Od długiego czasu szkolę Strzelców z zakresu obrony koniecznej z użyciem broni palnej. Gdyby takie zestawienia istniały - lub były możliwe do wykonania na podstawie dostępnych danych - na pewno bym je miał

|
Obrona konieczna - kompendium od A do ŹModerator: Moderatorzy WBP
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹHej, nie ma takich statystyk. Uwierz.
Od długiego czasu szkolę Strzelców z zakresu obrony koniecznej z użyciem broni palnej. Gdyby takie zestawienia istniały - lub były możliwe do wykonania na podstawie dostępnych danych - na pewno bym je miał ![]()
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹNie wiem czy jest możliwość zrobienia takich statystyk.
Sytuacje z użyciem broni są tak różne, że chyba ciężko zamknąć je w ramy w miarę rzetelnych statystyk. Są pogrzeby o których mówi cały świat i jest taki, na który czeka cały naród.
autor nieznany
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹDrobna awantura w Poznaniu:
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... -kelnerke/ ... i uroczy fragment, pokazujący jak skuteczna jest w polskich warunkach broń palna: Będący świadkiem zajścia klient restauracji postanowił pomóc ofierze przemocy, wyciągając legalnie posiadaną broń. Ta jednak tylko zaogniła atmosferę. "No strzelaj, kur**!" - odparł urzędnik na widok pistoletu, który po chwili został znowu schowany do kabury właściciela. Doszło do szarpaniny, w trakcie której Krzysztof S. zaczął dusić mężczyznę, gryząc w ucho i palec. ![]() Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹCyrk. Jeszcze się okaże że człowieka z pistoletem skażą za grożenie bronią. A temu pajacowi "lepszej kategorii" zmniejsza wyrok z 14 m-cy prac społecznych na naganę...
Z pustego to i Salomon nie strzeli...
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹTo pokazuje bezsens noszenia broni...
Są pogrzeby o których mówi cały świat i jest taki, na który czeka cały naród.
autor nieznany
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹBo broni nie wyciągasz jak ktoś pyskuje ale wtedy gdy zagrożone jest Twoje życie.
Miałem około dwóch lat temu zdarzenie w Gorzowie. Zauważyłem jak seba kopie w otwarte drzwi auta ,w którym siedziała kobieta. Zainteresowałem się tematem, powyzywał mnie, pluł i machał rękoma - raz mnie zachaczył ,ale po wezwaniu Policji postępowanie mandatowe skutecznie ostudziło jego zapały. Ani razu go nie uderzyłem - blokowałem tylko ciosy. Nie wyciągnąłem broni. Mam pozwolenie do ochrony osobistej.
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹCzasem mam wrażenie że w Polsce aby dobyć broń musisz mieć pędzący nóż napastnika w odległości nie większej niż 10 mm od szyi....
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹNie dobywasz broni bo takich sytuacji się unika. A uczestnicząc w rozróbie w cywilizowanym kraju jeśli ktoś "dobywa" środka ostatecznego to musi się liczyć z poważnymi konsekwencjami.
I. Regulamin ogólny 1. Użytkownik ma prawo:
d) umieścić własną sygnaturę tekstową bądź graficzną w podpisie, o maksymalnej, łącznej wielkości odpowiadającej 3 linijkom tekstu,
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹTyle że niekiedy czas od pyskówki do wbicia noża jest poniżej sekundy. A czasu się nie cofnie... Nigdy nie znasz zamiarów napastnika ani tego co nosi przy sobie. Chłop wyśmiał pistolet bo być może znał polskie realia.
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹBo był pijany.
I. Regulamin ogólny 1. Użytkownik ma prawo:
d) umieścić własną sygnaturę tekstową bądź graficzną w podpisie, o maksymalnej, łącznej wielkości odpowiadającej 3 linijkom tekstu,
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹByć może nie tylko pijany.
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do Źmniej więcej tak... i to nie jesteś pewien czy prokurator nie uzna, że użyłeś "zbyt dużego środka obrony" względem tego jakim Ciebie atakowano Są pogrzeby o których mówi cały świat i jest taki, na który czeka cały naród.
autor nieznany
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹMoim zdaniem: musisz być gorzej uzbrojony od napastnika..wtedy może się uda
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹTo prewencyjnie zabijaj każdego, kto pyskuje w Twojej obecności. Wszakże nie znasz zamiarów.
Re: Obrona konieczna - kompendium od A do ŹOwszem, wtedy masz realną szansę. Nie masz za to pewności czy "profilaktycznie" czasowo nie zabiorą ci pozwolenia po takim zajściu. Jest taki sławny tekst z komedii mistrza Barei "klient w krawacie jest mniej awanturujący się". Tu można powiedzieć "klient z pozwoleniem jest mniej awanturujący się" ![]() Są pogrzeby o których mówi cały świat i jest taki, na który czeka cały naród.
autor nieznany |
|