Nie uznany kurs instruktora strzelania
Moderator: Moderatorzy WBP
-
filippezus
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 4
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Nie uznany kurs instruktora strzelania
Cześć.
Potrzebuję porady/pomocy w następującym temacie:
- mam pozwolenie kolekcjonerskie (pełna kolekcja)
- mam kurs prowadzącego strzelanie (LOK)
- mam zarejestrowaną działalność z odpowiednimi kodami
- mam kurs instruktora strzelectwa, który zrobiłem przez TKKF Toruń (kurs odbywał się w Stowarzyszeniu Batalion w Chociwlu)
Po małych przepychankach z WPA Szczecin (chodziło o ilość godzin kursu, ewentualną akredytację) przesyłaniu pism, w piątek (28.11) dostałem pismo z WPA:
"Informuję, że Wydział Postępowań Administracyjnych KWP w Szczecinie zakończył
postępowanie dowodowe w sprawie wydania Panu pozwolenia na posiadanie broni palnej do
celów szkoleniowych. Wobec powyższego informuję , że może Pan skorzystać
z przysługujących uprawnień wynikających z art. 1 O § 1 oraz 73 § 1 i 2 ustawy z dnia 14
czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 485 ze
zm.).
Przepisy te w szczególności zapewniają stronie możliwość czynnego udziału
w każdym stadium postępowania , a przed wydaniem decyzji wypowiedzenia
się co do zebranych dowodów oraz zgłoszonych żądań .
Ponadto, zgodnie z art. 79 a k.p.a. informuję, że na dzień wysłania niniejszej
informacji, zebrany materiał dowodowy nie daje podstaw do wydania decyzji przyznającej
pozwolenie na broń palną do celów szkoleniowych z uwagi na to, iż nie posiada Pan
uprawnień, o których mowa w art. 1 O ust. 3 pkt 7 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i
amunicji (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 485). Wyjaśniam zatem, że w przypadku niewykazania
okoliczności , o których mowa powyżej organ odmówi wydania pozwolenia na broń palną do
celów szkoleniowych.
Z wymienionych wyżej uprawnień może Pan skorzystać w terminie 7 dni
od daty otrzymania niniejszego pisma w Wydziale Postępowań Administracyjnych KWP
w Szczecinie, ul. Bardzińska 1 A po uprzednim kontakcie z prowadzącym postępowanie
(tel. 47 78 16 275 lub 47 78 16 277).
Po upływie wskazanego terminu zostanie wydana merytoryczna decyzja."
Wykonałem telefon na WPA i tam dowiedziałem się, że problem dotyczy "negatywnej opini PZSS dot. kursu"
Zdziwiony zapytałem co PZSS ma do mojej skromnej osoby, skoro nigdy sportowcem nie byłem (i nie planuje).
Odpowiedź była następująca - że oni tak mają.
I teraz pytanie - jak to dalej ugryźć ? Co powinienem dalej zrobić ?
Potrzebuję porady/pomocy w następującym temacie:
- mam pozwolenie kolekcjonerskie (pełna kolekcja)
- mam kurs prowadzącego strzelanie (LOK)
- mam zarejestrowaną działalność z odpowiednimi kodami
- mam kurs instruktora strzelectwa, który zrobiłem przez TKKF Toruń (kurs odbywał się w Stowarzyszeniu Batalion w Chociwlu)
Po małych przepychankach z WPA Szczecin (chodziło o ilość godzin kursu, ewentualną akredytację) przesyłaniu pism, w piątek (28.11) dostałem pismo z WPA:
"Informuję, że Wydział Postępowań Administracyjnych KWP w Szczecinie zakończył
postępowanie dowodowe w sprawie wydania Panu pozwolenia na posiadanie broni palnej do
celów szkoleniowych. Wobec powyższego informuję , że może Pan skorzystać
z przysługujących uprawnień wynikających z art. 1 O § 1 oraz 73 § 1 i 2 ustawy z dnia 14
czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 485 ze
zm.).
Przepisy te w szczególności zapewniają stronie możliwość czynnego udziału
w każdym stadium postępowania , a przed wydaniem decyzji wypowiedzenia
się co do zebranych dowodów oraz zgłoszonych żądań .
Ponadto, zgodnie z art. 79 a k.p.a. informuję, że na dzień wysłania niniejszej
informacji, zebrany materiał dowodowy nie daje podstaw do wydania decyzji przyznającej
pozwolenie na broń palną do celów szkoleniowych z uwagi na to, iż nie posiada Pan
uprawnień, o których mowa w art. 1 O ust. 3 pkt 7 ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i
amunicji (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 485). Wyjaśniam zatem, że w przypadku niewykazania
okoliczności , o których mowa powyżej organ odmówi wydania pozwolenia na broń palną do
celów szkoleniowych.
Z wymienionych wyżej uprawnień może Pan skorzystać w terminie 7 dni
od daty otrzymania niniejszego pisma w Wydziale Postępowań Administracyjnych KWP
w Szczecinie, ul. Bardzińska 1 A po uprzednim kontakcie z prowadzącym postępowanie
(tel. 47 78 16 275 lub 47 78 16 277).
Po upływie wskazanego terminu zostanie wydana merytoryczna decyzja."
Wykonałem telefon na WPA i tam dowiedziałem się, że problem dotyczy "negatywnej opini PZSS dot. kursu"
Zdziwiony zapytałem co PZSS ma do mojej skromnej osoby, skoro nigdy sportowcem nie byłem (i nie planuje).
Odpowiedź była następująca - że oni tak mają.
I teraz pytanie - jak to dalej ugryźć ? Co powinienem dalej zrobić ?
- duber
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 51
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Nie uznany kurs instruktora strzelania
Kurs byl pod patronem pzss?
Kończył sie panstwowym egzaminem?
Kończył sie panstwowym egzaminem?
308, 7.62x39, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 12
Wydaje się, że świadomie szedłeś w kierunku alternatywnym, wiedząc, że będą problemy. Te problemy jeszcze nawet się nie pojawiły, bo jesteś wezwany o wyjaśneinia/uzupełnienia/przedstawienie swego stanowiska, a nie masz pomysłu na rozwiązanie tematu. Jak dla mnie - nie szukaj zatem porady na forum, lecz u prawnika. I to nie dlatego, że nie chcę ja czy ktoś inny nie będzie chciał Ci pomóc, lecz dlatego, że nasza odpowiedzialność jest ZEROWA. My będziemy się tym bawić i chojrakować, sugerując jak masz im dowalić w odpowiedzi i powołując się na własne przekonania co do interpretacji przepisów. A konsekwencje ponosisz Ty.
Byłem pewny, że ścieżkami alternatywnymi, "problematycznymi" podążąją osoby gotowe do walki z betonem i przygotowane merytorycznie. Wydaje się, że masz bardzo mało czasu na uzupełnienie tych braków. Taka jest moja najbardziej szczera sugestia i nie jest to atak, lecz pomoc Tobie w tej sprawie. Albo dobry prawnik, znający temat i to on powinien sformułować pismo i prawdopodobnie się podpisać pod nim z upoważnienia, albo ryzykujesz stratę kasy i czasu, a ewentualne odkręcenie tego będzie jeszcze droższe. I, oczywiście, znajdziesz milion doradców, którzy będą Ci doradzać jak to powinieneś odkręcić. A kiedy Ci się nie uda, to rozłożą ręce i przejdą do kolejnych rad innym osobom.
Rozważ to.
Byłem pewny, że ścieżkami alternatywnymi, "problematycznymi" podążąją osoby gotowe do walki z betonem i przygotowane merytorycznie. Wydaje się, że masz bardzo mało czasu na uzupełnienie tych braków. Taka jest moja najbardziej szczera sugestia i nie jest to atak, lecz pomoc Tobie w tej sprawie. Albo dobry prawnik, znający temat i to on powinien sformułować pismo i prawdopodobnie się podpisać pod nim z upoważnienia, albo ryzykujesz stratę kasy i czasu, a ewentualne odkręcenie tego będzie jeszcze droższe. I, oczywiście, znajdziesz milion doradców, którzy będą Ci doradzać jak to powinieneś odkręcić. A kiedy Ci się nie uda, to rozłożą ręce i przejdą do kolejnych rad innym osobom.
Rozważ to.
-
Wiesio61

- Reactions:
- Tematy: 1
Czy ktoś wie o jakie to uprawnienia chodzi ? w odrębnych przepisach ?7) posiadanie uprawnień, określonych w odrębnych przepisach do prowadzenia
szkoleń o charakterze strzeleckim
Każdy może tak się nazywać , nawet ja
A tak poza to zgadzam się z Wujem , poszukaj dobrego prawnika .
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 114
Jest Instruktor Sportów Strzeleckich
By taki kurs miał jakąś sensowną wartość, to musi być "pod auspicjami" PZSS ... a te kursy są znacznie droższe.
Tak jak napisał @wujo... do prawnika z tym.
W najgorszym wypadku będziesz musiał zrobić kolejny.. ale już akredytowany przez PZSS.
Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
- duber

- Reactions:
Nie przeskoczy tego jak nie jest kurs PZSS
Taki "zwykły " zrobiony w klubie niestety choć by był "najlepszy " niestety nic nie jest wart.
Na upartego właściciel klubu może Ci dać zaświadczenie ze przeszedłeś kurs i jesteś instruktorem . Ale w praktyce niestety nic to nie warte.
Taki "zwykły " zrobiony w klubie niestety choć by był "najlepszy " niestety nic nie jest wart.
Na upartego właściciel klubu może Ci dać zaświadczenie ze przeszedłeś kurs i jesteś instruktorem . Ale w praktyce niestety nic to nie warte.
-
strzelnica

- Reactions:
- Tematy: 0
- Kontakt:
Czy ktoś wie o jakie to uprawnienia chodzi ? w odrębnych przepisach ?
Taką wiedzę posiadają w każdym WPA, więc najprościej samodzielnie ich pisemnie zapytać.
Z radością udzielą wyczerpującej informacji na piśmie w którym wskażą obowiązujące przepisy.
Jeśli nadal opierają się na wyrokach WSA i Ustawie o sporcie, to zawieś postępowanie i dalej już jak uważasz.
Koniecznie opublikuj otrzymaną pożyteczną aktualizację.

Taką wiedzę posiadają w każdym WPA, więc najprościej samodzielnie ich pisemnie zapytać.
Z radością udzielą wyczerpującej informacji na piśmie w którym wskażą obowiązujące przepisy.
Jeśli nadal opierają się na wyrokach WSA i Ustawie o sporcie, to zawieś postępowanie i dalej już jak uważasz.
Koniecznie opublikuj otrzymaną pożyteczną aktualizację.
- bezduszny

- Reactions:
Chyba o te...strzelnica pisze: ↑01 grudnia 2025, 12:41 Czy ktoś wie o jakie to uprawnienia chodzi ? w odrębnych przepisach ?
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... m-16921473
Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
- VIS

- Reactions:
- Tematy: 21
To rozporządzenie jest uchylone ustawą o zmianie ustawy o kulturze fizycznej oraz ustawy o żegludze śródlądowej.
9x19 CZ 75B; Anschutz 1907, Hammerli 215, TOZ-35; kbk AK; Taurus PT-51 6,35 Br.; Carl Gustafs 6,5x55 SE; Ruger GP 100 357 mag; 12GA( Augusto Francotte, TOZ-34, Mossberg 500, Francolin Pomarina); TT wz.33; CZ 557 Varmint, SA 24 VZ. 48; Astra 44mag;
-
Wiesio61

- Reactions:
- Tematy: 1
Chyba nie , tam jest mowa o PATEŃCIE STRZELECKIM a nie o instruktorze strzelectwa sportowego .
zresztą
zresztą
ustawa która reguluje uzyskiwanie i posiadanie pozwolenia to UoBiA , niech ktoś tam znajdzie wzmiankę o instruktorze strzelectwa sportowego.Deregulacja zawodów instruktora i trenera sportu, w tym strzelectwa, nastąpiła na mocy ustawy o sporcie z 25 czerwca 2010 roku. Oznacza to, że od 2013 roku zawód ten nie jest regulowany prawnie, a pracodawca decyduje o zatrudnieniu osoby na podstawie jej wiedzy i umiejętności, bez konieczności posiadania certyfikatów państwowych. Nadal istnieją organizacje takie jak Polski Związek Strzelectwa Sportowego (PZSS), które wydają legitymacje instruktorskie i dyplomy, a ich programy szkoleń mogą być traktowane jako dowód posiadania kwalifikacji.
- bezduszny

- Reactions:
Wygląda więc, że Instruktor Strzelectwa to nie to samo co Instruktor Sportów Strzeleckich.
- duber

- Reactions:
U mnie tak
- variag

- Reactions:
- Tematy: 198
Skoro autor tematu ukończył kurs instruktorski, to niech teraz organizator wyda mu pismo, że od dnia egzaminu spełnia on przesłankę z UoBiA czyli
Jeśli ktoś wątpi czy TKKF może organizować kursy instruktorskie to tutaj jest statut:
https://www.maraton.pl/images/STATUT%20NOWY%20TKKF.pdf
Oczywiście pismo od adwokata też będzie Ci potrzebne, żeby w przypadku decyzji odmownej (pewna na 100%) organ wskazał ci kto i na jakiej podstawie prawnej ma według nich wyłaczność na nadawanie takich uprawnień, a te Twoje są bardzo "beee".
Bo PZSS może wymagać ukończenia swoich kursów (na podstawie Ustawy o sporcie) gdy chcesz pracować jako instruktor i trener w klubie działającym na podstawie licencji PZSS. Ale ty nie chcesz.
Bo na podstawie niesprecyzowanego zapisu (w domyśle wyłącznie PZSS) TKKF też ma takie statutowe uprawnienia które będą honorowane przez stosowne WPA w postępowaniu do uzyskania dla pozwolenia na broń do celów szkoleniowych. Bo chyba nie on jeden był uczestnikiem takiego kursu. A z zapisu w swoim statucie par.7 pkt. 7 ma "szkolenia w zakresie sportu". I dodatkowo jest zapis w par.8 pkt.10posiadanie uprawnień, określonych w odrębnych przepisach do prowadzenia szkoleń o charakterze strzeleckim
Jeśli ktoś wątpi czy TKKF może organizować kursy instruktorskie to tutaj jest statut:
https://www.maraton.pl/images/STATUT%20NOWY%20TKKF.pdf
Oczywiście pismo od adwokata też będzie Ci potrzebne, żeby w przypadku decyzji odmownej (pewna na 100%) organ wskazał ci kto i na jakiej podstawie prawnej ma według nich wyłaczność na nadawanie takich uprawnień, a te Twoje są bardzo "beee".
Bo PZSS może wymagać ukończenia swoich kursów (na podstawie Ustawy o sporcie) gdy chcesz pracować jako instruktor i trener w klubie działającym na podstawie licencji PZSS. Ale ty nie chcesz.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
-
babangida

- Reactions:
- Tematy: 25
Sprawa prosta i wałkowana od lat. Dziwię się, że autor nie miał wiedzy w temacie. A może ktoś tak nieudolnie poradził.
To, że nie jesteś strzelcem sportowym nie ma nic do rzeczy. Uznawany jest, WYŁĄCZNIE kurs instruktora PZSS lub chyba jeszcze LOK, jeśli taki jeszcze jest robiony. Choćbyś miał kurs Gromu, Seals czy West Point nie ma znaczenia. Żeby nie było problemów - musi być zielona ksiązeczka.
To, że nie jesteś strzelcem sportowym nie ma nic do rzeczy. Uznawany jest, WYŁĄCZNIE kurs instruktora PZSS lub chyba jeszcze LOK, jeśli taki jeszcze jest robiony. Choćbyś miał kurs Gromu, Seals czy West Point nie ma znaczenia. Żeby nie było problemów - musi być zielona ksiązeczka.
- variag

- Reactions:
- Tematy: 198
A jaka jest podstawa prawna tego "wyłącznie"?Uznawany jest, WYŁĄCZNIE kurs instruktora PZSS lub chyba jeszcze LOK
Na marginiesie - ja do tej pory posiadam uprawnienia LOK jako "społeczny instruktor strzelectwa". Czy jakoś tak...
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy