Meandry obrony koniecznej wg. prawników

Moderator: Moderatorzy WBP

Fokat
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 14
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Meandry obrony koniecznej wg. prawników

Post autor: Fokat »

bezduszny pisze: 03 maja 2026, 20:23
Fokat pisze: 03 maja 2026, 19:59 Rozumiem że Policję rozliczamy za zgloszenia. Nie ma zgloszeń, nie ma problemu.
Rozliczamy z reakcji na zgłoszenia.
Nikt nie zgłasza drobnej bandyterki to problem jest niewidoczny. Piony są od grubych spraw...
Jest zgłoszenie wielokrotne, koniec tragiczny, policjanci odchodzą, kasa z emerytury się zgadza, pytanie jaką ekwilibrystykę zastosujemy (statystyka poszła ) abyśmy bezpieczniej się poczuli :

https://wiadomosci.wp.pl/wykrwawila-sie ... 224792096a

Dla Twoje wiadomości, standardowa formułka to: "brak danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia czynu".
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 20
Kontakt:

Post autor: teku »

Potrzeba zmiany w prawie - emerytura dla młodego gościa za brak wykonywania obowiązków w czasie pracy to skandal!
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Awatar użytkownika
trapER
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: trapER »

Zyzio2klamki pisze: 03 maja 2026, 21:03 Raport jakiejś bliżej mi nieznanej fundacji
[...]
Ja Zyzio proszę o poważną rozmowę.
Zyzio2Klamki - to co zamieściłem to link do artykułu, który pojawił się w mediach. Jak słusznie zauważono nie jest on najwyższych lotów.
Taka informacja jest serwowana w mediach i Adresat to kupi dlatego, że podali ją "Nasi z..." (tutaj proszę wstawić sobie preferowane media).
Przekaz dot. działania prokuratury poszedł w świat, nieważne źródło - ważne, że "Nasi".
Ile osób przeczyta Twój wpis, a ile obejrzy wydanie wiadomości? Podejrzewam, że tych drugich będzie jednak więcej.
Pójdziesz z takim osobnikiem na argumenty - raczej nie przekonasz. Nawet jak zrobisz upgrade do poziomu Zyzio3Klamki to i tak usłyszysz: "a ja i tak swoje wiem".
3 dekady temu pracowałem w mediach i chociaż minęło już trochę czasu to nie sądzę, żeby w tym podejściu nastąpiła jakaś znacząca zmiana.

Dlatego stoję na stanowisku, że Policja/Prokuratura/Sądy - każde z nich na swój sposób - ciężko pracują nad uświadamianiem jak ważne jest niezgłaszanie spraw.

Nie ma sensu skupiać się na jednym drzewie (drobna bandyterka) - trzeba stanąć w pewnej odległości, żeby zobaczyć las.

PS - Nie to, żebym specjalnie zniechęcał, jak chcecie - bawcie się dalej :-D ale już beze mnie.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 120

Post autor: bezduszny »

Fokat pisze: 06 maja 2026, 10:51 Dla Twoje wiadomości, standardowa formułka to: "brak danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia czynu".
Nie,

W tym wypadku zawiódł najsłabszy element czyli człowiek a nie system.
Element ludzki położy każdy najlepszy system.

W każdym razie...
nawet jak odeszli ze służby to i tak konsekwencji nie unikną.

PS
Tak przypomnę...
Borys B też jest byłym mundurowym w wieku 27 lat... i co Ty na to ?

Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
LongTom
Reactions:
Tematy: 24

Post autor: LongTom »

W wieku 27 lat nie mógł być na emeryturze, ewentualnie na rencie jeśli miał wypadek w służbie.
PSSK Do broni
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

bezduszny pisze: 06 maja 2026, 14:35Borys B też jest byłym mundurowym w wieku 27 lat... i co Ty na to ?
A my na to jak na lato. Bezduszny, czemu ty się tak odpalasz? Wszyscy już znamy twoją ocenę i co w związku sądzisz/przesądziłeś? Temat dla mnie osobiście jest już sztucznie utrzymywanym "trupem", któremu dawno obumarł mózg, ale dalej pompuje się powietrze i krew zewnątrz ustrojowo, aby nie obumarły od razu pozostałe organy i tkanki.
Choćbyś napisał zamiast tych tu 30 stron jeszcze 3 330 kolejnych nic nowego nie rozkminisz. Daj ty temu Borysu już święty spokój, przynajmniej do procesu przed niezawisłym sądem - tak z udziałem prokuratury, ale również obrony.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Fokat
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: Fokat »

bezduszny pisze: 06 maja 2026, 14:35
W każdym razie...
nawet jak odeszli ze służby to i tak konsekwencji nie unikną.
Bez urazy, nawet nie zadajesz sobie trudu, aby przeczytać artykuł:
"Postępowanie kontrolne prowadzone w Komendzie Stołecznej wobec trójki policjantów zostało umorzone - dowiedziała się WP. Funkcjonariusze wiedzieli, że prawdopodobnie zakończy się dla nich niekorzystnie, i sami odeszli ze służby.
Sprawę niedopełnienia obowiązków przez policjantów badała prokuratura na co dzień współpracująca z ich jednostką. I sprawę też umorzyła. Po pytaniach WP, rzecznik prokuratury zapowiedział, że zostanie zbadana ponownie w ramach nadzoru przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie."

Jak dziennikarze zaczęli zadawać pytania i szambo lekko wybiło, ktoś się zainteresował i pewnie też umorzą.
W Twoich opowieściach, standartowa formułka "jednorazowy czynnik ludzki". .
I żadnej refleksji, że są to systemowe działania.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

TZ pisze: 06 maja 2026, 15:16 Daj ty temu Borysu już święty spokój, przynajmniej do procesu przed niezawisłym sądem
To jest pod jakąś ochroną "prawną" u nas na forum ?
Nie można o nim źle pisać ani zadać pytania ?
Fokat pisze: 06 maja 2026, 15:42 Jak dziennikarze zaczęli zadawać pytania i szambo lekko wybiło, ktoś się zainteresował i pewnie też umorzą.
I po to są dziennikarze...
by takie przypadki wynaleźć i nagłośnić.... by nie były zamiecione pod dywan.
Fokat pisze: 06 maja 2026, 15:42 I żadnej refleksji, że są to systemowe działania.
Bo nie są.

Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
PiffPaffRatatata
Reactions:

Post autor: PiffPaffRatatata »

Przepraszam ale twierdzenie że to nie system jest u nas zły tylko element ludzki go kładzie to aż ciężko taką opinię uważać za poważną.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Uzasadnij to.
W którym miejscu system zakazał pomocy ofierze przemocy i przez to straciła życie ?

Skoro to wina systemu a nie człowieka, to dlaczego trzech panów (przecież uczciwych) opuściło służbę ?

Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

bezduszny pisze: 06 maja 2026, 17:25To jest pod jakąś ochroną "prawną" u nas na forum ?
Kolejny raz zapytam - po co się odpalasz? Przecież wiesz doskonale, że nasze Forum z ochrona "prawną" Borysa ma się jak ........... no właśnie jak? Chłopie, jak ci wytłumaczyć, że rzeźbisz, ale sam już nie wiesz po kiego?
Już nie tylko ja jestem zmęczony i tobą i samym tematem. Nie dasz się namówić na trochę cierpliwości do procesu sądowego? I błagam nie mieszaj w to wszystko zasad Forum.
Dziękuje za zrozumienie, bo przecież prostym językiem staram się namówić cię do bardziej rozsądnego operowania opuszkami po klawiaturze.
Bez odbioru,
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
PiffPaffRatatata
Reactions:

Post autor: PiffPaffRatatata »

Nie pisałem o tym konkretnym przypadku. Nie twierdzę żę niektórzy sędziowie, prokutatorzy, policjanci itd nie są również odpowiedzialni ale to nie zmienia faktu że w Polsce cały system jest produktem postkomuszym, tworzonym przez komuchów w taki sposób aby nic nie było klarowne. Tylko tyle miałem na myśli.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2026, 17:45 przez PiffPaffRatatata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

TZ (rozumiem Twoje zaangażowanie emocjonalne, bo sam wpłaciłeś na Borysa) , ale może uzgodnijmy jakieś ogólne standardy... co ?

Proste odpowiedzi:
O tych co w młodym wieku nagle "odeszli ze służby" można pisać czy nie można pisać ?
Można zadać pytanie o powody czy nie można ?

Sprawa będzie prosta...
PiffPaffRatatata pisze: 06 maja 2026, 17:43 /.../
Niewinni nie odchodzą sami ze służby... a ukarał bym każdego, kto nie dopełnił swojego obowiązku służbowego.
To, że słabo płacą to nie jest uzasadnienie.
Nie pasuje służba ? Jest szereg innych zawodów "w cywilu"...
Ostatnio zmieniony 06 maja 2026, 17:50 przez bezduszny, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

No to wyjaśnij słowa jakie napisałeś.
Ja widzę tylko błędy wielu ludzi i niedopełnienia obowiązków służbowych... a nie problem systemu. Gdyby taki był, to takie rzeczy były by codziennie.. bo przemoc jest olbrzymia ale "trup nie ściele się gęsto"

Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

@bezduszny - Nie jestem w stanie namówić się na twój świat bicia piany.
Powoli to wszystko zmierza pod rozważenie, czy ty jeszcze "odpalasz się", czy już trollujesz?
Masz już od wielu, wielu postów zerowy wkład w temat. Sorry, przemyśl to wszystko i tyle.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”