Czy karabinki 9mm mają sens?
Moderator: Moderatorzy WBP
- Dexter
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 12
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Czy karabinki 9mm mają sens?
Chyba chodzi o negocjacje szafy z żoną, nie z portfelem :D.
W razie potrzeby kontaktu: 790578409 lub FB https://www.facebook.com/Dexterkrak/
- MCH

- Reactions:
- Tematy: 13
Ja nie wiem co Wy z tymi żonami macie?! Moja jest bardzo wyrozumiała i mam trzy sejfy... ale może to dlatego, że to druga żona

- Gregski

- Reactions:
- Tematy: 3
Dokładnie.
Następna szafa żonie się nie komponuje.
Z bronią i akcesoriami mam umowę.
Ona mi ich nie liczy, a ja nie liczę jej butów i torebek.
Wychodzi, że cztery sejfy będziesz miał przy trzeciej żonie
Tu będzie jakaś głęboka sentencja, tylko w tej chwili nie mam czasu poszukać czegoś odpowiedniego.
-
katerhasser

- Reactions:
- Tematy: 0
PM-y/karabinki w 9 mm wg mnie mają sens ponieważ:
- są lżejsze (z wyjątkiem UZI ale ten może mieć sens z innego powodu),
- są mniejsze i po złożeniu kolby (z wyjątkiem AR9 bo tu kolba się nie składa i jeszcze nie ma stosownych adapterów jak do AR15) wchodzą do średniego plecaczka edc - prawdziwe ccw bez zwracania uwagi na siebie. Mowa oczywiście o krótkich lufach (max. 10''),
- są bardziej wdzięczne do wytłumienia,
- można używać na wszystkich strzelnicach i stosować tańsze blachy.
Powyższe kryteria są istotne dla alternatywy dla zwykłych karabinków oczywiście w pewnych okolicznościach.
Uważam też, że wybór tylko jednego karabinka na 9mm paradoksalnie może być trudniejszy niż wybór tylko jednego na amo pośrednie.
Przy zwykłym karabinku "bojowym" zazwyczaj chodzi o decyzję między systemem AR i AK. Zazwyczaj też mamy oba systemy. Pomińmy na razie Grota i różne bullpupy, bo raczej rzadko są pierwszym wyborem dla cywilów.
W PCC tych opcji jest więcej. Jak ktoś ma AR15 to chciałby mieć i AR9 ale przecież są te wszystkie Scorpiony, Stribogi, H&K, B&T, beretki, MPX, Krissy, różne turki, Rugery i jeszcze AK9.
No za mało miejsca w szafie, za mało promes, za mało $ i przede wszystkim za mało czasu na to wszystko...
- są lżejsze (z wyjątkiem UZI ale ten może mieć sens z innego powodu),
- są mniejsze i po złożeniu kolby (z wyjątkiem AR9 bo tu kolba się nie składa i jeszcze nie ma stosownych adapterów jak do AR15) wchodzą do średniego plecaczka edc - prawdziwe ccw bez zwracania uwagi na siebie. Mowa oczywiście o krótkich lufach (max. 10''),
- są bardziej wdzięczne do wytłumienia,
- można używać na wszystkich strzelnicach i stosować tańsze blachy.
Powyższe kryteria są istotne dla alternatywy dla zwykłych karabinków oczywiście w pewnych okolicznościach.
Uważam też, że wybór tylko jednego karabinka na 9mm paradoksalnie może być trudniejszy niż wybór tylko jednego na amo pośrednie.
Przy zwykłym karabinku "bojowym" zazwyczaj chodzi o decyzję między systemem AR i AK. Zazwyczaj też mamy oba systemy. Pomińmy na razie Grota i różne bullpupy, bo raczej rzadko są pierwszym wyborem dla cywilów.
W PCC tych opcji jest więcej. Jak ktoś ma AR15 to chciałby mieć i AR9 ale przecież są te wszystkie Scorpiony, Stribogi, H&K, B&T, beretki, MPX, Krissy, różne turki, Rugery i jeszcze AK9.
No za mało miejsca w szafie, za mało promes, za mało $ i przede wszystkim za mało czasu na to wszystko...
- xxxam

- Reactions:
- Tematy: 28
To jak ja zamontowałem zawias LAW o swojego DB9 5 lat temu ?katerhasser pisze: ↑06 listopada 2023, 13:07 - są mniejsze i po złożeniu kolby (z wyjątkiem AR9 bo tu kolba się nie składa i jeszcze nie ma stosownych adapterów jak do AR15)
Czy to porada typu "to co na szybko wyczytałem w internetach" ?
- Hoplofob

- Reactions:
- Tematy: 17
Korzystając z okazji, chciałem zwiększyć swoją wiedzę:
Czy lewarki w kalibrach rewolwerowych (i karabinki rewolwerowe w centralnym zapłonie) są traktowane przez Wasze kluby jako PCC?
Co na to przepisy i regulaminy?
Czy lewarki w kalibrach rewolwerowych (i karabinki rewolwerowe w centralnym zapłonie) są traktowane przez Wasze kluby jako PCC?
Co na to przepisy i regulaminy?
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- xxxam

- Reactions:
Lewarek jak najbardziej w IPSC PCC i Steel Chalenge (PCC Irons) przy zachowaniu faktora. Jak masz faktor to i do karabinu IPSC można podchodzić
Proszzzz :
-
katerhasser

- Reactions:
- Tematy: 0
korekta: nie wszystkie AR9 mają zamek, w który można wetknąć "korek" adaptera uderzający w buffer. Np. w SOG AR9 nie da się tego zamontować.xxxam pisze: ↑07 listopada 2023, 11:33To jak ja zamontowałem zawias LAW o swojego DB9 5 lat temu ?katerhasser pisze: ↑06 listopada 2023, 13:07 - są mniejsze i po złożeniu kolby (z wyjątkiem AR9 bo tu kolba się nie składa i jeszcze nie ma stosownych adapterów jak do AR15)![]()
- duber

- Reactions:
- Tematy: 61
Sam chciałem dać "zawias" ale pełny zamek.... 
308, 7.62x39,7.62x54, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
- Hoplofob

- Reactions:
- Tematy: 17
Dzięki!
A jak w zawodach klubowych?
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- xxxam

- Reactions:
A jak sobie wymyślą w regulaminie to tak mają. Coraz częściej jakieś komnkurencje pt. PM-cośtam się pojawiają
- xxxam

- Reactions:
owszem są takie zamki, gdzie ciężarek jest jednocześnie du** zamka, ale w wiekszości trzeba po prostu wyjąć ten ciężarek z zamka. I tak to wyglada w instrukcji SOGa :katerhasser pisze: ↑07 listopada 2023, 16:24korekta: nie wszystkie AR9 mają zamek, w który można wetknąć "korek" adaptera uderzający w buffer. Np. w SOG AR9 nie da się tego zamontować.xxxam pisze: ↑07 listopada 2023, 11:33To jak ja zamontowałem zawias LAW o swojego DB9 5 lat temu ?katerhasser pisze: ↑06 listopada 2023, 13:07 - są mniejsze i po złożeniu kolby (z wyjątkiem AR9 bo tu kolba się nie składa i jeszcze nie ma stosownych adapterów jak do AR15)![]()
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAJ
W Diamondbackach były 2 rodzaje zamków, dwa rodzaje iglic i dwa rodzaje pazura wyciągu - 6 możliwych kombinacji
- xxxam

- Reactions:
- duber

- Reactions:
- Tematy: 61
Jest z tylu jak ten
https://kmtactical.net/product/9mm-nitr ... group-bcg/
308, 7.62x39,7.62x54, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
- xxxam

- Reactions:
C'mon Panowie ...duber pisze: ↑08 listopada 2023, 10:19 Jest z tylu jak ten
Ale o tym żeby dać jak najszybciej po zakupie, a w szczególności po usunięciu ciężarka, duży cieżki bufor dedykowany do AR9 to wiecie? Chyba że elaborujecie specjalnie pod PCC tak jak ja :-)
Ostatnio zmieniony 08 listopada 2023, 10:46 przez xxxam, łącznie zmieniany 1 raz.