Przestali produkowac Beretta 92X performance i RDO performance
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 45
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Przestali produkowac Beretta 92X performance i RDO performance
Przestali produkowac Beretta 92X performance i RDO performance, teraz nowy flagowy model to bedzie Beretta 92GTS z aluminiowym szkieletem, nie podoba mi sie, w 92FS bylem zakochany.
Nie dziwie sie ze zaprzestali produkcji serii 92X, spadek jakosci i wzrost usterek byl porazajacy.
Chcialem ostatnio kupic wlasnie 92X bo 92FS juz mam, ze wzgledu na stalowy szkielet i ciezar,
i jak wglebilem sie w tematy o 92X na zachodnich forach to dzieki bogu ze nie kupilem 92X.
To dzieje sie w 92X performance (nie we wszystkich ale w bardzo duzym procencie):
Niepokojaca mieszana jakosc, nie wiesz na co trafisz a potem bujaj sie z ta klamka za 8k.
Ekstraktor nie wyciaga lusek, czasami mocniejsza sprezyna pomaga a czasami nie, robi sie stovepipeing,
suwadlo zle spasowane ze szkieletem, czesto nie chodzi plynnie, z tylu od strony kurka szerokie niespasowane szczeliny i wystajace krawedzie, uszkodzenia wewnatrz luf na wylocie jakby narzedzie krzywo poszlo,
i jeszcze kilka rzeczy ale juz nie pamietam, tu sa najczestsze:
https://gunsadvisor.com/problems/pistol ... rformance/
Kochalem Beretty ale pierd... juz nie kupuje ich wiecej,
dlaczego tak sie u nich stalo?
Co innego 9mm moge kupic ze stalowym szkieletem co ma piekna linie i jest sliczne i niezawodne?
bo mi juz rece opadly po wczorajszym calodziennym czytaniu jak Beretta dala ciala...
Nie dziwie sie ze zaprzestali produkcji serii 92X, spadek jakosci i wzrost usterek byl porazajacy.
Chcialem ostatnio kupic wlasnie 92X bo 92FS juz mam, ze wzgledu na stalowy szkielet i ciezar,
i jak wglebilem sie w tematy o 92X na zachodnich forach to dzieki bogu ze nie kupilem 92X.
To dzieje sie w 92X performance (nie we wszystkich ale w bardzo duzym procencie):
Niepokojaca mieszana jakosc, nie wiesz na co trafisz a potem bujaj sie z ta klamka za 8k.
Ekstraktor nie wyciaga lusek, czasami mocniejsza sprezyna pomaga a czasami nie, robi sie stovepipeing,
suwadlo zle spasowane ze szkieletem, czesto nie chodzi plynnie, z tylu od strony kurka szerokie niespasowane szczeliny i wystajace krawedzie, uszkodzenia wewnatrz luf na wylocie jakby narzedzie krzywo poszlo,
i jeszcze kilka rzeczy ale juz nie pamietam, tu sa najczestsze:
Kochalem Beretty ale pierd... juz nie kupuje ich wiecej,
dlaczego tak sie u nich stalo?
Co innego 9mm moge kupic ze stalowym szkieletem co ma piekna linie i jest sliczne i niezawodne?
bo mi juz rece opadly po wczorajszym calodziennym czytaniu jak Beretta dala ciala...
- Doody
- Reactions:
- Tematy: 9
Re: Przestali produkowac Beretta 92X performance i RDO performance
Nie mów o tym głośno bo mistrzowie świata przestaną z nich strzelać....
92x performance to genialny pistolet i ja zdania nie zmienię bo w internecie ktoś coś napisał.
92x performance to genialny pistolet i ja zdania nie zmienię bo w internecie ktoś coś napisał.
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Vortex Viper
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Vortex Viper
-
- Reactions:
- Tematy: 10
To specyficzny sprzęt. Mało jest zawodników, którym pasuje i są w stanie robić z tego wynik.
Możesz próbować z 2011 od Gun Works, Wilson Combat, P226 Xfive, P320 Xfive SXG, SPS Pantera, Nighthawk, Masterpiece Arms...
CeZety :D
Możesz próbować z 2011 od Gun Works, Wilson Combat, P226 Xfive, P320 Xfive SXG, SPS Pantera, Nighthawk, Masterpiece Arms...
-
- Reactions:
- Tematy: 20
Przeczytalem, i takie troche mocno na sile wszystko. Wiem ze byly problemy z lufami przy jednej partii, ale reszta?patersson pisze: ↑10 stycznia 2025, 15:51 [...]
[...]
>cos wyszlo, wbij spowrotem
>cos nie odsuwa sie po wyjsciu, poruszaj
>cos zle chodzi, naoliwic
>cos zle celuje, ustaw przyrzady celownicze
Nie chce zeby moj post brzmial jak cope, ale caly artykul ma wydzwiek pisanego na sile, zeby cos napisac.
Mam pistolety drozsze od 92x, i zdziwienie - po wyjeciu z pudelka tez chodzilo ciezej, niz po 1000 strzalach.
Szkoda ze przestali produkowac, myslalem nad drugim 92x bez OR, teraz pewnie podłapią ludzie i będzie "egzemplarz kolekcjonerski"
9x19, .45, 5.56x45, .357
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Mam półtora roku 92x perf def , strzela mega przyjemnie.
Problem ekstraktora wynikał u mnie z używania mocno syfiącej amunicji + zbyt mocnym czyszczeniu broni (po każdym strzelaniu) , nagar zamieniał się w błoto potem sklejał i potrafiło przyblokować wyrzucenie łuski. Jak ogarnąłem strzelanie tylko z fiocchi (ew. hornady,geco) oraz przestałem zgodnie z dewizą riflecx lać obficie po zamku problem od roku nie wystąpił
Po wybiciu pinu trzymającego pazur , trzeba potem lekko dziabnąć loctitem ów pin , inaczej będzie się wysuwał.
Obecnie nastrzał ~2600szt , zamek ma nadal spory opór (mocna sprężyna) , raczej nie wyrobi się do poziomu stakato czy chociażby echelona , ale pistolet super celny , nie miota strzelcem , i ogólnie ładny.
Ma u mnie dożywocie
Problem ekstraktora wynikał u mnie z używania mocno syfiącej amunicji + zbyt mocnym czyszczeniu broni (po każdym strzelaniu) , nagar zamieniał się w błoto potem sklejał i potrafiło przyblokować wyrzucenie łuski. Jak ogarnąłem strzelanie tylko z fiocchi (ew. hornady,geco) oraz przestałem zgodnie z dewizą riflecx lać obficie po zamku problem od roku nie wystąpił
Po wybiciu pinu trzymającego pazur , trzeba potem lekko dziabnąć loctitem ów pin , inaczej będzie się wysuwał.
Obecnie nastrzał ~2600szt , zamek ma nadal spory opór (mocna sprężyna) , raczej nie wyrobi się do poziomu stakato czy chociażby echelona , ale pistolet super celny , nie miota strzelcem , i ogólnie ładny.
Ma u mnie dożywocie
-
- Reactions:
- Tematy: 6
Co można kupić:
- wiele modeli 1911/2011 (Bul, Wilson Combat, STI, Dan Wesson i td)
- Sig P226 XFive (mam, uwielbiam)
- wchodzi nowa CZ Shadow 2 Target. Wydaje się, że za te pieniądze powinna to być petarda
- Alien (nietuzinkowa konstrukcja)
- Bercia M9 i zabawa w tuning
- HK USP expert (ale to t4zeva lubić, natomiast jakościowo broń super)
- CZ Ts2 Deep bronze
Pewnie milion innych opcji.
- wiele modeli 1911/2011 (Bul, Wilson Combat, STI, Dan Wesson i td)
- Sig P226 XFive (mam, uwielbiam)
- wchodzi nowa CZ Shadow 2 Target. Wydaje się, że za te pieniądze powinna to być petarda
- Alien (nietuzinkowa konstrukcja)
- Bercia M9 i zabawa w tuning
- HK USP expert (ale to t4zeva lubić, natomiast jakościowo broń super)
- CZ Ts2 Deep bronze
Pewnie milion innych opcji.
-
- Reactions:
To dobra porada. Lanie strumieniami oleju do broni nie ma za wiele sensu. Najdziwniejszą rzeczą jaką się spotkałem była iglica "pływająca" w smarze.KubaKK pisze: ↑10 stycznia 2025, 18:05 Problem ekstraktora wynikał u mnie z używania mocno syfiącej amunicji + zbyt mocnym czyszczeniu broni (po każdym strzelaniu) , nagar zamieniał się w błoto potem sklejał i potrafiło przyblokować wyrzucenie łuski. Jak ogarnąłem strzelanie tylko z fiocchi (ew. hornady,geco) oraz przestałem zgodnie z dewizą riflecx lać obficie po zamku problem od roku nie wystąpił
-
- Reactions:
- Tematy: 20
Trochę nie rozumiem anegdotki o czyszczeniu i blocie - czy czyszczenie nie powinno tego nagaru się pozbyć?
Anyway, U mnie beretka ma mocne przebiegi, bo na jednym treningi potrafi 500 sztuk ALSa/PFA/czy ostatnio Sowińskiego wypluc, a czyscilem ją w ostatnim roku może raz
I nie mam poki co zadnych problemow. Jedynie lufę zawsze czyszczę dokladnie, bo imo to jedna z rzeczy na którą każdy zwraca uwagę od razu, jak i element najbardziej narazony na zuzycie.
9x19, .45, 5.56x45, .357
- never
- Reactions:
Chyba nie ma w tym nic dziwnego. Jest tylko jedno uzasadnienie istnienia firmy: pieniądze. Sentymenty, wierność klientów, rozpoznawalność marki, "pozytywny wizerunek", WCAG, zieloność / greenwashing itp też jest wyceniana i monetyzowana - krótko lub (rzadziej) długoterminowo. Jak śpiewała nasza wieszczka: "jeśli robisz biznes, to zrób też i pieniądze".
Świat zachodu boi się o wyniki: kwartalne, roczne, a zwłaszcza o dywidendy, i nie ma co myśleć o perspektywach 10letnich, a już na pewno nie o 25letnich, bo nie wiadomo jak się sytuacja obróci, ani czy ja nadal będę u steru, choć i to tak tylko fikcja steru. Dlatego zarząd firmy to zwykle tylko grupa figurantów do podpisywania kwitów i brania na klatę, a w celach ma tylko jeden faktor: wynik. Dlatego zachód przegrywał do tej pory z planowaniem 25-50 czy nawet 100lat, wygrywając innowacyjnością. Stąd zapaść motoryzacji w europie, bo na polu innowacyjności i surowców europa dała d.
Reasumując: należy oczekiwać produktu pozornie lepszej jakości a zrobionego z tańszych materiałów, niższymi kosztami produkcji. Zdziwił by mnie ten 92GTS gdyby było inaczej. Dlatego cieszymy się, że pojawia się taki HOG, choć, przypomnijmy jakie były ceny CZ jeszcze przed pandemią. Cieszymy się, że ktoś zrobił klamkę za mniej niż 2k? Heh, za mniej niż 2k kupiłem swoją p09. A z drugiej beczki, a ile dziś kosztuje porządny kawał stali w 9x19, a nie polimer? eot, bo na zawody jadę :D
Czy myślisz, że możesz, czy myślisz, że nie możesz - w obu przypadkach masz rację.
-
- Reactions:
Teza tak bardzo szalona i innowacyjna, że aż strach zapytać: a kto decyduje i przygotowuje kwity, które podpisuje tak tępy zarząd figurantów?
Znam kilku top managerów z różnych firm. Strasznie mnie zaintrygowała ra teza o figurantach.
O "przegranej" w kontekście planowania na 50 lat nie wspomnę. Z kim zachód przegrał? Z Koreą i ZSRR? Weźmy nawet cały okres od początku rewolucji przemysłowej.
Wracając do tematu: Berezka XPerf grzeje moje serce od samego początku. Mam inną 9kę i nie potrzebuję, dlatego tylko się na kia ślinilem za każdym razem jak byłem w sklepie. Teraz, w obliczu zakończenia produkcji, rozważę na poważnie zakup.
Przed pójściem do sklepu dziś powstrzymują mnie tylko 2 rzeczy:
1. Nie wiem czy to nie fejk bądź sprytny trick marketingowy
2. Być może wycofują, bo wprowadzają coś nowego, jeszcze bardziej wypasionego.
Jak tu żyć?
-
- Reactions:
- Tematy: 0
pazur czyści się rzadziej , dlatego lanie tam robiło problemy , ogólnie każdy świeżak jest "nadgorliwy" na początku , potem się okazuje że czyścić to można komorę i ew. lufę a grubsze czyszczenia to raz na ho ho zależnie co i jak
- never
- Reactions:
polecam lekturę ksh, zwłaszcza po odrzuceniu bajek z mchu i paproci np. 375(1) a z naciskiem na np. 201.4
gratuluje, polecam ich zapytać o powyższe
oto prawdziwa moc propagandy sukcesu
na Ukrainie też wygrywamy(ją?), szkoda, że DeepStateMap pokazuje inaczej
wystarczy spojrzeć na trendy z czystych liczb, odrzucając publicystykę oraz pomijalne aspekty jak religia, ustrój czy "moralność" (cudzysłów zamierzony, bo warto choćby przypomnieć dewizę Orderu Łabędzia)
Czy myślisz, że możesz, czy myślisz, że nie możesz - w obu przypadkach masz rację.
- never
- Reactions:
robiłem ten sam błąd
jeśli mocno konserwujesz do sejfu (ja tak robię, niech nawet ocieka bo ogólnie nie lubię rudej, robię tak zwłaszcza jeśli to jednostka mało eksploatowana) to przed strzelnicą doprowadź do suchości i lekko przesmaruj tylko powierzchnie pracujące, bez żadnych nadmiarów
- TZ
- Ekspert Wiatrówki
- Reactions:
- Tematy: 168
- Grupa: Ekspert Wiatrówki
Witam w klubie
Posiadam drugi rok i jest to moja jedna z najulubieńszych klameczek a już na pewno najpiękniejsza Nie liczyłem przebiegu, ale na czuja dałbym minimum 4-5 tyś. Nic, zupełnie nic się nie dzieje, trawi każdą amunicję. Kiedy jest już brudna daje znać niemocą spuszczenia zamka z dynksa, tylko trzeba ręcznie do końca odciągnąć zamek, aby wykorzystać całą siłę sprężyny.
Myje tylko w riflecx, ale dawno się już nauczyłem myć i psikać zupełnie inaczej nić chłopcy z RifleCx na reklamach, którzy kąpią broń w tych sprajach. Zdecydowanie mniej psikania a więcej szczoteczki do zębów, przecieraki do lufy. Smarowanie również tylko symboliczne. Efekt idealny.
Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
-
- Reactions:
never pisze: ↑11 stycznia 2025, 15:26polecam lekturę ksh, zwłaszcza po odrzuceniu bajek z mchu i paproci np. 375(1) a z naciskiem na np. 201.4
gratuluje, polecam ich zapytać o powyższe
oto prawdziwa moc propagandy sukcesu
na Ukrainie też wygrywamy(ją?), szkoda, że DeepStateMap pokazuje inaczej
wystarczy spojrzeć na trendy z czystych liczb, odrzucając publicystykę oraz pomijalne aspekty jak religia, ustrój czy "moralność" (cudzysłów zamierzony, bo warto choćby przypomnieć dewizę Orderu Łabędzia)
Rozumiem potrzebę odrabiania wynagrodzenia. Ruble mało chodliwe, więc trzeba się bardzo starać.
Dla mnie eot.