Herezja.
Pytania o rewolwer
Moderator: Moderatorzy WBP
-
Qbutek
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Marcin_L

- Reactions:
- Tematy: 2
Re: Pytania o rewolwer
Dzięki, jeśli kiedyś się skuszę, to bardzo mocno „na emocjach”, czyli jakiś S&W o odskulowym „kryminałowym” charakterze
Dzięki. Napisałem te 100-150, bo w tym przedziale idzie zużycie na treningu IDPA.darf pisze: ↑07 kwietnia 2026, 08:31
150 na trening to skatujesz sobie dłoń, nim dopracujesz ergonomię chwytu itd., a zwłaszcza środkowy palec. 50 sztuk na trening w zupełności wystarczy, a reszta założonego czasu to pistolet w 9-ce. Dość fajnie jest zmieniać broń w czasie treningowym z rewolweru, ale to inna nieco bajka.
48 szt .38 czyli 8 bębenków strzela moja kobita 2x w tygodniu
+ trochę 9x19, pozostałe dwie sztuki z paczki amunicji wystrzeliwuję ja, bo zwykle strzelam równolegle z 45ACP.
BTW cena np .38spec aż tak nie odbiega od 9x19, a rewolwer łyka de facto każdego producenta.
Na razie temat w strefie „na zaś”
-
aDa(M)

- Reactions:
- Tematy: 0
Moją 3561 kupiłem nową za 2200Qbutek pisze: ↑07 kwietnia 2026, 13:52 Alfy były bardzo fajnie wycenione jak wchodziły na rynek. Ale potem podrożały średnio o 1000 PLN na modelu, a potem jeszcze w górę. Poniżej 3k to była świetna oferta, ale 4-5k to już słabo. Taurus utrzymał cenę a w niczym nie jest gorszy, wręcz przeciwnie. Plus dostępność akcesoriów dużo lepsza.
To były dobre ceny, teraz nie wiem czy bym się skusił.
Na szczęście cały czas dobrze działa, a amunicja .38wc przy elaboracji wychodzi mnie w granicy 0,85 pln.
-
jacek sygula

- Reactions:
- Tematy: 54
- klev

- Reactions:
- Tematy: 28
Ja rok/półtorej temu dalem 2,5k za prawie nówke.... za 3k teraz tez znajdziesz. A za tyle to nie kupisz sw, rugera czy colta.... najwyzej ww taurusa, ale moim zdaniem nie ma podejścia do alfy.Qbutek pisze: ↑07 kwietnia 2026, 13:52 Alfy były bardzo fajnie wycenione jak wchodziły na rynek. Ale potem podrożały średnio o 1000 PLN na modelu, a potem jeszcze w górę. Poniżej 3k to była świetna oferta, ale 4-5k to już słabo. Taurus utrzymał cenę a w niczym nie jest gorszy, wręcz przeciwnie. Plus dostępność akcesoriów dużo lepsza.
Reasumując, ja polecam kierować się sercem/oczami, najwyzej wymienisz
KS Garda - Ostróda
22lr, 12/76, 38spec/357mag.
22lr, 12/76, 38spec/357mag.
-
qwert_2017

- Reactions:
- Tematy: 134
Dwa rewolwery: Alfaproj i Taurus. Różnice tylko w ilości nabojów w bębnie - w Taurusie 8 a w Alfie 6. Taurus cięższy. Poza tym wszystko takie samo. Cena zbliżona. Co lepsze?
- Zurek

- Reactions:
Nie ma chemii między mną a rewolwerami, ale kupiłem, bo powinien w szafie być. Trafił się 3" Taurus 941 22wmr w SS z 1995r. Na miejscu sprawdziłem podstawowe luzy i timing, było ok więc wziąłem. W domu dokładnie wszystko pomierzyłem i okazało się że wszystko książkowo. Więc nie ma co demonizować kupna używki, warto jedynie wziąć na zakupy szczelinomierz i latarkę oraz obejrzeć na YT kilka filmów na co zwrócić uwagę. A stare Taurusy są naprawdę solidnymi kopiami S&W
-
Qbutek

- Reactions:
A który lepiej w ręku leży, bo to jest w sumie najważniejsze?qwert_2017 pisze: ↑07 kwietnia 2026, 23:31 Dwa rewolwery: Alfaproj i Taurus. Różnice tylko w ilości nabojów w bębnie - w Taurusie 8 a w Alfie 6. Taurus cięższy. Poza tym wszystko takie samo. Cena zbliżona. Co lepsze?
-
KubaKK

- Reactions:
Problem z rewolwerami jest taki że warto czyścić po każdym strzelaniu , .38 z uwagi na krótszą łuskę potrafi więcej syfu zostawiać wewn. wyjścia z bębna. Jak postrzelasz wad cutterami (odrzut jak 22lr , fajna amunicja , celna na 25m) to sporo resztek ołowiu także zostaje. Potrafi potem być problem z ekstrakcją łusek na .357 magnum (syf je łapie i zakleszcza) + jak łupniesz z magnum po sporej ilości .38 wc to polecą resztki pozostałości co może przestraszyć
Gdybym miał brać coś budżetowego to raczej taurusa , ew. poszukałbym używanego rugera czy s&w
Gdybym miał brać coś budżetowego to raczej taurusa , ew. poszukałbym używanego rugera czy s&w
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 9
To jest broń raczej do mania a nie strzelania. Także albo grubo albo wcale.
Ruger, Colt ew. S&W.
Chyba, ze ktoś faktycznie chce strzelać. Ale jakoś na zawodach nie widzialem, do noszenia pistolety są zgrabniejsze, maja wiecej nabojow i są niezawodne. Jakoś nie mogę znaleźć zastosowania
Mooooże gdy ktoś pływa w zimnych wodach ale wtedy .44 albo Casull. Czyli znowu Ruger 
Ruger, Colt ew. S&W.
Chyba, ze ktoś faktycznie chce strzelać. Ale jakoś na zawodach nie widzialem, do noszenia pistolety są zgrabniejsze, maja wiecej nabojow i są niezawodne. Jakoś nie mogę znaleźć zastosowania
- duber

- Reactions:
- Tematy: 59
"Także albo grubo albo wcale."
Dokładnie, popieram. W łapie taka mała armata

Dokładnie, popieram. W łapie taka mała armata

308, 7.62x39, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
- darf

- Reactions:
W sensie, że do mienia czyli dla miecia. aha! To przytoczę nieco opisu co do modelu, który posiadam S&W 10-6, 4" (sześciostrzałowy, korekta bo mi się omsknęło na klawiaturze w poście ww):
"Rewolwer Smith & Wesson Model 10 to rewolwer z ramą typu K, cieszący się światową popularnością. Produkowany od 1899 roku Model 10 to sześciostrzałowy rewolwer .38 Special o podwójnym działaniu ze stałymi przyrządami celowniczymi. W swoim długim okresie produkcyjnym był dostępny z lufami o długości 2 cali (51 mm), 3 cale (76 mm), 4 cale (100 mm), 5 cali (130 mm) i 6 cali (150 mm).
Od 1899 roku wyprodukowano ponad 6 milionów modeli 10 w różnych wariantach, co czyni go najpopularniejszym rewolwerem w historii. Modele 10 były lub ciągle są na wyposażeniu Policji wielu krajów. Model 10-6 był używany przez mundurowy personel Departamentu Więziennictwa i Nadzoru Społecznego stanu Nowy Jork do 2017 roku.
Model 10-6 produkowany był od 1962 roku.
Rewolwer
Smith & Wesson Model 10-6 w kalibrze .38 Special to klasyczna konstrukcja na szkielecie typu K, produkowana w latach 1962–1977. Wariant "-6" wyróżnia się zastosowaniem ciężkiej lufy (heavy barrel) oraz brakiem śruby w osłonie spustu w porównaniu do wcześniejszych wersji."
Co do wytłuszczenia, to tak sobie pomyślałem.. "tysiące much nie mogą się mylić"
do opisu warto dodać, że ów model nie posiada tzw "dziurki Hillary" rzecz oczywista.
"Rewolwer Smith & Wesson Model 10 to rewolwer z ramą typu K, cieszący się światową popularnością. Produkowany od 1899 roku Model 10 to sześciostrzałowy rewolwer .38 Special o podwójnym działaniu ze stałymi przyrządami celowniczymi. W swoim długim okresie produkcyjnym był dostępny z lufami o długości 2 cali (51 mm), 3 cale (76 mm), 4 cale (100 mm), 5 cali (130 mm) i 6 cali (150 mm).
Od 1899 roku wyprodukowano ponad 6 milionów modeli 10 w różnych wariantach, co czyni go najpopularniejszym rewolwerem w historii. Modele 10 były lub ciągle są na wyposażeniu Policji wielu krajów. Model 10-6 był używany przez mundurowy personel Departamentu Więziennictwa i Nadzoru Społecznego stanu Nowy Jork do 2017 roku.
Model 10-6 produkowany był od 1962 roku.
Rewolwer
Smith & Wesson Model 10-6 w kalibrze .38 Special to klasyczna konstrukcja na szkielecie typu K, produkowana w latach 1962–1977. Wariant "-6" wyróżnia się zastosowaniem ciężkiej lufy (heavy barrel) oraz brakiem śruby w osłonie spustu w porównaniu do wcześniejszych wersji."
Co do wytłuszczenia, to tak sobie pomyślałem.. "tysiące much nie mogą się mylić"
do opisu warto dodać, że ów model nie posiada tzw "dziurki Hillary" rzecz oczywista.
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 9
Wiesz, o miliardach much to jest jeszcze inne przyslowie
Ale nie będę cytował.
Fakt, historycznie to bardzo ciekawa broń. Była.
Fakt, historycznie to bardzo ciekawa broń. Była.
- darf

- Reactions:
Napisałem o tysiącach, ależ cytuj do woli. Mnie to równo.
Miłego wieczoru,
p.s. Presence ujął
Miłego wieczoru,
p.s. Presence ujął
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
KubaKK

- Reactions:
Wiadomo że rewolwery to głównie do mania , ale też do fajnego strzelania gdyby zdarzyła się jakaś "apokalypsa"