Pytania o rewolwer

Moderator: Moderatorzy WBP

Qbutek
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Pytania o rewolwer

Post autor: Qbutek »

frik pisze: 07 kwietnia 2026, 10:48
Qbutek pisze: 07 kwietnia 2026, 10:38 Btw - jeśli rewolwer ma przy okazji cieszyć oko to tylko nierdzewka, moje oba są właśnie takie. :gun2:
A niekoniecznie, rewolwer jaki mi się marzy to S&W 586, czyli wersja oksydowana zamiast z nierdzewki, dużo bardziej cieszy moje oko :)
Herezja. :) :piwo:
Awatar użytkownika
Marcin_L
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: Marcin_L »

Qbutek pisze: 07 kwietnia 2026, 10:38 Btw - jeśli rewolwer ma przy okazji cieszyć oko to tylko nierdzewka, moje oba są właśnie takie. :gun2:
Dzięki, jeśli kiedyś się skuszę, to bardzo mocno „na emocjach”, czyli jakiś S&W o odskulowym „kryminałowym” charakterze :)
darf pisze: 07 kwietnia 2026, 08:31
150 na trening to skatujesz sobie dłoń, nim dopracujesz ergonomię chwytu itd., a zwłaszcza środkowy palec. 50 sztuk na trening w zupełności wystarczy, a reszta założonego czasu to pistolet w 9-ce. Dość fajnie jest zmieniać broń w czasie treningowym z rewolweru, ale to inna nieco bajka.
48 szt .38 czyli 8 bębenków strzela moja kobita 2x w tygodniu
+ trochę 9x19, pozostałe dwie sztuki z paczki amunicji wystrzeliwuję ja, bo zwykle strzelam równolegle z 45ACP.
BTW cena np .38spec aż tak nie odbiega od 9x19, a rewolwer łyka de facto każdego producenta.
Dzięki. Napisałem te 100-150, bo w tym przedziale idzie zużycie na treningu IDPA.

Na razie temat w strefie „na zaś” ;)
aDa(M)
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: aDa(M) »

Qbutek pisze: 07 kwietnia 2026, 13:52 Alfy były bardzo fajnie wycenione jak wchodziły na rynek. Ale potem podrożały średnio o 1000 PLN na modelu, a potem jeszcze w górę. Poniżej 3k to była świetna oferta, ale 4-5k to już słabo. Taurus utrzymał cenę a w niczym nie jest gorszy, wręcz przeciwnie. Plus dostępność akcesoriów dużo lepsza.
Moją 3561 kupiłem nową za 2200 😁
To były dobre ceny, teraz nie wiem czy bym się skusił.
Na szczęście cały czas dobrze działa, a amunicja .38wc przy elaboracji wychodzi mnie w granicy 0,85 pln.
jacek sygula
Reactions:
Tematy: 54

Post autor: jacek sygula »

Mamy chyba wszystkie rewolwery SW... Jeżeli potrzebujesz,dzwon
Awatar użytkownika
klev
Reactions:
Tematy: 28

Post autor: klev »

Qbutek pisze: 07 kwietnia 2026, 13:52 Alfy były bardzo fajnie wycenione jak wchodziły na rynek. Ale potem podrożały średnio o 1000 PLN na modelu, a potem jeszcze w górę. Poniżej 3k to była świetna oferta, ale 4-5k to już słabo. Taurus utrzymał cenę a w niczym nie jest gorszy, wręcz przeciwnie. Plus dostępność akcesoriów dużo lepsza.
Ja rok/półtorej temu dalem 2,5k za prawie nówke.... za 3k teraz tez znajdziesz. A za tyle to nie kupisz sw, rugera czy colta.... najwyzej ww taurusa, ale moim zdaniem nie ma podejścia do alfy.

Reasumując, ja polecam kierować się sercem/oczami, najwyzej wymienisz ;) ale zawsze mozesz powiedzieć że spełniłeś marzenie 8-)
KS Garda - Ostróda
22lr, 12/76, 38spec/357mag.
qwert_2017
Reactions:
Tematy: 134

Post autor: qwert_2017 »

Dwa rewolwery: Alfaproj i Taurus. Różnice tylko w ilości nabojów w bębnie - w Taurusie 8 a w Alfie 6. Taurus cięższy. Poza tym wszystko takie samo. Cena zbliżona. Co lepsze?
Awatar użytkownika
Zurek
Reactions:

Post autor: Zurek »

Nie ma chemii między mną a rewolwerami, ale kupiłem, bo powinien w szafie być. Trafił się 3" Taurus 941 22wmr w SS z 1995r. Na miejscu sprawdziłem podstawowe luzy i timing, było ok więc wziąłem. W domu dokładnie wszystko pomierzyłem i okazało się że wszystko książkowo. Więc nie ma co demonizować kupna używki, warto jedynie wziąć na zakupy szczelinomierz i latarkę oraz obejrzeć na YT kilka filmów na co zwrócić uwagę. A stare Taurusy są naprawdę solidnymi kopiami S&W
Qbutek
Reactions:

Post autor: Qbutek »

qwert_2017 pisze: 07 kwietnia 2026, 23:31 Dwa rewolwery: Alfaproj i Taurus. Różnice tylko w ilości nabojów w bębnie - w Taurusie 8 a w Alfie 6. Taurus cięższy. Poza tym wszystko takie samo. Cena zbliżona. Co lepsze?
A który lepiej w ręku leży, bo to jest w sumie najważniejsze? ;) Do Taurusa prędzej coś dokupisz, do swoich (w tym do PT-92) drewniane okładziny kupowałem na Ebayu - z Tajlandii. :) Szybkoładowacze do "dorosłych" kalibrów pasują od S&W bodaj.
KubaKK
Reactions:

Post autor: KubaKK »

Problem z rewolwerami jest taki że warto czyścić po każdym strzelaniu , .38 z uwagi na krótszą łuskę potrafi więcej syfu zostawiać wewn. wyjścia z bębna. Jak postrzelasz wad cutterami (odrzut jak 22lr , fajna amunicja , celna na 25m) to sporo resztek ołowiu także zostaje. Potrafi potem być problem z ekstrakcją łusek na .357 magnum (syf je łapie i zakleszcza) + jak łupniesz z magnum po sporej ilości .38 wc to polecą resztki pozostałości co może przestraszyć ;)
Gdybym miał brać coś budżetowego to raczej taurusa , ew. poszukałbym używanego rugera czy s&w
wkg
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: wkg »

To jest broń raczej do mania a nie strzelania. Także albo grubo albo wcale.
Ruger, Colt ew. S&W.
Chyba, ze ktoś faktycznie chce strzelać. Ale jakoś na zawodach nie widzialem, do noszenia pistolety są zgrabniejsze, maja wiecej nabojow i są niezawodne. Jakoś nie mogę znaleźć zastosowania :( Mooooże gdy ktoś pływa w zimnych wodach ale wtedy .44 albo Casull. Czyli znowu Ruger :)
Awatar użytkownika
duber
Reactions:
Tematy: 59

Post autor: duber »

"Także albo grubo albo wcale."
Dokładnie, popieram. W łapie taka mała armata
Obrazek
308, 7.62x39, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
Awatar użytkownika
darf
Reactions:

Post autor: darf »

W sensie, że do mienia czyli dla miecia. aha! To przytoczę nieco opisu co do modelu, który posiadam S&W 10-6, 4" (sześciostrzałowy, korekta bo mi się omsknęło na klawiaturze w poście ww):
"Rewolwer Smith & Wesson Model 10 to rewolwer z ramą typu K, cieszący się światową popularnością. Produkowany od 1899 roku Model 10 to sześciostrzałowy rewolwer .38 Special o podwójnym działaniu ze stałymi przyrządami celowniczymi. W swoim długim okresie produkcyjnym był dostępny z lufami o długości 2 cali (51 mm), 3 cale (76 mm), 4 cale (100 mm), 5 cali (130 mm) i 6 cali (150 mm).

Od 1899 roku wyprodukowano ponad 6 milionów modeli 10 w różnych wariantach, co czyni go najpopularniejszym rewolwerem w historii. Modele 10 były lub ciągle są na wyposażeniu Policji wielu krajów. Model 10-6 był używany przez mundurowy personel Departamentu Więziennictwa i Nadzoru Społecznego stanu Nowy Jork do 2017 roku.

Model 10-6 produkowany był od 1962 roku.

Rewolwer
Smith & Wesson Model 10-6 w kalibrze .38 Special to klasyczna konstrukcja na szkielecie typu K, produkowana w latach 1962–1977. Wariant "-6" wyróżnia się zastosowaniem ciężkiej lufy (heavy barrel) oraz brakiem śruby w osłonie spustu w porównaniu do wcześniejszych wersji."

Co do wytłuszczenia, to tak sobie pomyślałem.. "tysiące much nie mogą się mylić" :516:
do opisu warto dodać, że ów model nie posiada tzw "dziurki Hillary" rzecz oczywista.
wkg
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: wkg »

Wiesz, o miliardach much to jest jeszcze inne przyslowie :) Ale nie będę cytował.

Fakt, historycznie to bardzo ciekawa broń. Była.
Awatar użytkownika
darf
Reactions:

Post autor: darf »

Napisałem o tysiącach, ależ cytuj do woli. Mnie to równo.
Miłego wieczoru,

p.s. Presence ujął :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KubaKK
Reactions:

Post autor: KubaKK »

Wiadomo że rewolwery to głównie do mania , ale też do fajnego strzelania gdyby zdarzyła się jakaś "apokalypsa" ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”