WPA Gdańsk - po staremu

Moderator: Moderatorzy WBP

Mateusz70
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 16
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: WPA Gdańsk - po staremu

Post autor: Mateusz70 »

KASHUBIAN pisze: 09 maja 2024, 07:01 Czyli czekać... No to poczekam. Nie pali się. Dzielnicowy podczas wywiadu mówił,że będzie musiał przyjść jeszcze raz. Właśnie w sprawie szafy. Dlatego zastanawiam się co jest grane.
To jest grane, że będzie musiał przyjść w sprawie szafy. Nie miałeś? Nie odwiedził Cię? - Na forum nieraz wskazywałem, że sejf wypadałoby mieć przy wizycie. Można rzecz jasna upierać się, że sejf udostępni znajomy, który właśnie wziął urlop i wyjechał za granicę, ale trudno spodziewać się wtedy, że policjantów to nie skłoni do przemyśleń. Będą myśleć, nawet odwiedzać, trochę to potrwa.
adamos1115
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: adamos1115 »

Mateusz co Ty pi***olisz?
9x19, 12x76, 7.62x39, 22lr, 223 Rem, 5.56x45, 7,62x25
totekk
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: totekk »

albo niezły trolling albo alko weszło :)
oskpoz
Reactions:

Post autor: oskpoz »

Żeby sprostować podzielę się informacją od mojego dzielnicowego odnośnie szafy. Owszem, wizyta odnośnie szafy będzie, ale dopiero na wniosek WPA, prawdopodobnie podczas/po pierwszej rejestracji broni. Zaproponowałem dzielnicowemu, że mogę pokazać szafę przy jego pierwszej wizycie, na co odpowiedział mi, że nie ma po co, bo i tak będzie musiał przyjechać drugi raz.

Dodam przy okazji, że wg. osób z mojego klubu które składały wniosek 13 i 14 marca decyzja już przyszła, z datą wystawienia 26 kwietnia, także wygląda na to, że opóźnienie w wydawaniu pozwoleń wynosi obecnie około 2 miesiące, co biorąc pod uwagę jakie tempo miało WPA w Gdańsku parę lat temu jest całkiem niezłym wynikiem. Nie jest idealnie, ale wygląda na to, że zmierza w dobrą stronę.
Obrazek
Mateusz70
Reactions:
Tematy: 16

Post autor: Mateusz70 »

oskpoz pisze: 10 maja 2024, 08:57 Żeby sprostować podzielę się informacją od mojego dzielnicowego odnośnie szafy. Owszem, wizyta odnośnie szafy będzie, ale dopiero na wniosek WPA, prawdopodobnie podczas/po pierwszej rejestracji broni. Zaproponowałem dzielnicowemu, że mogę pokazać szafę przy jego pierwszej wizycie, na co odpowiedział mi, że nie ma po co, bo i tak będzie musiał przyjechać drugi raz.
Dziękuję, że na spokojnie odpowiadasz. Nie wiedziałem, że dzielnicowy może składać drugą wizytę, dotyczącą tylko kontroli warunków przechowywania broni w sejfie. Najwyraźniej nie wszędzie jest tak samo. Może co jakiś czas zmieniają procedurę?
Tak swoją drogą, bo nie z każdym można wdawać się w dyskusję, może mam jakieś skojarzenia, których inni nie mają. Stąd zobrazowania sytuacji. Chodziło mi tylko o to, żeby nie wykręcać się od pokazania dzielnicowemu szafy. - Rozbudowany, nietypowy sposób wyrażania myśli być może jest też trudny do zinterpretowania przez sztuczną inteligencję. Nie wykluczałbym jej zastosowania na forach, choć oczywiście nie twierdzę, że inicjuje ona pewne tematy na tym forum.
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

Mateusz70 pisze: 10 maja 2024, 10:19 Chodziło mi tylko o to, żeby nie wykręcać się od pokazania dzielnicowemu szafy.
Jeśli nie ma się szafy i ma się prawo jej nie mieć, to jej niepokazanie trudno nazwać wykręcaniem się od pokazania...
lucastes
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: lucastes »

biper pisze: 08 maja 2024, 18:27 U nas, z tego co słyszałem od osób mających "ucho" blisko naszego WPA, to niestety w Gdańsku mają poważny problem kadrowy, który dodatkowo się nasilił po COVIDzie. Niedawno chyba pojawiła się jedna nowa osoba.. Rejestracje skróciły się z 3 miechów do ok. miesiąca (testowałem w lutym lub marcu).
Dobrze to słyszeć, oby po kolejnym miesiącu pracy dodatkowej osoby, te okresy skróciły sie do 1 tygodnia ;laughing:
ale po owocach ich poznacie - wczoraj wysłałem papiery do rejestracji ;)
KASHUBIAN
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: KASHUBIAN »

U mnie przy pierwszej wizycie szafę już miałem i było dokładnie jak pisze kolega wyżej. Odpowiedź muszę i tak przyjechać po raz drugi.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2024, 20:16 przez KASHUBIAN, łącznie zmieniany 1 raz.
nzpetter
Reactions:
Tematy: 13

Post autor: nzpetter »

Słuchajcie, jeśli wystąpiliście o pozwolenie i wniosek dopiero się mieli w WPA, to logiczne jest że S1 nie musicie mieć (bo na przykład możecie dostać decyzję odmowną). Szafę musicie mieć po otrzymaniu pozwolenia, przed zakupem pierwszej sztuki.
-----------------------------------------
9x19 | 5.56x45 /.223 | 12GA | 7.62x39 | .30-06
LOK RSO
Obrazek
rokada
Reactions:

nzpetter pisze: 11 maja 2024, 14:21 Szafę musicie mieć po otrzymaniu pozwolenia, przed zakupem pierwszej sztuki.
Możesz wskazać jakieś przepisy na poparcie tej tezy?
nzpetter
Reactions:
Tematy: 13

Post autor: nzpetter »

Kod: Zaznacz cały

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 26 sierpnia 2014 r.
w sprawie przechowywania, noszenia oraz ewidencjonowania broni i amunicji

§ 2. Broń i amunicję przechowuje się w odpowiednio przystosowanym do tego celu pomieszczeniu, zwanym dalej "magazynem broni", lub w urządzeniach spełniających wymagania co najmniej klasy S1 według normy PN-EN 14450.
BROŃ przechowuje się w albo MAGAZYNIE albo SZAFIE S1.

Kiedy składasz wniosek o pozwolenie - nie masz broni, więc szafa Ci niepotrzebna.
Kiedy odbierzesz z poczty pozwolenie z WPA - nie masz broni, więc szafa Ci niepotrzebna.
Kiedy chcesz jechać kupić swojego pierwszego glocka - za chwilę będziesz miał broń, więc teraz szafa jest Ci potrzebna.
-----------------------------------------
9x19 | 5.56x45 /.223 | 12GA | 7.62x39 | .30-06
LOK RSO
Obrazek
rokada
Reactions:

nzpetter pisze: 11 maja 2024, 23:07

Kod: Zaznacz cały

§ 2. Broń i amunicję przechowuje się [...] w urządzeniach spełniających wymagania co najmniej klasy S1 według normy PN-EN 14450.
Kiedy chcesz jechać kupić swojego pierwszego glocka - za chwilę będziesz miał broń, więc teraz szafa jest Ci potrzebna.
To jeszcze proszę o wskazanie podstawy utożsamiania pojęcia "przechowywanie" z pojęciami "zakup" i" posiadanie".
Awatar użytkownika
biper
Reactions:
Tematy: 24

Post autor: biper »

Chodzi o zwykła logikę i wygodę.
Jak chcesz kupić broń DLA SIEBIE, to kupujesz najpierw S1. Proste.
Kombinacje z trzymaniem pierwszej sztuki u kolegi pomijam, bo to robienie sobie pod górkę. I tak to S1 w końcu musisz kupić, to po co rzeźbić.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
KASHUBIAN
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: KASHUBIAN »

J/W kupilem sejf szybciej. Ja to w ogóle kupiłem szybko przed zdanym egzaminem.
rokada
Reactions:

biper pisze: 12 maja 2024, 09:48 Chodzi o zwykła logikę i wygodę.
Nie. Chodzi o faktyczny stan prawny. Bo nieprawdą jest, że musisz mieć urządzenie klasy S1 lub lepszej w momencie, gdy kupujesz broń.
biper pisze: 12 maja 2024, 09:48 Kombinacje z trzymaniem pierwszej sztuki u kolegi pomijam, bo to robienie sobie pod górkę. I tak to S1 w końcu musisz kupić, to po co rzeźbić.
Wystarczy, że masz w perspektywie 2 miesięcy przeprowadzkę (bo "omsknął" się termin wykańczania nowego mieszkania), mieszkasz obecnie na trzecim piętrze bez windy, z wąską klatką schodową, a chcesz - zgodnie ze słusznymi poradami bardziej doświadczonych osób - kupić jak najwiekszą szafę.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”