Instalacja hamulca wylotowego Ase Utra BoreLock

Moderator: Moderatorzy WBP

rudnis
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 2
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Instalacja hamulca wylotowego Ase Utra BoreLock

Post autor: rudnis »

Witam,

czy ktokolwiek z Was instalował tytułowy gwizdek na swoim AR?
W instrukcji montażu jest informacja o konieczności dokręcenia jednego z elementów kluczem dynamometrycznym z momentem 50 Nm.
Od jednego z rusznikarzy usłyszałem, że taki klucz powinienem mieć w zestawie z gwizdkiem, jednak nic nie dostałem podczas zakupu.

Inny natomiast powiedział, żeby nie zawracać sobie tym głowy i dokręcić "z wyczuciem"
KacperO
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Instalacja hamulca wylotowego Ase Utra BoreLock

Post autor: KacperO »

To te obsady nie są wszystkie pod klucz płaski? Bo chyba nie chodzi Ci o właściwy klucz dynamometryczny? :-?

Lepiej dokręcić dynamometrycznym niż na wyczucie, którego się nie ma. Przy zbyt słabym dokręceniu ryzykujesz, że odkręci się podczas strzelania, co może doprowadzić do zniszczenia tłumika, lub że odkręcisz go razem z zapieczonym tłumikiem. Zbyt silne może zmniejszyć precyzję broni. Można dać klej, ale inny niż rocksett może być zbyt niskotemperaturowy, zależy jak strzelasz. Poza tym potrzebny jest uchwyt/narzędzie, które unieruchomi lufę, by nie przenosić momentu na pin indeksujący, bo inaczej może się to skończyć zniszczeniem komory zamkowej. Przy 50 Nm bym tego nie ryzykował.
Awatar użytkownika
biper
Reactions:
Tematy: 34

Post autor: biper »

Dokrecałem z wyczuciem.
Urządzenia wylotowe dokręcane sa bardzo mocno.
Jestem pewien, ze dokrecając na czucie nie doszedłem do takiej siły z jaką dokręcony był oryginalnie gwizdek A2.
Ale jest wystarczająco mocno, bo nie pauzował sie o jotę, choć ma już nalatane kilka kilo ammo, ale przynajmniej juz raczej nie będę musiał się bać o kontuzję barku lub uszkodzenie karabinka przy ew. ponownym dokręcaniu.
Bardziej niż o niuty przy gwizdku (to nie luneta) martwiłbym się o upper i mocowanie lufy. Wyposaż się w odpowiednie narzędzie, aby te elementy zabezpieczyć, np. Borelock Magpula. Warto w takie coś zainwestować, przyda sie nie raz.
A rusznikarza to pitoli od rzeczy.
Do elementu wartego 3-4 stówki producent mialby dodawać za każdym razem klucz dynamometryczny???
To byłby to chyba bardziej producent kluczy, do których dorzuca "gwizdki" :)
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 49

Post autor: Precess »

Temat dla mnie bardzo na czasie, bo montuję kompensator BK pod tłumik Deaf45. W instrukcji kilkakrotnie stoi na czerwono NIE CRUSHWASHER! Bawię się więc z podkładkami precyzyjnymi, a zestaw trzeba dokręcić z odrobiną średniego Loctite na 20-30Nm. Bałem się o sprzęt, cykałem z dokręcaniem, a tu takie proste rozwiązanie. Dzięki biper.

Do koszyka właśnie wleciał Magpul BEV i klucz Wheeler (Magpula jest sporo droższy, a zapewnia podobną funkcjonalność). Klucz dynamometryczny już mam.
Czasem lepiej wykopać piłkę na aut, niż sfaulować.
de Fresz
Reactions:
Tematy: 8

Post autor: de Fresz »

biper pisze: 31 lipca 2025, 15:57 A rusznikarza to pitoli od rzeczy.
Do elementu wartego 3-4 stówki producent mialby dodawać za każdym razem klucz dynamometryczny???
To byłby to chyba bardziej producent kluczy, do których dorzuca "gwizdki" :)
Obstawiam, że nie było mowy o kluczu dynamometrycznym, tylko otwartej nasadce z kwadratem, jakie nierzadko dają producenci łóż. Zwłaszcza gdy to nietypowy rozmiar, a czesto tam jest wąsko, za wąsko na normalne klucze.
KacperO
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: KacperO »

O ile dobrze rozumiem, rudnis zamierza używać ów urządzenie z tłumikiem dźwięku, bo raczej nikt nie kupuje takiego w innym celu, a biper pisze o samym hamulcu. Nie porównywałbym tych dwóch rzeczy i nie doradzał dokręcania z wyczuciem w takim przypadku. Alternatywą dla klucza dynamometrycznego jest dokręcenie o wyliczony kąt obrotu. Są producenci, którzy dopuszczają to w instrukcji, np. huxwrx (też hamulec pod tłumik): "33ft-lbs (45 nm) or 15 degrees past hand tight"
Awatar użytkownika
biper
Reactions:
Tematy: 34

Post autor: biper »

A jednak bym sie nie obawiał.
Przy hamulcu można użyć naprawdę dużą siłę.
Oryginalne urządzenie było dokręcone jeszcze mocniej.
"Wyczucie" w tym przypadku to bardzo delikatne określenie.
Powiem może inaczej.. Można ten hamulec dop.. spokojnie z całej swojej siły, a na 99.9% i tak to bedzie słabiej niż oryginalny. I nawet z tłumikiem nic sie tam nie poluzuje.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
rudnis
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 2
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: rudnis »

Pomogli Panowie z Top Gun w Warszawie. Wolałem jednak nie ryzykować, tym bardziej, że niedysponuję odpowiednim imadłem itd
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”