Odwoławcze badania Lekarskie
Moderator: Moderatorzy WBP
-
solar127
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Odwoławcze badania Lekarskie
Cześć
Ubiegam się o pozwolenie, dostałem odwołanie od orzeczenia psychologa oraz lekarskiego.
Właśnie jestem po badaniu odwoławczym lekarskim i lekarz powiedział że nie wystawi mi takiego zaświadczenia dopóki nie przyniosę jeszcze jednego orzeczenia psychiatry. Powiedziałem mu, iż ja dostałem odwołanie psychologa i lekarza, a nie psychistry więc nie będę kolejny raz na własną kieszeń płacił. Powiedział, iż może on mi załatwić.
Moje pytanie brzmi, czy jego podstępowania aby na pewno jest zgodne z procedurami?
Dodam iż nie dostałem żadnego świstka, iż mam się udać na badania psychiatryczne.
Termin postępowania został już raz przedłużony do 29 maja, czy mogą jeszcze raz przedłużyć?
Nie chce mieć teraz problemów , że nie zostały dostarczone badania do WPA w terminie itp.
Dziękuję z góry za odpowiedź
Ubiegam się o pozwolenie, dostałem odwołanie od orzeczenia psychologa oraz lekarskiego.
Właśnie jestem po badaniu odwoławczym lekarskim i lekarz powiedział że nie wystawi mi takiego zaświadczenia dopóki nie przyniosę jeszcze jednego orzeczenia psychiatry. Powiedziałem mu, iż ja dostałem odwołanie psychologa i lekarza, a nie psychistry więc nie będę kolejny raz na własną kieszeń płacił. Powiedział, iż może on mi załatwić.
Moje pytanie brzmi, czy jego podstępowania aby na pewno jest zgodne z procedurami?
Dodam iż nie dostałem żadnego świstka, iż mam się udać na badania psychiatryczne.
Termin postępowania został już raz przedłużony do 29 maja, czy mogą jeszcze raz przedłużyć?
Nie chce mieć teraz problemów , że nie zostały dostarczone badania do WPA w terminie itp.
Dziękuję z góry za odpowiedź
- klev
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 29
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Odwoławcze badania Lekarskie
Dostałeś odwołanie od badań psychologicznych i orzecznika:
- psycholog + psychotesty to jedno
- orzecznik wysyła Cie do psychiatry i finalnie do orzeknięcia potrzebuje kwitka od psychologa i psychiatry
Za NIC Ty nie płacisz ! Za wszystkie badania odwoławcze płaci organ odwołujący się.
Wiem co pisze bo dopiero to wszystko przechodziłem.
Przedłużać mogą do bólu.... mi akurat wypadły święta wielkanocne i całe pozwolenie od złożenia do uzyskania wyszło pół roku.
- psycholog + psychotesty to jedno
- orzecznik wysyła Cie do psychiatry i finalnie do orzeknięcia potrzebuje kwitka od psychologa i psychiatry
Za NIC Ty nie płacisz ! Za wszystkie badania odwoławcze płaci organ odwołujący się.
Wiem co pisze bo dopiero to wszystko przechodziłem.
Przedłużać mogą do bólu.... mi akurat wypadły święta wielkanocne i całe pozwolenie od złożenia do uzyskania wyszło pół roku.
KS Garda - Ostróda
22lr, 12/76, 38spec/357mag.
- VIS

- Reactions:
- Tematy: 21
Sam piszesz psycholog to jedno, a lekarz to drugie. Z tego co pamiętam to orzeczenie psychologa nie ma nic wspólnego z orzeczeniem lekarskim.
Lekarz orzecznik, by wydać orzeczenie o braku przeciwwskazań w tematach broniowych może skierować osobę badaną do innego lekarza dowolnej specjalizacji (jakiej uzna za stosowne i niezbędne). Tu psycholog nie jest wymagany. Ale psychiatra (jak pisałeś) i okulista (o tym nie wspomniałeś) są obligatoryjni.
Lekarz orzecznik, by wydać orzeczenie o braku przeciwwskazań w tematach broniowych może skierować osobę badaną do innego lekarza dowolnej specjalizacji (jakiej uzna za stosowne i niezbędne). Tu psycholog nie jest wymagany. Ale psychiatra (jak pisałeś) i okulista (o tym nie wspomniałeś) są obligatoryjni.
9x19 CZ 75B; Anschutz 1907, Hammerli 215, TOZ-35; kbk AK; Taurus PT-51 6,35 Br.; Carl Gustafs 6,5x55 SE; Ruger GP 100 357 mag; 12GA( Augusto Francotte, TOZ-34, Mossberg 500, Francolin Pomarina); TT wz.33; CZ 557 Varmint, SA 24 VZ. 48; Astra 44mag;
- klev

- Reactions:
Zgadza się, ale moja orzeczniczka wymagała kwitek od psychologa, że przeszedłem psychotesty i rozmowę pozytywnie i wysłała mnie do psychiatry (bo od niego tez chciała kwitek ze jestem OK) do okulisty nie musiałem się drugi raz wybierać. wiec okulista nie jest obligatoryjny.VIS pisze: ↑21 maja 2024, 11:22 Sam piszesz psycholog to jedno, a lekarz to drugie. Z tego co pamiętam to orzeczenie psychologa nie ma nic wspólnego z orzeczeniem lekarskim.
Widać mojemu orzecznikowi starczył psycholog i psychiatra. Proste
Jak byś nie przeszedł psychologa to ona od razu by napisała odmowę i tyle, bez wysyłania do psychiatry itp (bo po co)
Uogólniając - do autora wątku:
Idź wszędzie gdzie Ci karzą, broń boże się nie wykłócaj itp... i tak za nic nie płacisz, to tylko kwestia czasu.
Powodzenia życzę.
KS Garda - Ostróda
-
Mogilla
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
Też w temacie, WPA odwołało się od moich badań lekarskich i podało dane lekarza, który ma przeprowadzić badania odwoławcze. Dzwoniem do WPA, kazali mi czekać na kontakt ze strony lekarz. Tyle tylko, że jestem na 99,9% pewien, że lekarz którego podali już nie praktykuje (emeryt). Co zrobić w takim przypadku?
- klev

- Reactions:
Jak by nie praktykował to by go nie było na liście, skoro jest to "pracuje".
Czekaj na odzew i nie kombinuj. Przy odwołaniu czas to drugorzędny problem.
Jak zaczniesz "ciśnąć" lub kombinować to niestety na twój minus.
Przeczytaj wyżej co pisaliśmy.
Czekaj na odzew i nie kombinuj. Przy odwołaniu czas to drugorzędny problem.
Jak zaczniesz "ciśnąć" lub kombinować to niestety na twój minus.
Przeczytaj wyżej co pisaliśmy.
KS Garda - Ostróda
- lukaszb87

- Reactions:
- Tematy: 8
Koledzy, jak teraz wyglądają odwołania ? WPA wskazuje konkretnego lekarza czy możemy przy odwołaniu wybrać dowolnego z listy ?
Bo czytałem, że coś się zmieniło w tej kwestii niedawno.
I czy jeżeli w moim mieście jest kilku lekarzy na liście to czy mogą mnie wysłać do innego miasta czy raczej odbywa się to lokalnie ?
Bo czytałem, że coś się zmieniło w tej kwestii niedawno.
I czy jeżeli w moim mieście jest kilku lekarzy na liście to czy mogą mnie wysłać do innego miasta czy raczej odbywa się to lokalnie ?
- VIS

- Reactions:
To odwołujący się wybiera lekarza.
9x19 CZ 75B; Anschutz 1907, Hammerli 215, TOZ-35; kbk AK; Taurus PT-51 6,35 Br.; Carl Gustafs 6,5x55 SE; Ruger GP 100 357 mag; 12GA( Augusto Francotte, TOZ-34, Mossberg 500, Francolin Pomarina); TT wz.33; CZ 557 Varmint, SA 24 VZ. 48; Astra 44mag;
- wichura

- Reactions:
- Tematy: 9
Tak, ale dopiero od jutra 
"19 czerwca 2024 r. wejdą w życie przepisy znowelizowanego rozporządzenia Ministra w sprawie badań lekarskich i psychologicznych osób występujących o wydanie pozwolenia na broń lub zgłaszających do rejestru broń pneumatyczną oraz posiadających pozwolenie na broń lub zarejestrowaną broń pneumatyczną."
"19 czerwca 2024 r. wejdą w życie przepisy znowelizowanego rozporządzenia Ministra w sprawie badań lekarskich i psychologicznych osób występujących o wydanie pozwolenia na broń lub zgłaszających do rejestru broń pneumatyczną oraz posiadających pozwolenie na broń lub zarejestrowaną broń pneumatyczną."
.177, .22, .25, .30, 35, .44
- lukaszb87

- Reactions:
- Tematy: 8
Czyli najlepiej było by zrobić najpierw badania u byle jakiego lekarza a później się od nich odwołać i iść już do takiego np zaprzyjaźnionego z klubem.
Oczywiście mając pewność, że się nam wpa odwoła lub składając o pozwolenie po raz drugi.
Oczywiście mając pewność, że się nam wpa odwoła lub składając o pozwolenie po raz drugi.
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 14
Wg mnie najlepiej nie kombinować na siłę. Patrząc na historie znajomych i nieznajomych, przeglądając sieć dochodzę do wniosku, że odwołanie od badań przez WPA - to margines marginesów. Ma miejsce wyłącznie w przypadkach mocno "podejrzanych": zła przeszłość lub teraźniejszość (narko, przestęstwa związane z agresją, przygody po alkoholu). Raczej drobiazgi typu bójka 10 lat temu (nawet z policjantem, zakończona wyrokiem w zawieszeniu), przekraczanie prędkości (takie tezy widziałem gdzieś w sieci), przestępstwo związane z nieumyślnym okaleczeniem innej osoby (np. w wypadku samochodowym, ale na trzeźwo) czy inne pierdoły raczej nie robią odwołań. Wnioskuję, że raczej chodzi albo o weryfikację czy występują aktualnie problemy wprost wymienione w ustawie (uzależnienia, potencjalna skłonność do bycia niebezpiecznym, problemy psychiczne), albo jest to wprost narzędzie do odstawienia od możliwości posiadania broni kogoś, kto wg nich ma tego dostępu nie mieć z powodów jak wyżej. Na setki osób, o których słyszałem w kontekście uzyskania pozwolenia, o realnych przypadkach odwołań od badań czytałem tylko tutaj na forum, przy czym autorzy sami wiedzieli co jest powodem (historia).
Stąd mój wniosek: nie kombinować. A jak mamy pewność, że WPA się odwoła - po prostu przejść tę ścieżkę, gdyż przykłady na forum wskazują na to, że da się te badania przejść. Odcinają naprawdę jakiś promil. Z ręką na sercu - myślę, że każdy z nas ma wśród swoich znajomych osoby, które wg naszych własnych przemyśleń i wiedzy nie powinny dostać pozwolenia. Pamiętajmy, że takie osoby w swoich forumowych opowieściach (czy koleżeńskich pogaduszkach) również są bardziej święci od Papieża.
Wg mnie tak po prostu bez przyczyny urzędnicy w WPA sobie wrzodu na du*** nie szukają.
-
Preacher001
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
Witam Wszystkich !
Chciałem zapytać o kwestie odwołania się WPA od badań , które wynikło po wywiadzie środowiskowym dzielnicowego. Dawno temu miałem jednorazową przygodę z nk, był to jednorazowy incydent. Cała procedura trwała raptem niecały tydzień, poza tym jestem w 100 % człowiekiem niekaranym, ( nawet za wykroczenia w RD). Posiadam wszelkie kategorie prawa jazdy, kod 95 , wkładkę na pojazdy uprzywilejowane, licencje lotnicze oraz jestem w czynnej służbie OSP. Nawet gdyby ktoś chciał się o cokolwiek przyczepić to nie ma do czego. Zbieram i zbierałem także liczne pochwały od przełożonych w pracy za np najszybszą reakcję gdy trzeba było udzielić pierwszej pomocy ( to mam.na piśmie ) , czy ustne pochwały i podziękowania od osób, którym w jakiś sposób pomogłem czy to prywatnie czy pełniąc obowiązki służbowe. Jak coś np. znajdę niezależnie jakiej wartości od razu jadę to zwrócić na policję lub do BRzZ oraz publikuje informację na facebooku gdzie właściciel może odebrać to co zagubił. Nie pije w ogóle alkoholu , nigdy nie zażywałem żadnych narkotyków, jedyny nałóg jaki mam to papierosy ( natomiast to nie dyskwalifikuje z posiadania bronii ) .Nigdy za to nie wziąłem ani grosza od nikogo. Powiedzcie mi czy.ktoś z Was miał taką sytuację i jeśli tak to czy moje argumenty są wystarczające aby przejść odwołanie pomyślnie? Czy rzeczywiście jedna zła rzecz na tysiąc dobrych może wszystko.przekreślić ? Z góry dziękuję, za każdą odpowiedź , wierzę że będą one pomocne w mojej dalszej drodze po broń. Pozdrawiam !
Chciałem zapytać o kwestie odwołania się WPA od badań , które wynikło po wywiadzie środowiskowym dzielnicowego. Dawno temu miałem jednorazową przygodę z nk, był to jednorazowy incydent. Cała procedura trwała raptem niecały tydzień, poza tym jestem w 100 % człowiekiem niekaranym, ( nawet za wykroczenia w RD). Posiadam wszelkie kategorie prawa jazdy, kod 95 , wkładkę na pojazdy uprzywilejowane, licencje lotnicze oraz jestem w czynnej służbie OSP. Nawet gdyby ktoś chciał się o cokolwiek przyczepić to nie ma do czego. Zbieram i zbierałem także liczne pochwały od przełożonych w pracy za np najszybszą reakcję gdy trzeba było udzielić pierwszej pomocy ( to mam.na piśmie ) , czy ustne pochwały i podziękowania od osób, którym w jakiś sposób pomogłem czy to prywatnie czy pełniąc obowiązki służbowe. Jak coś np. znajdę niezależnie jakiej wartości od razu jadę to zwrócić na policję lub do BRzZ oraz publikuje informację na facebooku gdzie właściciel może odebrać to co zagubił. Nie pije w ogóle alkoholu , nigdy nie zażywałem żadnych narkotyków, jedyny nałóg jaki mam to papierosy ( natomiast to nie dyskwalifikuje z posiadania bronii ) .Nigdy za to nie wziąłem ani grosza od nikogo. Powiedzcie mi czy.ktoś z Was miał taką sytuację i jeśli tak to czy moje argumenty są wystarczające aby przejść odwołanie pomyślnie? Czy rzeczywiście jedna zła rzecz na tysiąc dobrych może wszystko.przekreślić ? Z góry dziękuję, za każdą odpowiedź , wierzę że będą one pomocne w mojej dalszej drodze po broń. Pozdrawiam !
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 14
- VIS

- Reactions:
Lekarz orzecznik ma wykluczyć jakiekolwiek przeciwwskazania medyczne do dysponowania bronią, ze zdrowiem psychicznym włącznie.Preacher001 pisze: ↑09 sierpnia 2025, 09:14 Witam Wszystkich !
... Czy rzeczywiście jedna zła rzecz na tysiąc dobrych może wszystko.przekreślić ? ...
Psycholog ocenia sprawność umysłową, osobowość, dojrzałość społeczną i emocjonalną oraz zdolność do radzenia sobie w trudnych sytuacjach. On ma wykluczyć istnienie u ciebie dysfunkcji psychologicznych.
Twoje zasługi dla społeczeństwa mają bardzo małe znaczenie przy staraniu się o pozwolenie na broń. Nawet jak jesteś szorstki w obyciu i mało sympatyczny oraz masz w poważaniu przeprowadzanie staruszek przez jezdnię to dalej masz szanse na pozwolenie.
W cytowanym powyżej poście trafiłeś w sedno. Jedna zła rzecz na tysiące dobrych dyskwalifikuje Ciebie jako posiadacza pozwolenia na broń i mogą wszystko przekreślić. Tylko że taką 100 % rzeczą która wszystko przekreśla jest jakiekolwiek umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe albo przeciwwskazania zdrowotne lub dysfunkcje psychologiczne. NK utrudni postępowanie, ale go nie dyskwalifikuje. Na dzień dzisiejszy Twoim największym problemem są badania odwoławcze, które w przypadku NK (nawet nieaktywnej i niezasadnej) masz niejako z automatu.
Dzielnicowy też nie jest jakimś dużym utrudnieniem. On ma formularz, który musi wypełnić. Jeżeli miałeś NK, to ona w systemie wisi. Czy była uzasadniona, to musisz sobie sam odpowiedzieć. Ale skoro jest zdjęta to zakładam że była albo niezasadna albo wręcz jako narzędzie walki podczas rozwodu. Znam przypadki, że NK sobie jako argumenty by ugrać jak najwięcej zakładali sobie rozwodzący się nawzajem. Mam znajomego dzielnicowego, któremu mówiłem że jeden mój kolega z jego terenu stara się o pozwolenie i jest z jego rewiru (aby nie było - sucha informacja bez prób wpłynięcia na prawidłowość wywiadu środowiskowego). Dzielnicowy zapytał o nazwisko, powiedział: Nic do niego w tej sprawie jeszcze nie przyszło. Ale tego gościa nie znam, co już o nim dobrze świadczy".
-
Preacher001
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
Nk wynikła z tego, że raz 5 lat temu nakrzyczałem na członka rodziny a on się wystraszył. Fakt przy pracach ogrodowych wypiłem dwa łyki piwa. ( Obecnie od 6 lat jestem już całkowitym abstynentem z własnej woli ) To są niepodważalne fakty ale nigdy nikogo nie uderzyłem nikt też nie zaznał z mojej strony żadnej krzywdy ani fizycznej ani psychicznej , nigdy nie byłem karany wszędzie mam czyste karty w sądzie, na policji etc. Ta nk jak szybko została założona tak jeszcze szybciej została zamknięta z powodu braku podstaw do dalszych działań po GR z moim udziałem w GOPS. Nigdy nie miałem nic w sądzie jako nieletni czy obecnie dorosły. Same Panie z Komisji z GOPS wywaliły oczy jak przyszedłem w tej sprawie wczoraj po dokumenty ,że WPA z " incydentu " robi takie " jaja" kolokwialnie mówiąc. To samo mi powiedzieli w sądzie jak byłem po zaświadczenie o niekaralności , gdzie wziąłem dwa w różnych terminach żeby nie było że coś zatajam. Nie mam nawet żadnego mandatu w RD choć jeżdżę zawodowo odkąd odebrałem prawko, a to już 15 lat. Myślę , że te badania w mopm i psychologa przejdę pomyślnie. Ale i tak to zależy od lekarzy.