Nóż turystyczny
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 40
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Nóż turystyczny
@Artkor - tak mi się podoba, że już widzę na nim te brylanciki, o których napisałem wyżej. I zaczyna mi być szkoda go używać. Zastanawiam się nad kupnem innego, tylko trochę jeszcze mniejszego. Coś z Opinel-a nr 5 lub 6. Małe jest też piękne, nie tylko noże.
@Jka - co to za nożyk?
@Jka - co to za nożyk?
- czemar
- Moderator
- Reactions:
- Tematy: 24
- Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi
Josef jak ma być lekko i już w miarę przyzwoicie to :
https://cqb.pl/real-steel-luna-lite-bla ... 12722.html
Co do noża Iki to Twosun też dość szeroki wybór i modeli i materiałów.
Pozdrawiam .
Marek .
https://cqb.pl/real-steel-luna-lite-bla ... 12722.html
Co do noża Iki to Twosun też dość szeroki wybór i modeli i materiałów.
Pozdrawiam .
Marek .
Vortex na Kruszynie
-
- Reactions:
- Tematy: 12
Zbyt krótki nóż nie pozwala kroić chleba, Oczywiście, można się postarać i coś zrobić, ale normalnie do turystyki trzeba trochę więcej niż brytyjski limit. Tzw. "batonowanie" jakoś mnie nie pociąga. I jest wbrew zasadzie oszczędzania sił.
- Jka
- Zasłużony dla forum
- Reactions:
- Tematy: 121
A bo ja wiem dostałem go od Jerzego i tak mi służy do krojenia jabłka, obierania mandarynek a i boczku wędzonego na drobniejsze kawałki do chleba tez sobie nim ukroję.
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....
- czemar
- Moderator
- Reactions:
https://pl.aliexpress.com/item/4000763434607.html
Kawał przecinaka w grzbiecie jak na takiego małego pizdryka , spokojnie można czołg otwierać
M.
Kawał przecinaka w grzbiecie jak na takiego małego pizdryka , spokojnie można czołg otwierać
M.
Vortex na Kruszynie
-
- Reactions:
@Jurek - teraz już wiesz, jaki Ty masz kozik.
Swojego kozika nawet nie położylbym obok Twojego. Nie miałbym odwagi.
Pozdrawiam
Swojego kozika nawet nie położylbym obok Twojego. Nie miałbym odwagi.
Pozdrawiam
- Jka
- Zasłużony dla forum
- Reactions:
- Tematy: 121
HM no widzę właśnie
Ale wiesz pokazałem Ci ten najmniejszy.
W szufladzie jeszcze mi się ze 2dwa takie pałętają
Jka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....
-
- Reactions:
Odziedziczyłem po treściach tradycyjny wiekowy nóż kuchenny z bardzo długim ostrzem. Chciałbym to ostrze znacznie skrócić.
Czym i w jaki sposób to zrobić?
Czym i w jaki sposób to zrobić?
- Senio
- Moderator globalny
- Reactions:
- Tematy: 313
- Grupa: Moderatorzy globalni
U mnie od około 20 lat w domu i koło domu ciągle ten sam i daje radę. Jedna rzecz jest przy nim irytująca. Jak wleci jakiś sok od jabłka czy coś podobnego to trzeba myć całego bo przestaje się otwierać po dniu czy kilku dniach. Ale generalnie goli.......... no wiecie cała reszta
A na ryby to mam super hiper scyzor sprezynowy za 20 zeta. Naprawdę robi robotę i innego nie chcę .
Nóż na ryby
I to wszystkie moje osobiste nożyki.
4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Cześć, szlifierka kątowa do cięcia, szlifierka taśmowa do rzeźby, reszta wg preferencji i umiejętności.
Szczególy - Youtube, forum.knives.pl
Przemyśl jednak sprawę, bo może warto ten nóż zachować sobie na przyszłość, a teraz ćwiczyć obróbkę na szrotach kupionych gdzie indziej za grosze.
- czemar
- Moderator
- Reactions:
U mnie te dwa wyczerpują temat noża ogniskowo- terenowego
M.
M.
Vortex na Kruszynie
- JesperKyd
- Reactions:
- Tematy: 0
- Kontakt:
Całkiem spoko do biwako-turystyki jest nożyk od julki.
Nadaje się do czegoś więcej niż tylko obieranie cebuli a i cosik batonować może.
https://allegro.pl/oferta/noz-mysliwski ... &bi_m=reco&.
Nadaje się do czegoś więcej niż tylko obieranie cebuli a i cosik batonować może.
https://allegro.pl/oferta/noz-mysliwski ... &bi_m=reco&.
BMK40 Hogan® + Hawke Vantage & BMK20 JesperKyd® + PP 3-12x42AO & Iż61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
- czemar
- Moderator
- Reactions:
Teraz narobiłeś
Niby nie potrzebny i stal bez szału ale....
Coś w sobie ma
M.
Niby nie potrzebny i stal bez szału ale....
Coś w sobie ma
M.
Vortex na Kruszynie
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Tak jeszcze zapytam o tę maczetę Ontario. Użytkowałem ją już parę razy i świetnie się sprawuje w roli dużego noża, o który mi chodziło. Tylko czym to ostrzyć? Szukałem na forach, chyba knives.pl, i kupiłem polecaną ostrzałkę Taidea 600/100, ale mam wrażenie, że bardziej swoje noże stępiłem na tym niż im pomogłem. Kupiłem więc Lansky QuadSharp i dużo lepiej to działa, ale na dłuższą metę jest to średnio wygodne rozwiązanie. Co z tym zrobić? Oglądałem wiele filmików, gdzie ludzie pokazywali jak używać kamieni do ostrzenia, ale mam wrażenie, że jeszcze bardziej zepsułem ostrze (na szczęście starego kuchennego noża, na którym ćwiczyłem). Jakiś hamburgerowy youtuber polecał to: https://allegro.pl/oferta/zestaw-diamen ... 2675549333
Wyglądało na bardzo łatwe w ostrzeniu, ale drogie jak periun. Z kolei lokalny dorabiacz kluczy oferujący ostrzenie noży odmówił przyjęcia do ostrzenia patrząc na mnie jak na jakiegoś psychopatę...
Wyglądało na bardzo łatwe w ostrzeniu, ale drogie jak periun. Z kolei lokalny dorabiacz kluczy oferujący ostrzenie noży odmówił przyjęcia do ostrzenia patrząc na mnie jak na jakiegoś psychopatę...
- czemar
- Moderator
- Reactions:
Nie ma rady .
Musisz się nauczyć ostrzyć z ręki . Możesz kupić pręty z podstawką i to jest coś pomiędzy z ręki a systemem .
Reszta systemów to jest gadżet do ostrzenia z braku innego zajęcia, można bo czemu nie ale kto ma tyle czasu i miejsca żeby się brandzlować z takim ustrojstwem dla jednego czy dwóch noży .
Maczetę podostrzysz na kamieniu o gradacji 400/600 i wystarczy . Mniejsze możesz miziać czymś drobniejszym .
Gości od kluczy omijaj tak samo jak rusznikarza z wiatrówką. Takim ludziom w głowie się nie mieści że mały składany nożyk może być wart kilka do kilkunastu tyś, że o znajomości stali nie wspomnę.
M.
Musisz się nauczyć ostrzyć z ręki . Możesz kupić pręty z podstawką i to jest coś pomiędzy z ręki a systemem .
Reszta systemów to jest gadżet do ostrzenia z braku innego zajęcia, można bo czemu nie ale kto ma tyle czasu i miejsca żeby się brandzlować z takim ustrojstwem dla jednego czy dwóch noży .
Maczetę podostrzysz na kamieniu o gradacji 400/600 i wystarczy . Mniejsze możesz miziać czymś drobniejszym .
Gości od kluczy omijaj tak samo jak rusznikarza z wiatrówką. Takim ludziom w głowie się nie mieści że mały składany nożyk może być wart kilka do kilkunastu tyś, że o znajomości stali nie wspomnę.
M.
Vortex na Kruszynie