Ruger RXM
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 10
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Ruger RXM
https://www.ruger.com/products/rxm/models.html
Wygląda na to, że Ruger postanowił zrobić Glocka 19 gen 3 w modułowym wydaniu. Pomysł fajny, o ile finalnie będą do niego rzeczy, których w Glocku brakuje jak na przykład metalowy "szkielet" czy bull barrel.
Producent deklaruje wysoki stopień kompatybilności z akcesoriami i częściami do gen 3, co jest akurat dobrą wiadomością bo sporo fajnych rzeczy jest już na rynku. Dodatkowo, zaimplementowali własny bezpłytkowy system montażu optyki. Jest to fajna rzecz, o ile nie zgubi się bolców mocujących.
Wygląda na to, że Ruger postanowił zrobić Glocka 19 gen 3 w modułowym wydaniu. Pomysł fajny, o ile finalnie będą do niego rzeczy, których w Glocku brakuje jak na przykład metalowy "szkielet" czy bull barrel.
Producent deklaruje wysoki stopień kompatybilności z akcesoriami i częściami do gen 3, co jest akurat dobrą wiadomością bo sporo fajnych rzeczy jest już na rynku. Dodatkowo, zaimplementowali własny bezpłytkowy system montażu optyki. Jest to fajna rzecz, o ile nie zgubi się bolców mocujących.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Re: Ruger RXM
Glockowe "bull barrel" przecież są, czy koledze chodzi o coś innego? Skoro mają pasować niemal wszystkie części do Glocka, to raczej Ruger nie będzie radykalnie zmieniał projektu. Nie ma też chyba zbyt wielkiego sensu ekonomicznego oferowanie przez Rugera masy wyspecjalizowanych wariantów, skoro cały pomysł opiera się na uszczknięciu kawałka Glockowego tortu.
Problem jaki widzę dla tej broni sprowadza się do pytania ile fanów Glocków chce "lepszego Glocka", i ile jest osób, którym fabryczny Glock nie pasuje, ale zadowolą się "lepszym Glockiem". Wszak taki "lepszy Glock" z wymiennym chwytem obejmującym szkielet szczątkowy już jest produkowany przez Zev - specjalnie popularny nie jest ze względu na cenę. Zresztą, patrząc na komentarze zza Oceanu, większość dobrze sprzedających się klonów Glocka zawdzięcza to właśnie niskiej cenie (z drobnym wyjątkiem Shadow Systems i ich montażu optyki).
To chyba będzie właśnie najmocniejszy punkt nowego Rugera, i takie też zdają się być opinie Amerykanów (mówię oczywiście o forach i redditach, a nie Leviathanowym infotainment'cie z YouTuba) - na Brownells RxM jest za niecałe 400 dolarów, a najbliższy odpowiednik z austriackiej stajni kosztuje dwieście dolarów więcej. Dla nowych kupców będzie to silny argument (wzmocniony renomą Rugera - bądźmy szczerzy, PSA i ich Dagger nie kojarzy się z jakością). Dla fanów Glocka będzie to jednak nadal najwyżej ciekawostka w kolekcji "klonów Perfekcji".
Zresztą klon od tej "Perfekcji" daleki, bo już piewcy niezniszczalności plastikowej wytłoczki Gastona zauważyli, że instrukcja RxM zabrania stosowania amunicji +P+ (prawdopodobnie ze względu na odlewaną wkładkę ryglową), a także amunicji ze stalową łuską (ponoć problem magazynków Magpula) - oczywiście nie jestem w stanie ocenić na ile te "problemy" są realne.
Edit: oczywiście gdyby ten pistolet pochodził od samego Glocka, to ochów i achów nie byłoby końca!
Problem jaki widzę dla tej broni sprowadza się do pytania ile fanów Glocków chce "lepszego Glocka", i ile jest osób, którym fabryczny Glock nie pasuje, ale zadowolą się "lepszym Glockiem". Wszak taki "lepszy Glock" z wymiennym chwytem obejmującym szkielet szczątkowy już jest produkowany przez Zev - specjalnie popularny nie jest ze względu na cenę. Zresztą, patrząc na komentarze zza Oceanu, większość dobrze sprzedających się klonów Glocka zawdzięcza to właśnie niskiej cenie (z drobnym wyjątkiem Shadow Systems i ich montażu optyki).
To chyba będzie właśnie najmocniejszy punkt nowego Rugera, i takie też zdają się być opinie Amerykanów (mówię oczywiście o forach i redditach, a nie Leviathanowym infotainment'cie z YouTuba) - na Brownells RxM jest za niecałe 400 dolarów, a najbliższy odpowiednik z austriackiej stajni kosztuje dwieście dolarów więcej. Dla nowych kupców będzie to silny argument (wzmocniony renomą Rugera - bądźmy szczerzy, PSA i ich Dagger nie kojarzy się z jakością). Dla fanów Glocka będzie to jednak nadal najwyżej ciekawostka w kolekcji "klonów Perfekcji".
Zresztą klon od tej "Perfekcji" daleki, bo już piewcy niezniszczalności plastikowej wytłoczki Gastona zauważyli, że instrukcja RxM zabrania stosowania amunicji +P+ (prawdopodobnie ze względu na odlewaną wkładkę ryglową), a także amunicji ze stalową łuską (ponoć problem magazynków Magpula) - oczywiście nie jestem w stanie ocenić na ile te "problemy" są realne.
Edit: oczywiście gdyby ten pistolet pochodził od samego Glocka, to ochów i achów nie byłoby końca!

Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
- Reactions:
- Tematy: 1
Jest już cena. 2900 za wersje Optic Ready. Czyli rzucają rękawicę Turkom. W takiej cenie ma rację bytu na rynku. Ale jeszcze musi się obronić jakością, bo na razie atakuje renomą Ruger&Magpul, a to wystarczy tylko na początek (vide przypadek LFA i ich Daggera)
- teku
- Reactions:
- Tematy: 15
Jak za tę cenę z OR i w takim wykonaniu to całkiem dobra opcja.
Jestem ciekaw przyjęcia na polskim rynku i ewentualnie czy nasi importerzy Diana oraz RPArms powalczą o klienta?
Nie wiem czy to pogromca Glocka ale pogromca glockopodobnych tureckich wyrobów to na pewno
Jestem ciekaw przyjęcia na polskim rynku i ewentualnie czy nasi importerzy Diana oraz RPArms powalczą o klienta?

Nie wiem czy to pogromca Glocka ale pogromca glockopodobnych tureckich wyrobów to na pewno

.177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC 

-
- Reactions:
- Tematy: 10
- teku
- Reactions:
Więc tym bardziej - Turcy chcieli zrobić GlockKillera, HoG poskładał coś, co żeby działało wymaga poskładania raz jeszcze, a Ruger zrobił turkoHoGKillera.
Pokerowa zagrywka.
Pasuje do tematu wysokich cen broni.
W USA cena 499$ u nas ok 740$ - więc to raczej będzie turkokiller.
Chyba najbliższy jemu to turecki Stoeger STR-9 OR - cena 2.200 - przy cenie Rugera 2.900 taki zakup traci sens.
Pokerowa zagrywka.
Pasuje do tematu wysokich cen broni.
W USA cena 499$ u nas ok 740$ - więc to raczej będzie turkokiller.
Chyba najbliższy jemu to turecki Stoeger STR-9 OR - cena 2.200 - przy cenie Rugera 2.900 taki zakup traci sens.
.177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC 

- lukaszb87
- Reactions:
- Tematy: 7
Ja się zastanawiam, jaki jest sensu kupować sobie klona Glocka. Glock drogi nie jest, sprawdzony na wszystkie strony, możliwości personalizacji nieskończone... Po co kombinować?
-
- Reactions:
Glock przestał się rozwijać.
Tutaj masz w standardzie np. trytową muszkę. Za 2900... Wymienny system chwytów. Masz pod zaslepkaą system umożliwiający przyjęcie RMRa RMSc, i DPP bez płytek-adapterów (pewnie trochę tak jak Echelon?). A Glock ma... płaski język spustowy i renomę. Splycam, ale chyba zrozumiałem o co chodzi?
Tutaj masz w standardzie np. trytową muszkę. Za 2900... Wymienny system chwytów. Masz pod zaslepkaą system umożliwiający przyjęcie RMRa RMSc, i DPP bez płytek-adapterów (pewnie trochę tak jak Echelon?). A Glock ma... płaski język spustowy i renomę. Splycam, ale chyba zrozumiałem o co chodzi?
- teku
- Reactions:
W USA to jest rodzimy produkt. Do tego OR w cenie niższej jak w Glock.
Skoro wypuścili taki model mając już w ofercie sporo podobnych: Ruger Security (ok 2k), A9 Pro-Duty , A9 MS-10, Pro-Duty-Comp i inne, musieli widzieć w tym i sens i pieniądze.-
Gdyby tak FB poszła podobną drogą jak Ruger, zamiast robić kombinacje z jakimś modułowym klamotem? Jestem ciekaw ile osób kupiłoby za 499$ (ok 2.000 zł) pistolet z Orzełkiem?
Skoro wypuścili taki model mając już w ofercie sporo podobnych: Ruger Security (ok 2k), A9 Pro-Duty , A9 MS-10, Pro-Duty-Comp i inne, musieli widzieć w tym i sens i pieniądze.-
Gdyby tak FB poszła podobną drogą jak Ruger, zamiast robić kombinacje z jakimś modułowym klamotem? Jestem ciekaw ile osób kupiłoby za 499$ (ok 2.000 zł) pistolet z Orzełkiem?

-
- Reactions:
Podobnie, ale inaczej - wykorzystują zwykłe, proste kołki, co mnie osobiście znacznie bardziej przekonuje, niż rozwiązanie HS, które poległo w teście Aarona Cowana.
-
- Reactions:
Wątpię. Glock też produkuje swoje wkładki stosując MIM, a takie zapisy o +P+ nie są niczym niezwykłym u innych producentów.krzychu22lr pisze: ↑12 grudnia 2024, 16:17 Zresztą klon od tej "Perfekcji" daleki, bo już piewcy niezniszczalności plastikowej wytłoczki Gastona zauważyli, że instrukcja RxM zabrania stosowania amunicji +P+ (prawdopodobnie ze względu na odlewaną wkładkę ryglową)
-
- Reactions:
- Tematy: 0
Wiem, ba, w dyskusji o "braku +P+ w RuGlocku" padło nawet stwierdzenie, że na amerykańskim rynku dostępność takiej fabrycznej amunicji jest dosyć niska... ale fani Glocka jakoś bronić się muszą!
Przecież ten Ruger jest modułowy! Tzn. na razie cała modułowość polega na możliwości wymiany chwytu z szarego na czarny (materiały reklamowe pokazują jeszcze FDE i ODG, ale w sprzedaży jeszcze ich nie ma), ale "potencjał" jest.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
- teku
- Reactions:
Masz rację. Chyba nawet bardziej modułowy, niż modułowy MPS. Nawet jeśli nie, to przynajmniej jest dostępny w sprzedaży i to w dobrej cenie.
Jak tylko pojawi się u dystrybutora jadę pomacać.
Jak tylko pojawi się u dystrybutora jadę pomacać.

- biper
- Reactions:
- Tematy: 23
No powiem Ci Teku, że 2k to nawet ja (sknera, rozważający bardzo każdy zakup pod kątem, czy warto) chyba byłbym skłonny wówczas zaryzykować, nie czekając na opinie i testy. Tak jak początkowo napalałem się na VIS100 M1, to szybko mi opadł zapał, jak pokazała się cena, tak "glocka" od FB z orzełkiem za 2k chyba brałbym w ciemno

Donośnie zaś Rugera RXM..
Jak już robili go po swojemu, to nie rozumiem, czemu nie zrobili po prostu pełnej szynki pikatynki pod lufą, zamiast pojedynczej bramki glocka.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
- teku
- Reactions:
Ja tak samo. Kupiłbym w ciemno w tych pieniądzach. Gdyby tak jeszcze ktoś w FB pomyślał podobnymi kategoriami jak potencjalni nabywcy?
Do VIS M100 mam identyczne uczucia ja Ty.
Co do szyny - nie wiem, może jakaś głębsza myśl technologiczno/marketingowa czy jakieś prawa do patentu/wzoru?
Jednak pistolet sam w sobie oraz marce - dla mnie ciekawy.
Do VIS M100 mam identyczne uczucia ja Ty.
Co do szyny - nie wiem, może jakaś głębsza myśl technologiczno/marketingowa czy jakieś prawa do patentu/wzoru?
Jednak pistolet sam w sobie oraz marce - dla mnie ciekawy.