broń z eu problemy
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
broń z eu problemy
Zamówiłem broń. Wpłaciłem zaliczkę. Po kliku miesiącach broń była u sprzedawcy. Zrobiłem zgodę przewozową .
Wysłałem ją do sprzedawcy. Sprzedawca wzioł ode mnie 200 euro za zrobienie papierów wywozowych. Wysłał bron kurierem zgodnie z jego prawem. Policja Polska przejeła paczkę i chcą mi zarzuty przedstawić.
Przecież mam wszystkie papiery i chce odebrać swoją własność.
Miał ktoś taki przypadek i jak to się skończyło ?
Wysłałem ją do sprzedawcy. Sprzedawca wzioł ode mnie 200 euro za zrobienie papierów wywozowych. Wysłał bron kurierem zgodnie z jego prawem. Policja Polska przejeła paczkę i chcą mi zarzuty przedstawić.
Przecież mam wszystkie papiery i chce odebrać swoją własność.
Miał ktoś taki przypadek i jak to się skończyło ?
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 10
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: broń z eu problemy
"Wysłał bron kurierem zgodnie z jego prawem."
Na jakiej podstawie ? Firma kurierska świadczyła takie usługi na terenie RP ?
ART 36 ust. 1 ustawy o broni i amunicji - "dopuszcza się przesyłanie broni lub amunicji za pośrednictwem operatorów świadczących usługi pocztowe, o ile świadczą oni tego rodzaju usługi."
Na jakiej podstawie ? Firma kurierska świadczyła takie usługi na terenie RP ?
ART 36 ust. 1 ustawy o broni i amunicji - "dopuszcza się przesyłanie broni lub amunicji za pośrednictwem operatorów świadczących usługi pocztowe, o ile świadczą oni tego rodzaju usługi."
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Nie podawaj policji żadnych informacji, zanim nie skonsultujesz się z prawnikiem.
Zgodziłeś się na dostawę przez kuriera czy jedynie na to, żeby sprzedawca zorganizował dostarczenie Ci broni?
W pierwszym przypadku pewnie będziesz miał ciężką przeprawę, bo zgodziłeś się na naruszenie prawa (polskiego, a nie kraju sprzedawcy).
W drugim przypadku możesz próbować argumentować, że byłeś przekonany, że sprzedawca wykona dostawę zgodnie z prawami, obowiązującymi na całej drodze dostawy, odpowiednio do sposobu dostawy (transport lądowy lub lotniczy).
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Zgodnie się na dostawę ! To sprzedawca powinien dopełnić obowiązku odpowiedniej wysyłki.
Art. 72. [Odpowiedzialność nadawcy przesyłki]
1. Nadawca ponosi odpowiedzialność za szkodę wynikłą z:
1) podania w liście przewozowym lub w innej formie wskazań i oświadczeń niezgodnych z rzeczywistością i nieścisłych, niedostatecznych lub wpisanych w niewłaściwym miejscu, a także za brak, niekompletność lub nieprawidłowość dokumentów wymaganych w przepisach szczególnych;
2) wadliwego stanu przesyłki, braku lub niewłaściwego opakowania albo nienależytego wykonania czynności ładunkowych.
2. Nadawca przesyłki w transporcie drogowym rzeczy odpowiada za wszelkie koszty, jakie mógłby ponieść przewoźnik na skutek nieścisłości lub niedostateczności danych, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
3. Nadawca ponosi także koszty związane z przeładunkiem przesyłki w przypadku, gdy dane dotyczące masy przesyłki, zawarte w liście przewozowym, są niezgodne ze stanem faktycznym.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 722/art-72
Art. 72. [Odpowiedzialność nadawcy przesyłki]
1. Nadawca ponosi odpowiedzialność za szkodę wynikłą z:
1) podania w liście przewozowym lub w innej formie wskazań i oświadczeń niezgodnych z rzeczywistością i nieścisłych, niedostatecznych lub wpisanych w niewłaściwym miejscu, a także za brak, niekompletność lub nieprawidłowość dokumentów wymaganych w przepisach szczególnych;
2) wadliwego stanu przesyłki, braku lub niewłaściwego opakowania albo nienależytego wykonania czynności ładunkowych.
2. Nadawca przesyłki w transporcie drogowym rzeczy odpowiada za wszelkie koszty, jakie mógłby ponieść przewoźnik na skutek nieścisłości lub niedostateczności danych, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
3. Nadawca ponosi także koszty związane z przeładunkiem przesyłki w przypadku, gdy dane dotyczące masy przesyłki, zawarte w liście przewozowym, są niezgodne ze stanem faktycznym.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 722/art-72
-
- Reactions:
Przejrzyjcie razem z prawnikiem dokładnie korespondencję ze sprzedawcą i upewnijcie się, że sprzedawca nie wspominał o kurierze. Innymi słowy, upewnijcie się, że nic nie stało na przeszkodzie, żebyś mógł przyjąć, że dostawa zostanie wykonana zgodnie z prawem, obowiązującym Ciebie.
Poza tym powoływanie się na polskie prawo, dotyczące nadawcy przesyłki, może nie być właściwe w przypadku, gdy nadawca nie podlega polskiemu prawu.
- ravkill
- Reactions:
- Tematy: 137
Zapewne sprzedawca prawidłowo wysłał towar, wg przepisów swojego kraju, a Ty dostałeś nieprawidłowo towar, wg przepisów naszego kraju. Prokurator chce znaleźć winnego, adresat jest na przesyłce. Nie będzie oskarżał tych na Wiejskiej...
Temat dla prawnika, na pewno skasuje znacznie więcej, niż Kolega zaoszczędził.
Temat dla prawnika, na pewno skasuje znacznie więcej, niż Kolega zaoszczędził.
-
- Reactions:
- Tematy: 19
- teku
- Reactions:
- Tematy: 15
1. Jaka to broń? Czarnoprochowa, współczesna, wiatrówka itd?
2. Nadawca ponosi odpowiedzialność za paczkę do momentu jej odbioru przez kupującego.
3. Z jakiego kraju kupiłeś tę broń?
4. W Polsce tylko Poczta Polska może świadczyć taką usługę (dostawy broni) ale jej nie świadczy.
Sondujesz jak to wygląda? Jak na razie nie napisałeś jakie zarzuty przedstawiła Ci policja - z jakiego paragrafu? trochę to naciągane co piszesz. Większość sklepów z bronią doskonale wie jakie są przepisy w kraju do którego mieliby wysłać broń za którą odpowiadają.
Nawet nie napisałeś jaki to sklep - sam ostatnio widziałem sporo ogłoszeń na facebook w których miał być dostarczony Glock za 200 EU, bez względu na to czy mam papiery czy nie. Stąd moje pytania.
2. Nadawca ponosi odpowiedzialność za paczkę do momentu jej odbioru przez kupującego.
3. Z jakiego kraju kupiłeś tę broń?
4. W Polsce tylko Poczta Polska może świadczyć taką usługę (dostawy broni) ale jej nie świadczy.
Sondujesz jak to wygląda? Jak na razie nie napisałeś jakie zarzuty przedstawiła Ci policja - z jakiego paragrafu? trochę to naciągane co piszesz. Większość sklepów z bronią doskonale wie jakie są przepisy w kraju do którego mieliby wysłać broń za którą odpowiadają.
Nawet nie napisałeś jaki to sklep - sam ostatnio widziałem sporo ogłoszeń na facebook w których miał być dostarczony Glock za 200 EU, bez względu na to czy mam papiery czy nie. Stąd moje pytania.
.177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC 

-
- Reactions:
- Tematy: 1
Wiesz dlaczego policja w ogóle zainteresowała się tą bronią? Jaka firma ją przewoziła? Skąd była nadana paczka?
Święte słowa, choć chyba już za późno.

Jesteś w stanie wskazać jakiś przepis, który złamałby w ten sposób?
-
- Reactions:
- Tematy: 19
-
- Reactions:
- Tematy: 24
Winnego tutaj niema, ot dziura polskich i międzynarodowych przepisów.
Nawet jak się zgodziłeś na kuriera to co z tego, ustawa to dopuszcza, a kurier powinien wiedzieć czy świadczy takie usługi, Poczta Polska świadczy ale drogo.
Niech pokazują jaki przepis niby złamałeś.
No i jaka to byłą broń.
Nawet jak się zgodziłeś na kuriera to co z tego, ustawa to dopuszcza, a kurier powinien wiedzieć czy świadczy takie usługi, Poczta Polska świadczy ale drogo.
Niech pokazują jaki przepis niby złamałeś.
No i jaka to byłą broń.
Pozdrawiam
Jędrzej
Jędrzej
-
- Reactions:
Gdybym był, to byłbym napisał, że ma pozamiatane, a nie jedynie, że będzie miał ciężką przeprawę...
-
- Reactions:
To ma znaczenie co najwyżej ilościowe, a nie jakościowe: jeśli doszło do złamania prawa, to jest to niezależne od tego, jaka to była broń. Oczywście zakładam, że cała sprawa dotyczy istonej części broni.
-
- Reactions:
- Tematy: 24
Oczywiście, że ma.
Bo jeśli to było CP to nie ma tematu a prorok może kombinować.
Bo jeśli to było CP to nie ma tematu a prorok może kombinować.
Pozdrawiam
Jędrzej
Jędrzej
-
- Reactions:
Masz rację. Załozyłem - być może błędnie - że chodzi o broń, której posiadania wymaga pozwolenia.