NIK o nadzorze nad bronia

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Re: NIK o nadzorze nad bronia

Post autor: TZ »

@bezduszny ... ja z bólem i cierpieniem przeszedłem przez wszystkie odsłony tego Topic'u i żal mi moją rzyć ścisnął.
Po pierwsze jak ty się wzbudziłeś ... ??? O co tobie kaman? Tantiemy masz z tego związku PZSS'u? Po kiego ci taka zapiekłość w swoich jedynie słusznych sądach.
Powiem ci jako kolega po lufie, user, nie moderator, bo taką rolę - usera cenię sobie tutaj najbardziej. Mianowicie po zapoznaniu się ze stanowiskiem Prezesa jaśnie nam panującego Związku, do którego również przynależę jest mi za tego gościa zwyczajnie i po ludzku wstyd po tym, co przeczytałem jako jego słowa.
Jakim prawem gość wkłada kija w szprychy pozostałym posiadaczom czerwonych książeczek, którzy spełnili swój i ustawowy obowiązek? Powiedzmy, że mogę się domyślać, ale metod takich nie pochwalam.
Jednocześnie korzystając z okazji - jako i kolekcjoner i sportowiec chciałbym wszystkich kolekcjonerów zwyczajnie przeprosić za takie niemądre teksty, bez względu na ich prawdziwą motywację, czy podtekst. Pan Prezes nie jest wyrocznią i Rzecznikiem całego PZSS a jedynie wybranym prezesem związku zgodnie ze statutem. Zapewniam, że jego głos nie reprezentuje wszystkich "sportowców" a ja wstydzę się tego, co napisał. I to gdzie? W nie swoim raporcie a tak naprawdę audycie niezależnej organizacji, której audytorzy niekoniecznie są specjalistami w tej branży, którzy tylko zbierają i analizują kwitki, do jakich mają dostęp.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
rokada
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Post autor: rokada »

bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 10:43 A co było by wysokim poziomem wyszkolenia wg Ciebie ?
Posiadacze broni nie potrzebują prezentować wysokiego poziomu wyszkolenia strzeleckiego. Potrzebują jedynie prezentować odpowiedni poziom zachowania warunków bezpieczeństwa.
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 12:41 Kto ma zatem większe obycie w strzelaniu, posługiwaniu się bronią oraz strzelania w reżimie zawodów ?
Nie każdy posiadacz broni potrzebuje "obycia w strzelaniu", a zwłaszcza "w strzelaniu w trybie(*) zawodów PZSS".
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 10:43 PZSS jest organizacją sportową, więc wszystko rozpatruje przez ten pryzmat.
I dlatego stosowanie punktu widzenia PZSS w do wszystkich posiadaczy broni jest złym pomysłem.

(*) zamieniłem "reżim" na "tryb", żeby się nie kojarzyło niewłaściwie
rokada
Reactions:

bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 11:25 Do póki nie będzie czegoś lepszego i lepiej umocowanego w strukturach strzeleckich na świecie i PKOl'u.. ... to PZSS jest nie do obejścia i ruszenia.
PZSS może wypowiadać się w kontekście członków klubów, zrzeszonych w PZSS, ewentualnie w kontekście posiadaczy pozwolenia do celów sportowych.
Posiadaczy pozwoleń do celów OO, OOiM, łowieckich, kolekcjonerskich, szkoleniowych, pamiątkowych, rekonstrukcyjnych itd nie powinien w ogóle obchodzić PZSS (ani "struktury strzeleckie na świecie i PKOl") i niech PZSS trzyma się od nich z daleka.
Tym, co i jak robi rolnik, zaprzęgający konia do wozu, mogą/powinni zająć się weterynarze i behapowcy, a nie Polski Związek Jeździecki.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 124

Post autor: bezduszny »

TZ pisze: 02 czerwca 2026, 14:24 Po pierwsze jak ty się wzbudziłeś ... ??? O co tobie kaman? T
Wiesz o co....
o to wieczne jojczenie i narzekanie.
To tak fajnie.. przyczepić się o coś i walić jak to u nas źle, jak strzelcy są ciemiężeni, bo dramatyczny dostęp do broni i nie można tak kupić Glock'a z 6-coapakiem piwa w biedronce.
A tak w ogóle to wszystko wina tego złego PZSS .... całe zło tego świata to prze nich... za to w USA to mają bajkowe życie.

Takie pisanie jest na forum spoko... prawda ?

Tylko problem zaczyna się, kiedy napisze się "sprawdzam"... i co wychodzi ?
Że nie ma za bardzo kraju, gdzie łatwiej o broń niż u nas.
Że bez tego złego PZSS to mało kto by miał broń... a wszyscy twardziele narzekacze nie poszli w pełną kolekcjonerkę a w taką z PZSS, to łatwiejsze egzaminy.

Nie mierzi Cię już taki kołtunizm ?

PS
Ty też robiłeś pozwolenie na zasadzie jak kolega napisał ?
lokomocja23 pisze: 01 czerwca 2026, 16:58 Otóż moim zdaniem, ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ Polaków robi pozwolenia i kupuje broń po prostu do obrony siebie i rodziny w razie W lub innych "inżynierów".
Nie jara ich w żaden sposób strzelanie czy sam fakt posiadania broni, tak samo jak nikogo nie jara posiadanie np. Auto Casco.
Dużo znasz takich osób ?
No przecież nie może się mylić .... bo tylko ja raczyłem mieć inne zdanie.
TZ pisze: 02 czerwca 2026, 14:24 /../ Jakim prawem gość wkłada kija w szprychy pozostałym posiadaczom czerwonych książeczek, którzy spełnili swój i ustawowy obowiązek?
/.../
Wiesz co...
zupełnie mnie to nie interesuje.

Jestem sędzią PZSS, chodzę na imprezy i jako sędzia i jako uczestnik.
Zawsze dobrze się na nich bawię i poznaję ludzi. Serio....

To co ktoś powiedział ? Zwisa mi to..
Zajmuję się tylko swoim hobby... strzelaniem, kupowaniem niepotrzebnej broni (ale radującej serce) i prowadzeniem konkurencji.
Tyle.

Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

rokada pisze: 02 czerwca 2026, 14:37 Posiadacze broni nie potrzebują prezentować wysokiego poziomu wyszkolenia strzeleckiego. Potrzebują jedynie prezentować odpowiedni poziom zachowania warunków bezpieczeństwa.
Dokładnie i ja jestem tego zdania.

"Tryb" jest bardziej łagodnym określeniem słowa "reżim".
Organizator może w każdej chwili "wywalić cię na zbity pysk" z imprezy... kiedy uzna, że to co robiłeś zagroziło bezpieczeństwu. Jego decyzja i nic nie możesz zrobić.
Tu nie ma trybu "bo ja się odwołam"... lecisz i już.
rokada pisze: 02 czerwca 2026, 14:52 /../
Racja.
To kto jak nie PZSS ? Zaproponuj kogoś innego.

Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

Obawiam się, że obaj a chyba nie jestem odosobniony, podróżujemy w tym samym Kosmosie, ale w zupełnie innych jego wymiarach. EOT.
TZ
Wiatr & Nitro
rokada
Reactions:

bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 15:00 Tu nie ma trybu "bo ja się odwołam"... lecisz i już.
Ale to obchodzi tylko startujacych w tych zawodach.
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 15:00 To kto jak nie PZSS ?
Nie muszę znać się na układaniu glazury, żeby móc powiedzieć, że kafelki są źle ułożone. Innymi słowy, brak umiejętności wskazania dobrego rozwiązania przez osobę, poddającą w wątpliwość to, czy obecne rozwiązanie jest dobre, wcale nie oznacza, że obecne rozwiązanie jest dobre.
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 15:00 Zaproponuj kogoś innego.
Żartobliwie (ale może nie do końca calkiem żartobliwie): rozmowa z setką losowo wybranych pracowników osi losowo wybranych strzelnic komercyjnych (po kilka z każdego województwa), zanotowanie ich uwag i przyjrzenie się temu, o czym mówi najwięcej z nich, dałoby pewnie lepszy rezultat niż zdawanie się na to, co mówi prezes/działacze PZSS.
Awatar użytkownika
lokomocja23
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: lokomocja23 »

bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 14:53
lokomocja23 pisze: 01 czerwca 2026, 16:58 Otóż moim zdaniem, ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ Polaków robi pozwolenia i kupuje broń po prostu do obrony siebie i rodziny w razie W lub innych "inżynierów".
Nie jara ich w żaden sposób strzelanie czy sam fakt posiadania broni, tak samo jak nikogo nie jara posiadanie np. Auto Casco.
Dużo znasz takich osób ?.
Napiszę tak:

Mam kolegę, który ma własną strzelnicę i to dosłownie 1.5 kilometra ode mnie.
Dłuugo nie wiedziałem o tej strzelnicy w ogóle i dowiedziałem się przez przypadek :)

Znajomość luźna, ale .... pamiętam jak przyjechałem do niego kiedyś (pierwszy raz na tej strzelnicy) żeby się przygotowywać do egzaminu na broń.
Oprócz mnie było tam tak na oko jeszcze z 10-12 osób które również przyjechały żeby się przygotowywać do egzaminu.
Postrzelaliśmy, pogadaliśmy o broni, strzelaniu i ... o niczym również :) ... atmosfera fajna.
Wszyscy mieli zamiar robić kolekcjonerkę.
Dodam, że było to (jak się okazało) NAJTAŃSZA strzelnica w promieniu 100km i to ... ZDECYDOWANIE najtańsza + do tego świetna atmosfera.

Po co o tym piszę ?

Otóż jak już zrobiłem pozwolenie, to po jakichś 6-7 miesiącach pojechałem do w/w kolegi ponownie na strzelnicę i .... jak wyżej, czyli postrzelaliśmy, ale jako że nie było w tym dniu zbyt dużo chętnych do strzelania, to pogadaliśmy dłużej i on mówi tak :

... wiesz co mnie zastanawia ?
Około 80% wszystkich ludzi którzy przewinęli się przez moją strzelnicę w clu przygotowania się do egzaminu, albo nie wraca do mnie w ogóle, albo wracają raz na pół roku lub rok.
O co chodzi ? zapytał .... przecież jest tanio, atmosfera OK (po komentarzach na google maps) ... dlaczego nie wracają ?

Wtedy mu powiedziałem o czym rozmawialiśmy z pozostałymi uczestnikami wymienionego na początku szkolenia, a rozmawialiśmy między innymi o tym, PO CO robimy pozwolenie na broń, albo bardziej precyzyjnie ... po co nam w ogóle broń i skąd zainteresowanie ?

Może się zdziwisz, ale odpowiedź była jak dla mnie ... mało zaskakująca, czyli ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ mówiła, że chcą mieć broń do obrony miru domowego w razie gdyby, bo czasy są jakie są.
Te same osoby, nawet (jak mówili) nie specjalnie lubią strzelać .... czy też nie jara ich w ogóle sama broń jako taka.
Po prostu przyszły na szkolenie żeby się przygotować do egzaminu, żeby mieć broń w domu ... po prostu mieć.
Żadne tam uczestnictwo w zawodach czy regularne strzelana ich nie interesują i dlatego kolekcja, a nie sport.

To dlatego (mówię do kolegi ze strzelnicy) nie widzisz ponownie tych których szkoliłeś, czyli wszystko z tobą, twoją strzelnicą, cenami, lokalizacją .. itp. itd ... jest jak najbardziej w porządku.
Po prostu ludzie zrobili pozwolenia ... kupili broń, załadowali do szafy (S1 oczywiście) i .... mają , a strzelają raz na pół roku, rok lub w ogóle, bo TO NIE JEST ICH PASJA, więc jeśli już się pojawiają na strzelnicy, to po to żeby nie zapomnieć jak się z tego co kupili korzysta.

Kupili żeby mieć i oby nie musieli nigdy z tego skorzystać .... tak samo jak ci wykupujący Auto Casco ... kupili ... żeby mieć w razie czego, ale lepiej się nie przekonywać jak takie ubezpieczenie działa.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

rokada pisze: 02 czerwca 2026, 15:26 /.../
I uważasz, że NIK będzie tak rozmawiał ?

Pytałem poważnie..
kto w Polsce po za PZSS i WPA może wypowiadać się o posiadaczach broni jako instytucja czy partner dla NIK w takich rozmowach ?
Nikt.

I tu jest problem...
bo choć może się to nie podobać, to nie ma nikogo innego.

Awatar użytkownika
rawla
Reactions:
Tematy: 7

Post autor: rawla »

TZ pisze: 02 czerwca 2026, 14:24 @bezduszny ... ja z bólem i cierpieniem przeszedłem przez wszystkie odsłony tego Topic'u i żal mi moją rzyć ścisnął.
Po pierwsze jak ty się wzbudziłeś ... ??? O co tobie kaman? Tantiemy masz z tego związku PZSS'u? Po kiego ci taka zapiekłość w swoich jedynie słusznych sądach.
Powiem ci jako kolega po lufie, user, nie moderator, bo taką rolę - usera cenię sobie tutaj najbardziej. Mianowicie po zapoznaniu się ze stanowiskiem Prezesa jaśnie nam panującego Związku, do którego również przynależę jest mi za tego gościa zwyczajnie i po ludzku wstyd po tym, co przeczytałem jako jego słowa.
Jakim prawem gość wkłada kija w szprychy pozostałym posiadaczom czerwonych książeczek, którzy spełnili swój i ustawowy obowiązek? Powiedzmy, że mogę się domyślać, ale metod takich nie pochwalam.
Jednocześnie korzystając z okazji - jako i kolekcjoner i sportowiec chciałbym wszystkich kolekcjonerów zwyczajnie przeprosić za takie niemądre teksty, bez względu na ich prawdziwą motywację, czy podtekst. Pan Prezes nie jest wyrocznią i Rzecznikiem całego PZSS a jedynie wybranym prezesem związku zgodnie ze statutem. Zapewniam, że jego głos nie reprezentuje wszystkich "sportowców" a ja wstydzę się tego, co napisał. I to gdzie? W nie swoim raporcie a tak naprawdę audycie niezależnej organizacji, której audytorzy niekoniecznie są specjalistami w tej branży, którzy tylko zbierają i analizują kwitki, do jakich mają dostęp.
Pozdr,
TZ

Nie sądziłem, że kiedykolwiek to napiszę, a jednak. Jedna z niewielu mądrych Twoich wypowiedzi.
lokomocja23 pisze: 02 czerwca 2026, 15:33
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 14:53
Dużo znasz takich osób ?.
Napiszę tak:

Mam kolegę, który ma własną strzelnicę i to dosłownie 1.5 kilometra ode mnie.
Dłuugo nie wiedziałem o tej strzelnicy w ogóle i dowiedziałem się przez przypadek :)

Znajomość luźna, ale .... pamiętam jak przyjechałem do niego kiedyś (pierwszy raz na tej strzelnicy) żeby się przygotowywać do egzaminu na broń.
Oprócz mnie było tam tak na oko jeszcze z 10-12 osób które również przyjechały żeby się przygotowywać do egzaminu.
Postrzelaliśmy, pogadaliśmy o broni, strzelaniu i ... o niczym również :) ... atmosfera fajna.
Wszyscy mieli zamiar robić kolekcjonerkę.
Dodam, że było to (jak się okazało) NAJTAŃSZA strzelnica w promieniu 100km i to ... ZDECYDOWANIE najtańsza + do tego świetna atmosfera.

Po co o tym piszę ?

Otóż jak już zrobiłem pozwolenie, to po jakichś 6-7 miesiącach pojechałem do w/w kolegi ponownie na strzelnicę i .... jak wyżej, czyli postrzelaliśmy, ale jako że nie było w tym dniu zbyt dużo chętnych do strzelania, to pogadaliśmy dłużej i on mówi tak :

... wiesz co mnie zastanawia ?
Około 80% wszystkich ludzi którzy przewinęli się przez moją strzelnicę w clu przygotowania się do egzaminu, albo nie wraca do mnie w ogóle, albo wracają raz na pół roku lub rok.
O co chodzi ? zapytał .... przecież jest tanio, atmosfera OK (po komentarzach na google maps) ... dlaczego nie wracają ?

Wtedy mu powiedziałem o czym rozmawialiśmy z pozostałymi uczestnikami wymienionego na początku szkolenia, a rozmawialiśmy między innymi o tym, PO CO robimy pozwolenie na broń, albo bardziej precyzyjnie ... po co nam w ogóle broń i skąd zainteresowanie ?

Może się zdziwisz, ale odpowiedź była jak dla mnie ... mało zaskakująca, czyli ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ mówiła, że chcą mieć broń do obrony miru domowego w razie gdyby, bo czasy są jakie są.
Te same osoby, nawet (jak mówili) nie specjalnie lubią strzelać .... czy też nie jara ich w ogóle sama broń jako taka.
Po prostu przyszły na szkolenie żeby się przygotować do egzaminu, żeby mieć broń w domu ... po prostu mieć.
Żadne tam uczestnictwo w zawodach czy regularne strzelana ich nie interesują i dlatego kolekcja, a nie sport.

To dlatego (mówię do kolegi ze strzelnicy) nie widzisz ponownie tych których szkoliłeś, czyli wszystko z tobą, twoją strzelnicą, cenami, lokalizacją .. itp. itd ... jest jak najbardziej w porządku.
Po prostu ludzie zrobili pozwolenia ... kupili broń, załadowali do szafy (S1 oczywiście) i .... mają , a strzelają raz na pół roku, rok lub w ogóle, bo TO NIE JEST ICH PASJA, więc jeśli już się pojawiają na strzelnicy, to po to żeby nie zapomnieć jak się z tego co kupili korzysta.

Kupili żeby mieć i oby nie musieli nigdy z tego skorzystać .... tak samo jak ci wykupujący Auto Casco ... kupili ... żeby mieć w razie czego, ale lepiej się nie przekonywać jak takie ubezpieczenie działa.

Ta wypowiedź to prawdziwa perełka tu. Dla takich waro tu zajrzeć czasami
rokada
Reactions:

bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 15:37 I uważasz, że NIK będzie tak rozmawiał ?
Wątpię. I dlatego użyłem słowa "żartobliwie".
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 15:37 kto w Polsce po za PZSS i WPA może wypowiadać się o posiadaczach broni jako instytucja czy partner dla NIK w takich rozmowach ?
Nikt.
Nie ma takiej instytucji. I raczej w ogóle nie będzie, bo każda instytucja będzie przedstawiała sprawę ze swojego punktu widzenia. Czyli należy zapoznać się z opiniami wielu stron.
bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 15:37 bo choć może się to nie podobać, to nie ma nikogo innego.
Wybacz, ale to bardzo słaby argument. A może - uwaga, podkładam się, i będzie (nie)śmiesznie - PZŁ, bo przecież to też ogólnopolski monopolista, zrzeszający grube tysiące strzelców? ;laughing:
Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Reactions:
Tematy: 5

Post autor: Zyzio2klamki »

Co by nie powiedzieć to dzięki PZSS jest w miarę dobrze z pozwoleniami na broń. Co innego takie Piaskowe Dziadki, które za ciężkie pieniądze produkują swoje milicyjne mądrości rodem z PRL'u i starają się namieszać czy wręcz zablokować rozwój strzelectwa w Polsce.
Ktoś kto posiada sprawna broń, powinien znać jej obsługę biegle, bardzo biegle. Obsługę, czyli nie tylko celne strzelanie ale też i zasady bezpieczeństwa.
Gdyby rozwój strzelectwa leżał w rękach tych znanych Dziadków to mielibyśmy dostęp do broni jak w Korei Południowej: tylko na strzelnicy i liczenie każdej łuski.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

rokada pisze: 02 czerwca 2026, 16:56 Wybacz, ale to bardzo słaby argument. A może - uwaga, podkładam się, i będzie (nie)śmiesznie - PZŁ, bo przecież to też ogólnopolski monopolista, zrzeszający grube tysiące strzelców? ;laughing:
To bardzo dobry argument... chyba, że masz lepszy.
No właśnie.

PZŁ ?
Teoretycznie tak... ale jak na razie to samo nie potrafi ogarnąć swojego podwórka w bardzo wielu aspektach.... a w bezpieczeństwie i lewych uprawnieniach szczególnie...
więc nie do końca "nada się"

Awatar użytkownika
trapER
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: trapER »

bezduszny pisze: 02 czerwca 2026, 18:53 PZŁ ?
Teoretycznie tak...
Zapomnij - nawet teoretycznie. Nie i już.

Jeśli już, to LOK mógłby być jakąś alternatywą.
Jeśli chodzi o zwykłych strzelców, amatorów, kolekcjonerów i ludzi,
którzy po prostu chcą mieć broń do celów sportowych, LOK poradziłby sobie bez mrugnięcia okiem.
Mają sieć własnych obiektów w całym kraju, nie muszą nikogo prosić o łaskę ani wynajmować torów za miliony.
Papiery już robią - LOK od lat legalnie wydaje uprawnienia "Prowadzącego Strzelanie" (mam i ja) i nikt tego nie podważa.
Gdyby przeorać ustawę i pozwolić im egzaminować ludzi na patenty i licencje, ogarnęliby to logistycznie max. w kwartał.
Mają instruktorów, mają sędziów, mają struktury terenowe.
To pozytywy.
Teraz dochodzimy do ściany, przez którą LOK sam z siebie nie przejdzie.
PZSS ma jedną, potężną kartę przetargową - MONOPOL MIĘDZYNARODOWY.
PZSS to jedyny polski związek uznawany przez ISSF (Międzynarodową Federację Strzelectwa Sportowego) i Polski Komitet Olimpijski.
ISSF rozmawia tylko z jedną federacją w danym kraju i na dodatek bardzo patrzy krzywo na wszystko,
co ma charakter militarny lub paramilitarny.
LOK jako organizacja proobronna, z automatu dostałby bana na wejście do struktur olimpijskich.
Gdyby PZSS zniknął, a LOK przejąłby wszystko, nasi sportowcy nie pojechaliby na żadne Mistrzostwa Świata czy Igrzyska.
Jaki z tego wniosek?
LOK mógłby przejąć "masówkę".
Idealny scenariusz to podział tego tortu:
LOK przejmuje strzelectwo powszechne, egzaminy i całą amatorską resztę,
a dla garstki profesjonalistów i kadry narodowej tworzy się nowy, malutki i czysty związek sportowy, który tylko wysyła ludzi na olimpiady.
Niestety, dopóki betonowa ustawa o sporcie i ustawa o broni dają PZSS absolutną władzę nad tym,
kto w Polsce może legalnie uprawiać ten sport, jesteśmy na nich skazani.
Awatar użytkownika
p.towski
Reactions:

Post autor: p.towski »

trapER pisze: Jeśli już, to LOK mógłby być jakąś alternatywą.
Jeśli chodzi o zwykłych strzelców, amatorów, kolekcjonerów i ludzi,
którzy po prostu chcą mieć broń do celów sportowych, LOK poradziłby sobie bez mrugnięcia okiem.
Z tego co wiem to LOK też jest w strukturach PZSS. Nie wiem czy LOK byłby zainteresowany psuciem współpracy, którą od lat uskuteczniają. Trochę poznałem tę organizacje i wydaje mi się (ale może się mylę), że LOK dosyć ściśle współpracuje z PZSS, a nawet częściowo te organizacje się przenikają. Historycznie chyba też współpracowali za dawnych lat.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”