Dajesz policjantowi broń do ręki. Jak już pomaca, to odbierasz dłonią w rękawiczce nitrylowej i wkładasz do woreczka strunowego, mówiąc "dziękuję bardzo". Patrzysz mu w oczy. Nie uśmiechasz się.
WPA Gdańsk - po staremu
Moderator: Moderatorzy WBP
- Mumin_
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 12
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: WPA Gdańsk - po staremu
My od lat już gawędzimy o Maryni i to nawet - szczerze mówiąc - nie o całej
Слава Україні!
Слава Україні!
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
- 19.03.2024 - wpłynięcie wniosków poprzez pocztę do WPA
- 12.04.2024 - wpłynięcie prośby o wywiad środowiskowy do dzielnicowego
- 16.04.2024 - wizyta dzielnicowego, bez oglądania szafy (zasugerowałem że mogę od razu pokazać, stwierdził że musi i tak dostać prośbę o kontrolę od WPA, więc po pierwszej rejestracji broni prawdopodobnie będzie mnie musiał odwiedzić ponownie)
- 17.04.2024 - data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.05.2024 (oczekiwanie na dane z KRK i na raport od dzielnicowego)
- 16.05.2024 - zakończenie postępowania oraz data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.06.2024 (z powodu konieczności zachowania 7 dni na zapoznanie się z materiałami dotyczącymi postępowania wynikającego z KPA)
- 12.06.2024 - odebranie osobiście decyzji z WPA wraz ze złożeniem wniosku o promesy
Zadzwoniłem 12 czerwca do WPA, by dowiedzieć się, czy decyzja została wysłana, po czym dowiedziałem się od p. Chylińskiego (pozdrawiam serdecznie), że decyzja została sporządzona i trafiła na biurko pani naczelnik 4 czerwca, po czym jeszcze nie została podpisana. P. Chyliński przyznał, że faktycznie to długo leży, więc przejdzie się do niej, by spytać czy już gotowe. 2 godziny później otrzymałem telefon, że decyzja jest gotowa, i mogę podjechać ją odebrać w godzinach pracy WPA.
Także polecam co jakiś czas (ale bez przesady) zadzwonić do WPA, i nie wykłócać się od razu, tylko grzecznie zapytać na jakim etapie jest postępowanie, może być tak, że papier leży gdzieś na stosie, i czeka aż ktoś go podpisze, a że wyznaczony termin zakończenia postępowania jest daleko, to nikt się z nim nie spieszy.
- 12.04.2024 - wpłynięcie prośby o wywiad środowiskowy do dzielnicowego
- 16.04.2024 - wizyta dzielnicowego, bez oglądania szafy (zasugerowałem że mogę od razu pokazać, stwierdził że musi i tak dostać prośbę o kontrolę od WPA, więc po pierwszej rejestracji broni prawdopodobnie będzie mnie musiał odwiedzić ponownie)
- 17.04.2024 - data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.05.2024 (oczekiwanie na dane z KRK i na raport od dzielnicowego)
- 16.05.2024 - zakończenie postępowania oraz data na piśmie o przedłużeniu postępowania do 19.06.2024 (z powodu konieczności zachowania 7 dni na zapoznanie się z materiałami dotyczącymi postępowania wynikającego z KPA)
- 12.06.2024 - odebranie osobiście decyzji z WPA wraz ze złożeniem wniosku o promesy
Zadzwoniłem 12 czerwca do WPA, by dowiedzieć się, czy decyzja została wysłana, po czym dowiedziałem się od p. Chylińskiego (pozdrawiam serdecznie), że decyzja została sporządzona i trafiła na biurko pani naczelnik 4 czerwca, po czym jeszcze nie została podpisana. P. Chyliński przyznał, że faktycznie to długo leży, więc przejdzie się do niej, by spytać czy już gotowe. 2 godziny później otrzymałem telefon, że decyzja jest gotowa, i mogę podjechać ją odebrać w godzinach pracy WPA.
Także polecam co jakiś czas (ale bez przesady) zadzwonić do WPA, i nie wykłócać się od razu, tylko grzecznie zapytać na jakim etapie jest postępowanie, może być tak, że papier leży gdzieś na stosie, i czeka aż ktoś go podpisze, a że wyznaczony termin zakończenia postępowania jest daleko, to nikt się z nim nie spieszy.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
20.06.2024 - odbior promes, wycieczka do sklepu, i złożenie wniosku o rejestrację wraz z fakturą do skrzynki na wejściu, w kopercie opisanej "rejestracja broni sport."
Przy okazji odbierania promes zasłyszałem rozmowę pana który przyszedł rejestrować broń z panią z WPA, która sama od siebie doradzała mu żeby na fakturze napisał (składał samą fakturę bez wniosku o rejestrację), że legitymację doniesie później, ponieważ mają takie obłożenie pracą, że nawet 3 miesiące by ta książeczka niepotrzebnie leżała w wydziale, także WPA chyba jest świadome problemu, i próbuje zminimalizować jego uciążliwość dla petentów.
Przy okazji protip - jeśli piszecie wniosek o wydanie promes, gdzie na jednej z nich ma być inna liczba sztuk broni (np. jak ja, macie już zaliczkowane 3szt. broni w sklepie) to napiszcie informację o ilości broni na promesie na początku wniosku - ja złożyłem wniosek gdzie akapit z wyszczególnionymi ilościami był niżej, i miła pani z WPA nie przeczytała tego niższego akapitu, przez co wystawiła mi domyślne promesy na 1szt. broni każda, zamiast 1x3szt + 2x1szt Oczywiście bez wykłócania się zwróciłem na to uwagę i od ręki promesa została wystawiona prawidłowo
Przy okazji odbierania promes zasłyszałem rozmowę pana który przyszedł rejestrować broń z panią z WPA, która sama od siebie doradzała mu żeby na fakturze napisał (składał samą fakturę bez wniosku o rejestrację), że legitymację doniesie później, ponieważ mają takie obłożenie pracą, że nawet 3 miesiące by ta książeczka niepotrzebnie leżała w wydziale, także WPA chyba jest świadome problemu, i próbuje zminimalizować jego uciążliwość dla petentów.
Przy okazji protip - jeśli piszecie wniosek o wydanie promes, gdzie na jednej z nich ma być inna liczba sztuk broni (np. jak ja, macie już zaliczkowane 3szt. broni w sklepie) to napiszcie informację o ilości broni na promesie na początku wniosku - ja złożyłem wniosek gdzie akapit z wyszczególnionymi ilościami był niżej, i miła pani z WPA nie przeczytała tego niższego akapitu, przez co wystawiła mi domyślne promesy na 1szt. broni każda, zamiast 1x3szt + 2x1szt Oczywiście bez wykłócania się zwróciłem na to uwagę i od ręki promesa została wystawiona prawidłowo
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Cześć
W kwietniu jakoś kupiłem klamkę i wysłałem papiery. Nic nie przychodziło.
Dokupiłem karambol i znowu wysłałem papiery z prośbą o dopisanie.
Dalej nic nie przylazło. No to kupiłem strzelbę. Wysłałem papiery z tą samą prośbą.
2 tyg temu przyszła książeczka. Bez wpisanej strzelby. Więc napisałem papier żeby
dopsiali i wysłałem z kopia potwierdzenia nadania i książeczką.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Za każdym razem wysyłałem na drugi dzień po zakupie.
Więc w czasie rejestracji się mieściłem.
Oczywiście kupując kazda z pukawek nakupiłem amo na zapas.
Może nawet trochę za dużo ale dobra nigdy nie za wiele
W kwietniu jakoś kupiłem klamkę i wysłałem papiery. Nic nie przychodziło.
Dokupiłem karambol i znowu wysłałem papiery z prośbą o dopisanie.
Dalej nic nie przylazło. No to kupiłem strzelbę. Wysłałem papiery z tą samą prośbą.
2 tyg temu przyszła książeczka. Bez wpisanej strzelby. Więc napisałem papier żeby
dopsiali i wysłałem z kopia potwierdzenia nadania i książeczką.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Za każdym razem wysyłałem na drugi dzień po zakupie.
Więc w czasie rejestracji się mieściłem.
Oczywiście kupując kazda z pukawek nakupiłem amo na zapas.
Może nawet trochę za dużo ale dobra nigdy nie za wiele
-
- Reactions:
Mam pytanie
Jak zarejestrować pierwszą broń.
Nie mam e-pułap - osobiście iść do WPA czy poczta? (polecony?)
Jakiś wzór wniosku o rejestracje (rejestracje / wydanie książeczki)
Jak zarejestrować pierwszą broń.
Nie mam e-pułap - osobiście iść do WPA czy poczta? (polecony?)
Jakiś wzór wniosku o rejestracje (rejestracje / wydanie książeczki)
-
- Reactions:
- Tematy: 1
To bez znaczenia czy poczta, czy pielgrzymka na Harfową.
Czas obsługi będzie zbliżony.
Wzory w internecie są, zmień tylko dane adresowe.
Czas obsługi będzie zbliżony.
Wzory w internecie są, zmień tylko dane adresowe.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Wyślij książeczkę , fakturę i pismo z prośbą o rejestrację. I po temacie.
Odnośnie mojego owpisu powyżej. Po wysłaniu pisma ponownie już z docelową książeczką posiadacza dostałem ja spowrotem po tygodniu! Także rekord świata.
Teraz zmieniam dowód. Mam zamiar wysłać ksero dowodu,pismo z prośbą i starą promesę do wpisania nowego nr dowodu.
-
- Reactions:
Dzięki - byłem osobiście.
Generalnie - WPA nie chce podania i jednocześnie informują iż będzie trzeba poczekać - bo ponoć nie mają nowych książeczek (wg. nowego wzoru)
Generalnie - WPA nie chce podania i jednocześnie informują iż będzie trzeba poczekać - bo ponoć nie mają nowych książeczek (wg. nowego wzoru)
- GCze
- Reactions:
- Tematy: 16
Jak długo realnie czeka się na egzamin na kolekcjonerskie w WPA Gdańsk od czasu złożenia wniosku? Dzielnicowy ponad tydzień temu ponoć już odesłał opinię i nadal nic nie przychodzi. Od złożenia wniosku pojutrze minie miesiąc.
- GCze
- Reactions:
Przyszło, sprawa przełożona ze względu na brak opinii środowiskowej (którą mają od tygodni, załatwiłem to w komisariacie na drugi dzień po złożeniu wniosku). Stawiam, że ten cały cyrk z dzielnicowym i niby opóźnienie z tego powodu to po prostu standardowy pretekst na wydłużenie postępowania, bo jakieś uzasadnienie muszą podać. Co mnie podkusiło na ten egzamin w WPA. Będzie szybko i sprawnie twierdziły internety ;-)
-
- Reactions:
Minęło ponad 60 dni? To napisz zażalenie na nieuzasadnioną przewlekłość postępowania. To potrafi zdziałać cuda.
-
- Reactions:
- Tematy: 7
- GCze
- Reactions:
Nie minęło jeszcze 60dni, poza tym właśnie jest uzasadnione, pretekstem jest brak wywiadu środowiskowego, a u dzielnicowego byłem na drugi dzień po złożeniu papierów i odesłał go już dawno do WPA. Od razu to załatwiłem, bo czytałem, że najczęściej przez to się sprawa przeciąga. Teraz wiem, że to jest tylko pretekst i ściema, a ja tylko zrobiłem z siebie idiotę tak to gorliwie załatwiając
Gdy dzwoniłem do WPA, to z góry mówili, że będzie to trwało minimum 3 miesiące ale myślałem, że to tylko taka gadanina.
- GCze
- Reactions:
90 dni od złożenia wniosku, już po egzaminie na patent? No to pięknie mi się to zapowiada
- biper
- Reactions:
- Tematy: 22
Cierpliwość to cnota
Jak jej nie masz, to dzięki pozwoleniu na broń ją posiądziesz
Tyle lat przeżyłeś (zapewne jak większość "wariatów" tutaj od dzieciaka) bez pukawek, to te 3 miechy Cię nie zabiją
Jak jej nie masz, to dzięki pozwoleniu na broń ją posiądziesz
Tyle lat przeżyłeś (zapewne jak większość "wariatów" tutaj od dzieciaka) bez pukawek, to te 3 miechy Cię nie zabiją
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"