Prowadzący strzelanie powinni mieć więcej IQ niż naboi w magazynku!

Moderator: Moderatorzy WBP

shotoff
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 8
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Prowadzący strzelanie powinni mieć więcej IQ niż naboi w magazynku!

Post autor: shotoff »

Co raz częściej widuję nagrania, gdzie promuje się strzelectwo bez zachowania najważniejszej zasady bezpieczeństwa czyli bez okularów.

Fizyka na filmach nie działa inaczej, czy aktorzy wiedzą o ewentualnej stracie oka? Czy mają dodatkowe ubezpieczenie? Bo jeżeli na niektórych strzelnicach to codzienność (czyli brak okularów podczas strzelania z samoczynnego kałacha na 20 m w zamkniętej strzelnicy) to jestem ciut przerażony.

Więcej w filmie.

Awatar użytkownika
wichura
Reactions:
Tematy: 6

Re: Prowadzący strzelanie powinni mieć więcej IQ niż naboi w magazynku!

Post autor: wichura »

No ale w czym problem? Są regulaminy strzelnic, jest BHP w miejscu pracy. Ktoś łamie przepisy czy zasady? Komuś oczy zbrzydły? Nie uszczęśliwiaj nikogo na siłę, jest selekcja naturalna, słaby ginie. Na strzelnicy jest regulamin, jest prowdzący strzelanie, ale też strzelający powinien mieć choć trzy szare komórki odpowiedzialne za instynkt samozachowawczy (oddychać, jeść, nie dać sie zabić).
Moim zdaniem wrzuta dla nikogo. Prowadzący strzelanie wie co ma robić żeby amebie krzywda się nie stała, a amebie choćbyś łopatą wkładał, i tak nie pojmie.
.177, .22, .25, .30, 35, .44
shotoff
Reactions:

Nie. Jestem przekonany, że jak nie używałeś uprzęży do zjazdów linowych to miałbyś duże szanse, że się zabijesz przy pierwszej próbie, choć to prosty mechanizm. Osoby, które przychodzą na strzelnicę komercyjnie nie muszą wiedzieć jak działają rykoszety, a prowadzący ma prawny obowiązek zadbać o bezpieczeństwo.
Awatar użytkownika
jamtex
Reactions:

Post autor: jamtex »

Ja też widuje takie nagrania zwłaszcza Twoje 😁
To ciekawe, że kręcisz filmik o czymś do czego sam się nie stosujesz.
Okulary korekcyjne nie są okularami ochronnymi.
Ile masz naboi w magazynku? 🤣
I gdzieś Ty widział na strzelnicy samoczynnego kalacha?
Ktoś kto kręci filmy w necie i podobno ma kwity powinien przynajmniej znać słownictwo....
To ile tych naboi w magazynku😁
Dniami i nocami, chodzę z dwiema klamkami!
CP to wolność, niewolnicy lubią kwity.
Awatar użytkownika
biper
Reactions:
Tematy: 23

Post autor: biper »

Na większości strzelnic jest dostępna broń samoczynna.
Jak nigdy nie widziałeś to zapraszam do pomorskiego. :)
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
Awatar użytkownika
mari0
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: mari0 »

Już widzę jak na Mistrzostwach Polski sędzia główny nakazuje założyć okulary ochronne ;laughing: ;laughing: ;laughing:
Anschütz 54X
Steyr EVO10
Walther GSP .22 LR + .32 S&W
Morini 162E - już w innych dobrych rękach
Pardini P10 - już w innych dobrych rękach
Awatar użytkownika
Dexter
Reactions:

Post autor: Dexter »

Teraz są czasy internetu. Każdy może być prorokiem jakiejś idei i ekspertem w jakiejś dziedzinie na youtubie :). Na tzw "bezpieczeństwie" to łatwo się "wykazać" bo to taki temat, że nie możesz się doczepić bo "łoooo, to TY NIE JESTEŚ ZA BEZPIECZEŃSTWEM?!".

Dodać do tego różne "duże słowa" ("promuje się strzelectwo bez zachowania najważniejszej zasady bezpieczeństwa"), clickbaitowy tytuł, rzucającą się w oczy miniaturkę (tu pomarańczowa strzałka skierowana z lufy pistoletu prosto w zdeformowanego kolesia co ma chyba sugerować to koszmarne niebezpieczeństwo, co dziwne, postrzału w głowę?), napisać na forum "więcej w filmie" i wkleić linka, coś tam ponawijać, zmontować klip i cyk, do sieci, gotowe, teraz czekać na splendor i chwałę piewcy bezpieczeństwa i te... łapki i suby. Przecież tak seryjnie powstaje cała masa materiałów tzw "youtuberów", według tego samego schematu, nie tylko w branży broni i strzelectwa.

Nie jest to jakiś gigantyczny "problem" czy coś takiego bo na szczęście można przecież po prostu nie kliknąć i nie oglądnąć.
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:
Tematy: 169
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Post autor: TZ »

Prawdziwy prowadzący, czy instruktor nie da panience ca. 40kg strzelać z Kałasza bez przyjęcia odpowiedniej postawy a to mi się rzuciło jako pierwsze. Te okulary a w zasadzie ich brak traktujcie jako marketingówkę. Ładniej dziewczę wygląda bez spawalniczych plastików, to i tak zrobili, no bo ładniutkie to dziewczę i pewno wybrali takie chucherko specjalnie, że strzelać każdy może. A czy to "promuję" bezokularność na strzelnicach ... raczej filmik miał inne zadanie a że ktoś nie pomyślał ... to inna kwestia.
Inaczej jest na zamkniętych strzelnicach, gdzie w tych półotwartych boksikaach łuski fruwają w niekontrolowany sposób, inaczej na otwartym w Maryninie, pewno inaczej na MP, jak ktoś napisał.
Do tego nie trzeba mieś papierów prowadzącego, zresztą szkoda podniet filmami marketingowymi. Marketing to marketing, oni tam wszystko są w stanie wsadzić, byle ładne było.
Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
Awatar użytkownika
Dexter
Reactions:

Prawdziwy prowadzący, czy instruktor nie da panience ca. 40kg strzelać z Kałasza bez przyjęcia odpowiedniej postawy
Mówisz? Możesz rozwinąć odrobinę? Zwłaszcza różnice między "prawdziwy" i "nieprawdziwy" prowadzący? :)
Awatar użytkownika
jamtex
Reactions:

biper pisze: 15 maja 2024, 09:31 Na większości strzelnic jest dostępna broń samoczynna.
Jak nigdy nie widziałeś to zapraszam do pomorskiego. :)
Z przyjemnością - podaj jakiś adres gdzie postrzelam seriami z kałaszka.
Niestety mój jest "wykastrowany"....
Dexter pisze: 15 maja 2024, 10:24
Prawdziwy prowadzący, czy instruktor nie da panience ca. 40kg strzelać z Kałasza bez przyjęcia odpowiedniej postawy
Mówisz? Możesz rozwinąć odrobinę? Zwłaszcza różnice między "prawdziwy" i "nieprawdziwy" prowadzący? :)
Prawdziwy Instruktor - kręci taktyczne filmy w necie, ma taktyczną brodę i co najważniejsze jest Taktycznym Prawdziwym Instruktorem.
;laughing:
Awatar użytkownika
Dexter
Reactions:

Mnie bardziej niż kwestia instruktora i jego.prawdziwosci interesuje ten prawdziwy i nieprawdziwy prowadzący. To jakoś mi się ciekawsze wydało.
shotoff
Reactions:

jamtex pisze: 15 maja 2024, 07:25 Ja też widuje takie nagrania zwłaszcza Twoje 😁
To ciekawe, że kręcisz filmik o czymś do czego sam się nie stosujesz.
Okulary korekcyjne nie są okularami ochronnymi.
Ile masz naboi w magazynku? 🤣
I gdzieś Ty widział na strzelnicy samoczynnego kalacha?
Ktoś kto kręci filmy w necie i podobno ma kwity powinien przynajmniej znać słownictwo....
To ile tych naboi w magazynku😁
Okulary korekcyjne również mogą być ochronne. Po za faktem zastosowania odpowiednich szkieł, kończąc po fakt, że okulary korekcyjne ochronią przed zwykłym płaszczem. Jeżeli stosuje zasady odpowiedniej odległości od celów reaktywnych oraz stosuje ogólne zasady bezpieczeństwa to korekcyjne będą wystarczające. Po za tym w 90% jestem sam sobie prowadzącym, ale jak ja jestem czyimś prowadzącym to dbam o innych.

Jeżeli natomiast jakiś prowadzący miałby wątpliwości co do moich okularów to zawsze to respektuje.
shotoff
Reactions:

TZ pisze: 15 maja 2024, 10:22 Prawdziwy prowadzący, czy instruktor nie da panience ca. 40kg strzelać z Kałasza bez przyjęcia odpowiedniej postawy a to mi się rzuciło jako pierwsze. Te okulary a w zasadzie ich brak traktujcie jako marketingówkę. Ładniej dziewczę wygląda bez spawalniczych plastików, to i tak zrobili, no bo ładniutkie to dziewczę i pewno wybrali takie chucherko specjalnie, że strzelać każdy może. A czy to "promuję" bezokularność na strzelnicach ... raczej filmik miał inne zadanie a że ktoś nie pomyślał ... to inna kwestia.
Inaczej jest na zamkniętych strzelnicach, gdzie w tych półotwartych boksikaach łuski fruwają w niekontrolowany sposób, inaczej na otwartym w Maryninie, pewno inaczej na MP, jak ktoś napisał.
Do tego nie trzeba mieś papierów prowadzącego, zresztą szkoda podniet filmami marketingowymi. Marketing to marketing, oni tam wszystko są w stanie wsadzić, byle ładne było.
Pozdr,
TZ
Podczas kręcenia filmu nie obowiązują inne zasady fizyki. Czy aktorzy wiedzieli o wracających ostrych jak żyletka płaszczach? Czy dostali dodatkowe ubezpieczenie w razie wypadku?
shotoff
Reactions:

[/quote]

Z przyjemnością - podaj jakiś adres gdzie postrzelam seriami z kałaszka.
Niestety mój jest "wykastrowany"....

[/quote]

FSO, PM Shooter, Magnum (?) i myślę, że jest cała masa takich strzelnic.
Awatar użytkownika
jamtex
Reactions:

shotoff pisze: 15 maja 2024, 10:36 Okulary korekcyjne również mogą być ochronne. Po za faktem zastosowania odpowiednich szkieł, kończąc po fakt, że okulary korekcyjne ochronią przed zwykłym płaszczem. Jeżeli stosuje zasady odpowiedniej odległości od celów reaktywnych oraz stosuje ogólne zasady bezpieczeństwa to korekcyjne będą wystarczające. Po za tym w 90% jestem sam sobie prowadzącym, ale jak ja jestem czyimś prowadzącym to dbam o innych.

Jeżeli natomiast jakiś prowadzący miałby wątpliwości co do moich okularów to zawsze to respektuje.
Absolutnie nie! Powie Ci to każdy instruktor BHP.
Dlaczego? Zapytaj fachowców a może oglądnij fachowe filmy instruktażowe.

Okulary korekcyjne - ochronnymi to wielokrotnie powielana bzdura i nic więcej.
Owszem mogą być takie ale Ty ich na filmiku nie masz. Więc daruj sobie kręcenie filmów w których zasady nie dotyczą kręcącego film.
Choć z drugiej strony to dość zabawne :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”