Akcja w Bolkowie

Moderator: Moderatorzy WBP

raiden_pl
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 14
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Akcja w Bolkowie

Post autor: raiden_pl »

Aspekt który rzadko jest poruszany podczas roztrząsania aspektów użycia broni w sytuacji obrony koniecznej. Używając broń poza strzelnicą, pociski będą rykoszetować i trafiać postronnych - tutaj akurat oberwał policjant. Nawet w sytuacji kiedy obrona konieczna zostanie uznana, to postrzelenie osoby postronnej - rykoszet, czy przypadkowe odpalenie podczas szarpaniny - na pewno skończy się wyrokiem skazującym
--
KKS Arsenał
LARPAK
Reactions:
Tematy: 69

Re: Akcja w Bolkowie

Post autor: LARPAK »

W sumie chciałem taki temat założyć, ale skoro już jest to...

Jest to coś o czym od dawna postuluję - broń w Polsce nie działa czy to będzie służbowa czy prywatna to ona nie działa co widać na wielu filmach, a na tym przypadku już konkretnie - kolo ma wyjebane na to, że ma broń wycelowaną w głowę.

Dlaczego?
Bo doskonale wie, że nie strzelą bo będą mieli więcej problemów niż on...

W USA już dawno by było po sprawie ze stwierdzeniem, że koleś miał kilkanaście do kilkudziesięciu kul w sobie.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Reactions:
Tematy: 45
Kontakt:

Post autor: Kacper_Potocki »

To bardzo smutne jest co widzimy na tym filmiku. Policjanci boją się używać broni i przez to stwarzają zagrożenie ze strony tego jegomościa - to chyba recydywista. W normalnym Państwie kierowca powinien mieć już po kuli w każdyn udzie, aby nie mógł naciskać na pedały, aby można go było spacyfikować. Albo elektrody w ciele - w USA bardzo często tego używają.
Beeman P17 | Zoraki HP-01 Ultra | Walther LG400 5-20xLRF | Walther LG400 15-60x52 | Walther LG500 15-60x52
Strzelnica Pneumatyczna: SMKS Kęty - LOK Nowa Wieś
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 315
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

Kacper nie potrzeba strzelać. Wystarczyło tasera użyć i się z gnojkiem nie szarpać.

Zresztą szeryf ładnie podsumował całą akcję :)

krzychu22lr
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: krzychu22lr »

Kacper_Potocki pisze: 07 czerwca 2025, 14:41 W normalnym Państwie kierowca powinien mieć już po kuli w każdyn udzie
Strzelanie w nogi to mit, i to szkodliwy. Po pierwsze, w nogi trudniej trafić niż w korpus (co zwiększa ryzyko pudła, rykoszetu i trafienia osoby postronnej), po drugie istnieje większe ryzyko przerwania tętnic (i szybkiego wykrwawienia) niż w przypadku ran postrzałowych korpusu.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
aDa(M)
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: aDa(M) »

Generalnie był i gaz i taser. Na jednym z filmów widać, że gościu jest nieźle czymś nagrzany, a na takich i prąd i gaz nie działają najlepiej. W mojej ocenie kierowca radiowozu mógł uratować tą sytuację. Powinien wykorzystać radiowóz jako środek przymusu i przyblokować konkretnie samochód gościa, tak żeby nie jeździł w tą i z powrotem. Nawet docisnąć ten samochód do ściany. Wtedy było by łatwiej policjantom zająć się pacjentem...
Ogólnie nie zazdroszczę interwencji, a szczególnie przez takich mądrych gapiów z komórkami...
KacperO
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: KacperO »

Oczywiście, że tak. Zastawianie i dociskanie to standardowa procedura w takim przypadku, inaczej pacjent może sobie wytaranować drogę, tak jak to miało miejsce tutaj.
Senio pisze: 07 czerwca 2025, 15:01 Wystarczyło tasera użyć i się z gnojkiem nie szarpać.
W rzeczywistości skuteczność taserów jest ograniczona, podobnie jak innej broni nieśmiercionośnej.
raiden_pl
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: raiden_pl »

KacperO pisze: 07 czerwca 2025, 15:46 dociskanie to standardowa procedura w takim przypadku, inaczej pacjent może sobie wytaranować drogę,
Domyślnie, kierowca odpowiada za szkody umyślne w radiowozie, w pełnym wymiarze. Za nieumyślne, do jakiejś tam krotności wynagrodzenia. Więc z tym dociskaniem to nie ma co się rozpędzać. Zastawienie jest mniej skuteczne, ale nie jesteś sprawcą, jeżeli to bandzior cię staranuje. Życie..
--
KKS Arsenał
Awatar użytkownika
Bergarowicz
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: Bergarowicz »

dobrze widze że ten ziomek w lexusie sobie papierosa pali ?
wujo1
Reactions:
Tematy: 8

Post autor: wujo1 »

LARPAK pisze: 07 czerwca 2025, 14:38 W sumie chciałem taki temat założyć, ale skoro już jest to...

Jest to coś o czym od dawna postuluję - broń w Polsce nie działa czy to będzie służbowa czy prywatna to ona nie działa co widać na wielu filmach, a na tym przypadku już konkretnie - kolo ma wyjebane na to, że ma broń wycelowaną w głowę.

Dlaczego?
Bo doskonale wie, że nie strzelą bo będą mieli więcej problemów niż on...

W USA już dawno by było po sprawie ze stwierdzeniem, że koleś miał kilkanaście do kilkudziesięciu kul w sobie.

Twoim zdaniem koleś taranujący ścianę biedronki z prędkością 5 km/h zasługuje na kilkadziesiąt kul w sobie?
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2025, 17:30 przez wujo1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Reactions:
Kontakt:

Osobiście ja bym chciał go unieruchomić, ale tak aby nie zabić. Jak to zrobić najskuteczniej? Myślałem, że kule w uda, ale mogą być rykoszety, do tego tętnica. Potem pomyślałem, że elektrody w ciało i wysokie napięcie, tylko nie każdy na to reaguje. To może gładka lufa i kule gumowe na korpus? Nie wiem, zastanawiam się głośno, nigdy nie byłem w podobnej sytuacji.

Jedno jest pewne, Policja nie powinna się bać, tylko go skutecznie obezwładnić jeśli dobrowolnie nie skutkuje.
Beeman P17 | Zoraki HP-01 Ultra | Walther LG400 5-20xLRF | Walther LG400 15-60x52 | Walther LG500 15-60x52
Awatar użytkownika
duber
Reactions:
Tematy: 49

Post autor: duber »

Zwykły Kowalski wyciągnąłby kluczyki i po sprawie
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
wujo1
Reactions:

Post autor: wujo1 »

Kacper_Potocki pisze: 07 czerwca 2025, 17:27 Osobiście ja bym chciał go unieruchomić, ale tak aby nie zabić. Jak to zrobić najskuteczniej? Myślałem, że kule w uda, ale mogą być rykoszety, do tego tętnica. Potem pomyślałem, że elektrody w ciało i wysokie napięcie, tylko nie każdy na to reaguje. To może gładka lufa i kule gumowe na korpus? Nie wiem, zastanawiam się głośno, nigdy nie byłem w podobnej sytuacji.

Jedno jest pewne, Policja nie powinna się bać, tylko go skutecznie obezwładnić jeśli dobrowolnie nie skutkuje.
Fajnie. Zweryfikujmy całokształt: Ty wiesz o sytuacji od kilku dni. Rzucasz pomysłami, są one recenzowane przez innych, zgadzasz się, zmieniasz zdanie I nowych pomysłów nie masz poza tym, "że powinni to zrobić skutecznie". Oni mieli parę minut, brak recenzentów, ograniczone narzędzia i ryzyko odpowiedzialności. Nadal "powinni"? Odpowiem: powinni. Nadal żyjemy w "nienormalnym kraju"? Odpowiem: nie, my taki kraj tworzymy. Skoro narzekamy na kraj, nimo, że sami od kilku dni nie mamy pojęcia co trzeba zrobić, ale negatywnie oceniamy to co zostało zrobione i oczekujemy, że powinni byli zrobić lepiej, to czym się różnimy od tych, którzy będą tych policjantów rozliczać? Bardzo łatwo nam wszystkim przychodzi recenzowanie z pozycji fotela i łatwo dostępną powtórką z akcji. Prokuratorom i sędziom zapewne tak samo - są nami.
Awatar użytkownika
slepe_oko
Reactions:
Kontakt:

Post autor: slepe_oko »

Ło matko, prawie radiowoz porysowali. A policmajster z naprzeciwka idealnie ustawiony jak w akcji z tygrysem na Tarchominie.
:512: Links Walther LGR
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Reactions:
Kontakt:

No przecież sobie tylko gadamy na forum, chyba po to fora są, aby sobie gadać na różne tematy :) Dla mnie całą sytuacja jest z jednej strony przerażająca, z drugiej ciekawa - no bo jak poprawnie się zachować jako Policja?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”