Używki w 22 LR?
Moderator: Moderatorzy WBP
-
Bord
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 7
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Używki w 22 LR?
Koledzy planuję zakup broni krótkiej i długiej bocznego zapłonu, broń ma służyć do wdrażania nastolatków w strzelectwo, obskoczenia zawodów i ogólnie treningu strzelania do celu. Najprościej byłoby kupić cz 457 i Ruger mk iv, ale szukam jakiejś tańszej opcji. Czy jest sens ładować się w używki? Np Norinco olimpia, schultz larsen, tozy i cała masę innych kbksów. Na co zwracac uwage przy kupnie uzywki ? Czy sa duze problemy z ewentualna naprawa takiej uzywanej bronii ? Czy raczej kombinować z tymi tańszymi nówkami?
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 12
Re: Używki w 22 LR?
Lufa w zasadzie wieczna. Za to iglica, sprężyny, pazury wyciągu się zużywają.
Ja się nie biję używek. Kupiłbym jakieś brno/suhl kk150 standard, anshutza na karabin. A na pistolet - może coś w stylu s&w Victory, Ruger Mark IV, browning buckmark. A to dlatego, że używane wyczynowe pistolety typu GPS z reguły są cięższe oraz mają chwyty do jednej ręki.
Ja się nie biję używek. Kupiłbym jakieś brno/suhl kk150 standard, anshutza na karabin. A na pistolet - może coś w stylu s&w Victory, Ruger Mark IV, browning buckmark. A to dlatego, że używane wyczynowe pistolety typu GPS z reguły są cięższe oraz mają chwyty do jednej ręki.
- muczacz

- Reactions:
- Tematy: 21
zależy co chcesz osiągnąć strzelając z tej broni i jaki masz budżet , jak wujo1 napisał lufy są nie zniszczalne , w 22lr najczęściej pękają iglice ale to chyba głównie przy strzałach na sucho , musisz sobie ogarnąć czy do tego co chcesz kupić są części zamienne , ja do obgonienia marchewkowych zawodów i do zabawy kupiłem za jakieś psie pieniądze Toza 14 i rewolwer Alfa Brno , obydwa celne w uj , prostota w pełnym słowa znaczeniu , toz ma magazynek chyba na 5 szt , alfa bęben 9szt , do toza dokupiłem diopter cena 2 ośmiopaki piwa , rewolwer ma regulowaną szczerbinkę , jak dla mnie nic lepszego nie potrzeba
jeżeli chodzi o koszty to za dwa wyszło mi jakieś 1500 cebulionów + 16piw
jeżeli chodzi o koszty to za dwa wyszło mi jakieś 1500 cebulionów + 16piw
Bób , Honor , Dziczyzna
- Akilan
- Użytkownik komercyjny

- Reactions:
- Tematy: 2
Zdaża mi się "wdrażać" młodsze osoby.
Z 22lr długiej mam i cz455 i Antka 1807 - a i tak zawsze do strzelań idzie ar15 z konwersją.
Z 22lr krótkiej mam erma ESP 85, to bardzo dobry tarczowiec - ale ... i tak najlepiej sprawdza się kel-tec p17.
Rozwiązanie tanie i wystarczające, jeśli to tylko takie radosne strzelanie do celów wszelakich.
Oczywiście niewystarczające, jeśli docelowo chodzi i precyzyjne strzelanie tarczowe.
Z 22lr długiej mam i cz455 i Antka 1807 - a i tak zawsze do strzelań idzie ar15 z konwersją.
Z 22lr krótkiej mam erma ESP 85, to bardzo dobry tarczowiec - ale ... i tak najlepiej sprawdza się kel-tec p17.
Rozwiązanie tanie i wystarczające, jeśli to tylko takie radosne strzelanie do celów wszelakich.
Oczywiście niewystarczające, jeśli docelowo chodzi i precyzyjne strzelanie tarczowe.
4,5 ; 22lr ; 9x19 ; 32s&w ; 223 ; 308.
-
Piotr_JG

- Reactions:
- Tematy: 10
Jak najbardziej. To na ogół proste konstrukcje, łatwe w naprawie. Norinco Olimpia jest bardzo fajnym pistoletem, jedyne co mi w nim przeszkadzało, to sposób regulacji muszki. Spokojnie strzelisz tym 9x/100. A zamiast toza wybrałbym brno albo, jak sugeruje wujo1, kk 150. Ceny tych sprzętów nie są zaporowe.
Piotr
-
Bord

- Reactions:
- Tematy: 7
W dlugiej broni chciałbym zeby był magazynek i zeby była opcja montażu dioptera albo przeziernika moze kiedyś lunety. Jak to sprawdzić? Interesuje mnie raczej repetier kiedys myślałem tez o samopowtarzalnych ale chyba sa mniej celne i bardziej awaryjne możecie to potwierdzić, dobrze myślę. Jeżeli okazałoby sie ze jest problem z iglica to jakie sa to koszty zeby naprawić?
-
lucastes

- Reactions:
- Tematy: 0
Ja też plusik na starsze modele. Mam starego S&W model 41 - piękna, solidna broń.
- muczacz

- Reactions:
dzisiaj na strzelnicy kolega (właściciel ) dał mi strzelić z Smith&Wesson M&P15-22lr, kupił go do szkolenia adeptów , jakie to jest fajne całe z plastiku oprócz lufy i części zamka waży może z 1.5kg może mniej , ja strzeliłem 15 szt , wcześniej ktoś tam tłukł przez godzinę , założony chiński kolimator jakiś najtańszy , kurde nie ma się do czego doczepić , strzelane na 25m bez przystrzeliwania i ogólnie tak na byle jak , kropka w koli słaba ale coś tam widać , jak by założyć lunetę to kto wie co na 50-100m dało by się ustrzelić
a co do kosztów naprawy to cena iglicy jak dostaniesz i jak umiesz sam to robocizna 0zł jak nie umiesz to tyle ile rusznikarz zaśpiewa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bób , Honor , Dziczyzna
-
rokada

- Reactions:
Solidna, ładna, celna. Jednak w tym przypadku może - ale nie musi - mieć dwie wady: dość wysoką cenę i dość dużą masę.
- muczacz

- Reactions:
cena jest fest, ale jeżeli chodzi o masę to to ważyło mniej niż wiatrówka , cała z polimeru , bo są dwie wersje z anodyzowanwgo alu i polimeru ta była plastikowa
Bób , Honor , Dziczyzna
-
slocik

- Reactions:
Mam 22lr karbinek z lat 60tych i .... strzela tak samo jak moja nowa cz 457, moze nawet celniej.
Nie wiem co trza robic zeby zajechac 22lr, ale musialem sprezyne wymienic od iglicy bo juz slabo zbijala.
Nie wiem co trza robic zeby zajechac 22lr, ale musialem sprezyne wymienic od iglicy bo juz slabo zbijala.
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 12
To Ci powiem co można zrobić:
1. Doprowadzić do korozji lufy. Zdarza się i to wcale nie rzadko. Wystarczy nie dbać o broń.
2. Uszkodzić mechanicznie koronę/komorę. Albo przewód lufy. Np. przy nieumiejętne czyszczenie lub jego brak.
3. Może być problem z wyciągiem. Dość regularnie widuję. Może to wymagać nowego pazura wyciągu, który może być nieosiągalny.
4. Może być rozklekotana osada (luźne tuleje).
5. Mogą być zerwane gwinty mocowania systemu.
6. Zużycie sprężyn (o tym piszesz) jest wręcz normą.
7. Zniszczenia iglicy.
8. Zniszczenia okolic komory na skutek pykania na sucho (tysiące uderzeń iglicą).
Pewnie rusznikarze mają więcej doświadczeń i wyobraźni.
- Hoplofob

- Reactions:
- Tematy: 17
I spodziewasz się kupić tanio broń, która będzie lepsza od tych drogich?
Zawsze może coś nawalić - i w używanej, i w taniej nowej, i w drogiej nowej, akurat jak się skończy gwarancja. A wtedy rusznikarz może naprawić to albo łatwo, albo trudno: ciężko wróżyć z fusów.
Karabinek powtarzalny z reguły kupują ludzie, którzy cyzelują swoją celność, przepuszczając przez nie tysiące pocisków. Już mniejszego przebiegu spodziewałbym się po karabinku automatycznym, z reguły kupowanym do rekreacji. Więc: Anschutz - nie, Ruger 10/22 - raczej tak.
Pistolety? Większość znanych mi Waltherów GSP to solidna broń, ale broń która dużo przeszła. Norinco Olympia z kolei to pistolet kupowany do rekreacji, z symbolicznym przebiegiem, w dodatku młodszy od GSP. GSP - stanowcze nie. Norinco - raczej tak. Podobnie z pistoletami Rugera: wypasiony "target" - nie, zwykły - raczej tak.
W broni sportowej w grę wchodzi również "customizacja": strzelec reguluje broń dla siebie, ale im poważniej podchodzi dp strzelania, tym częściej ją... rozregulowuje, a nawet jeśli przywrócił stan fabryczny, to nie wiadomo czy właściwie. I nie chodzi mi tutaj o wygląd, tylko o bezpieczeństwo.
I dla bezpieczeństwa dzieciom kupiłbym jednak nówki sztuki. I nie pozwolił strzelać z reelaborowanej amunicji.
Szczególnie reelaborowanej .22lr
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- teku

- Reactions:
- Tematy: 17
- Kontakt:
Odradzam zakup TOZ'ów. Co prawda niezniszczalne jednak wymagają siły i podczas ładowania i podczas strzelania. Jeżeli już to kupić jakiegoś za marne pieniądze, poświecić wieczór odrestaurować i dawać młodym jako ciekawostkę.
Każda współczesna długa .22 sprawdzi się lepiej i da większa przyjemność strzelającym niż antyczny już TOZ.
Pomimo tego, że chcesz po taniości to raczej kupiłbym nową broń - może się okazać, że taki wybór będzie tańszy od czegoś co będzie wymagało napraw a więc i przestoju w szkoleniu.
Każda współczesna długa .22 sprawdzi się lepiej i da większa przyjemność strzelającym niż antyczny już TOZ.
Pomimo tego, że chcesz po taniości to raczej kupiłbym nową broń - może się okazać, że taki wybór będzie tańszy od czegoś co będzie wymagało napraw a więc i przestoju w szkoleniu.
.177, .22, .223, .25, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC 
-
rokada

- Reactions: