Informacja była podana ,że zastrzelił wlasną córkę i tesciową. To czyje dziecko listonosza?
No niestety informacje masz nieaktualne , jego syn zmarł w szpitalu. Czyli ma na koncie teściową i dwoje dzieci i kużwa dostał zarzuty spowodowania śmierci . Spowodować śmierć to można jadąc samochodem , oczywiści na trzeźwo bo moim zdaniem po pijaku to już zabójstwo.
Panowie, mylicie się , gostek dostał zarzut spowodowania śmierci , za umyślne grozi od 6 miesięcy do 8 lat. Jak sądzicie ile dostanie ? Ja myślę, że po odbyciu kary powinno się go przywrócić do służby , takich nam trzeba
Mam nadzieję, że się mylę.
A tak przy okazji : jeżeli to co usłyszałem w telewizorni jest prawdą, o postawieniu zarzutów , to oznacza ,że gostek jest przytomny i w dobrej formie.
Jak na osobę, która próbowała popełnić samobója , to cudowne uzdrowienie . Żal, ze nie dotyczy to jego ofiar.
No i proponuje zakończyć dyskusję , czarny proch jest więcej wart
"Ponad sto osób w ciągu pięciu lat zmarło po interwencjach policjantów". To słabiutko. Bez interwencji policjantów w ciągu pięciu lat w Polsce zmarło prawie dwa i pół miliona osób.
My od lat już gawędzimy o Maryni i to nawet - szczerze mówiąc - nie o całej
el_capitan pisze: ↑01 kwietnia 2025, 17:45
do wniosku do WPA musiał dołączyć badanie psychologa z listy WPA
Nie musiał - patrz UoBiA art. 15 ust. 6.
Moja niewiedza. Byłem przekonany, że SW są tylko zwolnieni z egzaminu na kolekcję (prawo, budowa broni, strzelanie). Prawda jest jak napisałeś UoBiA art. 15 ust. 6 wskazuje, że nie stosuje się ust. 3 wymogu badań do pozwolenia na broń do celów kolekcjonerskich, jeżeli strażnik SW ma przydzieloną broń służbową.
To to też muszę przeprosić za "faux pas" psychologów z listy WPA Wrocław bo wniosek na kolekcję strażnika SW z Prusic przeszedł bez ich udziału.
Czyli tak naprawdę to wniosek proforma, bo broń na kolekcję strażnik SW dostaje w oparciu art.114 ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 o Służbie Więziennej Dz.U.2024.1869. i jest napisane w ust. 2 że właściwy przełożony strażnika odpowiada za kierowanie go na badania psychologiczne. A oglądałem w TV jak się wypowiadali "wzorowa służba, żadnych problemów".
"Ponad sto osób w ciągu pięciu lat zmarło po interwencjach policjantów". To słabiutko. Bez interwencji policjantów w ciągu pięciu lat w Polsce zmarło prawie dwa i pół miliona osób.
Pięć osób nie żyje, mimo że mogłoby żyć w przeciwieństwie do tych dwóch i pół miliona. "Słabiutko"?
Solidarność zawodowa też powinna mieć granice. A w sprawie zabójcy z SW (bo tak trzeba go nazwać) chyba niektórym włączył się tryb oblężonej twierdzy i już szukają dla niego usprawiedliwień.
el_capitan pisze: ↑02 kwietnia 2025, 03:15
Byłem przekonany, że SW są tylko zwolnieni z egzaminu na kolekcję (prawo, budowa broni, strzelanie). Prawda jest jak napisałeś UoBiA art. 15 ust. 6 wskazuje, że nie stosuje się ust. 3 wymogu badań do pozwolenia na broń do celów kolekcjonerskich, jeżeli strażnik SW ma przydzieloną broń służbową.
I bardzo dobrze, że tak jest. Inaczej mielibyśmy do czynienia z sytuacją z gatunku "Doktor Jekyll i pan Hyde".
Swoją drogą, takie sytuacje chyba występowały (a może i nadal występują). O ile dobrze pamiętam, jakiś czas temu żołnierz, zajmujący stanowsko dowódcy plutonu czy kompanii zmechu, opisywał, że żetony nie chcą mu wydać pozwolenia, bo ma parę mandatów od drogówki.
Koledzy, przypomnijcie sobie (jeżeli macie wystarczająco dużo lat albo interesujecie się historią), w jaki sposób został w Polsce wprowadzony stan wojenny i pomyślcie sobie, że coś takiego może się powtórzyć z powołaniem się na równie enigmatyczne argumenty co podawane wtedy. I Wasze dywagacje na temat "jak" i "czy można" wydają się naprawdę nieistotne. Wyciągacie coraz głupsze przykłady powodów ograniczeń w posiadaniu broni, a tego wcale nie potrzeba do odebrania wszystkim broni w ciągu 24 godzin. Na razie się na to zupełnie nie zanosi, więc przestańcie, proszę, mnożyć byty ponad potrzeby (tzw. brzytwa Ockhama), czyli wymyślać rzeczy niestworzone, zajmijcie się strzelaniem i udowadniajcie w ten sposób, że posiadanie broni ma sens. Urzędnicy do biur, pisarze do piór, strzelcy na strzelnice! I nie marnujcie zasobów internetu na (głupie) wymyślanie powodów tego, czego chcielibyśmy uniknąć.
W. Moore .36 Bondini/L. Renzo, C. Moore Pedersoli .46 skałka, Colt Army 1860 Pietta, Mortimer .36 Bondini/L. Renzo, Alamo Rifle Pedersoli .50 skałka, Walther CPM 1, FWB C60.