NIK o nadzorze nad bronia

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Re: NIK o nadzorze nad bronia

Post autor: TZ »

Masz dosyć specyficzne podejście w stygmatyzowaniu innych ludzi tzw. patologią. Zapewniam, że nie każdy sportowiec jest prawdziwym sportowcem. Ma spełnić to co ma i finał. A jak kto nie dał rady, nie chciało mu się a mu nie zabrali, to nie jest żadna patologia. Zostaw ty swoje opinie lepiej dla siebie samego.
A co do "za niemanie startów", to o tym wiedziałem, że trzeba składając o licencje jeszcze przed zmianami statutowymi, tymi zmianami, że w kosmos za "nieprawidłowe czczenie" związku.
A że cyfryzacja postępuje, no to i są takie tego i efekty jakie są nawet w strzelectwie. Kiedyś zakup kondonów i wizyty w burdelu mogłeś odliczyć od podatku a teraz jest Ksef i finito bambino. Życie - postęp. Nie pociupciasz po taniości.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
bezduszny
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 124
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Post autor: bezduszny »

Bo w tym wypadku jest... a w zasadzie była to patologia sportu strzeleckiego.
Jeżeli robisz uprawnienia "drogą PZSS" i zostajesz sportowcem TYLKO po to by kupić jeden pistolecik i by nosić go ze sobą a starty masz w du*** bo to dla frajerów ... to tak, jest to patologia na którą pozwalały luki w prawie i przepływie informacji.

Teraz już ich nie ma..
a środowisko się "oczyści" w jakiś sposób z takich osób.

Nie podoba się to pewnej "firmie" produkującej takie osoby ?
Trudno. Jakoś mi jej nie szkoda.

Tylko jeszcze jedna uwaga...
w przeciwieństwie do PZŁ które nie może sobie poradzić ze swoimi problemami, PZSS z mniejszą lub większą finezją rozwiązuje swoje.

TZ pisze: 03 czerwca 2026, 09:54 /../ tymi zmianami, że w kosmos za "nieprawidłowe czczenie" związku.
A jaki masz kontakt ze związkiem, że musisz go czcić ?
Ja jedynie mam z przewodniczącym kolegium sędziów w sprawach merytorycznych... i to głównie droga elektroniczną i z delegatami na zawodach.
Tyle.

Gdzie mam "czcić związek" albo jak mogę go "nie czcić" ? Doprecyzuj jak możesz ...
Co muszę zrobić by zadziałał na mnie ten "paragraf" na jaki się powołujesz ? Pytam serio ... jako normalny strzelec.

Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
rokada
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: rokada »

bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 07:40 Zostało to naprostowane i działa ? Działa ...
Działa czyli co konkretnie się dzieje?
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 07:40 Patologia została ukrócona ? Została ...
Na czym konkretnie polega to "ukrócenie patologii"? Skoro używasz czasu przeszlego dokonanego, to powinieneś móc wskazać przynajmniej jeden przykład.
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 07:40 Coś było kiedyś.. dawno. Nie wiem jaka skala ale zostało to załatwione.
Znasz skalę problemu ? To napisz, bo ja "coś mi się obiło o oczy"... i nic więcej.
Przypomnę, co odpowiedział Ci @krzychu22lr w innym wątku: viewtopic.php?p=2191459#p2191459
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 07:40 A bacik nie jest na niepokornych a na patologię...
Kiedyś mówiono "TTST", teraz napiszę "strzelba Czechowa".
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 07:40 Możesz wyjaśnić skoro użyłeś tego stwierdzenia.. co to jest "oficjalna linia PZSS" ?
Już odpisałem @TZ w tej sprawie.
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 07:40 Nikt nie zmusza do PZSS .. nie musisz należeć.
Oczywiście. Ale w tym wątku mowa jest nie o nieobowiązkowości bycia członkiem klubu, zrzeszonego w PZSS, ani o nieobowiązkowości posiadania licencji/patentu PZSS, tylko o wypowiadaniu się przez PZSS (ustami/rękoma prezesa) na temat wzystkich prywatnych posiadaczy broni w Polsce (w szczegolności negatywnym wypowiadaniu się na temat osób, posiadających pozwolenia na podstawie innej niż patent/licencja PZSS).
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

@ rokada
po co zadajesz takie infantylne pytania... skoro o tym pisałem i piszę... i dzielisz moją wypowiedź na kilka części jak ten, którego nick'a nie można wymienić ?

Nie potrafisz napisać kilka zdań złożonych jedno po drugim ?
Nie rób takiej dziecinady.

I jeszcze jedna uwaga...
Nie pisz co napisał ktoś (w tym wypadku @krzychu22lr) ale skoro poruszasz ten argument to napisz coś od siebie.

To dla potomnych... bo działo sie to uwaga : 20 lat temu
...w odróżnieniu od Adama Jerzego Kozłowskiego, prezesa PZSS i Sekcji Strzeleckiej CWKS Legia Warszawa, który w 2006 roku został zatrzymany wraz z 32 innymi osobami w związku z wydawaniem lewych pozwoleń na broń. Pan prezes, za niewielką kwotę kilku tysięcy dolarów, wystawiał komplet lewych dokumentów zaświadczających o posiadaniu patentu, licencji, członkostwa w klubie, a nawet startów w zawodach.
Skoro został zatrzymany, to pewni usłyszał zarzuty i procedura ruszyła.
Powstało przestępstwo ? No to zostało ukarane jeżeli sąd tak uznał...

Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
rokada
Reactions:

Zyzio2klamki pisze: 03 czerwca 2026, 08:27 Biegle oznacza wykonywanie czegoś bardzo sprawnie, płynnie i bez większych trudności, dzięki dużej wprawie lub doskonałej znajomości tematu. A nie jak zapewne sądzisz "szybko".
Uważam, że nie muszą obsługiwać broni "biegle, bardzo sprawnie, płynnie". Muszą to robić bezpiecznie.
Zyzio2klamki pisze: 03 czerwca 2026, 08:27 Z ciekawości czysto kobiecej zapytam: od dawna w Polsce?
Nie pamiętam momentu, w którym zaczalem tu być.
rokada
Reactions:

TZ pisze: 03 czerwca 2026, 09:29 Coś mi podpowiada, że sami nie wiedzieli co robią i przy czym grzebią.
A ja uważam wręcz przeciwnie: wiedzieli, co robią. Przepisy typu "mogę, ale nie musze" są bardzo wygodne dla tego, który "może, ale nie musi". Otwierają szeroko furtkę do traktowania jednych inaczej niż drugich.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 10:02Gdzie mam "czcić związek" albo jak mogę go "nie czcić" ? Doprecyzuj jak możesz ...
Co muszę zrobić by zadziałał na mnie ten "paragraf" na jaki się powołujesz ? Pytam serio ... jako normalny strzelec.
Bardzo proszę a powinieneś być dumny z tego (ja nie jestem), poniżej zacytuję. A powiem więcej mam dwóch przyjaciół, którzy są posiadaczami jeden jednej klamki, drugi dwóch. I uczęszczają jedynie na zawody ostatniej szansy lejąc na boki zawody. Napisanie oficjalnie na forum o takich jak ci moi koledzy "patole" nie jest już nawet obraźliwe z spod twoich opuszków. Jest zwyczajnie głupie.

"Publiczna, wulgarna lub zniesławiająca krytyka, która zdaniem organów godzi w dobre imię dyscypliny bądź struktur związkowych, może stać się podstawą do wszczęcia postępowania. Według zaktualizowanego regulaminu patentowego, w przypadku wydania prawomocnego orzeczenia o ukaraniu pozbawieniem patentu, Komisja Licencyjno-Patentowa PZSS cofa patent strzelecki'

Zwracam ci uwagę na zwrot - "lub zniesławiająca". Przypomina mi to lex "lub czasopisma". Powodzenia a przede wszystkim samozadowolenia z przynależności do tępiących patologię.
No to pa. Dla mnie EOT i wbiję sobie na długo, aby z tobą nie wdawać się w absolutnie żadne dyskusje. Pracujemy w innych wymiarach.
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

rokada pisze: 03 czerwca 2026, 10:49
TZ pisze: 03 czerwca 2026, 09:29 Coś mi podpowiada, że sami nie wiedzieli co robią i przy czym grzebią.
A ja uważam wręcz przeciwnie: wiedzieli, co robią. Przepisy typu "mogę, ale nie musze" są bardzo wygodne dla tego, który "może, ale nie musi". Otwierają szeroko furtkę do traktowania jednych inaczej niż drugich.
Zgoda. Nie doprecyzowałem, chodziło mi o szukanie frajera, który da się ubrać w podpisywanie takich paszkwili. Oczywiście mówię tu o korzystaniu faktycznym z takich furtek a nie karaniu za coś, za co kara być powinna i ewidentna, no nie wiem przykładowo za jawne lżenie sędziego na zawodach PZSS i podważanie kompetencji sędziów i ogólne robienie siary, czytaj mózgowe odklejenie, to za to oczywiście. Tylko do tego nie trzeba było dopisywać "lub ... wiadomo, dopiszmy sobie za cokolwiek" i to w statucie !!!
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
rokada
Reactions:

bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 09:37 nie chodzi tu o sam patent ale o to jaki implikacje za soba pociąga jego utrata (dawno temu o tym pisałem już).
Moim zdaniem - jak już pisałem poprzednio - w kontekście możliwości wszczęcia przez WPA postępowania w sprawie cofnięcia pozwolenia na broń do celów sportowych posiadanie patentu jest tak samo ważne, jak posiadanie licencji, gdyż "za ważną przyczynę, o której mowa w ust. 1, uważa się w szczególności: [...] udokumentowane członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim, posiadanie kwalifikacji sportowych, o których mowa w art. 10b, oraz licencji właściwego polskiego związku sportowego – dla pozwolenia na broń do celów sportowych". Licencja jest wymieniona bezpośrednio, patent pośrednio (art. 10b nie zawiera określenia "patent", ale opisuje właśnie patent strzelecki).
Czyli pod względem formalnym nieposiadanie ważnej licencji lub nieposiadanie patentu oznacza nieposiadanie ważnej przyczyny posiadania broni. Wystaczy utrata licencji, utrata patentu nie jest konieczna, więc możliwość jego wygaszenia nie zmienia niczego istotnego w kwestii ewentualnej utraty pozwolenia.
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 09:37 Poprzednio utrata patentu w zasadzie nie pociągała za sobą żadnych implikacji ... bo traciłeś patent i tyle.
Teraz wygląda to inaczej..
bo utrata patentu od razu jest wyświetlana w mObywatel i innych systemach...
Podobnie jak utrata licencji. Więc możliwość wygaszania patentu jest nieistotna pod tym względem. Istotne może być jedynie to, że "od razu jest wyświetlana w mObywatel i innych systemach", ale nadal "PZSS nie ma podstawy i obowiązku informować o tym WPA." (a jeśli ma, to dotyczy to w równej mierze i patentu, i licencji).
rokada
Reactions:

bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 10:02 jest to patologia na którą pozwalały luki w prawie i przepływie informacji.
W prawie nie było luk (a dokładniej: nie było luk, które załatało wygaszanie patentu).
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 10:02 Teraz już ich nie ma..
Być może usprawniony został przepływ informacji.
bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 10:02 a środowisko się "oczyści" w jakiś sposób z takich osób.
Nie oczyści się. Nadal będą po prostu odstrzeliwały pańszczyznę - dokładnie tak, jak robiły to dotychczas. Zachowają i patent, i licencję, i pozwolenie.
rokada
Reactions:

bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 10:36 To dla potomnych... bo działo sie to uwaga : 20 lat temu
Kolejna uwaga dla potomnych: kto był wtedy wiceprezesem?
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

rokada pisze: 03 czerwca 2026, 11:16Nie oczyści się. Nadal będą po prostu odstrzeliwały pańszczyznę - dokładnie tak, jak robiły to dotychczas. Zachowają i patent, i licencję, i pozwolenie.
Ależ @bezduszny ma chyba rację. Oczyszczą z nas plew wszelakich i odchwaszczą nareszcie z tego mułu patologii. Ja dopiero teraz doczytałem to zdanie do końca z ichniej "II poprawki do (również mojej) Konstytucji (Statutu) ..... "zniesławiająca krytyka, która zdaniem organów godzi w dobre imię dyscypliny bądź struktur związkowych"
Dobre imię "struktur związkowych". Mój Boże, to jeszcze jest Rejs:

czy już Folwark Zwierzęcy :shock: :shock: :shock:

@bezduszny - z całego serca życzę ci powyrywania wraz z właściwymi strukturami wszystkich nas chwastów. A przy okazji jak miałbyś prywatny adres do najjaśniejszego, aby nie przez biuro PZSS, to wrzuć mi na pw. Wyślę mu maila z moim imieniem i nazwiskiem, oraz numerem mojej licencji i napiszę mu co o nim i jego wkładzie w raport NIK myślę, oraz dokąd powinny sięgać jego kompetencje a od kiedy zwyczajnie łamie się już prawo podważając istniejące Ustawy w zakresie dostępu do broni. A nie mówimy o luźnym wywiadzie dla onetu, czy pudelka, tylko o oficjalnym urzędniczym raporcie NIK. Jeżeli tego nie autoryzował a poszło - przeproszę, jeśli zaś okaże się, że przemyślał poproszę go o ocenę mojej postawy i decyzję, czy jednak nie zachwaszczam aplauzu i poparcia dla jedynie słusznych struktur.
Pozdr,
TZ
ps. tak wiem, miałem już nic nie pisać, ale niestety doczytałem tą perełkę pod tytułem "krytyka". No jak teraz widzisz jednak trzeba czcić i to stoi zapisane, choć przez zakaz krytyki w naszym, czyli i moim, twoim a i prezesowym Statucie. To gdzie a przede wszystkim u kogo ta patologia ??? Bo ja już wiem gdzie łącząc kropki.
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

TZ pisze: 03 czerwca 2026, 10:55 Napisanie oficjalnie na forum o takich jak ci moi koledzy "patole" nie jest już nawet obraźliwe z spod twoich opuszków. Jest zwyczajnie głupie.
Ale chodzą na zaliczenia ?
Chodzą. Więc w czym widzisz problem ? Ja nie widzę....

Chciałeś uderzyć ale wyszło Ci koślawo strasznie.
TZ pisze: 03 czerwca 2026, 10:55 "Publiczna, wulgarna lub zniesławiająca krytyka, która zdaniem organów godzi w dobre imię dyscypliny bądź struktur związkowych, może stać się podstawą do wszczęcia postępowania. Według zaktualizowanego regulaminu patentowego, w przypadku wydania prawomocnego orzeczenia o ukaraniu pozbawieniem patentu, Komisja Licencyjno-Patentowa PZSS cofa patent strzelecki'
No i znasz takiego który by tak robił i miał normalnie pod deklem ?

Ja nie znam...
no może po za pewnym panem prezesem, który gwiazdorzył wszędzie gdzie go tylko chcieli zaprosić ... a teraz siedzi cicho po przegranej wojnie.

Jest akcja, jest realcja.

LongTom
Reactions:
Tematy: 24

Post autor: LongTom »

Nie czytałem wcześniejszych wpisów, ale mam pewne doświadczenia z NIK-iem więc napiszę:
To są dyletanci, którzy z racji umocowania prawnego wydają często swoje opinie na tematy których nie znają i nie rozumieją.
Co więcej ich wnioski czasami sprawiają wrażenie pisanych pod przyjętą wcześniej tezę.
W związku z powyższym NIK nie jest dla mnie wyrocznią.
PSSK Do broni
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

bezduszny pisze: 03 czerwca 2026, 21:18
TZ pisze: 03 czerwca 2026, 10:55 Napisanie oficjalnie na forum o takich jak ci moi koledzy "patole" nie jest już nawet obraźliwe z spod twoich opuszków. Jest zwyczajnie głupie.
Ale chodzą na zaliczenia ? jiji
Chodzą. Więc w czym widzisz problem ? Ja nie widzę....
Fakt, żadnego. Zupełnie jak z Międzynarodówką, zero problemu a nawet skoczne takie i do melodii fajne ... no wspaniały hymn, zupełnie jakby Statut najlepszego związku pisał ;laughing: A Naczalstwo to nasze jak żywcem z Orwell'a. Podobne to wszystko jak te twoje "argumenty".
Nie, żadnego problemu nie widzę. Łubu dubu, łubu dubu i podajesz nr licencji :shame:
Ty już nasz układ słoneczny powoli opuszczasz ? że bronisz pozycji nie do obrony? Aplauz, aplauz, trzeba robić tak, aby krytyki nie było. Mój Boże i to twoje (i moje) naczalstwo wsadziło to sobie do Statutu .... I jeszcze ma takiego, który za ten obciach dałby się pokroić.
Wybacz, że w dalszym ciągu dyskusyjnym pozwolę sobie jednak zostać przy swoim poniższym cytacie. Albowiem sensu dalszego nie widzę, aby ci pokazać że to zwykły obciach. A ten wtręt do raportu NIK'u jest zwykłym nadużyciem i balansowaniem dalece poza granicami dobrego smaku. No, ale jak Orwell'owskie świnie zabierają się za tworzenie swojego prawa dla nas ... to w sumie pogratulować takowym, że mają jeszcze takiego jak ty obrońcę. Udało im się. Nie, nie widzę żadnego problemu.
TZ pisze: 03 czerwca 2026, 10:55No to pa. Dla mnie EOT i wbiję sobie na długo, aby z tobą nie wdawać się w absolutnie żadne dyskusje. Pracujemy w innych wymiarach.
TZ
I będę konsekwentny w powyższym. Ale ja to zwykły taki PZSS'owski patol jestem.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”