W przypadku wejścia do domu to inna piłka, choć wtedy też pewnie szybciej dostępny będzie taboret czy nóż kuchenny.
Meandry obrony koniecznej wg. prawników
Moderator: Moderatorzy WBP
- Artkor
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 26
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Meandry obrony koniecznej wg. prawników
Ja to odwrotnie, wolę nie mieć jak mieć bo w przypadku jakiejś zadymy to jakby mieć niemowlaka pod opieką- ani użyć, ani zgubić.
W przypadku wejścia do domu to inna piłka, choć wtedy też pewnie szybciej dostępny będzie taboret czy nóż kuchenny.
.177 .22LR .32S&W .38Spec .357Mag 12/76 .45ACP 9x19 7.62x39 .223REM
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 184
- Grupa: Moderatorzy globalni
Do kuchni po kozik mam za daleko a S1'kę otwieram z kciuka.
A serio - w obronie własnej rodziny na własnym terenie stanie każdy z nas i ostatnie co zapewne będzie robił, to zastanawiał się nad adekwatnością dostosowania się do gangusa. Ale to oczywiście inna baka i trochę off top do post Borysowego wątku.
Pozdr,
TZ
A serio - w obronie własnej rodziny na własnym terenie stanie każdy z nas i ostatnie co zapewne będzie robił, to zastanawiał się nad adekwatnością dostosowania się do gangusa. Ale to oczywiście inna baka i trochę off top do post Borysowego wątku.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
-
Asbiest

- Reactions:
- Tematy: 1
Każdy patrzy przez swoje doświadczenia i sytuację. Jeśli się dobrze orientuję to jesteś dobrze zbudowanym, wysokim chłopem i trenowałeś coś poważniej. Czyli masz solidne podstawy, żeby sądzić, że wystarczy sprzedać delikwentowi fangę na dobranoc. Do tego faktycznie lepiej nie mieć sprzętu. Tyle, że nie każdy jest silny i sprawny fizycznie. Dla osób postury kurczaka, chorych, niepełnosprawnych itp. niestety takie sytuacje są bardziej skomplikowane, a łańcuch pomiędzy byciem pobitą, okradzioną ofiarą, a skazaniem jest krótki. Teoretycznie prawo gwarantuje każdemu, że może czuć się bezpiecznie. Z wykonaniem tego bywa słabo.
Azbest 3 Twierdze
- Artkor

- Reactions:
- Tematy: 26
Masz rację, w sytuacjach których nie udało mi się uniknąć jestem raczej stroną bardziej agresywną niż sam agresor i tak jak mówisz, ciężko mi się postawić w roli typowej ofiary.
Na podstawie moich doświadczeń nigdy nie polecę normalnemu, nie obitemu człowiekowi jakiegokolwiek dążenia do konfrontacji, ja wierzę we wczesną prewencję czyli niedopuszczenie do takiego nawarstwienia problemów jak na osiedlu u Borysa.
Na podstawie moich doświadczeń nigdy nie polecę normalnemu, nie obitemu człowiekowi jakiegokolwiek dążenia do konfrontacji, ja wierzę we wczesną prewencję czyli niedopuszczenie do takiego nawarstwienia problemów jak na osiedlu u Borysa.
.177 .22LR .32S&W .38Spec .357Mag 12/76 .45ACP 9x19 7.62x39 .223REM
- teku

- Reactions:
- Tematy: 20
- Kontakt:
Ja podobnie jak Artkor.
Wierzę w prewencję, policję i łagodzenie a nie eskalowanie. Spokojny pewny siebie głos, argumenty, wykorzystanie sytuacji (kamera monitoringu, świadkowie itd).
Osiedlowe menelki są niegroźne - zwykle chcą się napić, miejscowe "gangstery" boją się policji, poważni przestępcy inwestują w Zondacrypto czy inny biznes na którym zarabiają mln$ a nie Twój portfel. Więc warto sie zastanowić: kogo sie boisz?
Możesz mieć posturę kurczaka a spokojnie wyjść z sytuacji bez fangi w czyjś nos czy wyciągania broni.
Wczorajsza sytuacji jest tego dowodem, że policja działa szybko, sprawy nie wymknęły się spod kontroli a finał dla napastników będzie kiepski. -chwycił ich monitoring kolejnego sąsiada.
Wierzę w prewencję, policję i łagodzenie a nie eskalowanie. Spokojny pewny siebie głos, argumenty, wykorzystanie sytuacji (kamera monitoringu, świadkowie itd).
Osiedlowe menelki są niegroźne - zwykle chcą się napić, miejscowe "gangstery" boją się policji, poważni przestępcy inwestują w Zondacrypto czy inny biznes na którym zarabiają mln$ a nie Twój portfel. Więc warto sie zastanowić: kogo sie boisz?
Możesz mieć posturę kurczaka a spokojnie wyjść z sytuacji bez fangi w czyjś nos czy wyciągania broni.
Wczorajsza sytuacji jest tego dowodem, że policja działa szybko, sprawy nie wymknęły się spod kontroli a finał dla napastników będzie kiepski. -chwycił ich monitoring kolejnego sąsiada.
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC 
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 10
Ojtamojtam .... czasem komuś nasikają na twarz, pobiją, walną kastetem ale zaraz groźne ????
Swojaki, fajne takie ....
Swojaki, fajne takie ....
-
kulfon

- Reactions:
- Tematy: 6
Daj spokój to nie problemPiffPaffRatatata pisze: ↑02 maja 2026, 18:06 Osiedlowe menelki są niegroźne bo to nasze, kochane chłopaki.
Poczekajcie jeszcze z 10lat aż te wszystkie Alanki co to powracały z samymi mamusiami z zagranicy wyrosną i skończy się piknik.
-
LongTom

- Reactions:
- Tematy: 24
Kilku obejrzało za dużo filmów sensacyjnych i przenosi ich scenariusz na życie.
Nie zauważają tylko jednego - bohater "wyrywający chwasty" w filmie nie zostawił śladów, nie został "namierzony" przez policję i nie został "rozliczony" przez sąd.
Życie jest inne.
Nie zauważają tylko jednego - bohater "wyrywający chwasty" w filmie nie zostawił śladów, nie został "namierzony" przez policję i nie został "rozliczony" przez sąd.
Życie jest inne.
PSSK Do broni
trochę nieprzypominającej broni wojskowej WBP, trochę wiatru, CP i BB
-
wkg

- Reactions:
Kogo masz na mysli ?
Bo mam wrazenie, ze kompletnie odplynąłeś.
Jakie chwasty ?? Jakie wyrywanie ???
Bo mam wrazenie, ze kompletnie odplynąłeś.
Jakie chwasty ?? Jakie wyrywanie ???
-
LongTom

- Reactions:
- Tematy: 24
wkg
regulamin zabrania cytowania postu znajdującego się bezpośrednio nad.
Odniosłem się do Twojej postu.
O tej godzinie baseny są już nieczynne.
regulamin zabrania cytowania postu znajdującego się bezpośrednio nad.
Odniosłem się do Twojej postu.
O tej godzinie baseny są już nieczynne.
PSSK Do broni
-
wkg

- Reactions:
No to nie zrozumialeś nic z tego o czym piszę 
Przykre.
Ale nie lżyj klamczuszku bo znowu łżesz. Nie lubię łgarzy. Już ci pisalem, ze nigdy nie nazywalem nikogo chwastem wiec wycieraj sobie paszczę gdzie indziej
Przykre.
Ale nie lżyj klamczuszku bo znowu łżesz. Nie lubię łgarzy. Już ci pisalem, ze nigdy nie nazywalem nikogo chwastem wiec wycieraj sobie paszczę gdzie indziej
-
wkg

- Reactions:
Byl pod domem, mial gdzie się zamknąć i postraszyć alarmem. Doczytaleś, prawda ?
- Zyzio2klamki

- Reactions:
- Tematy: 4
Przecież mogli trzasnąć go łomem tak szybko, że zaraz po błysku zobaczył nagą Ewę i nagiego Adama jedzących jabłko. Tylko wyciągnięcie klamki z kabury jest szybsze od tego, prawda? Nie chcę obalać niczyjego fetyszu broni kolekcjonerskiej/sportowej do samoobrony, tylko tak sobie kalkuluję na liczydle, ile to jeszcze będzie zrzutek na obronę obrony koniecznej? Sądząc po trendach to trza będzie sporą sakiewkę odłożyć.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
-
Asbiest

- Reactions:
- Tematy: 1
Zyzio powiedz mi co ma zrobić koleżanka, która jest zagrożona przez eks? Psychopata, używa środków i substancji niedozwolonych, po których czucie bólu może być zniesione, do tego kawał dzika, prawie 2m wzrostu, poziom agresji ekstremalnie wysoki, postura muskularna, a dziewczę sięga mi do ramienia (jestem niski). Żadna służba nie dotrze na czas. Jestem najbliżej, 4 minuty. Po drodze 2 pary drzwi, zewnętrzne na tyle solidne, że wytrzymają ze 30s. Wewnętrzne, po mocniejszym kopie zamek się rozleci. Pomijając czas wezwania, 40s na przybycie wsparcia lub sił porządkowych. Jako najbliższy zdolny do reakcji mam minus 3:20 min. Coś jest chyba bardzo nie tak, że bandyta nie siedzi. To jest rzeczywistość, witamy na pokładzie. Mam orzeczenia "czyn nie nosi znamion czynu zabronionego" gdy ofierze nic się nie stało pomimo usilnych starań napastnika. No napadł, ale nie dał rady, czyli niewinny. Znam takie sprawy z własnego grzbietu i otoczenia. Niesłychanie ciekawi mnie jakie rozwiązanie zaproponujesz dla ujemnego czasu na przybycie pomocy.
Azbest 3 Twierdze
- Zyzio2klamki

- Reactions:
- Tematy: 4
Stalking, nękanie, groźby karalne, poczucie zagrożenia, do tego nagrania z kamery którą może mieć zainstalowana w domu, przed domem itd. Zgłaszać za każdym razem aż do skutku.
To droga prawna, jest masa możliwości plus różne fundacje które chętnie się taka sprawa zajmą.
Skoro macie takie silne dowody to nie powinno być problemu. Nie baw się w rycerza na białym koniu bo wpakujesz się w kłopoty o których nie śniłeś. Nawet nie wiesz jak pokrzywdzona na widok postrzelonego/uderzoneho eks potrafi zmienić zeznania.
Możliwości jest dużo ale chyba nie oczekujesz, że będę Cię uczył życia?
Koleżanka zawsze może kupić gaz lub bardziej skuteczny w przypadku ćpunów: paralizator.
Zrobiłeś taka analizę czasów itd jakbyś brał pod uwagę tylko i wyłącznie odstrzelenie tego typa, przemyśl to.
To droga prawna, jest masa możliwości plus różne fundacje które chętnie się taka sprawa zajmą.
Skoro macie takie silne dowody to nie powinno być problemu. Nie baw się w rycerza na białym koniu bo wpakujesz się w kłopoty o których nie śniłeś. Nawet nie wiesz jak pokrzywdzona na widok postrzelonego/uderzoneho eks potrafi zmienić zeznania.
Możliwości jest dużo ale chyba nie oczekujesz, że będę Cię uczył życia?
Koleżanka zawsze może kupić gaz lub bardziej skuteczny w przypadku ćpunów: paralizator.
Zrobiłeś taka analizę czasów itd jakbyś brał pod uwagę tylko i wyłącznie odstrzelenie tego typa, przemyśl to.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,