Legalny nabój do kałasza z rdzeniem, bo półpłaszczowy.
Dziadek jak wy to zrobiliście, każdy nabój do ręki i na szlifierkę czy jak?
To może znalazłyby się jakieś półpłaszowe z rdzeniem z węglika wolframu w takim razie?
Pozazdrościć można Leśnemu Dziadkowi kreatywności.
Chciał wymieniać w nabojach do kałasza pociski na bardziej koszerne, ale widać taniej i równie legalnie wystarczy skrócić już istniejące.
Wystarczy do tego pewnie linia 2-3 maszyn i dwóch - trzech ludzi do obsługi.
Ciekawe jak lata taki przeciwpancerny pocisk i jakie zostawia otwory w standartowej papierowej tarczy???
PSSK Do broni
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Zaprawdę powiadam wam,że takie modyfikacje stare myśliwce ,dokonywały już 30 lat temu.W czasach niedoboru amo kulowej,posiadacze zwłaszcza mosinów, ścinali lekko czubek oraz delikatnie nawiercali od góry pocisk,powodując lepszą defragmentyzację w tuszy.Nie powoduje to żadnego pogorszenia celności do 200 m.
Zgadza się , sam tak robiłem 7.62x54. Trzeba uważać żeby by za bardzo nie przyciąć bo może wydmuchać gwoździa a płaszcz zostanie w lufie. Jak dla mnie ryzyko nie warte 10 czy 15groszy.
Aksel suponujesz, że to możliwe?
Ja jestem ciekawy czy otwory w papierze będą okrągłe czy może zbliżone do kształtu pocisku w rzucie z boku, co wskazywałoby na znaczne obniżenie własności p-panc.
PSSK Do broni
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Szukam łusek wyprodukowanych przez Mesko w ubiegłym i w tym roku. Chodzi mi o łuski 9mm para z biciami nawiązującym do bić amunicji przedwojennej oraz łuski 5.56 i 7.62. Czy ktoś z koleżanek i kolegów może pomóc w temacie?
Po prostu brakuje mi takich łusek do zbiorów.
specnaz1 pisze: ↑02 grudnia 2020, 20:25
To ammo na zdjęciu to Barnaul SP a nie ich przeróbka z konserwy.
aż się zalogowałem..., To jednak "nasza"przeróbka", tyle, że z pierwszej serii produkcyjnej, kiedy jeszcze mieliśmy ochotę malować każdego. Po paru tysiącach zrezygnowaliśmy z malowania. Pierwsza partia poszła z polskiej PSki,tu są zdjęcia: https://wunderwaffe.pl/pl/shop/7-62x39mm-lrs~p12978
druga i trzecia (obecnie sprzedawana) to sowiecka amunicja z lat 1962-1964.
W drodze do Polski Bułgar , z którego Wren wytworzy nam LRS'kę.
Rzadko tu bywam, bo hasło mam na starym kompie którego reanimuję raz na parędziesiąt dni ;/
Podepnę się pod temat. Kupiłem około 150 sztuk amunicji 7,92 Mauser (8x57 IS) - amunicja przedwojenna ,polska , sygnowana PK . Kupiłem z zamiarem wystrzelania jej. Okazało się ,że spłonka działa tak 1na 8 . Teraz mam problem co z nią zrobić. Utylizować szkoda a postrzelać nią także raczej ciężko. Jest jakaś opcja żeby jej wymienić spłonkę?