Meandry obrony koniecznej wg. prawników

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
Artkor
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 26
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Meandry obrony koniecznej wg. prawników

Post autor: Artkor »

Momentami to ja się zastanawiam czy wszyscy tu piszący mieszkają w Polsce. Strach i bezradność jaką prezentujecie to mi bardziej do jakiejś Kolumbii z czasów Escobara pasuje.
.177 .22LR .32S&W .38Spec .357Mag 12/76 .45ACP 9x19 7.62x39 .223REM
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 20
Kontakt:

Post autor: teku »

Widocznie każdy z nas ma inną wrażliwość na sytuację stresowe.
Zamiast biegać z bronią do biedronki czy WC, może warto popracować nad charakterem?
Dobrze, że w temacie obrony koniecznej więcej osób wypowiada się za prawnymi środkami niż za sięganiem po broń.
Nikt nikomu nie broni zmarnować sobie życie, ale takie podejście rodem z dzikiego zachodu czy faweli, wpływa niestety na postrzeganie całości strzelców.
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Asbiest
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Asbiest »

Zyzio2klamki pisze: 03 maja 2026, 10:16 Stalking, nękanie, groźby karalne, poczucie zagrożenia, do tego nagrania z kamery którą może mieć zainstalowana w domu, przed domem itd. Zgłaszać za każdym razem aż do skutku.
Skutek będzie prawdopodobnie taki, że zanim coś się ruszy, to ofiara zdąży zmienić miejsce przebywania i napastnik będzie miał trudniej ją znaleźć. Pod stalking tego nie podciągnie, uporczywe nękanie też nie, bo udowodnienie uporczywości będzie trudne. Na kamerę się nie złapał. Niebieska karta to procedury i formalności, ale w sumie nic nie zmienia. Dopiero gdy realnie komuś stanie się krzywda, to służby się budzą. Od tego powinien być zakaz zbliżania.
Zyzio2klamki pisze: 03 maja 2026, 10:16 Skoro macie takie silne dowody to nie powinno być problemu. Nie baw się w rycerza na białym koniu bo wpakujesz się w kłopoty o których nie śniłeś.
Nic nie mam. W razie gdyby coś się działo, może być, że będę daleko. Swoje sprawy ogarniam na takich odległościach, że nawet gdybym miał helikopter to nie dotarłbym wszędzie na czas. Zdarzają się dni po kilkanaście godzin za kierownicą i ponad 1000km. Może więc zdarzyć się, że przy najlepszych chęciach, możliwości będą zerowe. Jednego jestem właściwie pewny, jak się coś zacznie to przynajmniej jedna osoba trafi do paki.
Zyzio2klamki pisze: 03 maja 2026, 10:16 Nawet nie wiesz jak pokrzywdzona na widok postrzelonego/uderzoneho eks potrafi zmienić zeznania.
Doskonale wiem. Zwykle jest "biją mojego misia".
Zyzio2klamki pisze: 03 maja 2026, 10:16 Zrobiłeś taka analizę czasów itd jakbyś brał pod uwagę tylko i wyłącznie odstrzelenie tego typa, przemyśl to.
Czym? Bez sprzętu raczej będzie trudne, a nie zwykłem wozić nic, nawet noża porządnego nie mam (ani kuchennego), a tym bardziej szafy S1 w samochodzie brak. Twoja ocena całkowicie minęła się z realiami.
Azbest 3 Twierdze
Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Zyzio2klamki »

PiffPaffRatatata pisze: 03 maja 2026, 10:40 Ja mam pytanie , jak to jest że posty ludzi wyzywających się tu nawzajem sobie wiszą a innych znikają mimo że dotyczą wątku i są wypowiadane w kulturalny sposób?

Komentowanie działań moderatorów jest niezgodne z regulaminem tego forum. Zapewne wiesz o tym bowiem rejestrujac się tutaj zaakceptowałeś regulamin forum.
Nagrody moderacja rozda później i zwykle jest to odpoczynek od uciążliwego obowiązku komentowania postów innych useròw.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Zyzio2klamki »

Asbiest pisze: 03 maja 2026, 10:59 Skutek będzie prawdopodobnie taki, że zanim coś się ruszy, to ofiara zdąży zmienić miejsce przebywania i napastnik będzie miał trudniej ją znaleźć. Pod stalking tego nie podciągnie, uporczywe nękanie też nie, bo udowodnienie uporczywości będzie trudne. Na kamerę się nie złapał. Niebieska karta to procedury i formalności, ale w sumie nic nie zmienia. Dopiero gdy realnie komuś stanie się krzywda, to służby się budzą. Od tego powinien być zakaz zbliżania.
Niebieska Karta to kilka minut. Wiem, ponieważ pomagaliśmy z żona załozyc byłemu naszej znajomej.
Podejrzewał mnie o romans z jego żona (zemsta za niebieska kartę), więc przyjechał bezczelnie do mnie i próbował wytłumaczyć mojej żonie, że mam romans z jego była. Ja zadzwoniłem po policję o wtargnięcie a on wyłapal niezłego plaskacza od mojej żony. Moje kochanie potrafi przylac tak, że własciwie powinna być złamana szczęka. Jeśli się znasz na zaburzeniach psychiki, to wytlumacz dlaczego od tamtego pladskacza zaczał się jąkać? Dawniej mówił płynnie.
Jak na razie nie widzę jednak żadnych działań prawnych podejmowanych przez Was. I powtarzacie schemat z Bystrzycy Kłodzkiej.
Czyli jest:
- agresor,
- jest eskalacja,
- brak zgłoszeń,
- dalszą eskalacja,
- aż dojdzie do nieszczęścia.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
LongTom
Reactions:
Tematy: 24

Post autor: LongTom »

wkg pisze: 02 maja 2026, 22:39 No to nie zrozumialeś nic z tego o czym piszę :(
Przykre.
Ale nie lżyj klamczuszku bo znowu łżesz. Nie lubię łgarzy. Już ci pisalem, ze nigdy nie nazywalem nikogo chwastem wiec wycieraj sobie paszczę gdzie indziej
Szanowny kolego
już któryś raz reagujesz w sposób niegodny kulturalnym ludziom na argumenty, które nie pasują do Twojej bańki.
Mam propozycję, jak Cię tak wk..a to co piszę dodaj mnie do wrogów i nie będziesz widział moich postów.
Miłej majówki (jeszcze trwa).
;laughing:
PSSK Do broni
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
Asbiest
Reactions:

Samo założenie karty tak. Co dalej? Procedury.

Jakie działanie prawne mogę podjąć? Zgłosić? Dopóki sama zainteresowana tego nie pchnie, to umorzenie, ewentualnie zrobię z siebie idiotę. Dlatego ludzie nie reagują. Mogę czekać, mogę zainterweniować jeśli coś się zdarzy i jeśli będę na miejscu (aż dwa warunki), mogę zorganizować jej coś jak pieprz czy inny środek dający bardziej poczucie bezpieczeństwa niż faktycznie je podnoszący. Trochę krótko z legalnymi możliwościami, ale trzeba pracować na faktach.

Groźba karalna w przepisach musi spełnić pewne kryteria. Musi być spełnialna. Znowu brniemy w dowodzenie, że rzucone pod wpływem słowa są faktyczną intencją podpartą jakąś możliwością.

Sprawy o przemoc, temat niestety znam. Dobry człowiek, ale chory, latami coraz gorsze akcje odwalał. Poszliśmy do dzielnicowego w 20 czy 30 osób. Stwierdził krótko; my wchodzimy z drzwiami, ona powie nic nie było, nie ma zeznań, dowodów i płacimy za drzwi. Dopiero gdy napadł sąsiadkę na ulicy i został powstrzymany, patrol wezwał karetkę. Zdiagnozowany i zaleczony po kilku latach. Takie jest życie, sprawy trwają.
Azbest 3 Twierdze
Awatar użytkownika
Artkor
Reactions:

Z jakiego powodu chcesz podejmować działania prawne skoro sama zainteresowana tego nie chce?
Trzeba po prostu zacząć dzwonić i zgłaszać zamiast z góry zakładać że to nic nie da.
Dziwna ta rozmowa się zrobiła, ciągłe udowadnianie że sprawdzone, prawne rozwiązania nie działają mimo że nikt nie spróbował ich użyć.
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Kontakt:

U mnie działa. Sprawdzone nie raz.
Dziwne jest to, gdy ktoś coś z góry zakłada s nigdy tego nie sprawdził.
Rozumiem, że ktoś boi się przemocy ale nie rozumiem jak można bać się ludzi którzy łamią prawo?
Nie rozumiem za to w ogóle, jak można bać się zgłaszać przestępstwa na policję. Od tego jest nr 112 czy 997.
Przyjadą i załatwia sprawę.
Dla mnie ktoś kto nie zgłasza, jest współodpowiedzialny.
Kilka osób sprawdziło w praktyce w tym ja ostatnio, że system działa.
Kilka osób z góry coś założyło i nie da się przekonać, dalszą rozmowa nie ma sensu.
Mam wrażenie, że Bystrzyca Kłodzka będzie się powtarzać, chyba, że zmienia się badania kandydatów ubiegających się o pozwolenie na broń.
Tak, wiem, powiedziałem coś zakazanego ale chyba mam rację.
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

LongTom pisze: 03 maja 2026, 11:29
wkg pisze: 02 maja 2026, 22:39 No to nie zrozumialeś nic z tego o czym piszę :(
Przykre.
Ale nie lżyj klamczuszku bo znowu łżesz. Nie lubię łgarzy. Już ci pisalem, ze nigdy nie nazywalem nikogo chwastem wiec wycieraj sobie paszczę gdzie indziej
Szanowny kolego
już któryś raz reagujesz w sposób niegodny kulturalnym ludziom na argumenty, które nie pasują do Twojej bańki.
Mam propozycję, jak Cię tak wk..a to co piszę dodaj mnie do wrogów i nie będziesz widział moich postów.
Miłej majówki (jeszcze trwa).
;laughing:
Pozwalam sobie na dołączenie się do prośby @LongTom'a i najważniejsze, że cały czas jako user z gorącą prośbą nie namawiania mnie do przejścia w fazę pana "Hyde", bo to zły człowiek.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Asbiest
Reactions:

Domowi oprawcy zwykle mają animusz, gdy ofiara jest w strachu. Kiedy odda, wywala im error. Właśnie od tego jest obrona konieczna, żeby uratować siebie, kogoś, mienie.

Zgłaszanie, wspomniałem o jednym przypadku, wielokrotnie zgłaszanym. Myślisz, że jedyny, który znam z najbliższego otoczenia? Jedno niestety jest niemalże pewne; nie zdążą. Większość osób nie zgłasza. Miażdżąca większość. Związki przemocowe to temat-bagno. W Bystrzycy też było zgłaszane pobicie pod sklepem. Mieli dwie-trzy godziny na reakcję, tam się powinno roić od służb. Zestaw zgłoszenie plus krew na chodniku, co jeszcze potrzebowali, żeby podjąć temat?

Czy ktoś ma dostęp do danych jak się zmieniało zaufanie do służb na przestrzeni ostatnich czasów?
Azbest 3 Twierdze
Awatar użytkownika
Artkor
Reactions:

Wybacz Asbiest ale ja tu widzę kupę dramatyzowania i pisania najróżniejszych scenariuszy połączone z chciejstwem a ZERO realnego i skutecznego działania ze strony ofiar.

Związki przemocowe to inny temat, tam nie wetkniesz palca bo jedyne co osiągniesz to to że zostaniesz wrogiem rodziny.
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Kontakt:

Nie, obrona konieczna to ostateczność, gdy zawiodą wszelkie inne drogi rozwiązani konfliktu i to tylko pod warunkiem gwałtowności tego zajścia.
Obrona konieczna to taki bezpiecznik / wyłącznik awaryjny ale nie narzędzie samo w sobie.

Ile razy Ty zgłosiłeś ten znany wszystkim przypadek? Powiedz tak szczerze?
Nie wiem czy w Bystrzycy było zgłoszenie, jeżeli tak to prokurator powinien się tym zająć i sam czekam na taka informację.

Ja jestem kolejny raz zadowolony ze sprawności działania tarnowskiej policji: przyjechali błyskawicznie, podjęli działania, sprawdzili i na drugi dzień przyjechali raz jeszcze. Więc system działa.

Podobnie jak @Atkor mam prośbę: dość fantazjowania - życie to real a nie virtual.

Google podobnie jak 112 nie gryzie:
igrafika_20250724_04.jpg
Co ma zaufanie do policji w stosunku do zgłoszenia przestępstwa - nie ogarniam.
I uwierz mi, ze gdyby mnie jakiś policjant "olał" w temacie zgłoszenia, na drugi dzień wysmarowałbym email do komendanta i nie tylko do niego. I to nie dlatego, że moje EGO zostało naruszone, tylko dlatego, że służby mają działać zawsze sprawnie i reagować na zagrożenie . Za to im płacimy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Asbiest
Reactions:

@Artkor ofiary zwykle nie działają skutecznie. Gdyby działały, prawdopodobnie nie byłoby takich spraw.

@teku który przypadek? Jeśli masz na myśli człowieka, którego w końcu zwinęli, to nie pamiętam. Sytuacja była lata temu, na komisariacie w związku z tą sprawą byłem kilkukrotnie. Odnośnie zawiadomienia, wspomniał o tym rzecznik prokuratury w pierwszych dniach po zatrzymaniu Borysa. Wyniki wypluwane przez wyszukiwarkę mają jeden minus: trzeba sprawdzić źródło, rzetelność. Nie ukrywam, że do tego już nie mam głowy, dlatego zapytałem.
Azbest 3 Twierdze
Fokat
Reactions:
Tematy: 14

Re: Meandry obrony koniecznej wg. prawnikó

Post autor: Fokat »

Cytowanie rządowego CBOS, jako przykład do zaufania do organów Policji z jednym “wybiórczym” kryterium, pod z góry załozoną tezę 👍
Poniżej sondaż ten wlasciwy a nie “pudrowany”
Każdy przypadek niebieskiej karty jest Indywidualny, znam przypadki, gdzie został temat “spreparowany” na potrzeby późniejszej sprawy rozwodowej I podzialu majątku, ale o tym decyduje na końcu sąd, a nie sąsiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”