Pozwolenie kolekcjonerskie - decyzja WPA Opole

Moderator: Moderatorzy WBP

Dropsety
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Pozwolenie kolekcjonerskie - decyzja WPA Opole

Post autor: Dropsety »

Witam. Jestem po raz pierwszy na forum więc cześć wszystkim. Mam pytanie odnoście treści listu który dostałem od WPA Opole. Na początek wyjaśnię, że jest to moje pierwsze pozwolenie na broń i jestem laikiem w wielu kwestiach. Pod koniec sierpnia złożyłem do WPA wniosek o pozwolenie na broń do celów kolekcjonerski wnioskując o broń z bocznym zapłonem do 6mm oraz centralnym do 12mm - nic więcej. Po miesiącu czasu otrzymałem odpowiedź że postępowania w sprawie wydania pozwolenia na broń sportową do celów kolekcjonerskich nie można zakończyć bez egzaminu za znajomości przepisów. Nie bardzo rozumiem dlaczego broń "sportową do celów kolekcjonerskich" skoro składałem wniosek tylko o kolekcjonerkę ?? Czy termin do 25 listopada oznacza że do tej daty mają czas na organizację egzaminu czy jest to jakiś wywód opóźniający załatwienie sprawy ? Poniżej zamieszczam treść listu który dostałem od WPA Opole. Będę wdzięczny za rozszyfrowanie dla mnie listu ponieważ nie bardzo to rozumiem. Dziękuje i pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Pozwolenie kolekcjonerskie - decyzja WPA Opole

Post autor: Myszoskoczek »

Terminy podawane przez WPA trzeba traktować niezobowiązująco. :wink: Pewnie jeszcze nie raz takie pismo z przedłużeniem terminu dostaniesz, czy to dzielnicowy się będzie ociągał, czy krajowy rejestr karny, czy może właśnie termin egzaminu będzie później.

Co do ich odpowiedzi to jeśli interesuje Cię coś więcej niż:
a) bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm,
b) centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm,
c) gładkolufowej,
d) przystosowanej do strzelania wyłącznie przy pomocy prochu czarnego
(dymnego);
To pisz kolejne pismo. Nawet jeśli zawnioskowałeś tylko o broń sportową do celu kolekcjonerskiego to możesz ten wniosek rozszerzyć.

Prawdopodobnie będzie to można zrobić nawet na egzaminie, ale myślę że bezpieczniej żeby wszystko od razu było w aktach.
Ostatnio zmieniony 28 września 2024, 10:23 przez Myszoskoczek, łącznie zmieniany 1 raz.
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

Dropsety pisze: 28 września 2024, 09:34 Pod koniec sierpnia złożyłem do WPA wniosek o pozwolenie na broń do celów kolekcjonerski wnioskując o broń z bocznym zapłonem do 6mm oraz centralnym do 12mm - nic więcej.
Jak dokładnie był sformułowany Twój wniosek? Możesz zacytować odnośny fragment?
Dropsety pisze: 28 września 2024, 09:34 Nie bardzo rozumiem dlaczego broń "sportową do celów kolekcjonerskich" skoro składałem wniosek tylko o kolekcjonerkę ??
Bez znajomości Twojego wniosku trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale obstawiam, że wpisałeś sformułowania, które odpowiadały treści podpunktów a)i b) w art. 10 ust. 4 pkt 4 ("bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm" i "centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm"), co spowodowało, że WPA włączyło tryb "broń sportowa".
Pamiętaj, że rodzaj broni, o pozowolenie na posiadanie której wnioskujesz, jest niekoniecznie związany z celem posiadania tej broni. Skoro wnioskowałeś o pozwolenie do celów kolekcjonerskich, WPA w swoim piśmie użyło nieco skótowego określenia "broń sportowa do celów kolekcjonerskich".
Dropsety pisze: 28 września 2024, 09:34 Czy termin do 25 listopada oznacza że do tej daty mają czas na organizację egzaminu czy jest to jakiś wywód opóźniający załatwienie sprawy ?
Wyglą na to, że informują Cię, że z powodu braku złożenia przez Ciebie egzaminu postępowanie ulegnie przedłużeniu i nowy spodziewany termin zakończenia postępowania to 25 listopada. Sformułowanie jest na tyle niejasne/ogólne, że trudno powiedzieć, czy spowodowane jest to przyczynami leżącymi po ich stronie (niezorganizowanie egzaminu lub zapomnienie o wysłaniu do Ciebie powiadomienia o terminie i miejscu egzaminu), czy po Twojej (niestawienie się na egzaminie).
Dostałeś od WPA zawiadomienie o terminie egzaminu?
Dropsety
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Dropsety »

rokada pisze: 28 września 2024, 10:22
Dropsety pisze: 28 września 2024, 09:34 Pod koniec sierpnia złożyłem do WPA wniosek o pozwolenie na broń do celów kolekcjonerski wnioskując o broń z bocznym zapłonem do 6mm oraz centralnym do 12mm - nic więcej.
Jak dokładnie był sformułowany Twój wniosek? Możesz zacytować odnośny fragment?
Dropsety pisze: 28 września 2024, 09:34 Nie bardzo rozumiem dlaczego broń "sportową do celów kolekcjonerskich" skoro składałem wniosek tylko o kolekcjonerkę ??
Bez znajomości Twojego wniosku trudno odpowiedzieć na to pytanie, ale obstawiam, że wpisałeś sformułowania, które odpowiadały treści podpunktów a)i b) w art. 10 ust. 4 pkt 4 ("bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm" i "centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm"), co spowodowało, że WPA włączyło tryb "broń sportowa".
Pamiętaj, że rodzaj broni, o pozowolenie na posiadanie której wnioskujesz, jest niekoniecznie związany z celem posiadania tej broni. Skoro wnioskowałeś o pozwolenie do celów kolekcjonerskich, WPA w swoim piśmie użyło nieco skótowego określenia "broń sportowa do celów kolekcjonerskich".
Dropsety pisze: 28 września 2024, 09:34 Czy termin do 25 listopada oznacza że do tej daty mają czas na organizację egzaminu czy jest to jakiś wywód opóźniający załatwienie sprawy ?
Wyglą na to, że informują Cię, że z powodu braku złożenia przez Ciebie egzaminu postępowanie ulegnie przedłużeniu i nowy spodziewany termin zakończenia postępowania to 25 listopada. Sformułowanie jest na tyle niejasne/ogólne, że trudno powiedzieć, czy spowodowane jest to przyczynami leżącymi po ich stronie (niezorganizowanie egzaminu lub zapomnienie o wysłaniu do Ciebie powiadomienia o terminie i miejscu egzaminu), czy po Twojej (niestawienie się na egzaminie).
Dostałeś od WPA zawiadomienie o terminie egzaminu?

Jest to pierwsze i jedyne pismo jakie dostałem od WPA. Nie dostałem zawiadomienia o terminie i miejscu egzaminu dlatego jest to dla mnie bardzo nie jasne. Złożyłem wszystkie wymagane dokumenty, badania i poprawnie wypełniony wniosek więc wydaje mi się że po mojej stronie jest wszystko ok, nie wiem o co im chodzi w tym liście.
Poniżej zamieszczam wniosek jaki złożyłem - usunąłem swoje dane, ale wzór i treść wniosku jest identyczna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rokada
Reactions:

Dropsety pisze: 28 września 2024, 10:42 Jest to pierwsze i jedyne pismo jakie dostałem od WPA. Nie dostałem zawiadomienia o terminie i miejscu egzaminu
W takim razie na Twoim miejscu zadzwoniłbym do WPA i zapytał się, dlaczego przedłużono postępowanie z powodu niezłożenia egzaminu, skoro nie zostałeś wezwany na egzamin.
Dropsety pisze: 28 września 2024, 10:42Poniżej zamieszczam wniosek jaki złożyłem - usunąłem swoje dane, ale wzór i treść wniosku jest identyczna.
Wygląda na to, że jest właśnie tak, jak podejrzewałem. Zacytowałeś podpunkty a) i b) z puntu o broni do cełów sportowych, więc WPA uznało, że wnioskujesz o pozwolenie na broń sportową do celów kolekcjonerskich w zakresie ograniczonym do tych podpunktów.

Proponuję, żebyś przemyślał ponownie, czy na pewno chcesz wnioskować o tak ograniczony zakres rodzajów broni.
Egzamin teoretyczny jest taki sam, niezależnie od tego, o jakie pozwolenie i na jakie rodzaje broni wnioskujesz.
Opłata za egzamin (obie cześci - teoria i praktyka) jest taka sama, niezależnie od tego, o jakie pozwolenie i na jakie rodzaje broni wnioskujesz.
Przy takiej, jak dotychczas, treści Twojego wniosku, zapewne część praktyczna będzie obejmowała strzelanie z broni któtkiej bocznego i centralnego zapłonu oraz broni długiej bocznego i centralnego zapłonu. To powinno dać Ci także prawo do posiadania w celach kolekcjonerskich broni mysliwskiej (art. 10 ust. 4 pkt 3), więc na pewno nie warto rezygnować z czegoś, co może Ci się przydać, i czego uzyskanie wymaga jedynie dodania jednego punktu we wniosku.
Powyższe dotyczy też broni przystosowanej do strzelania wyłącznie przy pomocy prochu czarnego (art. 10 ust 4. pkt 4. ppkt d) oraz broni, wymienionej w art. 10 ust. 4 pkt , pkt 6 oraz pkt 2 ppkt a), b) i d) (tak stanowi rozporządzenie MSWiA w § 5). Przeczytaj "Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 lipca 2023 r. w sprawie egzaminu ze znajomości przepisów dotyczących posiadania broni oraz umiejętności posługiwania się bronią", zwracając szczególną uwagę na § 5, zwłaszcza na pkt. 7.
Dodanie we wniosku broni gładkolufowej spowoduje co prawda konieczność zdania egzaminu praktycznego z tej broni, ale jest to bardzo łatwy egzamin i IMHO nie warto z tego rezygnować.

Podsumowując:
- wnioskuj o wszystkie rodzaje broni, jakie można posiadać na podstawie pozwolenia do celów kokekcjonerskich (to zmieni bardzo niewiele w egzaminie)
- wnioskuj od razu o dopuszczenie do posiadania broni odpowiednich rodzajów (to jednie zwiększy koszt o 10 złotych i jedno zdjęcie, poza tym nic się nie zmieni)
wujo1
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: wujo1 »

Dropsety pisze: 28 września 2024, 10:42 . Złożyłem wszystkie wymagane dokumenty, badania i poprawnie wypełniony wniosek więc wydaje mi się że po mojej stronie jest wszystko ok, nie wiem o co im chodzi w tym liście.
Poniżej zamieszczam wniosek jaki złożyłem - usunąłem swoje dane, ale wzór i treść wniosku jest identyczna.
Ale zdałeś egzamin na kolekcjonerkę, czy nie? Albo inaczej: masz zdany egzamin na broń palną sportową? Kt9s coś mocno pokręcił, ale nie rozumiem czy masz zdany egzamin?
Awatar użytkownika
variag
Reactions:
Tematy: 193
Kontakt:

Post autor: variag »

Pytanie podstawowe, czy masz patent strzelecki a jeśli tak to w jakim zakresie?
Bo patent strzelecki w zakresie broni sportowej zwalnia cię z egzaminu.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
kowal.1
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: kowal.1 »

Brak opłaty za egzamin to odrzucenie wniosku.
Masz dwie drogi do takiego pozwolenie i obie zakończone egzaminem.
1. Egzamin przed policją 1150 zł na kolekcję
2. Egzamin na patent strzelecki 450 zł
Nie wiem gdzieś ty wyczytał, ze dadzą ci pozwolenie bo się zapisałeś do KS Amatora.
Boje się, że jak sobie ciebie odznaczyli po tym co odwaliłeś, to na zdanie na policji nie masz żadnych szans.
Ostatnio zmieniony 28 września 2024, 21:03 przez kowal.1, łącznie zmieniany 1 raz.
rokada
Reactions:

variag pisze: 28 września 2024, 17:51 Pytanie podstawowe, czy masz patent strzelecki a jeśli tak to w jakim zakresie?
Bo patent strzelecki w zakresie broni sportowej zwalnia cię z egzaminu.
Jeśli wysłał dokładnie taki wniosek, jaki załączył na forum - bez poinformowania w nim, że ma patent i licencję - to według wiedzy WPA nie ma powodów, żeby był zwolniony z egzaminu.
Awatar użytkownika
variag
Reactions:
Tematy: 193
Kontakt:

Post autor: variag »

Licencja PZSS do pozwolenia na broń sportową do celów kolekcjonerskich nie jest potrzebna. Tylko patent strzelecki.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
rokada
Reactions:

kowal.1 pisze: 28 września 2024, 20:15 Brak opłaty za egzamin to odrzucenie wniosku.
Na pewno nie w każdym WPA. Na przykład WPA KSP sprawdza potwierdzenia przelewu przy wpuszczaniu na egzamin teoretyczny.
I ma to znacznie większy sens, niż wymaganie wniesienia opłaty za egzamin przy składaniu wniosku. W ten sposób w przypadku negatywnego rozpatrzenia wniosku nie jest potrzebna procedura zwrotu opłaty za egzamin (pozostaje jedynie zwrot opłaty za wydanie pozwolenia).
kowal.1 pisze: 28 września 2024, 20:15 Masz dwie drogi do takiego pozwolenie i obie zakończone egzaminem.
1. Egzamin przed policją 1150 zł na kolekcję
2. Egzamin na patent strzelecki 450 zł
Eee, nie tylko te dwie. Może jeszcze na przykład zostać żolnierzem lub funkcjonariuszem... :)
kowal.1 pisze: 28 września 2024, 20:15 Boje się, że jak to sobie ciebie odznaczyli z tym co odwaliłeś, to na zdanie na policji nie masz żadnych szans.
Bez przesady.
Po pierwsze, przecież nie napisał, że zrobił w WPA awanturę, że nie dostał pozwolenia od ręki i bez jakiegoś tam egzaminu.
Po drugie, nawet gdyby go zapamiętano, to zapewne co najwyżej będzie bardziej skrupulatnie obserwowany i oceniany - co wcale nie odbiera mu szans na zdanie egzaminu.
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
Reactions:

Post autor: Myszoskoczek »

Moim zdaniem wszystko jest w porządku. Przedłużyli termin bo nie było jeszcze egzaminów. Pewnie w następnym piśmie wyznaczą termin egzaminu (o ile nie przedłużą postępowania z innych powodów). O opłacie za egzamin poinformują w późniejszej korespondencji i określą termin do kiedy należy zapłacić.

Dropsety poważnie rozważ to co proponuje rokada. Naprawdę warto rozszerzyć ten wniosek. Jedynie strzelba Ci dojdzie na egzaminie. A to jest chyba jego najłatwiejsza część. Proponuję jeszcze dodać pistolety sygnałowe. Kto wie jaką broń będziesz chciał posiadać w przyszłości, a szkoda czasu na kolejne przechodzenie przez tę procedurę.
Awatar użytkownika
VIS
Reactions:
Tematy: 21

Post autor: VIS »

variag pisze: 28 września 2024, 21:03 Licencja PZSS do pozwolenia na broń sportową do celów kolekcjonerskich nie jest potrzebna. Tylko patent strzelecki.
Albo coś się zmieniło, albo się z Tobą nie zgadzam. Jak wnioskowałem o pozwolenie na broń sportową do celów kolekcjonerskich, to miałem patent PKS i licencję PK (bo mój Klub miał tylko PK). Wnioskując o broń PKS organ oczekiwał przedstawienia pełnej licencji, bo jest ona według organu wymieniona w UoBiA literalnie. Dokładnie w art. 16 ust. 2 . Jako alternatywę przedstawili mi albo rezygnację z S i ograniczenie się do PK albo egzamin policyjny.,
9x19 CZ 75B; Anschutz 1907, Hammerli 215, TOZ-35; kbk AK; Taurus PT-51 6,35 Br.; Carl Gustafs 6,5x55 SE; Ruger GP 100 357 mag; 12GA( Augusto Francotte, TOZ-34, Mossberg 500, Francolin Pomarina); TT wz.33; CZ 557 Varmint, SA 24 VZ. 48; Astra 44mag;
Awatar użytkownika
Mumin_
Reactions:
Tematy: 12

Post autor: Mumin_ »

kowal.1 pisze: 28 września 2024, 20:15 Egzamin przed policją 1150 zł na kolekcję
Już dawno jest taniej (a ile dokładnie, to zależy od ministra rodziny i polityki społecznej).
My od lat już gawędzimy o Maryni i to nawet - szczerze mówiąc - nie o całej

Слава Україні!
Awatar użytkownika
VIS
Reactions:
Tematy: 21

Post autor: VIS »

rokada pisze: 28 września 2024, 21:09
kowal.1 pisze: 28 września 2024, 20:15 Brak opłaty za egzamin to odrzucenie wniosku.
Na pewno nie w każdym WPA. Na przykład WPA KSP sprawdza potwierdzenia przelewu przy wpuszczaniu na egzamin teoretyczny.
I ma to znacznie większy sens, niż wymaganie wniesienia opłaty za egzamin przy składaniu wniosku. W ten sposób w przypadku negatywnego rozpatrzenia wniosku nie jest potrzebna procedura zwrotu opłaty za egzamin (pozostaje jedynie zwrot opłaty za wydanie pozwolenia).
A od kiedy opłata za egzamin jest zwracana.
Opłata za egzamin jest opłatą za udział w egzaminie a nie za wydanie zaświadczenia o zdanym egzaminie. Zgodnie z powyższym, jak egzamin się odbędzie, a wnioskodawca do niego podejdzie, to opłata za egzamin przepada, i to niezależnie od wyniku egzaminu.

W przypadku opłaty za wydanie pozwolenia na broń, jest to opłata za wydanie pozwolenia a nie za złożenie wniosku czy też wydanie decyzji. Zgodnie z powyższym, w przypadku decyzji odmownej opłata za wydanie pozwolenia na broń jest zwracana, bo pozwolenie nie zostało wydane.
9x19 CZ 75B; Anschutz 1907, Hammerli 215, TOZ-35; kbk AK; Taurus PT-51 6,35 Br.; Carl Gustafs 6,5x55 SE; Ruger GP 100 357 mag; 12GA( Augusto Francotte, TOZ-34, Mossberg 500, Francolin Pomarina); TT wz.33; CZ 557 Varmint, SA 24 VZ. 48; Astra 44mag;
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”