023, 11:56 Kolego Mateusz to nie wiesz, że kol. Wichura wypowiada się na każdy temat.
Już kiedyś pisałem, że jest wszędzie, otwieram lodówkę tam Wichura, włączam czterech pancernych a tam też Wichura nawet dzisiaj u mnie na zewnątrz też wichura.
A wiesz co, nie pomyliłeś się, wczoraj po południu choć słonko się przebijało to mogło trochę zawiać, bo faktycznie przejeżdżałem przez Konstancin-Jeziorne, akurat z mojej wioski do Wa-wy po drodze było 8-). A na marginesie, w tematach których się ujawniam, bynajmniej nie wytykam czyjejś interpunkcji, nie neguję słownictwa, nie wypisuję czego po kim bym się spodziewał, jednym słowem nie przy!@#$%^lam się do byle czego, tylko po to żeby coś napisać. Akurat w tej kwestii Ciebie jest wszędzie więcej, pod tym względem jesteś miszcz :piwo:. Ale to już wiesz :wink:.
Awatar użytkownika
red5555
Tematy: 9

Post autor: red5555 »

spite pisze: 13 marca 2023, 18:55
red5555 pisze: 13 marca 2023, 15:22 a co ma wspólnego kaliber broni (boczny zapłon) z pozwoleniem kolekcjonerskim ?
Pozwolenie na broń (sportowe, kolekcjonerskie i każde inne) obejmuje broń niezależnie od popularnego "cywilnego" kalibru - nie ma oddzielnego pozwolenia na boczny zapłon !
Wypowiadasz się w kwestii w której nie masz pojęcia. Poczytaj, idź na egzamin, zdaj go a poźniej coś napisz.
Kolego ale po co ta agresja !? Zamiast pisać rady nic nie wnoszące możesz napisać jak powinno być ? Wtedy i mi się przyda do egzaminu i może innym też ? ;laughing:
Chyba zbyt mało się precyzyjnie wypowiedziałem...więc jeszcze raz szczegółowo: egzamin teoretyczny zdaje się jeden niezależnie od kalibru z którego chce się strzelać, praktyczny w zależności co się chce strzelać (karabin/pistolet/strzelba), owszem potem we wniosku o pozwolenie do WPA podaje się rodzaj zapłonu: boczny/centralny/gładka lufa, ale nie pisze się konkretnego kalibru np. 9mm czy .233
ale raczej nikt o zdrowych zmysłach jak już zda egzamin i występuje o pozwolenie nie ograniczy się tylko do bocznego zapłonu !? Sam to potwierdziłeś.

ps. no i mam nadzieje że tego FACa kręconego z 17J do 80J miałeś zarejestrowanego i strzelałeś tylko na licencjonowanej strzelnicy
Steyr Challenge FT, Steyr LG110, FWB 300S, Diana 75 HV, Kandar P10, Morini CM 162MI, Steyr LP50, HW40
Smalcmen
Tematy: 13

Post autor: Smalcmen »

@Wichura
To trzeba było wstąpić, byłoby to piękne potwierdzenie, że jesteś wszędzie.
Niestety na świecie jest wielu, dla których myślenie okazało się doświadczeniem przykrym a czasami i groźnym.
Utajonych głupców.
Awatar użytkownika
spite
Tematy: 5

Post autor: spite »

red5555 pisze: 13 marca 2023, 19:56
red5555 pisze: 13 marca 2023, 15:22 a co ma wspólnego kaliber broni (boczny zapłon) z pozwoleniem kolekcjonerskim ?
Pozwolenie na broń (sportowe, kolekcjonerskie i każde inne) obejmuje broń niezależnie od popularnego "cywilnego" kalibru - nie ma oddzielnego pozwolenia na boczny zapłon !
Wypowiadasz się w kwestii w której nie masz pojęcia. Poczytaj, idź na egzamin, zdaj go a poźniej coś napisz.
Kolego ale po co ta agresja !? Zamiast pisać rady nic nie wnoszące możesz napisać jak powinno być ? Wtedy i mi się przyda do egzaminu i może innym też ? ;laughing:
Chyba zbyt mało się precyzyjnie wypowiedziałem...więc jeszcze raz szczegółowo: egzamin teoretyczny zdaje się jeden niezależnie od kalibru z którego chce się strzelać, praktyczny w zależności co się chce strzelać (karabin/pistolet/strzelba), owszem potem we wniosku o pozwolenie do WPA podaje się rodzaj zapłonu: boczny/centralny/gładka lufa, ale nie pisze się konkretnego kalibru np. 9mm czy .233
ale raczej nikt o zdrowych zmysłach jak już zda egzamin i występuje o pozwolenie nie ograniczy się tylko do bocznego zapłonu !? Sam to potwierdziłeś.

ps. no i mam nadzieje że tego FACa kręconego z 17J do 80J miałeś zarejestrowanego i strzelałeś tylko na licencjonowanej strzelnicy
Nie piszę "nic nie wnoszących" rad tylko uświadamiam tych co nie są w temacie że to co piszesz mija się z prawdą. I opowiadasz rzeczy o których nie masz pojęcia.
Jak chcesz się czegoś dowiedzieć to po prostu ZAPYTAJ a nie wypisuj głupot i poprawiaj innych.

Coś tam przeczytałeś ale nie do końca.
Egzamin praktyczny zdajesz z tego co napisałeś we wniosku i na co chcesz uzyskać pozwolenie( boczny zapłon broń krótka, boczny zapłon broń długa, centralny zapłon broń krótka, centralny zapłon broń długa, strzelba gładkolufowa)

Co do kolejnej Twojej wypowiedzi wszyscy zdający egzamin są przebadani i przynajmniej w teorii powinni być przy zdrowych zmysłach i wyobraź sobie że trafiają się tacy którzy wybierają tylko jeden rodzaj broni.
Awatar użytkownika
red5555

No właśnie Twoja wypowiedź oprócz stwierdzenia, że się mylę nie wniosła nic nowego, nie raczyłeś się podzielić swoją szeroką wiedzą w temacie.

Moja wypowiedź nie była podyktowana chęcią dowiedzenia się czegoś z forum bo od tego jest UBiA i odpowiednie przepisy np. PZSS tylko wyrażałem swoją luźną osobistą opinię na temat FAC czy 22LR.

Co do egzaminu praktycznego też nie wprowadzaj w błąd innych, twierdząc że jeśli chcą uzyskać pozwolenie np. na pistolet lub/i karabin bocznego albo centralnego zapłonu to muszą zdawać konkretnie na nim egzamin.... wystarczy uzyskać patent strzelecki strzelając nawet z wiatrówki i wystąpić później o pozwolenie na co tam chcesz.

I na koniec to, że ktoś jest "przebadany" nie znaczy że jest do końca normalny...
Zaufaj mi bo akurat w tej kwestii wiem co mówię i nie muszę doczytywać.... ;laughing: ;laughing: ;laughing:

Odbiegliśmy od tematu Kolegi, powtórzę: ja osobiście zamiast bawić się w FAC wybrałbym pozwolenie na broń co niniejszym czynię.

AMEN
:piwo:
Steyr Challenge FT, Steyr LG110, FWB 300S, Diana 75 HV, Kandar P10, Morini CM 162MI, Steyr LP50, HW40
Awatar użytkownika
spite

red5555 Zdawałeś egzamin na pozwolenie na broń do celów kolekcjonerskich że próbujesz coś udowodnić o czym nie masz bladego pojęcia komuś kto już to przerabiał i jeszcze próbujesz go przekonać że on jednak źle zdawał bo tak nie jest... ?
Powodzenia przy robieniu pozwolenia.
Awatar użytkownika
red5555

Sport+kolekcja
Dzięki ! :one:
bruno_Hof
Tematy: 1

Post autor: bruno_Hof »

Begginer pisze: 11 marca 2023, 22:06 Dokładnie to która opcja u nas wychodzi taniej i po prostu łatwiej jeśli chodzi o galimatias związany ze zdobyciem pozwolenia czy w drugim przypadku rejestracja (z którym jest po prostu mniej zachodu i papierologii - wygodniej).
Łatwiej i taniej jest z FAC.
PZSS WKS "ŚLĄSK"
Awatar użytkownika
variag
Tematy: 192
Kontakt:

Post autor: variag »

Dla jednej wiatrówki FAC tak. Ale dla 5 lub 6 kupowanych np. co rok już nie jest tak tanio.
Strzelanie na strzelnicy konkurując z samym sobą też z czasem się znudzi. Zwłaszcza gdy inni użytkownicy mogą kupować nowe "jednostki" kiedy tylko zechcą. Zawodów dla FAC też jest mało.
Czyli są plusy dodatnie i plusy ujemne jakby to klasyk powiedział.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
Mateusz70

Post autor: Mateusz70 »

Te ponadlimitowe wiatrówki służą w niektórych krajach do celów myśliwskich. Po co komu to na strzelnicy? Inaczej działają niż broń palna, więc niezupełnie kształcą te same umiejętności.
LARPAK
Tematy: 60

Post autor: LARPAK »

@red5555:
kolega @spite ma rację - wypowiadasz się na temat, i którym nie masz pojęcia.

Chyba nie ogarniasz, że jest coś takiego jak egzamin policyjny, który obowiązuje na tzw. pełne kolekcjonerskie pozwolenie i tam BZ, CZ, GL zdajesz osobno - w sumie każdą kategorię broni zdajesz osobno.
Chcąc być zwolnionym z tego egzaminu musisz go zdać na podstawie odrębnych przepisów i tak sportowiec zdaje go robiąc patent strzelecki w PZSS, myśliwy w PZŁ itd.

Jeżeli sportowiec czy myśliwy chce wystąpić o pozwolenie kolekcjonerskie to otrzyma je tylko na to co obejmuje dana kategoria, z której zwalniają go posiadane uprawnienia i sportowiec dostanie kolekcjonerskie ograniczone do broni sportowej, a myśliwy do łowieckiej, która wyklucza np. broń krótką czy samopowtarzalne pistolety maszynowe.
Awatar użytkownika
red5555

Wiem że jest egzamin policyjny i na czym on polega i że jest on trudny !
Szacun i gratulacje dla tych co go zdali, ale po co utrudniać sobie życie jak można zrobić to w znacznie łatwiejszy sposób tzn. poprzez patent strzelecki o czym napisałem powyżej. W zależności od klubu można nawet strzelić z pneumatyka i wystąpić później o pozwolenie sportowe+kolekcjonerskie na dowolną broń z pominięciem egzaminu policyjnego.

Rozumiem że kogoś teraz gryzie to że musiał robić trudny egzamin bo nie wiedział albo nie miał możliwości zapisania się do klubu strzeleckiego i teraz gardzi osobami, które robią pozwolenie w inny łątwiejszy sposób.
Generalnie ja o zupie a wy o du***. Ja o pozwoleniu sportowym i patencie a wy ciągle wyłącznie o pozwoleniu kolekcjonerskim, a zaraz jeszcze ktoś się odezwie o pozwoleniu do ochrony osobistej itd.
LARPAK
Tematy: 60

Post autor: LARPAK »

red5555 pisze: 14 marca 2023, 15:05 Wiem że jest egzamin policyjny i na czym on polega i że jest on trudny !
Szacun i gratulacje dla tych co go zdali, ale po co utrudniać sobie życie jak można zrobić to w znacznie łatwiejszy sposób tzn. poprzez patent strzelecki o czym napisałem powyżej.
Tylko nie ogarniasz dalej pewnej kwestii, w której się mylisz i do czego została Ci zwrócona uwaga:
- piszesz, że o patencie jak i kolekcji:
red5555 pisze: 14 marca 2023, 15:05 Generalnie ja o zupie a wy o du***. Ja o pozwoleniu sportowym i patencie a wy ciągle wyłącznie o pozwoleniu kolekcjonerskim, a zaraz jeszcze ktoś się odezwie o pozwoleniu do ochrony osobistej itd.
- wcześniej jednak napisałeś:
W zależności od słów jakie użyjesz to w sumie jest odrębne pozwolenie na boczny zapłon i jest to właśnie pozwolenie sportowe oraz kolekcjonerskie, które w pełnym zakresie zawiera w sobie broń, którą można zarejestrować do celu sportowego.
red5555 pisze: 14 marca 2023, 15:05 W zależności od klubu można nawet strzelić z pneumatyka i wystąpić później o pozwolenie sportowe+kolekcjonerskie na dowolną broń z pominięciem egzaminu policyjnego.
Wystąpisz o pozwolenie kolekcjonerskie, ale będzie ono ograniczone do broni sportowej czyli nie kupisz niczego powyżej 12 mm itd.
red5555 pisze: 14 marca 2023, 15:05 Rozumiem że kogoś teraz gryzie to że musiał robić trudny egzamin bo nie wiedział albo nie miał możliwości zapisania się do klubu strzeleckiego i teraz gardzi osobami, które robią pozwolenie w inny łątwiejszy sposób.
Nie, nikogo to nie gryzie.
Jak już kogoś gryzie to fakt, że przekazujesz informacje w sposób, jakby to powiedzieć, nie dość rzetelny i nie odróżniasz tzw. pełnego pozwolenia kolekcjonerskiego (z egzaminem policyjnym) od pozwolenia kolekcjonerskiego w zakresie broni sportowej.

Czytając forum uważnie to znajdziesz tutaj ludzi, którzy zdawali policyjny egzamin i rezygnowali z bocznego zapłonu!

Z kolei masz też ludzi, którzy otrzymali pełne kolekcjonerskie bez wyłączenia broni samoczynnej czy mają broń sygnałową czego już posiadanie patentu nie daje możliwości posiadania przy występowaniu o pozwolenie kolekcjonerskie będąc zwolnionym z egzaminu tylko w zakresie broni sportowej, tak samo jak nie pozwala myśliwemu otrzymać pozwolenia na BZ, samoczynną czy sygnałową broń w oparciu o egzamin PZŁ.

Teraz rozumiesz o co chodzi czy nie?

Do tego koszty i czas.
Czy pozwolenie sportowe jest tańsze?
Patrząc na niektóre ceny i januszowe kluby, które robią specjalne kursy do patentu za gruby hajs, kasują za amunicję na treningach kilka razy więcej niż to warte, robią problemy z podejściem do patentu zwłaszcza jak chce się jechać do innego klubu itd.
Jeszcze dolicz koszt startów - niektóre WPA chcą, aby dołączyć je do wniosku o pozwolenie jako "materiał dowodowy" - w związku z czym nieco się tutaj sytuacja zmienia jeżeli chodzi o finanse, ale też czas.
Awatar użytkownika
spite

ech... Nie ma sensu chłopu tłumaczyć który ma problem z czytaniem ze zrozumieniem, i który i tak wie lepiej, chociaż nie zdawał tego egzaminu...
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Piaskownica czyli pierwsze pytania...”