Bardzo znane oszustwa dalej na topie

Ciekawe i mniej ciekawe dyskusje, które nie pasują do żadnego innego działu.

Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP

Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 322
Grupa: Moderatorzy globalni

Bardzo znane oszustwa dalej na topie

Post autor: Senio »

Osobnik z tego numeru 730397445 (niby firmowy) chciał dzisiaj wyczyścić mi konto bankowe. Schemat stary znany powszechnie. Wyszukuje ogłoszenia z OLX i innych portali, odzywa się na whatsapp, prosi o adres e-mail i przysyła maila z linkiem do strony niby inpostu. Jak to klikniesz to już poprowadzą dalej i wyczyszczą do zera. Tutaj jest podane, że numer należy do sieci PLAY to im zgłosiłem mailowo. Ale dla zasięgu jeszcze tu zapodam to google znajdzie.
Awatar użytkownika
Precess
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 49
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Bardzo znane oszustwa dalej na topie

Post autor: Precess »

Możesz jeszcze tu zgłosić: https://incydent.cert.pl/#!/lang=pl
Grzesiek84
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: Grzesiek84 »

Czyli nic się nie zmieniło od dobrych kilku lat.
Fwb300s(1981)
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Precess pisze: 31 lipca 2025, 21:16 Możesz jeszcze tu zgłosić: https://incydent.cert.pl/#!/lang=pl
Z tego co wiem, to takie sprawy najlepiej zgłosić operatorowi danej sieci. PLAY jak operator dostał zgłoszenie co potwierdzili, i to oni puszczają teraz machinę w ruch. Oni mają swoje kanały informacji więc szybciej to idzie gdzie trzeba niż "kowalski" sam by się z tym się bujał. Ważnie jest to , żeby to gdzieś zgłosić a nie tylko zostawić info na stronie z pierwszego posta. Wtedy coś się z tym dzieje. A jak kretyn nie na słupa oszukuje (a na kretyna wyglądał) to go znajdą.
lukaszd82
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: lukaszd82 »

Jak zgłosisz incydent do certu przez tą stronę to też mają obowiązek zająć się sprawą maksymalnie w 24 godziny.
Wiem bo w tym akurat siedzę i pracuję.
Ten mail jest odbierany całodobowo.
A cały tok postępowania reguluje ustawa o Krajowym Systemie Cyberbezpieczeństwa i związane z nią rozporządzenia.

Akurat zgłoszenie do Cert jest bardziej pewne niż zgłoszenie tego w sposób telefoniczny do operatora.
Operator zacznie działać bezwłocznie, jeżeli powiesz w trakcie zgłoszenia, że zgłaszasz incydent. W przeciwnym wypadku od jego interpretacji będzie zależało jak dalej postąpi i ramy czasowe na rozwiązanie sprawy mogą być wtedy różne. Jeśli powiesz w trakcie rozmowy że zgłaszasz incydent to oni również będą musieli to zgłosić do cert Polska i innych służb.
Wtedy ramy czasowe na zajęcie się tematem regulują już odpowiednie akty prawne i z tego każdy operator usługi kluczowej jest rozliczany, a do takich zaliczany jest każdy operator telekomunikacyjny.
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

OK zgłosiłem też do CERT-u. Mam też od nich potwierdzenie przyjęcia. Niech działają.
Awatar użytkownika
muczacz
Reactions:
Tematy: 28

Post autor: muczacz »

Senio daj znać jak się potoczy sprawa
Bób , Honor , Dziczyzna
pozdrawiam Boguś
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Raczej niczego się nie dowiemy. Zgłoszenie incydentu #noreply. Będziemy kontaktować się z Państwem e-mailem lub telefonicznie wyłącznie jeżeli zajdzie taka potrzeba, np. w celu ustalenia dodatkowych informacji lub udzielenia pomocy.
Grzesiek84
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: Grzesiek84 »

Fwb300s(1981)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Tematy: 52
Kontakt:

Post autor: Kacper_Potocki »

Mój tata dał się wrobić ze 3 miesiące temu. On jest sprawny w tych wszystkich systemach, internetach, kontach online, pinach, aplikacjach. Daje radę, niby ma 69 lat, ale sprawny jak 40-latek. No i pewnego dnia zadzwoniła jakaś Pani ze wschodniobrzmiącym akcentem, przedstawiła się jako pracownica jego banku (chyba Millenium) i powiedziała, że włamują mu się na konto i ma natychmiast podać jakieś dane, aby się mogli gdzieś zalogować i zadziałać. Niby chłop powinien zachować czujność, ale spanikował, coś tam podał i okazało się po 10 minutach, że konto miał wyczyszczone. Na szczęście nie jakoś dużo, bo tylko kilka tysięcy, no ale trzeba uważać :)
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2025, 13:40 przez Kacper_Potocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Diana 75 (x2) | Walther LG400 (x2) | Steyr EVO10
Awatar użytkownika
Hoplofob
Reactions:
Tematy: 17

Post autor: Hoplofob »

Bardzo często przed właściwym telefonem ktoś inny dzwoni z inną absorbującą sprawą. U mnie bywa to najczęściej rzekoma paczka na poczcie, u kogoś innego wszawica w przedszkolu czy wypadek w szkole (no ale pani dziecku nic się nie stało), rok temu u przewodniczącego sejmowej komisji walki z przestępczością - jakaś sprawa służbowa.

To tłumaczy, dlaczego nawet rozsądni ludzie dają się nabierać.

Uczulam.

Uczulam też posiadaczy telefonów stacjonarnych, bo korzystają z nich szczególnie starsi ludzie, a tacy uchodzą za łatwy cel. Ja też mam, stąd do mnie dość często dzwonią.
:568:
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

mężczyzna zainteresowany zakupem skontaktował się przez komunikator, prosząc o adres e-mail, na który miał wysłać potwierdzenie zakupu.
Identyczna sytuacja jak u mnie wczoraj. Tylko, że nie była świadoma i czyściciel ze wschodnim akcentem zrobił swoje. U mnie to w ogóle był kretyn. Ogłoszenie jest na takiej zasadzie, że sam musi wybrać co chce czytając je. A skoro niczego nie wybrał, "zapłacił" poprosił o maila i podesłał linki do czyszczenia no to trzeba mieć coś pod kopulą nie tak, albo być oszustem. W każdym razie pilnujcie się i trzeba o tym pisać gdzie się da i nagłaśniać ile się da, a wszystko takie zgłaszać. Jest szansa, że jeśli to na słupa robi, to choć może z tego numeru już nic nie zrobi. Więc musi kolejnego słupa szukać, a to zawsze jakieś utrudnienie. Idealnie jak by namierzyli numer i wjechali o 6 rano z drzwiami na kwadrat.
Kacper_Potocki pisze: 01 sierpnia 2025, 12:49 Pani ze wschodniobrzmiącym akcentem, przedstawiła się jako pracownica jego banku (chyba Millenium) i powiedziała, że włamują mu się na konto i ma natychmiast podać jakieś dane,
I to jest właśnie podstawa :idea: :idea: :idea: żeby się natychmiast rozłączyć i zablokować numer oszusta. A jeśli chce ktoś sprawdzać i te bzdury potwierdzać, to samemu zadzwonić do banku.
Awatar użytkownika
PawelW
Reactions:
Tematy: 112

Post autor: PawelW »

Pani ze wschodniobrzmiącym akcentem, przedstawiła się jako pracownica jego banku
gorzej będzie jak do kogoś z nas zadzwoni AI z głosem naszej bliskiej osoby, na konferencji o bezpieczeństwie uczulano nas żeby wypracować pewien "kod sprawdzający", który musi w takiej rozmowie zaistnieć, identyfikujący czy rozmawiamy z maszyną czy z człowiekiem, np. pytanie o zdrowie cioci, której nie ma lub imię chomika, którego nie mamy
----------------------------------------
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie, zapytaj, czy mógłby tego nie robić
Josef
Reactions:
Tematy: 44

Post autor: Josef »

Tak się zastanawiam, według jakiego klucza, jeśli w ogóle stosują jakiś klucz, oszuści wybierają osoby, które można stosunkowo łatwo oszukać. Do mnie nigdy nie dzwonili, a mam już lat ho ho ho, nie pamiętam ile. A to już może być początkiem demencji starczej i duża szansa na oszukanie mnie.
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 20
Kontakt:

Post autor: teku »

W tej chwili szukają przedsiębiorców - łatwo o numer telefonu itd. Średnio w miesiacu ma 2-3 próby różnych wyłudzeń.
Miałem przypadek z bankiem BNP Paribas, gdzie po zrobionym przelewie w $ zadzwonił do mnie pracownik banku (numer zgłosił się jako linia banku) i próbował potwierdzić ten przelew. Znał kwotę i walutę jednak miał lekki akcent. Akurat jechałem autem więc poprosiłem, że oddzwonię. Zatrzymałem się i niestety numer był z przekierowania.
Zgłosiłem sprawę do banku podając okoliczności itd - musieli mieć jakiś wyciek danych lub złodzieja w BOK. Bank klasycznie "olał" sprawę.
Nie mam już u nich konta i nie polecam.
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pozatematyczny”