Odwoławcze badania Lekarskie

Moderator: Moderatorzy WBP

Jerrod150
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Re: Odwoławcze badania Lekarskie

Post autor: Jerrod150 »

Tak jest mam już pozwolenie , teraz tylko promesy i zakupy
Awatar użytkownika
biper
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 34
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Post autor: biper »

Czyli statystyka z tego wątku jest taka:
Na 6 osób (jesli dobrze policzyłem), które pytałe o odwoławcze, tylko jedna napisała o pozytywnym zakończeniu sprawy.
Najpewniej więc, z tych 6, tylko ta jedna przeszła je pozytywnie.
Gratulacje Jerrod150.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
Jerrod150
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Dziękuję , głównym problemem wydaje mi się że może być alkohol albo przemoc dlatego wielu ludzi nie przechodzi tych badań , ( i nawet się nie chce przyznać tylko zgarnia winę na policję) będę miał chwilę to napiszę krótkie podsumowanie i przemyślenia dla ludzi którym nie będzie się chciało czytać całego wątku
Jerrod150
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Podsumowując , na przykładzie mojej historii . Bycie karanym w przeszłości oczywiście prawomocnym wyrokiem skazującym, nie wyklucza automatycznie z możliwości wyrobienia pozwolenia na broń jest generalnie rodzajem przeszkody jeżeli się w porę wszystkiego nie załatwi no i tez zależy za co się było ukaranym , jak dużo czasu minęło i czy wnioskujący poprawił coś w sobie i swoim życiu czy nadal gdzieś tam popełnia kolejne mniejsze bądź większe błędy. Po kolei jeżeli był wyrok dawno temu , i nie masz pewności o zatarciu piszemy pismo do prokuratury która się sprawą zajmowała i wnioskujemy o zatarcie skazania bo upłynęło już wystarczająco dużo czasu ( taki wniosek czyści KRK i teoretycznie jest się osoba nigdy nie karana w świetle prawa ) ale w archiwach prokuratury zostają akta sprawy i w zależności od upływu czasu i rodzaju przestępstwa mogą tam kisić nawet do bodajże 30 lat zanim zostaną zarchiwizowane bądź zniszczone. Następnie mamy KSIP gdzie z automatu informacje wszelkie odnośnie kandydata nie znikają same . Znajdą się tam informacje o wyrokach , wszelkich donosach od sąsiadów , wystarczy że była podjęta interwencja nie zależnie od wyniku i będzie już wpis, pobyty na izbie wytrzeźwień czy na dołku. Więc tu już musimy sami wysłać pismo do KGP o wyczyszczenie całej bazy naszej , i konkretnych wyroków powołując się właśnie na dane z dokumentów z prokuratury. Jak dowiedzieć się o KSIP? Warto zapytać dzielnicowego czy może wam zrobić wstępna opinie na swój temat właśnie pod kątem rozpoczęcia wyrabiania pozwolenia albo mieć kolegę w policji co nie będzie się bał sprawdzić i powiedzieć co i jak. Jeżeli mamy tutaj wszystko uregulowane i nie ma nic więcej WPA nie będzie robić żadnych problemów , wystarczy zdać badania uiścić stosowne opłaty złożyć wnioski i proces uzyskania pozwolenia się rozpoczyna. Jeżeli gdzie kolwiek jednak WPA znajdzie jakikolwiek wpis , komendant albo jego zastępca ma prawo i bankowo je wykorzystać żeby odroczyć proces , i odwołać się od twoich badań i wysłać na ponowne do WOMPu . Jeżeli już jesteś tu ( gdzie ja byłem ) nie bój się tych badań , przede wszystkim tydzień dwa przed badaniem dobrze jest przejść post organizmu jeżeli chodzi o tłuste potrawy , zbędne cukry czy napoje alkoholowe bo będą badania wątrobowe których lepiej nie oblać bo była majówka i nieźle żarcie 😂mów wszystko jak mówiłeś na swoich badaniach nie zmyślaj , nie kombinuj , i będzie ok. Co do zasady ludzie z problemami alkoholowymi w przeszłości mają bardzo ciężko coś ugrac a już zwłaszcza jak się dopiero leczysz a nie wyleczyles chociaż z tego co wiem to alkoholizm to choroba nie uleczalna więc chyba graniczy z cudem uzyskanie pozwolenia jeżeli w przeszłości były problem w tym temacie ale jak ktoś ma kase i czas się bawić to pewnie czemu nie , zostaje potem odwoływać się do KGP, WSA I NSA . I mała uwaga jeżeli miałeś wyrok warto nie wyrzucać papierów bo będą potrzebne właśnie do KGP żeby opisać i kopie dać o czyszczenie KSIP i mogą być potrzebne gdyby WPA nie otrzymało odpowiedzi od prokuratury bo naprzyklad minęło 30 lat i już prokuratura zniszczyła nawet archiwa . W takim wypadku WPA stwierdzi że nie może ustalić jak przebiegł proces cały i zawiesi procedurę po czym są negatywny wynik ze względu na brak dokumentów więc warto mieć swoje oryginały , jak nie masz jedz za wczasy do prokuratury po kopie odpisy co kolwiek. I jak już wszystko załatwisz ciesz się swoim pozwoleniem . Przypomnę mój przykład skazanie za kradzież blisko 20 lat temu , nie wyczyściłem KSIP , ( dopiero w trakcie to zrobiłem ale już nie miało to większego znaczenia) , badania odwoławcze suma sumarum mimo przeszkód wniosek w WPA złożony 9 lutego pozwolenie na broń otrzymałem 30 kwietnia więc bez tragedii dwa miesiące z groszem. Mam nadzieję że nieco rozświetli ten post umysły ludzi którzy wąchają się albo właśnie przechodzą przez to samo.
Bobek1234
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: Bobek1234 »

Preacher001 pisze: 25 września 2025, 18:57 Owszem tylko że na każdy przecinek w swoich pismach miałem dowody i to twarde dowody + nagranie badania , które zostało dosłane. Dla WSA widocznie wystarczające skoro wszczęli postępowanie kasacyje + podpisane zeznania rodziny. Wszystko wysłane. Co do trupa to trochę debilny przykład, to raczej tak jakbyś kupił auto od kogoś kto kiedyś przewoził nim " trupa " Ty o tym wiesz a oni by cię zatrzymali do kontroli i zamkli za to że masz auto , gdzie kiedyś był przewożony trup, którego już tam od dawna nie ma i nawet ślady po nim są już zatarte. Bo u mnie tak było z NK na ten moment nawet w Mops mi już nic nie dadzą prócz zaświadczenia o zakończeniu i zatarciu i sama dyrektorka mi mówiła , że to jest zamknięte i zatarte i zakończone przez brak podstaw do tego kontynuacji. Abstrachując , że w tym tygidniu odebrałem już 3 telefony z WPA i BSW z przeprosinami i wręcz blaganiem żebym nie szedł z tym dalej. Do 1 paź mają czas , na pewno wam dam znać.
No i jak tam wygląda sytuacja?
Jestem ciekawy :)
SPS
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: SPS »

ja też dostałem dzisiaj pismo "komendant odwołał się od orzeczenia lekarskiego".
Podali jaki lekarz będzie się ze mną kontaktował.
16 kwietnia byłem na zestawie badań i orzeczenia były pozytywne, 20 kwietnia składałem komplet dokumentów do WPA.

Uprzedzając pytania - Nigdy nie byłem karany (KRK czyste- sam zresztą dostarczyłem zaświadczenie z wnioskami), żadnych bójek, nigdy nie byłem na izbie, od 2007 roku miałem może 4 mandaty. podatki płacę, ah i na alkohol tez się nigdy nie "leczyłem"
no generalnie z ręką na sercu mogę powiedzieć że jestem osobą poza radarem kompletnie.
Rozmowa z dzielnicowym trwała prawie godzinę, wszystko było ok.
(WPA Katowice)
Marcin_Ma
Reactions:

Post autor: Marcin_Ma »

Tak z ciekawości spytam. O czym rozmawiałeś z dzielnicowym przez godzinę?
wujo1
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: wujo1 »

SPS pisze: 12 maja 2026, 16:07 ja też dostałem dzisiaj pismo "komendant odwołał się od orzeczenia lekarskiego".
Podali jaki lekarz będzie się ze mną kontaktował.
16 kwietnia byłem na zestawie badań i orzeczenia były pozytywne, 20 kwietnia składałem komplet dokumentów do WPA.

Uprzedzając pytania - Nigdy nie byłem karany (KRK czyste- sam zresztą dostarczyłem zaświadczenie z wnioskami), żadnych bójek, nigdy nie byłem na izbie, od 2007 roku miałem może 4 mandaty. podatki płacę, ah i na alkohol tez się nigdy nie "leczyłem"
no generalnie z ręką na sercu mogę powiedzieć że jestem osobą poza radarem kompletnie.
Rozmowa z dzielnicowym trwała prawie godzinę, wszystko było ok.
(WPA Katowice)
To sąsiedzi.
trzy_kropki
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: trzy_kropki »

SPS pisze: 12 maja 2026, 16:07 KRK czyste- sam zresztą dostarczyłem zaświadczenie z wnioskami)
a w jakim celu składałeś to zaświadczenie?
SPS
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Sąsiedzi ? Hm zdziwiłbym się, ze wszystkimi raczej dobrze żyję.

Dlaczego składałem zaświadczenie z KRK?
Tak mi poradzili w klubie.
Podobno z tego powodu czasami przedłużają postępowanie, a jak pobiorę i dostarczę sam to krócej potrwa - więc złożyłem.
🙂
wujo1
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: wujo1 »

A może zwyczajnie o czymś zapomniałeś? Np. że jesteś szpiegiem, czy handlujesz bronią czy też jadasz dzieci na śniadanie? Wpa lepiej wie. Trzeba wierzyć w system.
:)
Manick
Reactions:

Post autor: Manick »

Jerrod150 pisze: 02 maja 2026, 15:24 . Po kolei jeżeli był wyrok dawno temu , i nie masz pewności o zatarciu piszemy pismo do prokuratury która się sprawą zajmowała i wnioskujemy o zatarcie skazania bo upłynęło już wystarczająco dużo czasu ( taki wniosek czyści KRK i teoretycznie jest się osoba nigdy nie karana w świetle prawa ) ale w archiwach prokuratury zostają akta sprawy i w zależności od upływu czasu i rodzaju przestępstwa mogą tam kisić nawet do bodajże 30 lat zanim zostaną zarchiwizowane bądź zniszczone.
Jesteś pewien, że do prokuratury?
SPS
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Marcin_Ma pisze: 12 maja 2026, 17:17 Tak z ciekawości spytam. O czym rozmawiałeś z dzielnicowym przez godzinę?
Generalnie na początek grzeczności - miło poznać itp.
O pracy, o wykształceniu, z kim mieszkam - z żoną, wykształcenie i gdzie żona pracuje.itd
Później o innych hobby i zainteresowaniach poza strzelaniem - tu trochę zeszło bo bieganie, bo góry, bo pływanie - dzielnicowy się okazało też sport uprawia to pogadaliśmy o zawodach sportowych.
Później o broni, co planuję kupić- też chwilę zeszło bo pograliśmy o poszczególnych broniach, o sejf pytał - to pokazałem co planuję kupić bo już byłem w sklepie.
Patent oglądał i licencję (przez telefon prosił żebym przyniósł - więc przynosiłem).
O moim Klubie pogadaliśmy bo sam tam czasami przychodzi
Na koniec stwierdził że porządny ze mnie człowiek, wymieniliśmy się telefonami i życzył miłego dnia. Tyle.
Nic nie wskazywało że odwołają się od orzeczenia lekarskiego.

I czekam na termin w WOMP 😆
Marcin_Ma
Reactions:

Post autor: Marcin_Ma »

Czyli po prostu gaduła był. To raczej nie ten kierunek. Generalnie z tego co się orientuję, i Ty pewnie też, Policja odwołuje się, gdy "coś na Ciebie ma", bo odwołując się kwestionuje orzeczenie uprawnionego lekarza, którego nazwisko widnieje na stronie Policji. Nie miałeś żadnych przygód za młodu? Mogą być pierdoły typu spisywali Cię z kolegami wieczorem w parku i jeden kumpel miał zielsko przy sobie. To tylko przykład błahostki, którą 99/100 razy wszyscy w WPA oleją, bo to było 20 lat temu. Ty może zostałeś tym pechowym 1. W takim wypadku nie masz się czym martwić, bo ktoś robi sobie dupochron kosztem Twojego czasu.
SPS
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Rozumiem. 🙂
Nie z ziołem nigdy nie miałem przygód.
Mandaty jeśli to za prędkość - nigdy pod wpływem.

Spróbuję w takim razie zadzwonić do WPA do osoby która prowadzi sprawę albo może dzielnicowego czy orientuje się o co może chodzić- jakaś pierdoła jak mówisz? . Bo karany też nigdy nie byłem.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”