Pozwolenie kolekcjonerskie na broń sportową
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 5
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Pozwolenie kolekcjonerskie na broń sportową
Witam . Mam pewien problem . Dostałem pozwolenie na broń krótką sportową w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu do celów kolekcjonerskich . Kupiłem co chciałem i regularnie startuje w zawodach w klubie . Czasami pozwolę sobie strzelić zawody z klubowej broni w bocznym zapłonie . I bardzo mi się podoba strzelanie z pistoletu sportowego , wyniki mam nawet lepsze niż w centralnym , mimo że z centralnego trenuje regularnie . Czy jeśli chcę otrzymać pozwolenie również na pistolet 22lr to muszę od nowa przejść całą procedure ? Mam patent i licencję. Musze od nowa badania robić ?
Springfield 1911 loaded , Springfield Echelon
- Precess
- Reactions:
- Tematy: 36
Re: Pozwolenie kolekcjonerskie na broń sportową
Czyli zdałeś egzamin na patent pistoletowy, uzyskałeś licencję itd. itd. przeszedłeś całą procedurę, a o pozwolenie wystąpiłeś tylko na pistolet centralnego zapłonu? No toś sam sobie winien, bo teraz ponowny wniosek o wydanie pozwolenia na pistolet bocznego zapłonu, badania, opłaty Cię czekają.
-
- Reactions:
Kurczę , to zj….ałem sprawe . Nie spodziewałem się , że boczny zapłon może dawać tyle frajdy .
- Gruzin
- Reactions:
- Tematy: 2
Z jakiego klubi jestes? Tak z ciekawosci bez zlosliwosci? 

-
- Reactions:
- Tematy: 2
- Kontakt:
Wygląda na to, że z klubu pt. "płać, bierz kwit i spadaj".
Stowarzyszenie Sportów Obronnych Defensor.
Tworzymy silnych ludzi na trudne czasy...
Tworzymy silnych ludzi na trudne czasy...
-
- Reactions:
- Tematy: 23
Pozwolenie do celów kolekcjonerskich i zdawałeś egzamin czy jako mundurowy?Piotrek1985x pisze: ↑05 lipca 2025, 15:30 Witam . Mam pewien problem . Dostałem pozwolenie na broń krótką sportową w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu do celów kolekcjonerskich . Kupiłem co chciałem i regularnie startuje w zawodach w klubie . Czasami pozwolę sobie strzelić zawody z klubowej broni w bocznym zapłonie . I bardzo mi się podoba strzelanie z pistoletu sportowego , wyniki mam nawet lepsze niż w centralnym , mimo że z centralnego trenuje regularnie . Czy jeśli chcę otrzymać pozwolenie również na pistolet 22lr to muszę od nowa przejść całą procedure ? Mam patent i licencję. Musze od nowa badania robić ?
-
- Reactions:
- Tematy: 6
Jeśli masz już patent i licencję to musisz zdać jeszcze raz do patentu boczny zapłon i strzelbę jeśli nie masz jej także,jak zdasz to dopiszą ci do patentu i wtedy wystąpisz do WPA o rozszerzenie decyzji o to co zdałeś,przed złożeniem dokumentów na policję będziesz musiał zrobić nowe badania bo to będzie nowa procedura,zapewne będzie też nowy wywiad środowiskowy.
-
- Reactions:
Dziękuję za pomoc . Klub nie ma tu nic do rzeczy - od początku chciałem mieć pozwolenie kolekcjonerskie , tylko poszedłem na łatwiznę i zamiast przed policją zdawałem egzaminy u PZSS . Dopiero jak kupiłem własną broń i zacząłem trenować to zapragnąłem mieć boczniaka i startować w zawodach . Trudno , mój błąd , będę miał trochę czasu to ogarnę temat .
-
- Reactions:
- Tematy: 8
A podpowiesz co to za egzamin "boczny zapłon do patentu". Bo ja mam patent na PKS i tyle.
-
- Reactions:
Mam patent na pistolet i strzelbę . Ale pozwolenie od WPA tylko na pistolet centralnego zapłonu
- Precess
- Reactions:
- Tematy: 36
Me likey!
Andwal, skoro kolega ma patent P, to tylko kolejne pozwolenie jest potrzebne. wujo1 trochę pod...ala, ale słusznie.
Miałem podobnie że strzelbą. No, co w niej fajnego?? Na szczęście mnie ktoś naprostował i czasem pompka to główny punkt programu na strzelnicy.Piotrek1985x pisze: ↑05 lipca 2025, 19:51Dopiero jak kupiłem własną broń i zacząłem trenować to zapragnąłem mieć boczniaka i startować w zawodach . Trudno , mój błąd , będę miał trochę czasu to ogarnę temat .
-
- Reactions:
Czyli źle wnioskowałeś do WPAPiotrek1985x pisze: ↑05 lipca 2025, 20:07 Mam patent na pistolet i strzelbę . Ale pozwolenie od WPA tylko na pistolet centralnego zapłonu
-
- Reactions:
Trochę pomieszałem,chodziło mi o zdanie karabin do patentu żeby miał całość i wtedy nowy poprawnie sformułowany wniosek do WPA o rozszerzenie pozwolenia obejmujący wszystko dostępne dla sportowca czyli pistolety,rewolwery bocznego i centralnego zapłonu,to samo karabiny i broń gładko lufowa.Ale jeśli nie chce karabinu to wystarczy nowy wniosek do WPA o rozszerzenie pozwolenia na pistolety i rewolwery bocznego zapłonu bo ma w patencie pistolet już i licencję,egzaminu na policji nie musi zdawać bo już jest zwolniony z niego,tylko poprawny wniosek i nowe badania.Miałem podobną historie ale ja kiedyś zrobiłem "pełną kolekcję" bez bocznego zapłonu a następnie zrobiłem pozwolenie sportowe i wystąpiłem z wnioskiem o rozszerzenie mojej pełnej kolekcji o broń bocznego zapłonu,wymagali nowych badań i był nowy wywiad,egzaminu nie musiałem zdawać i wydali mi nową decyzję już na wszystko i mam trzy pozwolenia Kolekcjonerskie,Sportowe i broń sportowa do celów kolekcjonerskich a także dopuszczenie.
-
- Reactions:
Wnioskowałem dobrze na tamten moment .andwal pisze: ↑06 lipca 2025, 07:00Czyli źle wnioskowałeś do WPAPiotrek1985x pisze: ↑05 lipca 2025, 20:07 Mam patent na pistolet i strzelbę . Ale pozwolenie od WPA tylko na pistolet centralnego zapłonu
-
- Reactions:
- Tematy: 8
Nie bardzo rozumiem co to znaczy "dobrze", skoro sam siebie ograniczyłeś we wniosku do centralnego zapłonu, miko, że mogłeś spokojnie składać na krótką bocznego zapłonu i centralnego zapłonu?
Ustalmy fakty: masz patent sportowy na pistolety. Zdałeś egzamin przed pzss. Wystąpiłeś o pozwolenie jedynie na pistolety centralnego zapłonu jako broń sportowa do celów kolekcjonerskich. Dobrze rozumiem?
Ustalmy fakty: masz patent sportowy na pistolety. Zdałeś egzamin przed pzss. Wystąpiłeś o pozwolenie jedynie na pistolety centralnego zapłonu jako broń sportowa do celów kolekcjonerskich. Dobrze rozumiem?