Zacięcia w strzelbie Derya MK12

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
tomczyk
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 3
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Zacięcia w strzelbie Derya MK12

Post autor: tomczyk »

Mam problem z zacięciami w strzelbie Derya MK12 w przypadku magazynków 10-nabojowych: zacięcia pojawiają się nieregularnie, ale dosyć często = nie ma reguły, który nabój ulega przekoszeniu podczas dosyłania do komory nabojowej. Nabój jest dosyłany zbyt mocno (wysoko) przodem i opiera się uszkadzając krawędź naboju - tak jak na zdjęciach. Gdzie leży problem: magazynki/sprężyny/donośniki, amunicja - używam tylko Pionek 28g Dynamic czy sam wślizg do komory? Czy jest ktoś, kto spotkał się z podobnymi problemami i jakie rozwiązanie zastosował?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KubaKK
Reactions:
Tematy: 0

Re: Zacięcia w strzelbie Derya MK12

Post autor: KubaKK »

Jeśli strzelba nowa to warto zrobić full czyszczenie , jeśli nie to :
- magazynek do sprawdzenia , ew. spróbuj testy ładując -2 do maxa
- odpowiednie ładowanie magazynka
- sprawdzić inną amunicję

Miałem podobne zacięcia w karabinku 22lr , po czyszczeniu , odpowiednim ładowaniu magazynka , z 1/5 zacięć , miałem 1/60 (z uwagi na amunicję z miedźpłaszczem) , także poprawa znacząca.
Nathandrel
Reactions:

Post autor: Nathandrel »

Kiedyś przeglądając YT pod kątem takich automatycznych strzelb trafiłem na film gdzie jakiś Jankes miał bardzo podobny problem - naboje przekaszały się przy wejściu do komory - hipoteza prowadzącego program - magazynek wchodzi zbyt głęboko i stąd pojawiają się problemy z podawaniem. Przy delikatniejszym/płytszym wsadzaniu magazynka problem magicznie ulegał rozwiązaniu. Wydaje mi się że to może być właściwy kierunek.
Awatar użytkownika
tomczyk
Reactions:

Nathandrel kojarzysz może czy ten film na YT dotyczył MK12 czy chodziło w ogóle o strzelby z magazynkami? A może podeślesz link?
Awatar użytkownika
tomczyk
Reactions:

Pytanie do użytkowników MK12 ew. innych pudełkowych turków: na jakiej amunicji nie macie zacięć? Ja testuje już koleje typy i ciągle pojawi się problem przekoszenia naboju przy dosyłaniu do komory i uszkodzenie rantu łuski.
jmpdesign
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: jmpdesign »

Ja używam w swojej MK-12 Sagi Sporting 28g (birdshot). Loftki (buckshot) używam 27g z Zali IPSC Line, ale ze starej partii, nowe są ponoć inaczej zaciskane i mogą być problemy tego typu, jak opisałeś. Sluga (Breneke) Pionki Dynamic Pro Slug 28g (srebrne shellsy). Hipoteza ze zbyt głęboko wbitym magazynkiem jest ciekawa, ale jest to oczywisty problem (owszem występuje), gdy wbijamy na otwartym zamku, przy zamkniętym teoria już jest słaba. Ja wbijam magazynki wyłącznie na zamkniętym zamku, ale takie rzeczy jak opisałeś zdarzają się od czasu do czasu. W mojej MK-12 kolega rusznikarz obstawiał przede wszystkim złe podgięcie szczęk magazynka lub zmienienie kąta podawania na followerze. Problem z diagnozą jest taki, że te awarie są losowe, trudniejsze do wyłapania tym bardziej, że na jednym przebiegu na torze na zawodach IPSC mogę użyć nawet 5 magazynków. W amunicji trzeba zwracać uwagę na czoło shellsa - czym mniej kanciaste tym lepiej.
Hornet_AW
Reactions:
Tematy: 12

Post autor: Hornet_AW »

Niestety ... źle wybrałeś :621: niestety DERYA MK12 tak ma ... jak większość tureckich strzelb pudełkowych.

A tak na poważnie, je zgadzam się z jmpdesign że problemem może być magazynek i zbyt mocno zagięte szczęki, staram się teraz zwracać na to uwagę i zdecydowanie moja strzelba ma mniej problemów.
Awatar użytkownika
tomczyk
Reactions:

"... jak większość tureckich strzelb pudełkowych." Jakoś nie słyszałem o podobnych problemach w przypadków Typhoona F12, nawet tych z I generacji :583:
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:
Tematy: 165
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Post autor: TZ »

Od pierwszej młodości u mnie miałem z Dereyą dwónastką problem. Dokładnie taki jak opisałeś. Kombinowałem jak koń pod górę, z pierścieniami również. Strzelając lajtowo w Dawidach z pistoletów zszedł był rusznikarz (mają sklep i rusznikarza na miejscu), poprosił prowadzącego o przerwę, wszedł na przedpole i ze strzelby samo przeładowującej się (mag w rurze) oddał 6 strzałów jeden po drugim do gongu, po czym podziękował i wyszedł. Zapytałem go w przelocie o kwestię swoich zacięć w automacie z maga pudełkowego Derey'i. On na to na jakiej amo jadę, no to mu wymieniłem czym do tej pory karmiłem, on na to - bierz pan od 32 g w górę i wyszedł.
Poleciałem kupiłem 32 g i od tej pory nie miałem ani jednego zacięcia. Spróbuj więc moim tropem.
Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
Awatar użytkownika
Typhoon
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: Typhoon »

Cześć,
Mam Typhoona F12 (polecam, zero zacięć), może problem u Ciebie jest z hmm elementem włożonym na odwrót który zaznaczyłem na zdjęciu (można wsadzać odwrotnie w zależności od użytej amunicji - wtedy zamek chodzi mocniej lub słabiej). Zerknij na to, ten chromowany element
mem.png
22lr / 9mm / .223 / 7.62 / 12ga
Hornet_AW
Reactions:

Akurat w Derya ma to rozwiązane inaczej (są dwa tłoki) ... trudno porównywać problemy tych dwóch konstrukcji bo konstrukcja jest jednak inna.

BTW Typhoon kilku osobą ta część pękła. To po prostu zależy jak się wykorzystuje, ja strzelam sportowo, co wiąże się z dużym obciążeniem konstrukcji w krótkim czasie i dość dużym na strzałem ... a to rodzi inne problemy niż niedzielne pyknięcie paczki amunicji.
Awatar użytkownika
tomczyk
Reactions:

Typhoon pisze: 20 października 2024, 08:19 Cześć,
Mam Typhoona F12 (polecam, zero zacięć), może problem u Ciebie jest z hmm elementem włożonym na odwrót który zaznaczyłem na zdjęciu (można wsadzać odwrotnie w zależności od użytej amunicji - wtedy zamek chodzi mocniej lub słabiej). Zerknij na to, ten chromowany element
W przypadku MK-12 nie ma możliwości odwrotnego montażu tłoka gazowego poz. 65, bo nie będzie możliwości zamontowania bloku gazowego poz. 68, która obejmuje/przykrywa tłok gazowy. Tzn. dla chcącego nic trudnego, ale nie sądzę, aby wtedy w ogóle automatyka działała - nie próbowałem i nie mam zamiaru tego akurat sprawdzać.
Natomiast mam pytanie do posiadaczy MK-12 czy ktoś z was ma zamontowane podkładki poz. 66 (Sealing Ring) i 69 (Gas Block O-Ring)? Ja swoją kupowałem nową w Best Hunters i dam sobie obciąć, że nigdy tych dwóch części nie było a instrukcja ewidentnie wskazuje, że powinny być zamontowane.
Hornet_AW
Reactions:

O-Ring 69 (Gas Block O-Ring) jest wewnątrz części 68.
Części 66 (Sealing Ring) nie kojarzę jakoś - więc jej raczej nie mam, chyba że to także jest jakaś uszczelka wciśnięta gdzieś w część 68 i po prostu nie zwróciłem uwagi na to.
Awatar użytkownika
Mastercard
Reactions:
Tematy: 43

Post autor: Mastercard »

TZ pisze: 20 października 2024, 04:22 (...) on na to - bierz pan od 32 g w górę i wyszedł.
Poleciałem kupiłem 32 g i od tej pory nie miałem ani jednego zacięcia. Spróbuj więc moim tropem. (...)
Zamiast kupować mocniejszą ammo rozwierciłbym nieznacznie otwor zwrotny gazów w lufie...

Nieznacznie oznacza drobnymi krokami po np 0.1mm aż do ustąpienia problemów.
Pozdro Mastercard
Jeśli cel jest dalej niż 35m - zbombarduj go,
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:
Tematy: 165
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Post autor: TZ »

Podkładek to u mnie ci nie ma, ale O-ringi to kojarzę jako dwie połówki półksieżyca zakładane we wcięcie na lufie i dokręcane do lufy i cylindra ostatnią nakrętką licząc od wylotu lufy. Ten schemat jest trochę niefartowny a to o czym piszę to chyba pozycja 70 ?
Nawet podczas nauki rozkładania i składania do czyszczenia D Mk 12 na YT nie zauważyłem nigdzie tych podkładek u innych ludków - prezenterów, o których piszesz. Wszystko u mnie hula mimo "braku części" :wink:
Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”