Scatt Basic - kalibracja

Podforum poświęcone pneumatycznemu strzelectwu matchowemu.

Moderatorzy: Moderatorzy wiatrówkowi, Moderator match

Yarpen_
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 stycznia 2010, 21:57
Tematy: 0
Lokalizacja: Wrocław
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Scatt Basic - kalibracja

Post autor: Yarpen_ »

Witam, od tygodnia męczę się z kalibracją Scatta w wersji Basic i już zupełnie zniechęcony stwierdzam że bez pomocy forumowiczów chyba się nie obejdzie :-D Po pierwszym uruchomieniu podczas sprawdzenia nie było z tym żadnego problemu działał bez zarzutów na 2,5 m z nędznym oświetleniem. Teraz zamontowałem go na pistolecie pneumatycznym, drukuję tarczę skalowaną na 4 m na zwykłym papierze a4 i z takiej odległości próbuję go skalibrować. Samą tarczę przyklejam taśmą na sporej białej tablicy którą wieszam na ścianie i podświetlam ją żarówką wedle zaleceń producenta 1000 lux i barwą 2700K. Urządzenie raczej wyczuwa moment strzału bo po wyciśnięciu spustu w trybie podglądu robi zdjęcie. Nie wiedzieć czemu ikona oka w prawej górnej części okna jest cały czas przekreślona.

Oto podgląd na tarczę podświetloną lampką i włączonym światłem górnym:

Obrazek

A to tylko z podświetleniem lampką:

Obrazek

Próbowałem już chyba wszystkiego, różnych odległości i opcji oświetlenia. Różnego tła i powierzchni na której wieszałem tarczę i różnych ustawień czułości i siły migotanie. Skończyły mi się już pomysły. Może szanowni forumowicze domyślają się co jeszcze mogę robić nie tak? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. :-D
Luk@s81
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 12 lipca 2013, 19:02
Tematy: 20
Lokalizacja: Chojnów
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Scatt Basic - kalibracja

Post autor: Luk@s81 »

Coś nie widać zdjęć (bynajmniej ja ich nie widzę).

Nie mam wersji Basic tylko MX-02. Jeśli scatta krzywo zamontuję na karabinie to też nie widzi tarczy (odległość 4 m od ściany). Nie wiem jak jest w oprogramowaniu Basic, ale w mx-02 podczas kalibracji mogę przełączyć z widoku "kalibracji" na podgląd widoku Scatta (czarno-biały obraz). Jeśli też to masz to na tym podglądzie ustaw tarcze, aby była na samym środku (przestaw na opasce lub wyreguluj śrubami przy stelażu na którym montujesz Scatta) . Wróć do podglądu kalibracji i powinno być juz ok (bynajmniej ja tak robię).
Jeśli chodzi o oświetlenie to używam zwykłej lapki biurkowej z żarówką halogenową.
Awatar użytkownika
piotreK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1098
Rejestracja: 16 grudnia 2002, 20:48
Tematy: 32
Lokalizacja: Przemysl
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Kontakt:

Re: Scatt Basic - kalibracja

Post autor: piotreK »

W wersji Basic jest taki przycisk przy kalibracji, który pozwala zobaczyć, co widzi kamera w trakcie złożenia. Używałeś tego? Sprawdzałeś, czy po złożeniu Scatt widzi tarczę?
Rlyeh
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Posty: 1511
Rejestracja: 09 kwietnia 2007, 19:39
Tematy: 72
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Re: Scatt Basic - kalibracja

Post autor: Rlyeh »

Przypomniały mi się moje początkowe przejścia z MX-02. Od razu po kupnie i z dołączonym softem nie widział tarczy oświetlonej godnym halogenem. W pełnym słońcu widział. Aktualizacja softu i problemu nagle nie ma.
Innym zaś razem zapomniałem przekręcić czy to z 10 m na 50, czy odwrotnie, i efektem tego tarczę w podglądzie było widać, ale na tyle była nieostra dla softu, że jej nie wykrywał.
Yarpen_
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 stycznia 2010, 21:57
Tematy: 0
Lokalizacja: Wrocław
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Scatt Basic - kalibracja

Post autor: Yarpen_ »

Luk@s81 pisze:Coś nie widać zdjęć (bynajmniej ja ich nie widzę).
Przepraszam, źle wstawiłem obraz z podglądu kalibracji. Mam nadzieję że teraz będzie w porządku.

Obrazek

Z racji ciężarku pod pistoletem, mam Anschutza M10 początkowo montowałem Scatta w bocznej części, teraz już na próbę zdjąłem ciężarek i zamontowałem go pod każdorazowo ustawiając czujnik by tarcza była na środku podglądu. Nie wiedzieć czemu ikona oka w górnej części cały czas pozostaje przekreślona.
Rlyeh pisze:Przypomniały mi się moje początkowe przejścia z MX-02. Od razu po kupnie i z dołączonym softem nie widział tarczy oświetlonej godnym halogenem. W pełnym słońcu widział. Aktualizacja softu i problemu nagle nie ma.
Innym zaś razem zapomniałem przekręcić czy to z 10 m na 50, czy odwrotnie, i efektem tego tarczę w podglądzie było widać, ale na tyle była nieostra dla softu, że jej nie wykrywał.
Faktycznie, miałem nieaktualną wersję programu, ale po ściągnięciu aktualizacji problem się nie rozwiązał :-/ Ze strony producenta pobrałem narzędzie do diagnostyki. Wyskoczył mi taki komunikat, może ktoś będzie widział co on oznacza.

Obrazek
Awatar użytkownika
piotreK
Zarejestrowany użytkownik
Zarejestrowany użytkownik
Posty: 1098
Rejestracja: 16 grudnia 2002, 20:48
Tematy: 32
Lokalizacja: Przemysl
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Kontakt:

Re: Scatt Basic - kalibracja

Post autor: piotreK »

Wczoraj instalowałem Scatta na starym laptopie pracującym pod Windows 7. Żeby działało przyszło pobrać ze strony Scatt-a dedykowane dla Visty i Win7 sterowniki. Po wgraniu sterowników, nie miałem już problemów (w domu).

Dzisiaj na strzelnicy nie mogłem się skalibrować. Powodem było oświetlenie. Na Scatta miałem nakręconą przesłonkę, która mi służy za ochronę przedniej soczewki kamerki. Na strzelnicy było za ciemno na strzelanie z przesłonką. Odkręciłem ją i od razu wszystko zaczęło działać.

Ostatnie co mi przychodzi do głowy to ewentualnie brak uprawnień administratora, bo komunikat o niemożności otwarcia pliku urządzenia może dotyczyć braku takowegoż, albo braku uprawnień do otwarcia.

Nic więcej mi do łba nie przychodzi.
marsosno
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 lutego 2020, 15:20
Tematy: 0
Lokalizacja: KOŁO
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Re: Scatt Basic - kalibracja

Post autor: marsosno »

Witam

Zapytam tutaj bo też mam problem tylko ze ze scatt MX-T2V2

nie mogę przejść kalibracji

musiałem założyć pierścień żeby przysłonić kamerkę bo miała za jasno. Tarcze mam w kulochwycie i do okoła nie jest jednolite tło. Strzelam , słyszę że zrobił foto i nic.

Kamerka widzi coś tam aczkolwiek ostrości nie ma.

Kupiłem w firmie tabex
Marek
zaczynam strzelanie wiatrówka od nowa - teraz pcp
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Match”