WPA Gdańsk - po staremu
Moderator: Moderatorzy WBP
- biper
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 23
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: WPA Gdańsk - po staremu
Nie. Chodzi zwykle, typowe, statystycznie najczęstsze sytaucje, a nie wyjątki życiowe.
Nie trzeba za każdym razem rozbijać g.. na atomy.
Nie trzeba za każdym razem rozbijać g.. na atomy.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
-
- Reactions:
- Tematy: 2
Ja sie już nauczyłem, że wysyłam im wniosek, fakturę i tyle. Jak zadzwonią że nie ma książeczki to pytam sie o wolny termin, przychodzę, podbiją i wychodze. Czerwona zawsze przy tyłku.KASHUBIAN pisze: ↑08 maja 2024, 06:20 Cześć Panowie i Panie.
Ma ktoś numer do wydziału zajmującego się rejestracja broni? Wysłałem po zakupie fv I książeczkę już dawno i cisza. Zaczynam się zastanawiać czy dotarło...
Może coś skopciłem i poszło gdzieś w krzaki.
Nie było dzielnicowego żeby obmacac szafę itd.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
A ja dokupiłem ałera a nie dostałem zwrotu jeszcze. Więc dosyłam im litanię z
prośbą o dopisanie do jeszcze nie zwróconej książeczki nowej broni.
prośbą o dopisanie do jeszcze nie zwróconej książeczki nowej broni.
-
- Reactions:
- Tematy: 7
Dokładnie tak, zresztą ani po zakupie pierwszej sztuki broni ani po kolejnych zakupach nie miałem żadnej kontroli.nzpetter pisze: ↑11 maja 2024, 23:07BROŃ przechowuje się w albo MAGAZYNIE albo SZAFIE S1.Kod: Zaznacz cały
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH z dnia 26 sierpnia 2014 r. w sprawie przechowywania, noszenia oraz ewidencjonowania broni i amunicji § 2. Broń i amunicję przechowuje się w odpowiednio przystosowanym do tego celu pomieszczeniu, zwanym dalej "magazynem broni", lub w urządzeniach spełniających wymagania co najmniej klasy S1 według normy PN-EN 14450.
Kiedy składasz wniosek o pozwolenie - nie masz broni, więc szafa Ci niepotrzebna.
Kiedy odbierzesz z poczty pozwolenie z WPA - nie masz broni, więc szafa Ci niepotrzebna.
Kiedy chcesz jechać kupić swojego pierwszego glocka - za chwilę będziesz miał broń, więc teraz szafa jest Ci potrzebna.
-
- Reactions:
- Tematy: 13
Ja miałem kontrolę raz - jak się przeprowadzałem z Gdańska na terytorium podlegające WPA Olsztyn. Lato, przyszło dwóch policjantów. Zrobili zdjęcie certyfikatu szafy, chcieli żeby wyciągnąć żelazo bo trzeba przeliczyć. Wyciągnąłem, sprawdziłem że rozładowana kierując broń w kierunku bezpiecznym, podałem numery broni. Gites, dziękujemy. Jakaś kawa albo herbata? Nie, bo "klienci" czekają. Aha, to do widzenia.
-----------------------------------------
5.56NATO /.223 | 7.62x39 | 9x19 | 12GA
LOK RSO

5.56NATO /.223 | 7.62x39 | 9x19 | 12GA
LOK RSO

- dr_Evil
- Reactions:
- Tematy: 6
@nzpetter, Pytanie ogólne: co to jest kierunek bezpieczny w domu?
Chyba że to była kontrola w "obiekcie" (strzelnicy czy czym tam, wtedy nie było pytania)?
Chyba że to była kontrola w "obiekcie" (strzelnicy czy czym tam, wtedy nie było pytania)?
-
- Reactions:
- Tematy: 147
Już wyjaśniamy , kierunek bezpieczny w domu to np żelbetonowa ściana NIGDY takim bezpiecznym kierunkiem nie jest okno czy też drzwi lub kartongips 

- dr_Evil
- Reactions:
- Tematy: 6
-
- Reactions:
- Tematy: 7
A kolega okazał też do kontroli komorę że jest pusta i magazynek?Flaga bezpieczeństwa została włożona do komory?Dopiero po takim sprawdzeniu dzielnicowy czy kto tam do ciebie przyszedł powinien pozwolić ci na umieszczenie broni w szafie.
- Mumin_
- Reactions:
- Tematy: 12
Zdziwniej i zdziwniej...
A jak podepnę pełny magazynek, przeładuję, zabezpieczę i schowam to co, wyrzuci mnie z domu?
My od lat już gawędzimy o Maryni i to nawet - szczerze mówiąc - nie o całej
Слава Україні!
Слава Україні!
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
-
- Reactions:
Jaki przepis obliguje Cię do posiadania szafy, jeśli nie przechowujesz broni?
Uważasz, że dzielnicowy przychodzi na kontrolę "posiadania szafy" a nie "przechowywania broni"?
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Komplikujesz proste sprawy.
U nas dzielnicowy sprawdzą czy masz szafę S1. Nie sprawdA broni i czy ma wpięty magazynek załadowany itp.
I nie ma prawa jej dotknąć. Sam mi to powiedział robiąc wywiad na początku.
U nas dzielnicowy sprawdzą czy masz szafę S1. Nie sprawdA broni i czy ma wpięty magazynek załadowany itp.
I nie ma prawa jej dotknąć. Sam mi to powiedział robiąc wywiad na początku.
-
- Reactions:
Prawo nakłada obowiązek przechowywania broni w urządzeniach klasy S1 a nie obowiązek posiadania szafy, więc logicznym jest, że kontrola ma na celu sprawdzenie czy dopilnowaliśmy obowiązku prawidłowego przechowywania broni, a nie sprawdzenie czy mamy szafę.
Dla zainteresowanych - terminy załatwiania pozwolenia w WPA Gdańsk na dzień dzisiejszy:
- 19.03.2024 - wpłynięcie wniosków poprzez pocztę do WPA
- 12.04.2024 - wpłynięcie prośby o wywiad środowiskowy do dzielnicowego
- 16.04.2024 - wizyta dzielnicowego, bez oglądania szafy (zasugerowałem że mogę od razu pokazać, stwierdził że musi i tak dostać prośbę o kontrolę od WPA, więc po pierwszej rejestracji broni prawdopodobnie będzie mnie musiał odwiedzić ponownie)
- 17.04.2024 - data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.05.2024 (oczekiwanie na dane z KRK i na raport od dzielnicowego)
- 16.05.2024 - zakończenie postępowania oraz data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.06.2024 (z powodu konieczności zachowania 7 dni na zapoznanie się z materiałami dotyczącymi postępowania wynikającego z KPA)
Z rozmowy telefonicznej z WPA dowiedziałem się, że gdy WPA otrzyma potwierdzenie odbioru pisma informującego o prawie do zapoznania się zaczyna się odliczanie 7 dni, po których wysłane zostaje pismo z ostateczną decyzją, także skoro pismo o prawie do zapoznania się z aktami otrzymałem dziś (27.05.2024) wynika z tego to, że finalna decyzja zostanie nadana 3 czerwca. Specjalnie powyżej nie podawałem terminów kiedy przyszły pisma, z racji że te terminy są zależne od aktualnych warunków w Poczcie Polskiej, która obecnie prowadzi strajk od 16.05.2024.
Dla zainteresowanych - terminy załatwiania pozwolenia w WPA Gdańsk na dzień dzisiejszy:
- 19.03.2024 - wpłynięcie wniosków poprzez pocztę do WPA
- 12.04.2024 - wpłynięcie prośby o wywiad środowiskowy do dzielnicowego
- 16.04.2024 - wizyta dzielnicowego, bez oglądania szafy (zasugerowałem że mogę od razu pokazać, stwierdził że musi i tak dostać prośbę o kontrolę od WPA, więc po pierwszej rejestracji broni prawdopodobnie będzie mnie musiał odwiedzić ponownie)
- 17.04.2024 - data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.05.2024 (oczekiwanie na dane z KRK i na raport od dzielnicowego)
- 16.05.2024 - zakończenie postępowania oraz data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.06.2024 (z powodu konieczności zachowania 7 dni na zapoznanie się z materiałami dotyczącymi postępowania wynikającego z KPA)
Z rozmowy telefonicznej z WPA dowiedziałem się, że gdy WPA otrzyma potwierdzenie odbioru pisma informującego o prawie do zapoznania się zaczyna się odliczanie 7 dni, po których wysłane zostaje pismo z ostateczną decyzją, także skoro pismo o prawie do zapoznania się z aktami otrzymałem dziś (27.05.2024) wynika z tego to, że finalna decyzja zostanie nadana 3 czerwca. Specjalnie powyżej nie podawałem terminów kiedy przyszły pisma, z racji że te terminy są zależne od aktualnych warunków w Poczcie Polskiej, która obecnie prowadzi strajk od 16.05.2024.

-
- Reactions:
Nie. Precyzuję istotę rozważanej kwestii.
Sądzę, że jak najbardziej ma prawo (choć nie mogę wykluczyć, że istnieją jakieś wewnętrzne/służbowe uregulowania, dotyczące policjantów/dzielnicowych, które im tego zabraniają). Nie ma jedynie prawa - w ramach przeprowadzanej przez niego kontroli - wymagać od Ciebie, żebyś dał mu się do niej dotknąć. I pewnie właśnie to miał na myśli, gdy "sam Ci to powiedział".
A po co miałby sprawdzać? Przecież wolno Ci przechowywać broń zarówno rozładowaną, jak i nierozładowaną.