Nowy turecki pm cielik crossline

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
Lonestar
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Re: Nowy turecki pm cielik crossline

Post autor: Lonestar »

Ansynpl pisze: 24 października 2024, 21:29 Celik Crossline vs CZ Scorpio s1.
Metal lub disco plastyk? ;laughing:

Decydowałem się pomiędzy nimi bezpośrednio na strzelnicę przy sklepie, wystrzeliłem po 50 z każdego - i wyszedłem z Celikiem...
Dziś, po pół roku, mam odstrzelane prawie 3000 strzałów i chodzę z nim zdobywać ostatnie miejsca na IPSC Level 1 8-)

Jeśli chcesz tuning - EVO (na Celik nie ma nic, może tylko AR spust i chwyt)
Jeśli chcesz "military" training - EVO (bo nie chcesz cały dzień biegać z czterokilogramowym Celikem)
Jeśli chcesz po prostu celnie i wygodnie strzelać na strzelnicę - Celik (bo ponieważ jest cięższy, ma mniejszy odrzut)
Jeśli chcesz się wyróżnić - Celik (ponieważ prawie każdy ma EVO ;laughing: )
YMMV

A kiedy zacznie się SHTF, wszędzie będzie mnóstwo magazynków do Glocka ;laughing:
Observer
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: Observer »

Kupiłem celika (nowego, w sklepie) dwa tygodnie temu za 3300PLN. W komplecie były trzy magazynki - jeden mały teoretycznie made in USA oraz dwa 33 pestkowe no-name, ale działają bez zarzutu i nawet testowane były na Glocku z sukcesem :-) wymienię je jednak ba Leapers UTG również w dużej pojemności ale jedynie dla kaprysu, bo wyglądają lepiej moim zdaniem :-)
Wracając do samej broni - zamontowałem kolimator zamknięty holosun HE403B na podwyższeniu z prześwitem pozwalający na awaryjne korzystanie z fabrycznych przyrządów mechanicznych, które faktycznie są na awaryjne sytuacje :-) wystrzelałem około 500 pestek więc chętnie podzielę się wrazeniami. Strzela się świetnie, jest celny na ile pm może być celny i na ile powinien (nikt normalnie nie strzela z pm na setki metrow), bo to nie jest AR ani PCC udający AR ale pm i koniec. Nie zauważyłem by spust był nadzwyczajnie ciężki - może po prostu odpowiednio to nasmarowalem a w razie co pasują sprężyny od AR15, których komplet "very soft" można kupić za 70PLN. Na prawdę świetnie się go trzyma i sklada do strzału - fabryczny chwyt pistoletowy jest wygodny i dobrze wykonany, nie widzę sensu go zmieniać. Na łoże założyłem przedni chwyt skośny za 25PLN i robi to samo co magpul za pięć razy więcej. Fabryczna kolba jest też w porządku - wielostopniowa regulacja dlugosci, gumowa stopka pod kątem odpowiednim by dobrze trzymala sie obojczyka. Plusem wbudowane z obu stron gniazda QD na pas nośny. Celika rozkłada się na upper i lower równie łatwo jak AR za to w środku jest idealną realizacją pojęcia prostoty - suwadlo na żerdzi ze sprężyną i koniec. Żadnych rygli, rolek, przekoszeń... nie ma co się zapsuć :-) czy nawet zaciąć. Owszem jest nieco cięższy od EVO gdyż wykonany prawie w całości z metalu, ale z tego właśnie powodu na pewno dużo więcej wytrzyma.
Gdybym miał wybierać pm do zabaw na strzelnicy ponownie to wyor byłby ten sam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
JaroslawPPP
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: JaroslawPPP »

Kupiłem Celika 8" 2 tyg. temu. Bardzo ciężko chodził przycisk zwalniania zamka. Sprzedawca zapewniał ze to kwestia smarowania i przestrzelenia. Założyłem chwyt przedni i kolimator vortexa, fabryczne przyrządy mechaniczne są bardzo niewygodne. Na strzelnicy wystrzeliłem ok. 100 sztuk i nawet dobrze się strzelało, poza obsługą tego przycisku. Niestety nie rozruszał się, i w końcu zaczął chodzić tak ciężko że jedną ręką nie da się wcisnąć a i użycie naraz dwóch rąk wymaga nie lada siły. Jadę do sklepu z reklamacją. Pewnie wadliwy egzemplarz. Broń mi się podoba mam nadzieję, że naprawa pomoże. Jednak teraz z tym doświadczeniem chyba bym jej nie kupił.
Waga i spust mi na razie nie przeszkadzały.
ccc.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”