Pytanie do posiadaczy Huglu Mohac 8" & Springf. Kuna 12' (5,5')

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 182
Grupa: Moderatorzy globalni

Pytanie do posiadaczy Huglu Mohac 8" & Springf. Kuna 12' (5,5')

Post autor: TZ »

Czołem,
Mam pytanie i prośbę do posiadaczy tych karabinków jak w tytule. Przymierzamy się z kumplem do Kuny 12', każdy po sztuce, acz z powiedzmy z budżetowych kwestii padło, że może ja bym wziął Kunę a on Mokac'a 8' (może być ew. ocena 5,5" Kuny też jak najbardziej)?
Nasze oczekiwanie główne to kupić ... fajny napierdalacz, ale .... no właśnie, są pewne moje (nasze) pytania, bo oba sprzęta nie mają za sobą dekad na rynkach, jak przykładowo MP5, UZI, czy nawet Scorpion itp.
Moje (nasze) pierwsze pytanie do właścicieli, czy te karabinki dają radę i nie grzeją się za mocno? Każdy oczywiście nie da rady tzw. "melted test" i po obrabianiu maga za magiem bez wytchnienia na tempo kiedyś się stopi. Jednak czy wam udaje się na szybko w zabawie wywalić bezpiecznie np. 3 - 4 paczki amunicji bez specjalnej konieczności przerwy na tzw. temperaturowy oddech? Zamierzamy oczywiście dokupić po miń 2 magi 30'ki, więc będą sprzęta żarły jak pelikany.
Druga sprawa, czy możecie już podzielić się swoimi wrażeniami po przebiegach rzędu 10k a może i ktoś już uciągnął 20-30 tyś. strzałów? Jakieś przemyślenia? Awarie? Jakieś inne negatywy?
I trzecia, ostatnia sprawa - nie oczekujemy od tych sprzętów wycinania koniczynek na 100 metrów w papierowej tarczy, ale czy mieści wam się to choć w tzw. przysłowiowym czarnym? Oczywiście z minimum koli na grzbiecie, albo lupce. A może i z otwartych ktoś potrafi? Po prostu, czy to nie "siewniki" do mielenia na bliży tylko?

Z góry dzięki za podzielenie się pierwszymi wrażeniami.

Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
bezduszny
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 115
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Pytanie do posiadaczy Huglu Mohac 8" & Springf. Kuna 12' (5,5')

Post autor: bezduszny »

Jak lubisz takie PCC z kolbami od AR15, to Huglu wyjdzie najtaniej.
Do CZ EVO jest dodatkowego szpeju ale by dołożyć wszystko... trzeba jeszcze ze 2k wyłożyć.

IMO ... 5.5" to za mało jak na PCC a 12" to ciut za dużo.
8" to subiektywnie najlepsza długość.

Sam dojrzewam do Huglu i pewnie go popełnię w chwili słabości... bo jest nawet przyzwoicie wykonany i podoba się.
Pewnie będzie stał obok EVO... ale będzie radował posiadacza xD

O celność żadnego z tych nie musisz się obawiać.

Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Nie pytam o szpej, ani dł. lufy, czy dobra, czy zła, nie pytam przy czym byś ty pozostał i co sam wolisz i preferujesz.
Pytam prawdziwych userów w/w w temacie sprzętów o:
- grzanie się ew. pod sporym natężeniem.
- userskie uwagi po sporych przebiegach
- o celność nie pytam nie oczekując subMOA, tylko czy na 100 m gonga 20'ki nie ominie sam z siebie i "zostanie w czarnym".
Wdzięczny za zrozumienie nie bycia czyjąś kopią,
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

A znasz broń która nie grzeje się pod sporym obciążeniem/natężeniem strzelania ? Nie bardzo rozumiem takie pytanie...

Wystrzeliłem raz dwa magazynki po 30 sztuk z EVO bardzo szybko... po skończeniu zadymiło się bardzo lekko (jak dobrze nasmarowany to ładnie zadymi) ....... i tyle. Żadnych innych objawów.
W kilkanaście sekund pozbyłem się 70 PLN. Efektowne ale nie efektywne.

Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 48

Post autor: Precess »

O Kunie raczej za wiele nie dowiesz się z polskiego internetu. Jeszcze. Bo dopiero od tygodnia można kupić krótką wersję, a długiej jeszcze nie ma do kupienia. Pozostają fora i guntuberzy amerykańscy. A tam nie znalazłem nic o przegrzewaniu. Jedynie czasem coś im się przytnie, albo wpadnie pomiędzy zamek, a komorę - choć to sporadyczne przypadki.

Gdy już ją będę miał, to na pewno wyjmę z mloków plastikowe zaślepki, właśnie w celu otwarcia wentylacji. Myślę też, że skoro to jest pistolet pierwotnie skonstruowany jako samoczynny, to uwzględniono sytuację wystrzelenia kilkudziesięciu nabojów w krótkim czasie. O doświadczeniach będzie można napisać za kilka miesięcy.

Mohaca nie biorę pod uwagę, więc nie robiłem o nim żadnego rozeznania.
wkg
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: wkg »

Nìe pomogę ale ten Mohac jest bardzo przyjemny. A już Subsonikiem 150 Bellotki z tlumikiem - kapitalna sprawa.
Na forach USA gdzieś wyczytalem, ze 30 tys strzalów znosi bez awarii ale to tylko fora.

Ale podlączę się z pytaniem o Kunę. Czy ta rolka naprawdę pomaga w redukcjo odrzutu ?? Nigdy nie mialem w dloniach ale Mohac strzela tak fajnie, że się zastanawiam czy warto komplikować konstrukcję jak Stribog czy Kuna.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Teoretycznie pomaga...
Rozwiązanie bardzo stare... jeszcze z MP5 (połowa lat 60 ubiegłego wieku)

Jednak o tyle ciężko ocenić na ile pomaga bo nie ma bliźniaczych karabinów na różnych rozwiązaniach, więc ciężko porównać.
Z drugiej strony... czy to 9x19 jest takie "narowiste" by tacy herosi sportów strzeleckich jak MY ... nie dali rady opanować tych bestii ? xD
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2026, 09:26 przez bezduszny, łącznie zmieniany 1 raz.

wkg
Reactions:

No właśnie teź tak uważam. Przecież z tego nie strzela się do taeczy - choc kluby organizują takie konkurencje. Z breneki też :)

MP5 ma trochę inny mechanizm, ten jest uproszczony. Ale to z lektury, nie rozkladalem.

Czy nie mozna porownać ? Moim zdaniem bierzesz o takiej samej dł lufy i strzelasz. Tak jak TS2 i Expert. Ja tam widzę różnicę w podrzucie :)
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2026, 09:27 przez wkg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

bezduszny pisze: 25 lutego 2026, 08:07 A znasz broń która nie grzeje się pod sporym obciążeniem/natężeniem strzelania ? Nie bardzo rozumiem takie pytanie...
Nie tyle znam, co mam. Uzi muszę odłożyć po 4 paczkach strzelania pt: jeden ładuje 4 magi, drugi utylizuje. MP5'ka może spokojnie dalej. Ale do tej pory z kumplem utylizację przeprowadzaliśmy zmieniając sprzęty bardziej właśnie z powodu UZI. Może nie do czerwoności się grzał, ale rozbuchany się stawał, że strach mi było kontynuować. To tyle odnośnie tego pytania.
I tak najważniejsze z tych 3 pytań kluczowe będzie nr 2. - czy to nie psujne po przebiegach? I tu chciałbym podzielenia się wiedzą nie teoretyków.
wkg pisze: 25 lutego 2026, 09:18 Na forach USA gdzieś wyczytalem, ze 30 tys strzalów znosi bez awarii ale to tylko fora.
Zawsze coś, mało aby być spokojnym, ale już coś aby dalej paluchy na karcie kredytowej świerzbiły :-D
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
wkg
Reactions:

Jest tani. I fajny. Ja bym się martwil o części a nie trwalość. I wybieralbym chyba miedzy Mohacem bo fajny i tani a SP5 bo SP5 ;)

Choć dostepność części i serwis HK to jakiś horror.
Awatar użytkownika
duber
Reactions:
Tematy: 56

Post autor: duber »

Wiem ze nie na temat ,ale właśnie ze względu na części wybrałem AR9
Kolba, chwyt, dźwignie przeladowania, iglice, pazur wyciągu... wsio jest OD RĘKI.
308, 7.62x39, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
Awatar użytkownika
duber
Reactions:

20 tys

Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Chciał bym zobaczyć Grota po takim teście ;laughing:

Awatar użytkownika
duber
Reactions:

Na tym kanale jest filmik jak juz staną na amen
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Dokładnie takich materiałów i wiedzy byłem głodny.
Jeżeli faktycznie nic przy nim nie było robione przez grubo ponad 20k, amunicja syfna po taniości, to robi konstrukcja wrażenie. O to mi chodziło.
Pokazałem filmik kumplowi, który zaślinił się był już ostatecznie i mamy decyzję. On wchodzi w Mhoac'a, ja kupują Kunę 12'. Na razie kolega zbiera zaskórniaki a ja się przyglądam dostępności Kuny, bo jak widzę wcale tak pięknie nie mimo, że kolimatorek już czeka.
Jutro po raz pierwszy ruszam dupsko w plenerową strzelnicę. Zapowiedź 12-13 stopni C skusiła. MP5'ka i UZI już czekają, magi załadowane. Strzelnica prywatna, w końcu będzie można popruć do swoich celów dziwnych, bo w Maryninie mnie z tym pomysłem pędzą. Ech, będzie, będzie się działo, będzie zabawa i dnia będzie mało :one:
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”