Akcja w Bolkowie
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 14
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Akcja w Bolkowie
Aspekt który rzadko jest poruszany podczas roztrząsania aspektów użycia broni w sytuacji obrony koniecznej. Używając broń poza strzelnicą, pociski będą rykoszetować i trafiać postronnych - tutaj akurat oberwał policjant. Nawet w sytuacji kiedy obrona konieczna zostanie uznana, to postrzelenie osoby postronnej - rykoszet, czy przypadkowe odpalenie podczas szarpaniny - na pewno skończy się wyrokiem skazującym
--
KKS Arsenał
KKS Arsenał
-
- Reactions:
- Tematy: 69
Re: Akcja w Bolkowie
W sumie chciałem taki temat założyć, ale skoro już jest to...
Jest to coś o czym od dawna postuluję - broń w Polsce nie działa czy to będzie służbowa czy prywatna to ona nie działa co widać na wielu filmach, a na tym przypadku już konkretnie - kolo ma wyjebane na to, że ma broń wycelowaną w głowę.
Dlaczego?
Bo doskonale wie, że nie strzelą bo będą mieli więcej problemów niż on...
W USA już dawno by było po sprawie ze stwierdzeniem, że koleś miał kilkanaście do kilkudziesięciu kul w sobie.
Jest to coś o czym od dawna postuluję - broń w Polsce nie działa czy to będzie służbowa czy prywatna to ona nie działa co widać na wielu filmach, a na tym przypadku już konkretnie - kolo ma wyjebane na to, że ma broń wycelowaną w głowę.
Dlaczego?
W USA już dawno by było po sprawie ze stwierdzeniem, że koleś miał kilkanaście do kilkudziesięciu kul w sobie.
- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Tematy: 45
- Kontakt:
To bardzo smutne jest co widzimy na tym filmiku. Policjanci boją się używać broni i przez to stwarzają zagrożenie ze strony tego jegomościa - to chyba recydywista. W normalnym Państwie kierowca powinien mieć już po kuli w każdyn udzie, aby nie mógł naciskać na pedały, aby można go było spacyfikować. Albo elektrody w ciele - w USA bardzo często tego używają.
Beeman P17 | Zoraki HP-01 Ultra | Walther LG400 5-20xLRF | Walther LG400 15-60x52 | Walther LG500 15-60x52
Strzelnica Pneumatyczna: SMKS Kęty - LOK Nowa Wieś
- Senio
- Moderator globalny
- Reactions:
- Tematy: 315
- Grupa: Moderatorzy globalni
Kacper nie potrzeba strzelać. Wystarczyło tasera użyć i się z gnojkiem nie szarpać.
Zresztą szeryf ładnie podsumował całą akcję
Zresztą szeryf ładnie podsumował całą akcję

4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Strzelanie w nogi to mit, i to szkodliwy. Po pierwsze, w nogi trudniej trafić niż w korpus (co zwiększa ryzyko pudła, rykoszetu i trafienia osoby postronnej), po drugie istnieje większe ryzyko przerwania tętnic (i szybkiego wykrwawienia) niż w przypadku ran postrzałowych korpusu.Kacper_Potocki pisze: ↑07 czerwca 2025, 14:41 W normalnym Państwie kierowca powinien mieć już po kuli w każdyn udzie
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Generalnie był i gaz i taser. Na jednym z filmów widać, że gościu jest nieźle czymś nagrzany, a na takich i prąd i gaz nie działają najlepiej. W mojej ocenie kierowca radiowozu mógł uratować tą sytuację. Powinien wykorzystać radiowóz jako środek przymusu i przyblokować konkretnie samochód gościa, tak żeby nie jeździł w tą i z powrotem. Nawet docisnąć ten samochód do ściany. Wtedy było by łatwiej policjantom zająć się pacjentem...
Ogólnie nie zazdroszczę interwencji, a szczególnie przez takich mądrych gapiów z komórkami...
Ogólnie nie zazdroszczę interwencji, a szczególnie przez takich mądrych gapiów z komórkami...
-
- Reactions:
- Tematy: 1
Oczywiście, że tak. Zastawianie i dociskanie to standardowa procedura w takim przypadku, inaczej pacjent może sobie wytaranować drogę, tak jak to miało miejsce tutaj.
W rzeczywistości skuteczność taserów jest ograniczona, podobnie jak innej broni nieśmiercionośnej.
-
- Reactions:
- Tematy: 14
Domyślnie, kierowca odpowiada za szkody umyślne w radiowozie, w pełnym wymiarze. Za nieumyślne, do jakiejś tam krotności wynagrodzenia. Więc z tym dociskaniem to nie ma co się rozpędzać. Zastawienie jest mniej skuteczne, ale nie jesteś sprawcą, jeżeli to bandzior cię staranuje. Życie..
--
KKS Arsenał
KKS Arsenał
- Bergarowicz
- Reactions:
- Tematy: 2
-
- Reactions:
- Tematy: 8
LARPAK pisze: ↑07 czerwca 2025, 14:38 W sumie chciałem taki temat założyć, ale skoro już jest to...
Dlaczego?
Twoim zdaniem koleś taranujący ścianę biedronki z prędkością 5 km/h zasługuje na kilkadziesiąt kul w sobie?
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2025, 17:30 przez wujo1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Kontakt:
Osobiście ja bym chciał go unieruchomić, ale tak aby nie zabić. Jak to zrobić najskuteczniej? Myślałem, że kule w uda, ale mogą być rykoszety, do tego tętnica. Potem pomyślałem, że elektrody w ciało i wysokie napięcie, tylko nie każdy na to reaguje. To może gładka lufa i kule gumowe na korpus? Nie wiem, zastanawiam się głośno, nigdy nie byłem w podobnej sytuacji.
Jedno jest pewne, Policja nie powinna się bać, tylko go skutecznie obezwładnić jeśli dobrowolnie nie skutkuje.
Jedno jest pewne, Policja nie powinna się bać, tylko go skutecznie obezwładnić jeśli dobrowolnie nie skutkuje.
Beeman P17 | Zoraki HP-01 Ultra | Walther LG400 5-20xLRF | Walther LG400 15-60x52 | Walther LG500 15-60x52
- duber
- Reactions:
- Tematy: 49
Zwykły Kowalski wyciągnąłby kluczyki i po sprawie
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
-
- Reactions:
Fajnie. Zweryfikujmy całokształt: Ty wiesz o sytuacji od kilku dni. Rzucasz pomysłami, są one recenzowane przez innych, zgadzasz się, zmieniasz zdanie I nowych pomysłów nie masz poza tym, "że powinni to zrobić skutecznie". Oni mieli parę minut, brak recenzentów, ograniczone narzędzia i ryzyko odpowiedzialności. Nadal "powinni"? Odpowiem: powinni. Nadal żyjemy w "nienormalnym kraju"? Odpowiem: nie, my taki kraj tworzymy. Skoro narzekamy na kraj, nimo, że sami od kilku dni nie mamy pojęcia co trzeba zrobić, ale negatywnie oceniamy to co zostało zrobione i oczekujemy, że powinni byli zrobić lepiej, to czym się różnimy od tych, którzy będą tych policjantów rozliczać? Bardzo łatwo nam wszystkim przychodzi recenzowanie z pozycji fotela i łatwo dostępną powtórką z akcji. Prokuratorom i sędziom zapewne tak samo - są nami.Kacper_Potocki pisze: ↑07 czerwca 2025, 17:27 Osobiście ja bym chciał go unieruchomić, ale tak aby nie zabić. Jak to zrobić najskuteczniej? Myślałem, że kule w uda, ale mogą być rykoszety, do tego tętnica. Potem pomyślałem, że elektrody w ciało i wysokie napięcie, tylko nie każdy na to reaguje. To może gładka lufa i kule gumowe na korpus? Nie wiem, zastanawiam się głośno, nigdy nie byłem w podobnej sytuacji.
- slepe_oko
- Reactions:
- Kontakt:
Ło matko, prawie radiowoz porysowali. A policmajster z naprzeciwka idealnie ustawiony jak w akcji z tygrysem na Tarchominie.

- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Kontakt:
No przecież sobie tylko gadamy na forum, chyba po to fora są, aby sobie gadać na różne tematy
Dla mnie całą sytuacja jest z jednej strony przerażająca, z drugiej ciekawa - no bo jak poprawnie się zachować jako Policja?