KIMBER 2k11 target

Moderator: Moderatorzy WBP

grimlok
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

KIMBER 2k11 target

Post autor: grimlok »

hej, czy ktoś tutaj z forum ma może ten pistolet i może się podzielić wrażeniami z użytkowania?
https://www.kimberamerica.com/2k11-target-or
KacperO
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: KIMBER 2k11 target

Post autor: KacperO »

Stoeger go testował i recenzował.
Huggs
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: Huggs »

Jakość wykonania i praca na sucho podobno na bardzo wysokim poziomie, świetne spasowanie.
Niestety to tylko co wiem na jego temat. Jakby miał kompensator to zapewne bym rozważył.
grimlok
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

KacperO pisze: 22 listopada 2025, 13:11 Stoeger go testował i recenzował.
Tak, yt przejrzałem ale chciałem usłyszeć opinię kogoś komu kimber nie podarował za free broni do potestowania. Nie wiem na ile obiektywne są testy na yt. Stoeger taki jest?
grimlok
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Huggs pisze: 22 listopada 2025, 16:38 Jakość wykonania i praca na sucho podobno na bardzo wysokim poziomie, świetne spasowanie.
Niestety to tylko co wiem na jego temat. Jakby miał kompensator to zapewne bym rozważył.
Mogę podpytać co strzelasz?
KacperO
Reactions:

Post autor: KacperO »

grimlok pisze: 22 listopada 2025, 19:16 Tak, yt przejrzałem ale chciałem usłyszeć opinię kogoś komu kimber nie podarował za free broni do potestowania. Nie wiem na ile obiektywne są testy na yt. Stoeger taki jest?
Stoeger jest obiektywny, w język się nie gryzie i dużo strzela, a do tego ma z czym go porównywać, ale zapomniałem, że dostał go za darmo - trzeba założyć, że to wyselekcjonowana sztuka.
Huggs
Reactions:

grimlok pisze: 22 listopada 2025, 19:19
Huggs pisze: 22 listopada 2025, 16:38 Jakość wykonania i praca na sucho podobno na bardzo wysokim poziomie, świetne spasowanie.
Mogę podpytać co strzelasz?
Nic specjalnego- żadne IPSC. Bardziej na lokalnej strzelnicy coś od czasu do czasu strzelimy w gronie klubowiczów.
leshek
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: leshek »

Mam z kolimatorem trijicon. To jest ultra race gun, extremalnie płaski odrzut, mega szybko wraca na cel. Pracuje bajka.
Ale żeby nie było tak miło: sprężyna powrotna musi być wymieniana co około 2500 strzałów. U mnie wytrzymała blisko 3000 i zamek przestał się domykać. Nie lubi gęstszych smarów tylko oliwki jak pupka niemowlaka :-D . U mnie po 2500 strzałów padł trijicon. Kropka odjechała i coś tam latało w środku. Poszedł do wymiany. Oryginalna płytka pod kolimator jest tandetna. Moment dokręcania kolimatora wg instrukcji 25ft/lb (dosyć sporo) ale gwint jest z g..litu i powyżej 20ft się zrywa. Więc max 15ft/lb. Dużo lepsza jest akcesoryjna płytka Dawson Precision i warto wymienić.
Wymaga częstego czyszczenia, jest mocno spasowany i lubi być dopieszczony.
Gdybym miał kupić znowu to bez zastanowienia bym kupił ;laughing:
Huggs
Reactions:

Masz może porównanie do innych pistoletów- które posiadasz / miałeś wcześniej ?
leshek
Reactions:

mogę porównać do glocków, walthera PDP pro, eschelona i moim zdaniem nie ma porównania. Wymienione są trochę jak takie narowiste kucyki a Kimber to taki Cadillac. Spust w kimberze jest krótki z twarda ściana, mega krótki reset. Bez większego problemu kulki lecą w tą samą dziurę, co przy innych pistoletach raczej mi się nie udało. Pistolet jest ciężki i cały metalowy, szybko wraca na cel a odrzut jest dużo mniejszy i płaski. Kimber wręcz płynie i chcesz strzelać coraz szybciej. Natomiast nie jest to na pewno pistolet który będzie działał w każdych warunkach, piachu, pracy operacyjnej. Wymaga częstego czyszczenia i lania oliwki :) Od czasu jak go kupiłem reszta szafy odpoczywa ;laughing:
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:
Tematy: 174
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Post autor: TZ »

leshek pisze: 25 listopada 2025, 19:11 Mam z kolimatorem trijicon. To jest ultra race gun, extremalnie płaski odrzut, mega szybko wraca na cel. Pracuje bajka.
Ale żeby nie było tak miło: sprężyna powrotna musi być wymieniana co około 2500 strzałów. U mnie wytrzymała blisko 3000 i zamek przestał się domykać. Nie lubi gęstszych smarów tylko oliwki jak pupka niemowlaka :-D . U mnie po 2500 strzałów padł trijicon. Kropka odjechała i coś tam latało w środku. Poszedł do wymiany. Oryginalna płytka pod kolimator jest tandetna. Moment dokręcania kolimatora wg instrukcji 25ft/lb (dosyć sporo) ale gwint jest z g..litu i powyżej 20ft się zrywa. Więc max 15ft/lb. Dużo lepsza jest akcesoryjna płytka Dawson Precision i warto wymienić.
Cholera ... ładne to, mamo po co ja wchodzę na to forum.
A do rzeczy - Wymiana sprężyny co ileś tam mnie nie przeraża, tylko pytanie mam do ciebie o dostępność. Zmieniałeś już, więc wiesz co, jak i gdzie. Powiedz zatem proszę, czy spr. powrotne są dostępne ? i spokojnie do dokupienia ? Czy są też w różnej skali twardości ? I przez ciekawość, czy a jak tak na ile różnią się i same sprężyny i żerdź, czy też pozostałe bebechy od klasycznej 1911 w 9mm ???
Pytam, bo niby to klon, ale jak jest podspidowywany, to różnie może być. Fakt, że dobrze i mocno spasowana góra z dołem lubi CLP a nadto czystość to raczej jasne.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
leshek
Reactions:

Dystrybutorem jest UMO, sprężyn nie było od reki trzeba zamawiać wcześniej. Chociaż ostatnio dostałem informację że mają się zatowarowac i będą. Jest tylko jedna twardość dostępna. Znalazłem akcesoryjne sprężyny które robią w grecji na dpmsystems, są różne twardości po kilka dolarów ale zrobili też fajny system który zmniejsza odrzut z 3 sprężynami w jednym. System DPS Zamówiłem ale jeszcze nie zdążyłem potestować. W razie czego pasują też sprężyny od Atlasa podobnie jak niektóre części ale trzeba zagłębić się w amerykańskie fora. Nie wszystko pasuje od klasycznej 1911 np chciałem wymienić przełącznik Safety i pasuje od Atlasa ale inne nie pasują.
Huggs
Reactions:

Ciekaw jestem jak wrażenia będą po zamontowaniu tego systemu.
Testowałeś może Kimbera na ciężkiej ammo typu Belotka 150gr ?
leshek
Reactions:

max to było 145 elaborka (strasznie kopciła), ale wolę lekką szybszą, myślałem że będzie większą różnica w odrzucie ale jest praktycznie pomijalna
grimlok
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

leshek pisze: 25 listopada 2025, 19:11 Mam z kolimatorem trijicon. To jest ultra race gun, extremalnie płaski odrzut, mega szybko wraca na cel. Pracuje bajka.
Dzięki za post, w wielu filmach na yt ludzie narzekali na hotspot przy blokadzie, u Ciebie też to jest? Jaki jest koszt takiej sprężyny?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”