Pytanie do posiadaczy Huglu Mohac 8" & Springf. Kuna 12' (5,5')
Moderator: Moderatorzy WBP
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 182
- Grupa: Moderatorzy globalni
Re: Pytanie do posiadaczy Huglu Mohac 8" & Springf. Kuna 12' (5,5')
Ale gdzie kontrolujących? Znaczy się które WPA wykazało się taką kreatywnością? Bo sami kontrolujący to przecież zwykli pączkożercy realizujący zlecenie otrzymane z WPA.
Szczególnie niebezpieczna vs. co? UZI, MP5, AR'y, Kałasze, strzelby w półautomacie, nie mówiąc o 308'kach i reszcie ... nie ogarniam, ale ciekaw jestem który to wydział taki zuch?
Najpierw zarejestrował a potem sam siebie kontrolował po szafach? Niewiarygodne ...
Pozdr,
TZ
Szczególnie niebezpieczna vs. co? UZI, MP5, AR'y, Kałasze, strzelby w półautomacie, nie mówiąc o 308'kach i reszcie ... nie ogarniam, ale ciekaw jestem który to wydział taki zuch?
Najpierw zarejestrował a potem sam siebie kontrolował po szafach? Niewiarygodne ...
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
-
adam_l
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 23
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
TZ,
Zadajesz pytania niewlasciwej osobie, do tego nie wiem czy juz z wyrzutem/pasywnie-agresywnie w moim kierunku, czy nie.
Nie wiem kto, po co i na co, jedynie co to wiem tyle co wyczytalem z postów ludzi z sąsiedzkiego forum - wpa wrocław, mohac jest już konstrukcją znaną organowi administrującemu, co nigdy nie wrócy dobrze. Kliknales w spojler w poprzednim moim poscie?
Tutaj masz jeszcze pare wypowiedzi:
Moim zdaniem pewnie ktoś genialny przy wniosku o rejestrację napisał "pistolet maszynowy z tłumikiem", i maszyna ruszyła. Czy problem będzie globalny? Nie wiem. Daję znać że "coś wykorkowało", i że osobiście bym się wstrzymał, do czasu aż sytuacja się nie wyklaruje.
Mało to było interpretacji WPA które dziwiły ludzi ze światka strzeleckiego? Definicję kalibru po rozmiarze łuski już zapomnieli? Nawet w przytoczonym poście jest przykład kreatywnej administracji, która na obecną chwilę może wywoływać uśmieszek na twarzy, a skończy się - nie wiadomo na tą chwilę jak.
Zadajesz pytania niewlasciwej osobie, do tego nie wiem czy juz z wyrzutem/pasywnie-agresywnie w moim kierunku, czy nie.
Nie wiem kto, po co i na co, jedynie co to wiem tyle co wyczytalem z postów ludzi z sąsiedzkiego forum - wpa wrocław, mohac jest już konstrukcją znaną organowi administrującemu, co nigdy nie wrócy dobrze. Kliknales w spojler w poprzednim moim poscie?
Tutaj masz jeszcze pare wypowiedzi:
► Pokaż Spoiler
Mało to było interpretacji WPA które dziwiły ludzi ze światka strzeleckiego? Definicję kalibru po rozmiarze łuski już zapomnieli? Nawet w przytoczonym poście jest przykład kreatywnej administracji, która na obecną chwilę może wywoływać uśmieszek na twarzy, a skończy się - nie wiadomo na tą chwilę jak.
9x19, .45, 5.56x45, .357
-
Vantor

- Reactions:
- Tematy: 27
Wiadomo jak się skończy. Ktoś dostanie po premii albo straci robotę. Nic więcej z tego nie będzie.
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
Nie rób sobie jaj, błagam jaki wyrzut pasywno agresywny ... zwyczajnie jestem zaintrygowany wręcz, jak można coś najpierw zarejestrować a potem drapać się po głowie co się zarejestrowało.
Odpowiedziałeś - WPA Wrocław i o to chodziło.
A zwyczajnie w temacie to to jest pikuś. A co mają zrobić importerzy i sklepy, jeżeli rzeczywiście z niewiadomego dla mnie powodu uznają mohaca za piekło i szatana
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
- przemyko

- Reactions:
- Tematy: 0
Chodzi o to, że sprzedawany jako nowy w ukompletowaniu razem z moderatorem dzwięku Mohac, miałby być bronią palną wyposażoną w tłumik huku - czyli bronią szczególnie niebezpieczną w rozumieniu art. 10 ust 5 pkt 3) uobia. Pytanie więc, jaka jest różnica pomiędzy "moderatorem dzwięku" a "tłumikiem huku"? Odpowiedzi trzeba zapewne szukać w normach technicznych, zwłaszcza jesli idzie o to drugie.
KKS PERKUN
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
Urządzenie szczególnie niebezpieczne. Kastet też. Pamiętam coś z ubojki nawet, ale potem chodzimy do tych samych sklepów, co gliniarze, oglądamy sobie te same materiały na YT i generalnie nikt nie robi (przynajmniej do teraz) problemu widząc tłumik/moderator *** (niepotrzebne skreślić).
Zresztą, nawet jeżeli, to już niedługo albo będzie na fakturze Mohac i kropka, albo Mohac + moderator. Biorąc pod uwagę powyższe trudno zrozumieć wzbudzenie wrocławskiego wpa.
Pozdrn
TZ
Zresztą, nawet jeżeli, to już niedługo albo będzie na fakturze Mohac i kropka, albo Mohac + moderator. Biorąc pod uwagę powyższe trudno zrozumieć wzbudzenie wrocławskiego wpa.
Pozdrn
TZ
Wiatr & Nitro
- przemyko

- Reactions:
- Tematy: 0
Nie wiem czy na fakurze, jakikolwiek sklep w takiej sytuacji wyszczególniłby moderator - ale jestem porzekonany, że nie, bo nikt raczej nie opisuje tego, co znajduje się w ukompletowaniu broni.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2026, 00:47 przez przemyko, łącznie zmieniany 1 raz.
KKS PERKUN
-
Vantor

- Reactions:
- Tematy: 27
U mnie na fakturze nic takiego nie było. Standardowo nazwa, producent, kraj, kaliber itd.
Zero o wyposażeniu, tłumikach czy moderatorach.
Zero o wyposażeniu, tłumikach czy moderatorach.
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
Ja to tylko się staram to rozebrać na drobne i ubrać w jakąś logikę, ale w sumie to chyba nie da się do tego podchodzić logicznie.
Jeżeli prawdziwa jest informacja pochodząca z innego forum, że państwo z wpa wrocławskiego najpierw coś zarejestrowało a potem wysłało funkcjonariusza na kontrolę tegoż, to dawa pytania się nasuwają same:
1. Po co rejestrować coś, co będzie się zaraz kontestować?
2. Ale jeżeli nawet, to co chciało wpa zobaczyć w szafie? Mohac miał się przepoczwarzyć jakoś miedzy sklepem a szafą cywila, który go nabył? Moderator miał się wydłużyć?
Zero sensu w tym wszystkim. Ale chyba trzeba zwyczajnie spuścić wzrok i zasłonę nad tym wszystkim, bo tego nie da się rozkminić. Chyba, że to jakiś fake news gdzieś tam powstał.
Pozdr,
TZ
Jeżeli prawdziwa jest informacja pochodząca z innego forum, że państwo z wpa wrocławskiego najpierw coś zarejestrowało a potem wysłało funkcjonariusza na kontrolę tegoż, to dawa pytania się nasuwają same:
1. Po co rejestrować coś, co będzie się zaraz kontestować?
2. Ale jeżeli nawet, to co chciało wpa zobaczyć w szafie? Mohac miał się przepoczwarzyć jakoś miedzy sklepem a szafą cywila, który go nabył? Moderator miał się wydłużyć?
Zero sensu w tym wszystkim. Ale chyba trzeba zwyczajnie spuścić wzrok i zasłonę nad tym wszystkim, bo tego nie da się rozkminić. Chyba, że to jakiś fake news gdzieś tam powstał.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
- lokomocja23

- Reactions:
- Tematy: 6
Generalnie ... nie za bardzo wiem o co w tym wątku chodzi.
W moim wcześniejszym poście napisałem, że WPA Wrocław .... NIE ROBI NAJMNIEJSZYCH PROBLEMÓW z rejestracją tej broni, czyli Huglu Mohac.
Na fakturze było napisane ... pistolet samopowtarzalny Mohac ... i dalej numer broni.
Dokładnie tak wpisałem we wniosku i ... bez problemów.
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
I tak być powinno, jak u ciebie, ale Adam znalazł coś na innym Forum:
Pozdr,
TZ
No i się dalej potoczyło, choć on sam podkreślił, że nie wie odnośnie prawdziwości tamtych wpisów. Ludziska różne rzeczy wypisują czasami. Ja się dalej sam wzbudziłem, bo info w głowie mi się nie mieściło. A czy faktycznie jest to prawdą i jakiemuś urzędnikowi się odkleiło, czy jest to fake news? Oto jest pytanie, mam nadzieję, że to drugie się okaże.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 9
Albo przepis dotychczas martwy przestaje być martwy. A urzednicy na razie się gubią.
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 115
Nie bardzo wierzę w takie "gubienie się".
WPA wpisują to co mają na FV i tyle.
Na FV trafia to co napisze importer a importer wpisuje to co napisze i jak to nazwie producent.
Jeżeli na FV jest jakaś ewidentna głupota to WPA wpisze tę głupotę.. ale sklep ma kontrolę dokumentów. Kto w łańcuszku popełnił błąd... dostaje po głowie.
Nigdy nie dostanie kupujący i rejestrujący, bo on taki dokument otrzymuje od sklepu z koncesją.. a więc podmiotu który musi bardziej znać obowiązujące prawo i procedury niż kupujący w dobrej wierze.
WPA wpisują to co mają na FV i tyle.
Na FV trafia to co napisze importer a importer wpisuje to co napisze i jak to nazwie producent.
Jeżeli na FV jest jakaś ewidentna głupota to WPA wpisze tę głupotę.. ale sklep ma kontrolę dokumentów. Kto w łańcuszku popełnił błąd... dostaje po głowie.
Nigdy nie dostanie kupujący i rejestrujący, bo on taki dokument otrzymuje od sklepu z koncesją.. a więc podmiotu który musi bardziej znać obowiązujące prawo i procedury niż kupujący w dobrej wierze.
Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 9
Tak, ale mozna też zabronić sklepowi z koncesją sprzedawać moderatorów jako tlumików. W koncu ustawa to ustawa.
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 115
Sklep sprzedaje to co dostaje od importera... czyli firmy która wprowadza produkt na rynek.
Jeżeli produkt został wprowadzony to jest legalny.
Potrafisz wskazać wyraźną granicę (którą da się jasno i precyzyjnie opisać) kiedy kończy się moderator dźwięku a zaczyna tłumik ?
Jeżeli produkt został wprowadzony to jest legalny.
Potrafisz wskazać wyraźną granicę (którą da się jasno i precyzyjnie opisać) kiedy kończy się moderator dźwięku a zaczyna tłumik ?
Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!