Pogadajmy o ogrzewaniu naszych domów

Ciekawe i mniej ciekawe dyskusje, które nie pasują do żadnego innego działu.

Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP

latacz
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 25
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Pogadajmy o ogrzewaniu naszych domów

Post autor: latacz »

Agaton pisze: 25 stycznia 2026, 08:37 Określam COP mojej pompy szacunkowo, biorąc zużycie prądu przez pompę (mam podlicznik) i zapotrzebowanie na ciepło domu z projektu. Nie mam ciepłomierza. Więc mogę się mylić. Ale też mogę mieć coś źle z instalacją. Na działce mam bardzo trudne warunki geologiczne . Dlatego mam wiele płytkich odwiertów po 25m.
coś bardzo kiepsko jak dla pc glikolowej. jaką masz temp zasilania i powrotu wody grzewczej przy pc ? jką temp wejścia i wyjścia dolnego źródła (glikolu)? jaka sprężarka jest w pc ? (typ producent -naklejka na obudowie sprężarki) jaki typ pc ? czy jest bufor ? czy rozdzielacze podłogówki sa wszystkie otwarte i sterowanie poprzez krzywa pogodowa na pc ? -czy może jakies siłowniki zamykają Ci część pętli na rozdzielaczach ? cop 3 dla pc glikolowej jest nieakaceptowalny. cos jest źle. odezwij się też na priv skąd jesteś.

Ciekawostka Kolega ma podrasowana pc glikolową rok produkcji 2006. zmienia dom (cpk mu zabrał) i prawie płacze, że tej starej pc nie może przenieść do nowego lokalu... szacowane cop ponad 4,5. bez odwiertów -tylko poziome wykopy.
latacz
Reactions:

Senio pisze: 24 stycznia 2026, 22:22 Nie mamy szklanej kuli. Przyszłości nie przewidzimy czy my, czy zielony wał. Coraz więcej ustępują pod naciskiem więc poczekamy i zobaczymy w którą stronę to pójdzie.

ależ mamy tą szklaną kulę -wystarczy poczytać już zatwierdzone unijne rozporządzenia -w prasie branzowej jest z wyprzedzeniem... oraz sledzić co jest w projektach -które na 90% przejdą
muczacz pisze: 24 stycznia 2026, 23:39 ale karać ich będzie już można zgodnie z prawem i w imię ekologii , kiedyś to pierdolbnie , a i tak rację będą mieli ci którzy mają bloczek mandatowy w ręce :cry:

Oczywiście przy wszelkich trudnościach państwo polskie/urzędasy dowiedli, że jedno to potrafią - karać za wszystko i wyciągać pieniądze od obywateli.

Obecnie w 2026 nawet w piecu kaflowym w Polsce rozpalić nie wolno bo mandat opiewa na konkretne tysiące.

A porządny piec kaflowy ma sprawność i czystość spalin lepsza od najnowszych kategorii kotłów -ale nie ma CERTYFIKATU.... a Polska certyfikatem stoi. w Niemczech jest świadectwo na sztukę kominiarz pomierzy dym z komina -wypisze papier i jest to akceptowane jako świadectwo indywidualne i w piecu wolno palić -państwo wierzy rzemieślnikowi z papierami cechowymi. A jak niemiecki piec nie spełnia parametrów czystosci dymu -można na komin założyć stosowny filtr -i po spełnieniu można dalej palić. a W Polsce -nie bo nie -stary piec nie ma certyfikatu.

Nieważne, że mój kaflowiec miał 7mio krotny przebieg spalin góra dół dopalał wszystko (najchętniej drewno) do poziomu praktycznie nicosci a w kominie było prawie zimno bo wszystko ciepło piec wyłapał -trzeba rozebrać bo nie spełnia norm spalin -nie ma klasy... niewazne, że dom nie ma kotłowni a na środku był ładny stary piec kaflowy.... piec jest be bo certyfikatu nie ma i urzędas oraz znajomi królika czy innej kaczki donalda albo co nie zarobili...
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 322
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

rokasa58 pisze: 25 stycznia 2026, 08:33
48 stopni masz na piecu,to trochę chyba za mało.
Czytaj ze zrozumieniem o czym ja piszę. Ja jestem dość precyzyjny i tak samo piszę. Wiesz co to zawór 4D ?. Wiesz jak on działa i do czego służy ?. Masz wykres. CO 65 Ochrona powrotu 53. Za zaworem na chałupę 48. Tyle w zasadzie. I prośba. Pokaż rachunek za prąd za styczeń jak dostaniesz.
spalanie1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

@Latacz

Masz rację. Robią tak ludzie (nie wiem po co) że dokładają PC i grzeją w cieplejszych okresach PC, a jak zimno węglem. Ale wytłumacz mi jaki jest tego ekonomiczny sens ?. Inwestycja na XX tysięcy po to żeby być trendi ?. W cieplejszych okresach sterownik pokojowy wyłącza pompę, kocioł grzeje sam siebie, wieczorem i w nocy dogrzewa. Na to podtrzymanie zużywa około 4 kg węgla. Policzmy kolejny raz. 4 kg x 30 dni = 120 kg idzie w kosmos. Takich okresów jest powiedzmy dwa miesiące w roku. Wiec 240 kg x 1.3 = 312 zeta. Teraz policzmy koszt PC teraz kiedy już leżą na dnie cenowo nawet 20.000 z montażem. 20.000 dzielone na 312 to jest 64 lata zwrotu. W zasadzie tyle chciałem napisać w tym konkretnym punkcie.

To samo z panelami. Zakładajcie panele będzie tani prąd do konsumpcji. No więc jak wszyscy poszli zakładać panele, ja poszedłem w max oszczędności i nie konsumowanie prądu. I teraz płacę średnio 200 latem a 250 zimą za prąd. Nie liczę, nie obserwuję, nie napalam się na cyferki. Teraz nowe wytyczne. 10 lat PV do wymiany jako eko śmieć. Co tam jeszcze wymyślą żeby ludzi uwalić to nawet ze szklaną kulą nie do ogarnięcia. Jak już ich za jaja trzymają mocno, to tylko czekać na kolejne pomysły tych chorych na kasę ludzi.
latacz pisze: 25 stycznia 2026, 10:23
ależ mamy tą szklaną kulę -wystarczy poczytać już zatwierdzone unijne rozporządzenia -w prasie branzowej jest z wyprzedzeniem... oraz sledzić co jest w projektach -które na 90% przejdą

Proporcje

20 kg kukurydzy
10 kg owsa
5 kg ekogroszku

Na tej mieszance jadą i z powodzeniem działa. Niech wymyślają. Teraz coraz więcej jakieś pellety roślinne i inne takie w zasadzie po 5 stów za tonę. Nie wiem jak to działa. Może będę musiał się dowiedzieć. Na razie olewam. Świat nie znosi próżni, a idioci myślą że ludzie węgiel po 4 kkz kupią...
latacz
Reactions:

Senio napisał "Masz rację. Robią tak ludzie (nie wiem po co) że dokładają PC i grzeją w cieplejszych okresach PC, a jak zimno węglem. Ale wytłumacz mi jaki jest tego ekonomiczny sens ?. "

Duży -tania często z odzysku używana pc -koszt mały. przy temp około zerowych koszt eksploatacji jest niższy niż jakiegokolwiek kotła na opal -zazwyczaj śmieciucha takie dominują i dominować będą na wsiach po prostu można lub "można" ;) spalać odpady domowe, drzewo z własnego lasu itd.

Ale obsługa tego jest troszkę upierdkiwa. więc pc daje tanio komfort działa samo gdy nikomu sie nie che lub gdy dorośli są w pracy -w przypadku średnio 2tygodni mrozów rocznie przechodzi się na smieciucha. Po co likwidować to co już jest i co się jeszcze moze przydać ?

Ponadto w smieciuchu pali się wtedy kiedy ma się czas i ochotę -albo trzeba spalić worki po cemencie i torby po kiełbasie... ludzie którzy tego chcą często mają jakieś fotowoltaiki na starych zasadach -a to za darmoche karmi im pc -inaczej zgromadzona energia przepadnie.
Zazwyczaj jestem "naprawiaczem" serwisantem ale montowałem kilka takich układów po znajomych ktorzy mieli bardzo konkretne życzenia -użytkownicy sa bardzo zadowoleni. Zwłaszcza, że jest to dopasowane do stylu życia konkretnej rodziny i pod konkretny dom.

Generalnie pc to tani komfort a piec to bezpieczeństwo na duże mrozy lub na kilkudniowy brak prądu.

Każdy przypadek jest indywidualny.
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Ja nie wiem czy my o tym samym piszemy. Kocioł 5 klasa ecodesign jaki mam założony nie ma żadnych rusztów, nie spali żadnych worków i nie ma możliwości palenia drewnem czy innym "domowym paliwem". Spali wszystko co poda podajnik na retortę. Na tym zabawa się kończy. Więc albo groch albo inna dowolna mieszanka czegoś, albo wymiana palnika stricte pod np. pellet i automatyka pod pellet z samo rozpalaniem. Więc w moim przypadku pisanie o śmieciuchu jest nie precyzyjne. Śmieciuch wyleciał w 2022 i nigdy nie wróci.
rokasa58
Reactions:
Tematy: 35

Post autor: rokasa58 »

Senio pisze: 25 stycznia 2026, 10:43
rokasa58 pisze: 25 stycznia 2026, 08:33
48 stopni masz na piecu,to trochę chyba za mało.
Czytaj ze zrozumieniem o czym ja piszę. Ja jestem dość precyzyjny i tak samo piszę. Wiesz co to zawór 4D ?. Wiesz jak on działa i do czego służy ?. Masz wykres. CO 65 Ochrona powrotu 53. Za zaworem na chałupę 48. Tyle w zasadzie. I prośba. Pokaż rachunek za prąd za styczeń jak dostaniesz.

spalanie1.jpg
Ok! Teraz rozumiem. Rachunek pokażę,tylko niestety Ty nie pokażesz tego, co leci z Twojego komina do sąsiadów,to jedno a po drugie cena węgla też kiedyś będzie in plus.
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300 Weaver Tactical, HW95L SD SWFA, Diana 6M
latacz
Reactions:

" Śmieciuch wyleciał w 2022 i nigdy nie wróci."

a wiele osób nie wyobraża sobie życia bez "smieciucha" oczywiście nowoczesnego z nadaną klasą czystości spalin itd bla bla bla.

np. wszyscy którzy maja własny las i darmowe drewno oraz członkowie tzw. wspólnot leśnych -czyli tez darmowe drewno na opał.

wiele osob staje przed dylematem wywalić smieciucha i wymienić np. tak jak Ty na nowoczesnego ekogroszkowca -czy zostawić śmieciucha i dołożyć dodatkowo pc w układ hybrydowy ?
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

rokasa58 pisze: 25 stycznia 2026, 11:41
Ok! Teraz rozumiem. Rachunek pokażę,tylko niestety Ty nie pokażesz tego, co leci z Twojego komina do sąsiadów,to jedno a po drugie cena węgla też kiedyś będzie in plus.
Argumet masz z czapki. Przeczytaj co to 5 klasa ecodesign popatrz na kominy przy takich kotłach dobrze dobranych i prowadzonych, i pokaż mi jeden jedyny z jakimkolwiek dymkiem. Zrobię Ci też zdjęcie swojego żebyś nie żył w tym błędzie jaki zacytowałem. Jeszcze dymu od 4 lat nie widziałem w swoim kominie od kiedy mam ten kocioł. A do to cen opału będziemy żyć zobaczymy. Nie mamy na to wpływu. Mamy jedynie pomysły :one:

Edit masz fotki. Poczekałem specjalnie dla Ciebie aż pójdzie na 100% mocy w dogrzewaniu
1.jpg
2.jpg
3.jpg
@latacz

Niech palą w kopciuchach. Mnie nic do tego. Każdy bawi się jak lubi. Ja wymieniłem za późno parę lat. Mogłem wcześniej i się z tym nie męczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
latacz
Reactions:

Senio pisze: 25 stycznia 2026, 11:36 popatrz na kominy przy takich kotłach dobrze dobranych i prowadzonych, i pokaż mi jeden jedyny z jakimkolwiek dymkiem. Z.... Jeszcze dymu od 4 lat nie widziałem w swoim kominie od kiedy mam ten kocioł.
mam obok siebie na wsi kilka domów z takimi kominami z których żaden widoczny dym nie leci. potwierdzam -czyściutko jak przezroczysty bimber od dziadka Jabolka. i jeśli wiatr powieje ze złej strony -to je*** gorzej niż ten bimber. ale klarowne jest. tylko że oddychać czasem trudno.
A w mieście kilkoma ulicami przejść nie można bo nie ma czym oddychać -ale dymy z kominów nie lecą. I pięknie jest.... może mam pecha że węch mam wyczulony...
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

@latacz

Ja doskonale rozumiem to do czego dążysz. Jako instalator i serwisant pomp nie będziesz przecież sobie w kolano strzelał. Podałem dane, obliczyłem koszty i podałem wyniki. Odniosłeś się do tego ?. Nie, nawet jednym słowem. Ty napisałeś jedynie na podsumowanie jako kolejny argument z czapy syf z komina leci. Nie spodziewałem się, że napiszesz inaczej. To tak nie działa. Nikt by nie założył PC, nie dołożył PC do kopciucha obok etc. Tak, że możemy zakończyć. Ty wiesz dokładnie jak jest, ja wiem też dokładnie o czym napisałem. Dalsza część to była by jedynie dyskusja "moje jest mojsze niż twojsze" więc na tym można tą polemikę zakończyć.
Agaton
Reactions:
Tematy: 23

Post autor: Agaton »

latacz pisze: 25 stycznia 2026, 10:02
Agaton pisze: 25 stycznia 2026, 08:37 Określam COP mojej pompy szacunkowo, biorąc zużycie prądu przez pompę (mam podlicznik) i zapotrzebowanie na ciepło domu z projektu. Nie mam ciepłomierza. Więc mogę się mylić. Ale też mogę mieć coś źle z instalacją. Na działce mam bardzo trudne warunki geologiczne . Dlatego mam wiele płytkich odwiertów po 25m.
coś bardzo kiepsko jak dla pc glikolowej. jaką masz temp zasilania i powrotu wody grzewczej przy pc ? jką temp wejścia i wyjścia dolnego źródła (glikolu)? jaka sprężarka jest w pc ? (typ producent -naklejka na obudowie sprężarki) jaki typ pc ? czy jest bufor ? czy rozdzielacze podłogówki sa wszystkie otwarte i sterowanie poprzez krzywa pogodowa na pc ? -czy może jakies siłowniki zamykają Ci część pętli na rozdzielaczach ? cop 3 dla pc glikolowej jest nieakaceptowalny. cos jest źle. odezwij się też na priv skąd jesteś.

Ciekawostka Kolega ma podrasowana pc glikolową rok produkcji 2006. zmienia dom (cpk mu zabrał) i prawie płacze, że tej starej pc nie może przenieść do nowego lokalu... szacowane cop ponad 4,5. bez odwiertów -tylko poziome wykopy.
Mam starą pompę firmy Galmet. Tam jest bardzo prosty sterownik. Nie wiem , jak odczytać dane , o których piszesz. Ale pomimo małego COP i tak jestem zadowolony.
latacz
Reactions:

"Ja doskonale rozumiem to do czego dążysz. Jako instalator i serwisant pomp nie będziesz przecież sobie w kolano strzelał "

nie tak prosto -nie jestem instalatorem -czasem dobrym znajomym daje śię mnie na instalowanie namówić. jestem chłodniarzem zajmuje się chłodnictwem przemysłowym serwisem -także serwisem pomp ciepła głownie starszych modeli które nie mają już serwisów fabrycznych. nikogo nie namawiam do montazu pc -podaje tylko fakty i odkłamiam powszechne mity.

niezależnie jak czysty jest dym -zawsze jest to dym i zawsze z komina lecą szkodliwe substancje które jak dla mnie pechowo maja zapach. a przy pompie ciepła w domu gdzie ona jest nie ma absolutnie żadnych zanieczyszczeń. nawet nie porównując do każdego smrodliwego mniej lub bardziej ekogroszkowca czy peletowca ale nawet do niby czyściutkiego gazowca -jego też czuć, on tez dmucha spalinami. a pc nic -nic w swojej okolicy. bo gdzieś tam jest elektrownia i ona owszem dymi -bo pc prąd jeść musi ale dymi 300km dalej.

nie odnoszę sie do Twojego domu bo po co mi to nie robię projektu, nie mam danych a to co piszesz to mały fragment info które potrzebne sa do jakiejkolwiek analizy idotycza tylko konkretnie Twojego przypadku . zresztą po co ci jakiekolwiek odniesienia --wszak zadowolony jestes.
ja tylko twierdzę, że żadne źródło ciepła nie jest doskonałe zawsze -musi być sensownie ożenione z budynkiem, instalacjami i oczekiwaniami użytkowników. A przy pc wg mnie 90% instalacji jest spier całkowicie -bo instalacje pc poszły na żywioł -jak prawie wszystko co jest dofinansowywane. Chyba nie oczekujesz, że będę ot tak sobie robił tu analizy czy projekty pod konkretny budynek ?
latacz
Reactions:

Agaton pisze: 25 stycznia 2026, 14:15 Mam starą pompę firmy Galmet. Tam jest bardzo prosty sterownik. Nie wiem , jak odczytać dane , o których piszesz. Ale pomimo małego COP i tak jestem zadowolony.
galmet nie wiem jak pierwsze, później miały zazwyczaj sterowniki compit R420 lub troszkę nowsze R470.

z dużym prawdopodobieństwem masz r420 compit.

wtedy kilkukrotne naciskanie klawisz i lub informacje wyświetla jakieś tam symbole i temperatury. galmet nigdy nie naprawiałem -jednak ze slyszenia to sa dość przyzwoite pc. więć tak na wiarę cop powinien byc lepszy. ewentualnie zmierz jakimś termometrem temp rurki gorącej zasilanie, minimalnie chłodniej szej powrót oraz dwoch zimnych zaizolowanych zazwyczaj czarna gabką/armafleksem rur glikolowych. to da troszke informacji o pracy pc.
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

latacz pisze: 25 stycznia 2026, 12:30 Chyba nie oczekujesz, że będę ot tak sobie robił tu analizy czy projekty pod konkretny budynek ?

Gdybym chciał cokolwiek innego wyliczyć niż to co wiem nie ma problemu dzisiaj. Podaję pełne dane Ai i za chwilę mam na tacy bardzo dokładnie wyliczone to co chciałem. Więc odpowiedź brzmi nie. Niczego od Ciebie nie oczekuję. Jak widzisz wszystko co opisałem działa tak jak zaplanowałem i nie mam dalszych planów na jakiekolwiek dalsze zmiany czy modernizacje.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pozatematyczny”