Na wstępie jako, że to moje pierwsze pytanie witam serdecznie
a przechodząc do sedna jak wynika z tematu jestem m.in posiadaczem pistoletu HS-ECHELON 5,19" TB 3-DOT TRYT kal.9x19mm.
Jak na tą chwilę jestem względnie zadowolony, lecz spust ma on dość "twardy" więc chciałbym spróbować zmiany spręzynek i tu pytanie do Was czy widzieliście gdzieś może dostępne te z linku poniżej? ewentualnie cokolwiek innego?
Tez sie czailem na te sprezynki , ale w PL od dawna niedostepne nigdzie . Ale kompletne spusty z tej firmy sie pojawily . Kupilem, zalozylem i jest bajka .
Springfield 1911 loaded , Beretta 92FS , Taurus 627
Potwierdzam, jest bardzo duża różnica. Mam cały zestaw ze spustem. Jest jakieś 2mm luzu dochodzimy do ściany i jest przełamanie. Dużo lżej, niż oryginale. Ale jedno jest pewne tarczowego z niego nie zrobisz.
radziodm pisze: ↑04 listopada 2025, 23:05
Potwierdzam, jest bardzo duża różnica. Mam cały zestaw ze spustem. Jest jakieś 2mm luzu dochodzimy do ściany i jest przełamanie. Dużo lżej, niż oryginale. Ale jedno jest pewne tarczowego z niego nie zrobisz.
Dzięki za opinię. Kupuję zatem te dostępne w PL.
a tarczowego, że nie zrobię? hm no cuż będzie pretekst aby kupić ocś jeszcze
Hornet_AW pisze: ↑04 listopada 2025, 23:52
Także jestem ciekaw czy po zmianie tych sprężyn efekt będzie taki sam tylko na spuście fabryczny.
będę eksperymentował i najpierw wymienię same sprężyny.
Piotrek1985x pisze: ↑04 listopada 2025, 21:22
Tez sie czailem na te sprezynki , ale w PL od dawna niedostepne nigdzie . Ale kompletne spusty z tej firmy sie pojawily . Kupilem, zalozylem i jest bajka .
ja zrobię w odwrotnej kolejności
SA Echelon (3-Dot, gwint), HS H11 Hellcat Pro, LFA Leo Tac. 16", SOG 10,5" FDE, Huglu Mohac 9mm, Hammerli Tac R1, Kel-Tec P17, Ata Neo X, Doruk Eternal
Byłem dzisiaj na strzelnicy i ogólnie jestem zadowolony.Poprawiła się zdecydowanie praca spustu, opór jest dużo mniejszy niż był,łagodniejsze jest też przełamanie.Reset wydaje mi się jednak trochę dłuższy niż był.
czy samodzielny montaż jest w porządku czy może to jakaś większa filozofia? I czy do Echelona Compact będzie to pasowało? nie mogę się nigdzie tego dowiedzieć.
chciałbym także wymienić ten pręt, wiecie gdzie można w u nas w kraju coś takiego kupić ewentualnie jak/przez kogo - to ściągnąć?
do polski nie wysyłają. Ktoś to wymieniał i ma jakieś uwagi w tym temacie?
Cała wymiana spustu na PRP jest dość prosta z wyjątkiem wymiany samego języka spustowego - potrzebny jest dość cienki wybijak. Gdyby nie to, to cała wymiana zajmuje max 5 minut
to w takim razie się zdecyduje na własnoręczne podłubanie, a coś w temacie tego pręta, ma to w ogóle większy sens?
czyli compact lub FS nie ma różnicy w tym upgrade?