Witam serdecznie
Wpadł mi do głowy ciekawy pomysł aby omówić ten temat na forum, jako że niektórzy z nas podróżują warto by wiedzieć jakie są limity energii dla wiatrówek w różnych krajach Europy, zapraszam wszystkich do podzielenia się swoją wiedzą bo sam jestem bardzo ciekawy
Austria - bez ograniczeń
Belgia - bez ograniczeń
Białoruś -
Bułgaria -
Chorwacja -
Czechy - 16 J
Dania - bez ograniczeń
Estonia -
Finlandia - bez ograniczeń
Francja - bez ograniczeń
Grecja - bez ograniczeń
Hiszpania - 24 J
Holandia - bez ograniczeń
Irlandia - 1 J
Islandia -
Litwa -
Luxemburg -
Łotwa -
Niemcy - 7,5 J
Norwegia - bez ograniczeń
Polska - 17 J
Portugalia - 24 J
Rosja - 7,5 J
Rumunia -
Serbia -
Słowacja - 15 J
Szwajcaria -
Szwecja - 10 J
Turcja -
Ukraina -
Węgry - 7,5 J
Wielka Brytania - 16,2 J dla karabinów i 8,1 J dla pistoletów
Włochy - 7,5 J
PS. wiem że Rosja i Turcja nie należą do Europy
Ostatnio zmieniony 30 lipca 2010, 11:37 przez Sniper Elite, łącznie zmieniany 4 razy.
Powinni znieść limit, przecież można posiadać dużo niebezpieczniejszego CP o energii nawet 1500J, a przy wiatrówkach limit do 17J, przy CP to pierdnięcie, a mimo to...
Żeby nie było OT, w Austrii bez limitów i rejestracji strzelby gładkolufowe, ale niezautomatyzowane i przeładowanie nie PA.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2009, 17:07 przez sovi3t, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbliża się dyrektywa 2012, trzeba będzie wyemigrować do Stanów chyba
sovi3t pisze:Powinni znieść limit, przecież można posiadać dużo niebezpieczniejszego CP o energii nawet 1500J, a przy wiatrówkach limit do 17J, przy CP to pierdnięcie, a mimo to...
Tyle, że z czarnoprochowców można strzelać TYLKO na strzelnicy. Z wiatrówek limitowych niekoniecznie i dlatego są tak dobre do rekreacji Ale do limitów hiszpańskich mogliby podnieść...
FX Impact .25 + Athlon Argos BTR 8-34x56 FFP MIL
Hatsan Nova Bullpup .22
PR900W .22+ Sniper 4-16x40
QB78 .177
CP-1M .177
To wystarczy zrobić tak: nie wymaga się pozwolenia i rejestracji w przypadku broni pneumatycznej.
I wtedy nadal jest to broń i wolno tylko na strzelnicach, tak jak jest to z CP, a jednocześnie jest dostępna bez zbędnej papierologii.
Zbliża się dyrektywa 2012, trzeba będzie wyemigrować do Stanów chyba
Fajnie by było, gdyby informacje o limicie posiadania (bez rejestracji/zezwolenia) uzupełnić o inne uwarunkowania prawne dotyczące użytkowania wiatrówek w poszczególnych krajach. Czy fakt, że np. w Austrii mogę posiadać wiatrówkę " no limits" bez zezwolenia/rejestracji oznacza, że mogę sobie, gdzieś w "ustronnym miejscu", popykać do tarczy, czy też tylko na strzelnicy (albo na prywatnym terenie)?
Sovi3t widzę, że temat Austrii rozpoznałeś. Jak to tam wygląda?