Najsłabsza fabryczna amunicja 9 x19
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 6
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Najsłabsza fabryczna amunicja 9 x19
Jaka jest najsłabsza fabryczna amunicja 9x19 para? Stanę się niebawem właścicielem pistoletu Husqvarna M40 i chciałbym używać w nim jak najsłabszej amunicji (oprócz oczywiście własnej elaborki).
- Młynek
- Reactions:
- Tematy: 84
Re: Najsłabsza fabryczna amunicja 9 x19
Chyba turecka, tnie się na większości pistoletów, bo jest za słaba żeby dobrze przeładować 

COLT Łódź
-
- Reactions:
- Tematy: 1
-
- Reactions:
Kacper! Wierzę, że miałeś dobre intencje, ale na pewno wiesz, że nie o taką amunicję mi chodzi 

-
- Reactions:
- Tematy: 16
Magtech 9x19 mm 115 gr FMJ [link do strony: https://magtechammunition.com/products/ ... 5gr-fmj-2/] jest dość słaba.
- peter79
- Reactions:
- Tematy: 3
PMC???
223 i 45 na pewno odczuwalnie słabsza od każdej innej fabrycznej z której strzelałem. Może z 9 jest podobnie.
223 i 45 na pewno odczuwalnie słabsza od każdej innej fabrycznej z której strzelałem. Może z 9 jest podobnie.
-
- Reactions:
Kilka miesięcy temu testowałem i mierzyłem różne niedrogie kulki 124gr. Takie coś napisałem znajomym:
Kiedyś była gadka o amunicji 9x19. Może się komuś przyda informacja z pomiarów prędkości. Wszystkie pociski FMJ 124gr (8g)
Geko (15 szt) - średnia prędkość 327 m/s, rozrzut (ES) 20m/s, Odchylenie standardowe (SD) 5,6m/s
S&B (15 szt), 340m/s, ES 17, SD 4,5
Magtech (18 szt), 351m/s, ES 51, SD 13,3.
Subiektywnie: magtech wyraźnie czuć różnicę w odrzucie (szybsze kopią wyraźnie mocniej niż wolniejsze kulki).
Wnioski:
Moim zdaniem Magtech nie nadaje się do tarczy ani do sensownego treningu, bo nie tylko duzy rozrzut prędkości, ale i wyraźnie rożny kop na kolejnych kulkach. Jedyne przeznaczenie - radosna utylizacja amunicji.
Geko i SB z mojej ręki dają podobne skupienie. Belotka trochę mocniej kopie. Geko za to mocniej brudzi, ale delikatnie mniej kopie.
Jeszcze do testu Winchester.
Wracam z uzupełnieniem danych.
Winchester 8g,
Średnia prędkość 341, rozrzut 28,3, Odchylenie standardowe 7,5 (próbka 20 strzałów). Subiektywnie: kopie mocniej i tak "krótko" względem Belotki, mimo podobnej prędkości. Belotka kopie bardziej "miękko".
Wyraźnie czuć który strzał jest wolniejszy, choć nie jest to taki rozrzut jak w przypadku Magtecha.
Grupa na 25m przyzwoita.
Wniosek z tych rodzajów amunicji: do zawodów wydaje się, że Geko jest rozsądne: najmniej kopie, ma najbardziej stabilną prędkość (czyli powtarzalny kop). Tylko syfi.
Równorzędnie potraktowałbym Belotkę: jest mocniejsza, więc do blach może być lepsza. Mniej syfi. Kopie bardziej miękko od reszty szybkich kulek.
Może komuś się przydadzą te informacje
Aha: wszystko strzelone z lufy 5"
Kiedyś była gadka o amunicji 9x19. Może się komuś przyda informacja z pomiarów prędkości. Wszystkie pociski FMJ 124gr (8g)
Geko (15 szt) - średnia prędkość 327 m/s, rozrzut (ES) 20m/s, Odchylenie standardowe (SD) 5,6m/s
S&B (15 szt), 340m/s, ES 17, SD 4,5
Magtech (18 szt), 351m/s, ES 51, SD 13,3.
Subiektywnie: magtech wyraźnie czuć różnicę w odrzucie (szybsze kopią wyraźnie mocniej niż wolniejsze kulki).
Wnioski:
Moim zdaniem Magtech nie nadaje się do tarczy ani do sensownego treningu, bo nie tylko duzy rozrzut prędkości, ale i wyraźnie rożny kop na kolejnych kulkach. Jedyne przeznaczenie - radosna utylizacja amunicji.
Geko i SB z mojej ręki dają podobne skupienie. Belotka trochę mocniej kopie. Geko za to mocniej brudzi, ale delikatnie mniej kopie.
Jeszcze do testu Winchester.
Wracam z uzupełnieniem danych.
Winchester 8g,
Średnia prędkość 341, rozrzut 28,3, Odchylenie standardowe 7,5 (próbka 20 strzałów). Subiektywnie: kopie mocniej i tak "krótko" względem Belotki, mimo podobnej prędkości. Belotka kopie bardziej "miękko".
Wyraźnie czuć który strzał jest wolniejszy, choć nie jest to taki rozrzut jak w przypadku Magtecha.
Grupa na 25m przyzwoita.
Wniosek z tych rodzajów amunicji: do zawodów wydaje się, że Geko jest rozsądne: najmniej kopie, ma najbardziej stabilną prędkość (czyli powtarzalny kop). Tylko syfi.
Równorzędnie potraktowałbym Belotkę: jest mocniejsza, więc do blach może być lepsza. Mniej syfi. Kopie bardziej miękko od reszty szybkich kulek.
Może komuś się przydadzą te informacje
Aha: wszystko strzelone z lufy 5"
-
- Reactions:
- Tematy: 10
Sprawdź PMC 115gr, nawet w Glocku jest na granicy power factora
- sql
- Reactions:
- Tematy: 22
- Kontakt:
No bo właśnie... należałoby chyba zacząć od tego co kolega definiuje jako słaba/silna. Maksymalne chwilowe ciśnienie w komorze czy prędkość wylotową pocisku?
...jesteśmy niegrzeczne chłopaki, pójdziemy siedzieć do paki...
-
- Reactions:
- Tematy: 3
Jest , na pewno. Testowałem na P09 i HK SFP9 . Zauważalnie mniejszy odrzut niż na np.SB czy Blaser Brass. Szkoda że w moim rejonie aktuanie nieosiągalna bo to najprzyjemniejsza ammo z jakiej strzelałem.
9x19/357mag/45ACP/.22 LR/223rem
-
- Reactions:
Prędkość średnia mogłaby się zgadzać, bo oni testują na luie 4''. Czy tu nie ma jednak pomyłki z odchyleniem ES 51? Raczej byłyby duże odskoki na tarczy.
Magtech robi jednak różna 9x19 mm i jak pomieszałeś wersję cywilną z NATO, to odchylenie od średniej może być, jak podajesz.
-
- Reactions:
Nie ma pomyłki. Wyraźnie czuć było różnicę w kopie poszczególnych nabojów. Miałem ammo z jednej paczki, nie miałem jak pomieszać. Miałem tylko 1 paczkę.
Po prostu jest to bardzo kiepska amunicja i tyle.
Po prostu jest to bardzo kiepska amunicja i tyle.
-
- Reactions:
-
- Reactions:
Czemu dziwne? Magtech wg mnie to totalna budżetówka, z założenia niskojakościowa amunicja. Test prędkości to potwierdził. Inna amunicja z tych testowanych - to w miarę "firmowe" kulki.
Pamiętaj, że przetestowałem raptem kilka rodzajów amunicji po kilkanaście/kilkadziesiąt sztuk i był to "test" na własne potrzeby. Magtech wypadł słabo i tyle. Ale nie porównywałem tego do innej niskojakościowej amunicji, np. powszechnie dostępnej w sklepach elaborki.
Pamiętaj, że przetestowałem raptem kilka rodzajów amunicji po kilkanaście/kilkadziesiąt sztuk i był to "test" na własne potrzeby. Magtech wypadł słabo i tyle. Ale nie porównywałem tego do innej niskojakościowej amunicji, np. powszechnie dostępnej w sklepach elaborki.
-
- Reactions:
Panowie, bo widzę, że zaczyna się dzielenie włosa na czworo. Fakt, nie zdefiniowałem, co rozumiem poprzez pojęcie "najslabsza". Chodzi o to, że to pistolet jest prawie 90-letni i nie chcę go narażać na nadmierne zużycie/ zniszczenie itp. Czyli najsłabsza znaczy taka, która będzie miała najmniejszy destrukcyjny wpływ na pistolet.