Pożegnanie z bronią CP?
Moderator: Moderatorzy CP
- jamtex
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 8
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Pożegnanie z bronią CP?
Dzięki za informację!
Akurat ja nie czepiam się broni CP w postaci zaślepionej rury o której piszesz.
Jednak rewolwer już do takiej nie należy i z tego co widzę, to w UE tylko w Polsce jest tak liberalne podejście do broni CP wyposażonej w magazynek rewolwerowy?
Akurat ja nie czepiam się broni CP w postaci zaślepionej rury o której piszesz.
Jednak rewolwer już do takiej nie należy i z tego co widzę, to w UE tylko w Polsce jest tak liberalne podejście do broni CP wyposażonej w magazynek rewolwerowy?
Dniami i nocami, chodzę z dwiema klamkami!
CP to wolność, niewolnicy lubią kwity.
- ravkill
- Reactions:
- Tematy: 136
- Kontakt:
Nie tylko, podobnie masz, w ukochanej przez terrorystów, Francji... I jakoś im to odpowiada... A powiem więcej, są kraje, w eu, gdzie KBKS i strzelba (ta współczesna), jest tak jak u nas CP... W dodatku, wszystko w zgodzie z dyrektywą bieńkowskiej...
"Planeta się pali" (Zapewne od idiotyzmów zielonej propagandy)
"A poza tym sądzę, że UE należy zniszczyć”
- kenji1851
- Reactions:
- Tematy: 1
Wszystkie proponowane w temacie ograniczenia jedynie odbiłyby się negatywnie na normalnych użytkownikach CP.
Jeszcze nie wymyślono prawa, które powstrzymałoby przestępców, wariatów i samobójców.
Większe ryzyko że pierwsze ograniczenia pociągną za sobą kolejne. Co było już wspomniane w wątku.
Najlepiej jak żadnych zmian w CP nie będzie (i w wbp też), a temat zdechnie jak sprawca ostatniego "incydentu".
Jeszcze nie wymyślono prawa, które powstrzymałoby przestępców, wariatów i samobójców.
Większe ryzyko że pierwsze ograniczenia pociągną za sobą kolejne. Co było już wspomniane w wątku.
Najlepiej jak żadnych zmian w CP nie będzie (i w wbp też), a temat zdechnie jak sprawca ostatniego "incydentu".
- bezduszny
- Reactions:
- Tematy: 102
A jak niby negatywnie ma się odbić na użytkowniku broni... zarejestrowanie jej ?
Listen very carefully. I shall say this only once.
Michelle Dubois - ’Allo ’Allo!
- rawla
- Reactions:
- Tematy: 6
W moim przekonaniu, cały problem sprowadza się do tego, jak wyeliminować z szerokiej grupy normalnych ludzi tych dewiantów, którym jakakolwiek broń, jakiekolwiek narzędzie niebezpieczne nie powinno być powierzane. Takiej możliwości nie ma , bo nikt nie da gwarancji, że człowiek, który przeszedł wszelakie badania lekarskie / psychologiczno-psychiatryczne nie daje stu procentowej gwarancji o tym, że jutro nie dosranie pierdolca. Ba, pierdolca może dostać każdy z nas kto to tu pisze, wystarczy zwykły zawał mózgu po wypiciu o jedno piwo za dużo, znam takie przypadki. Sądzę, że zgodzić się trzeba na to, że jedynym sposobem na minimalizację zagorzenia ze strony tych, którzy nie są społecznie przystosowani do życia w grupie ludzi powszechnie akceptujących obowiązując prawo, jest możliwość neutralizacji skutków ich działania zgodnie z już obowiązującym prawem czyli "nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem" -Art 25 par 1 KK , z całym bagażem konsekwencji wynikających z tego artykułu zarówno dla jednej jaki i drugiej strony. Rządzący z nasze woli i przyzwolenia muszą również brać pod uwagę art 25 par.2a KK, a co za tym idzie wszelkie zmiany w zakresie art 11 pkt 10.UOBiA nie mają jakiegokolwiek sensu. Dlatego też sądzę że:
- nie będzie, wbrew populistycznym gadkom Pana Siemoniaka , żadnych zmian w UOBiA, bo i po co, problem jest może i medialny ale minimalny. Polacy to mo=imo wszystko nie idioci i w zdecydowanej większości nie rozwiązują swoich problemów z sąsiadem za pomocą bron - szybciej dadzą lub dostaną od sąsiada w pysk, a jutro pójdą z nim na piwo a po którymś tam zapytaj - sąsiad, tak właściwie to o co my sie kłócimy - i załatwią to kolejnym piwem - tak wierzę w moich rodaków.
- nie ma sensu ruszać ustawy która dotyczy promila społeczeństwa ( co to jest nieco ponad 800 000 pozwoleń na ponad 35 ml. obywateli? Bronią czarnornoprochową nie interesuje się większa ilość społeczeństwa, a ilu spośród nich ma pozwolenie na broń współczesną ?)
Podsumowując ten temat tu, to burza w szklane wody, którą wywołał Pan Siemoniak swoją nie do końca przemyślaną wypowiedzią - co w JEGO przypadku jakoś mnie nie dziwi.
- nie będzie, wbrew populistycznym gadkom Pana Siemoniaka , żadnych zmian w UOBiA, bo i po co, problem jest może i medialny ale minimalny. Polacy to mo=imo wszystko nie idioci i w zdecydowanej większości nie rozwiązują swoich problemów z sąsiadem za pomocą bron - szybciej dadzą lub dostaną od sąsiada w pysk, a jutro pójdą z nim na piwo a po którymś tam zapytaj - sąsiad, tak właściwie to o co my sie kłócimy - i załatwią to kolejnym piwem - tak wierzę w moich rodaków.
- nie ma sensu ruszać ustawy która dotyczy promila społeczeństwa ( co to jest nieco ponad 800 000 pozwoleń na ponad 35 ml. obywateli? Bronią czarnornoprochową nie interesuje się większa ilość społeczeństwa, a ilu spośród nich ma pozwolenie na broń współczesną ?)
Podsumowując ten temat tu, to burza w szklane wody, którą wywołał Pan Siemoniak swoją nie do końca przemyślaną wypowiedzią - co w JEGO przypadku jakoś mnie nie dziwi.
Ostatnio zmieniony 08 lipca 2024, 11:16 przez rawla, łącznie zmieniany 2 razy.
Twierdzą nam będzie każdy próg.
- rawla
- Reactions:
- kenji1851
- Reactions:
- Tematy: 1
Nie tyle na użytkowniku, co negatywnie odbije się na środowisku strzeleckim. Użytkowników będzie mniej, wolniej będą przybywać nowi, mniejsza popularność CP to mniej osób na zawodach CP, na rekonstrukcjach, w klubach itp.
Przykład: Bardziej popularne są w Polsce wiatrówki do 17J, czy powyżej 17J?
Pozwoleń jest 330 000 około (nie osób pozwoleniem), 800 000 ponad jest legalnej broni współczesnej. CP nie wiadomo ile jest.
Ostatnio zmieniony 08 lipca 2024, 11:20 przez kenji1851, łącznie zmieniany 1 raz.
- duber
- Reactions:
- Tematy: 49
Tylko dlatego że trzeba będzie np zarejestrować spadnie liczebność użytkowników?
To aż taki mega problem ?
Jeśli tak to.dziwie się że poświęcacie na załadowanie bębenka parę minut.
To aż taki mega problem ?
Jeśli tak to.dziwie się że poświęcacie na załadowanie bębenka parę minut.
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
- rawla
- Reactions:
rawla pisze: ↑08 lipca 2024, 11:11 W moim przekonaniu, cały problem sprowadza się do tego, jak wyeliminować z szerokiej grupy normalnych ludzi tych dewiantów, którym jakakolwiek broń, jakiekolwiek narzędzie niebezpieczne nie powinno być powierzane. Takiej możliwości nie ma , bo nikt nie da gwarancji, że człowiek, który przeszedł wszelakie badania lekarskie / psychologiczno-psychiatryczne nie daje stu procentowej gwarancji o tym, że jutro nie dosranie pierdolca. Ba, pierdolca może dostać każdy z nas kto to tu pisze, wystarczy zwykły zawał mózgu po wypiciu o jedno piwo za dużo, znam takie przypadki. Sądzę, że zgodzić się trzeba na to, że jedynym sposobem na minimalizację zagorzenia ze strony tych, którzy nie są społecznie przystosowani do życia w grupie ludzi powszechnie akceptujących obowiązując prawo, jest możliwość neutralizacji skutków ich działania zgodnie z już obowiązującym prawem czyli "nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem" -Art 25 par 1 KK , z całym bagażem konsekwencji wynikających z tego artykułu zarówno dla jednej jaki i drugiej strony. Rządzący z nasze woli i przyzwolenia muszą również brać pod uwagę art 25 par.2a KK, a co za tym idzie wszelkie zmiany w zakresie art 11 pkt 10.UOBiA nie mają jakiegokolwiek sensu. Dlatego też sądzę że:
- nie będzie, wbrew populistycznym gadkom Pana Siemoniaka , żadnych zmian w UOBiA, bo i po co, problem jest może i medialny ale minimalny. Polacy to mo=imo wszystko nie idioci i w zdecydowanej większości nie rozwiązują swoich problemów z sąsiadem za pomocą bron - szybciej dadzą lub dostaną od sąsiada w pysk, a jutro pójdą z nim na piwo a po którymś tam zapytaj - sąsiad, tak właściwie to o co my sie kłócimy - i załatwią to kolejnym piwem - tak, wierzę w zdrowy rozsądek moich rodaków.
Twierdzą nam będzie każdy próg.
- rawla
- Reactions:
- bezduszny
- Reactions:
- Tematy: 102
Wypowiedź była przemyślana.... bo była wypowiedzią polityczną.
To, że Ty tego nie zrozumiałeś jej kontekstu to inna sprawa.
Czy coś zrobi z tym ?
Szanse są na to... tylko matematyczne.
Listen very carefully. I shall say this only once.
- ravkill
- Reactions:
- Kontakt:
Wiesz, jak znam specyfikę naszej władzy, to zrobią tak "łatwo" jak z wiatrówkami FAC i Kuszami. WBP Palnej mam 3 szafy, kuszy zero i wiatrówki FAC = zero, nie dlatego, że ich nie lubię, ale po prostu biurokracji mi się już nie chce robić. Promeska + rejestracja ok, ale każdorazowe udowadnianie, że nie jestem świrem i zapłacenie paru stówek, które jednak udowodnią, że jestem tym świrem, bo nikt normalny, mając 308 i kałasza w szafie, nie będzie robił papierów na wiatrówkę Fac...
O Kuszy, nawet nie wspomnę, procedura zapewne wymaga bulli papieskiej, że potrzebuję jej na saracenów? (lub coś w tym stylu, jeśli dobrze pamiętam)
- duber
- Reactions:
- Tematy: 49
Kusza identycznie jak wbp
Klub lekarz .....
Bijemy pianę a wiadomo że nic nie zrobią. Musi zginąć jeszcze parę policjantów niestety....
Ravkil ale zrobiłeś papiery masz. Ja na lekarza itp poświęciłem jeden dzień. Korona z głowy mi nie spadła.
Wiem że to denerwuje ale należy cały czas pamiętać że to jest broń jak każda inna tak na prawdę a że ciut dłużej trzeba ładować....
Chcesz autem jeździć trzeba zrobić prawko
Chcesz być pilotem licencja na pilota
Chcesz być widlakowym trzeba kurs
Koparkowy trzeba kurs
Nawet paleciakiem po magazynie bez szkolenia nie popracujesz
A broń ma być bez niczego ....
Klub lekarz .....
Bijemy pianę a wiadomo że nic nie zrobią. Musi zginąć jeszcze parę policjantów niestety....
Ravkil ale zrobiłeś papiery masz. Ja na lekarza itp poświęciłem jeden dzień. Korona z głowy mi nie spadła.
Wiem że to denerwuje ale należy cały czas pamiętać że to jest broń jak każda inna tak na prawdę a że ciut dłużej trzeba ładować....
Chcesz autem jeździć trzeba zrobić prawko
Chcesz być pilotem licencja na pilota
Chcesz być widlakowym trzeba kurs
Koparkowy trzeba kurs
Nawet paleciakiem po magazynie bez szkolenia nie popracujesz
A broń ma być bez niczego ....
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
- jamtex
- Reactions:
- Tematy: 8
Z kuszą nie ma problemów, a nawet można zrobić kurs prowadzącego strzelanie w zakresie kuszy.
Duber - zgoda z całą resztą.
Broń CP - która jest trudniejsza w obsłudze, nie wymaga żadnych kursów czy szkoleń i to jest lekko dziwne.
Z drugiej strony Sharps z gilzami - jego obsługa podobna do np Iż-18 w .308.
Czas ładowania podobny - złożenie kapiszona to 1 sekunda więcej.
Amunicja łatwo dostępna:
https://allegro.pl/oferta/gilzy-pederso ... 5382687930
Tu już Kolega Hoplofob nie przekona mnie, że jest to zaspawana rura
EKB - a po co? Przecież Kolega może użyczyć prochu, a jak nie to "se sam zrobię".
I uprzedzę pytania i tezy:
tak strzelałem z niego,
tak porównałem do mojego kałaszka,
tak byłem zaskoczony szmocą.
Duber - zgoda z całą resztą.
Broń CP - która jest trudniejsza w obsłudze, nie wymaga żadnych kursów czy szkoleń i to jest lekko dziwne.
Z drugiej strony Sharps z gilzami - jego obsługa podobna do np Iż-18 w .308.
Czas ładowania podobny - złożenie kapiszona to 1 sekunda więcej.
Amunicja łatwo dostępna:
https://allegro.pl/oferta/gilzy-pederso ... 5382687930
Tu już Kolega Hoplofob nie przekona mnie, że jest to zaspawana rura

EKB - a po co? Przecież Kolega może użyczyć prochu, a jak nie to "se sam zrobię".
I uprzedzę pytania i tezy:
tak strzelałem z niego,
tak porównałem do mojego kałaszka,
tak byłem zaskoczony szmocą.
Dniami i nocami, chodzę z dwiema klamkami!
- ravkill
- Reactions:
- Kontakt:
Duber, widzisz, mamy różne podejście. Dla mnie, każdorazowe zaświadczenie lekarskie (jak wiadomo, ważne 2 miesiące) do rejestracji wiatrówki i kompletny koszt zabawy w postaci rejestracji - wysokości 500 zł, wyklucza jakąkolwiek chęć nabycia i rejestracji takowej broni. WBP mnie kosztuje promesę za 17 zł + 9,80 polecony za wysyłkę książeczki + papierków.
A na kuszę - po prostu nie miałem ciśnienia, przyznaję... Gdybym miał CP i wymagana była by rejestracja, na podobnej zasadzie, jak obecnie wiatrówki - Po prostu broń (by uległa całkowitemu zniszczeniu, w momencie jeszcze jej legalnego posiadania bez kwitów). Na pewno bym złomu nie rejestrował, a prezentów zaborczemu skarbowi Państwa robić nie lubię.
Dobrze, że wsio opindoliłem lata temu...
Jak już wspomniałem, dla mnie takowa papierologia i koszty = jawny dowód na brak 5tej klepki (przy posiadaniu całego arsenału broni współczesnej)
A na kuszę - po prostu nie miałem ciśnienia, przyznaję... Gdybym miał CP i wymagana była by rejestracja, na podobnej zasadzie, jak obecnie wiatrówki - Po prostu broń (by uległa całkowitemu zniszczeniu, w momencie jeszcze jej legalnego posiadania bez kwitów). Na pewno bym złomu nie rejestrował, a prezentów zaborczemu skarbowi Państwa robić nie lubię.
Dobrze, że wsio opindoliłem lata temu...
Jak już wspomniałem, dla mnie takowa papierologia i koszty = jawny dowód na brak 5tej klepki (przy posiadaniu całego arsenału broni współczesnej)
Spadnie liczba legalnych użytkowników. Jak już wspomniałem, posiadacze WBP i CP naraz, się zarejestrują, reszta będzie miała w pupie, albo nawet do nich zmiana prawa nie dotrze. Na pewno poprawią się policyjne statystyki z wykrywania i karania "niebezpiecznych posiadaczy groźnej broni"... Policja będzie miała co robić, sądy również, wszyscy będą zadowoleni, tylko na ulicach, wcale nie będzię bezpieczniej, zwłaszcza jak się zacznie robić bardziej kolorowo..
Ostatnio zmieniony 08 lipca 2024, 13:11 przez ravkill, łącznie zmieniany 2 razy.