Springfield Echelon

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
Fey
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 9
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Springfield Echelon

Post autor: Fey »

Może się komuś przyda.
Koli pasujące na VIS Echelona bez płytki i z płytką.
https://i.postimg.cc/mgZKN5VK/ech.jpg

https://i.postimg.cc/kgCpMhkP/v.jpg
"Najważniejszym elementem każdej broni jest... głowa jej użytkownika"
Winters
Reactions:
Tematy: 18

Post autor: Winters »

Z kolei mój Echelon z Udotem strzela za wysoko. Na 15m ok 10cm ponad celem.
Po założeniu kolimatora HS507K-X2 pięknie wszystko wchodzi w czarne na 25m. Ale mam go od miesiąca więc może będzie lepiej.
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 48

Post autor: Precess »

Ostatnio strzelałem Z Echelona w rękawiczkach. Jak się okazało, miało to duży wpływ na POI, co jest poniekąd związane z tematyka tego wątku.

Zimno, ok. -10C, więc rękawiczki grube. Tarcza IPSC drill. Wnerwiałem się, że przestrzeliny leciały na lewo, zwłaszcza na świeczkach. Niby pistolet leży w dłoniach "jak zawsze", słońce świeci jasno, więc widoczność dobra, bo źrenice wąziutkie - duża głębia ostrości. Ale kulki nie chciały latać "jak zawsze"...

Założyłem więc Mantis, a on "za płytko palec". Popatrzyłem na paluch i rzeczywiście jakoś tak niepośrodku siedział w kabłąku. Po prostu w rękawiczkach odrobinę zmieniło się czucie punktu przyłożenia do spustu i to wystarczyło, by POI uciekł w bok. Skorygowałem paluch o kilka milimetrów, POI zaczęło wracać do normy. Zmieniłem jeszcze nakładkę chwytu z L na M i było znów "jak zawsze".
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 48

Post autor: Precess »

Dodam kolejne doświadczenie z tym pistoletem.

Od kilku miesięcy strzelam niemal wyłącznie z Echelona. Trenuję strzelanie praktyczne typu PIRO. Zdecydowałem, że będę strzelać z codziennymi progresami, przez co widzę przyrządy niewyraźnie. Z tego powodu wybrałem wersję U-dot, aby widzieć tę wielką żółtozieloną plamę muszki. Obramowanie na szczerbince w kształcie U najpierw mi jakby pomagało. Ze wzrostem umiejętności zaczęło jednak przeszkadzać, bo zauważyłem, że wzmacnia efekt rozmycia szczerbiny.

Zamalowałem szczerbinkę matową farbą maskującą i komfort celowania poprawił się znacząco.

Myślę, że ten zabieg niewiele by zmienił komuś, kto celuje z ostrymi przyrządami. Oczywiście mowa o strzelaniu dynamicznym. W statycznym, do tarczy ts2, nie ma dla mnie różnicy. Ale wtedy moja postawa jest nieortodoksyjna, bo głowę mam odchyloną do tyłu w celu łapania ostrości ;laughing:
Awatar użytkownika
Fey
Reactions:
Tematy: 9

Post autor: Fey »

Precess pisze: 02 lutego 2026, 09:28 Zamalowałem szczerbinkę matową farbą maskującą i komfort celowania poprawił się znacząco.
Ja to zrobiłem po pierwszym strzelaniu :-D i rzeczywiście było lepiej, a po zamontowaniu koli zrobiło się jeszcze lepiej :wink:
"Najważniejszym elementem każdej broni jest... głowa jej użytkownika"
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”