AR-15 za mniej niż 4k

Moderator: Moderatorzy WBP

jarek_74
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 3
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: AR-15 za mniej niż 4k

Post autor: jarek_74 »

---
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2024, 00:50 przez jarek_74, łącznie zmieniany 1 raz.
Hyouka
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Hyouka »

Patent122 pisze: 27 maja 2024, 18:39 Ile więcej? PWS Mod 2 albo typowy gazowiec po osadzeniu lunety, tłumika i podpięcia pełnego magazynka 30nb da ci wagę gołego HK bez magazynka, o tyle więcej.
Masz "teoretycznie" pancerną lufę precyzyjną o grubym profilu ale sama konstrukcja AR15 i to tłokowego nie jest precyzyjna dlatego osobiście uważam, że to karabin "do niczego" dla bogoli albo ludzi chcących klona HK416 (chociaż ma z nim prócz wyglądu niewiele wspólnego).
MR223 goły waży 3.4 kg (ważyłem przed chwilą, 3,5 jest z fabrycznymi przyrządami mechanicznymi).

Jakoś nie mogę znaleźć zdjęć PWSa na wadze, a internety nie mogą się zdecydować czy waży on 2.6 kg czy 3.15 - producent też wagi na swojej stronie nie podaje. Ja raczej obstawiam, że 3-3.15kg jest bardziej realistycznym wariantem (chętnie zobaczę zdjęcie twojego na wadze i przyznam się do błędu). Wybacz, ale 250-400 gramów (a 75-100 spokojnie można odzyskać wymieniając łoże) to nie jest jakaś kosmiczna wartość. A jak dodamy cały szpej (zwłaszcza wspomnianą przez ciebie lunetę) to są to dosłownie grosze. Raczej nie widzę sytuacji, w której 5kg to za dużo, a 4.75 to już nie. Nie zamierzam też z tym karabinem latać tygodniami po górach strzelając się z aktualnie popularnym w internetach wrogiem nr 1 (ty też nie), więc jaka to różnica?

A tłusta lufa ma taką zaletę (pomijając zajebistą sztywność takiej lufy, oczywiście), że zawsze możesz oddać rusznikarzowi na tokarkę, żeby ją odchudzić. W drugą stronę to nie działa.
Awatar użytkownika
biper
Reactions:
Tematy: 23

Post autor: biper »

Patent122 pisze: 27 maja 2024, 18:39 ..albo ludzi chcących klona HK416 (chociaż ma z nim prócz wyglądu niewiele wspólnego).
Zawsze jak takie opinie czytam, czy słyszę, to zastanawiam się co dana osoba ma KONKRETNIE na myśli.
A może po prostu powtarza internetowe mity?

Bo dobre i rzeczowe podsumowanie (choć dość już leciwe, bo z 2018r.) napisał Montrala:
montrala pisze: Jakość wykonania MR223 jest dokładnie taka sama jak HK416. W tej chwili większość elementów jest tych samych, a pozostałe są współzamienne, z jednym wyjątkiem: nie użyjesz suwadła "samoczynnego" od HK416 w MR223 bez dokonania niewielkiej przeróbki w z powodu wystającego elementu węzła ryglowego w MR223, który wchodzi w odpowiednie wycięcie suwadła MR223.

Różnice pomiędzy HK415A5, a MR223A3 są następujące:

1. Lufa MR223A3 ma cięższy profil (25mm do bloku gazowego zamiast 21mm) i jest wykonana jako lufa precyzyjna.
2. Lufa MR223A3 ma na końcu gwint M15x1, ktory HK stosuje od czasów G3, a nie gwint 0.500"x28tpi UNEF stosowany w HK416 (M16, M4 i generalnie AR15) i jest fabrycznie wyposażony w tłumik płomienia typu G3/G36, a nie A2 od M16/M4 jak HK416A5.
3. Blok gazowy MR223A3 jest blokiem samoregulującym bez możliwości ręcznej regulacji przepływu gazów, HK416A5 ma regulowany blok gazowy "nowego typu" (nadal jest samoregulujący, ale można ograniczyć inicjalny przepływ gazów w celu obniżenia szybkostrzelności teoretycznej przy stosowaniu tłumików o małym przepływie gazów). Można zamienić, ja mam założony regulowany blok gazowy od "norweskiego" HK416.
4. Komora spustowa MR223A3 (lower receiver) nie ma otworów na kołek spustu samoczynnego.
5. Komora zamkowa MR223A3 nie ma w tylnej części podcięć dla mechanizmu spustu samoczynnego.
6. Mechanizm spustowy MR223A3 ma element spustu samoczynnego przy kurku zastąpiony "wypełniaczem" (kurek jest taki sam jak w HK416A5), nie ma zaczepu spustu samoczynnego, bezpiecznik nie ma pozycji dla ognia samoczynnego.
7. Suwadło MR223A3 ma podcięcie powodujące że nie uruchomi spustu samoczynnego nawet włożone do "pełnego" HK416.
8. Zamek MR223A3 jest pasowany na mniejsze tolerancje dla odstępu zaporowego niż w HK416A5 dla podniesienia celności (takie zamki mają oznaczenie "MR" i są też stosowane w wojskowych karabinach o podniesionej celności, np. HK G28).
9. MR223A3 nie posiada zaczepu do bagnetu (można dołożyć, są do zdobycia).

Jest jeszcze nowszy model, HK416A7, stworzone dla niemieckich wojsk specjalnych (jako G95). Różnica wobec HK416A5 to skok pozycji bepiecznika (przełącznika rodzaju ognia) co 45 stopni, nie co co 90 stopni.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
tomekwa
Reactions:

Post autor: tomekwa »

Na FB jeden z właścicieli opisał wrażenia z pierwszego kontaktu z MU15 z najnowszej dostawy, poniżej cytat jego wypowiedzi.
Komentarze i dyskusja na grupie AR-15 Polska:
Wersja 10.5", w tej konfiguracji waga pokazuje 3.5kg.
Nastrzał około 350 sztuk(tak wiem, niektórzy na jednym treningu tyle wywalają)
Z plusów:
-cena (4000pln)
-kolba, chwyt, kabłąk magpul
-bardzo fajne łoże, mi bardzo pasuje ergonomia
-jakość wykonania jest na bardzo fajnym poziomie jak na tą półkę cenową, nie ma zadziorów, śladów po frezie, luz upper/lower bardzo mały
-w zestawie z drugim upperem była możliwość wziąć na jedną promesę
-jakość powłok bardzo zadowalająca
-pracuje bardzo płasko z tłumikiem
Minusy:
-po 300 strzałach poluzował się klucz gazowy, 5 minut na naprawę i strzela bez zająknięcia
Z rzeczy i legend internetowych, które sam sprawdziłem, więc to tylko moje spostrzeżenia;
-Magazynki magpul gen 2, fab defense, i mtf wypadają same i to bardzo ładnie
-BK Precise deaf (i pewnie inne na QD) nie wejdzie bez podkładek/przedłużonego gwizdka. Ase utra nakrecany na gwint pasuje idealnie
-buffer nie jest poobijany
-rygle nie są sklepane
-frezowanie Komory ryglowej bardzo dobrze wykonane
-luz na kolbie minimalny, na dwóch innych kolbach magpula w innych karabinkach mam praktycznie identyczny.
-oryginalny flashider da się odkręcić bez zdejmowania łoża
-twardy spust: mimo że polerowany i są na nim jakieś powłoki zmniejszające tarcie, to nadal jest to milspec, waga pewnie około 3-3.5kg, całkiem krótki i bardzo wyczuwalny reset. Zobaczymy po zmianie sprężyn czy będzie jakaś bardzo wyczuwalna różnica
-łoże przy bloku gazowym nie nagrzewa się mniej lub bardziej niż np w taurus'ie t4
-łoże złożone prosto, chwyt dobrze przykręcony
Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić skupienia na chociaż te 100 metrów, więc tutaj, się nie wypowiem.
Czy można kupić coś lepszego niż to? Można
Czy w tej cenie kupiłbym jeszcze raz? Zapewne tak
Czy jest to fajny karabinek w dobrej cenie? Zdecydowanie tak
Chętnie widziałbym wersję bez kolby i chwytu, żeby kupić sobie od razu te które się lubi(nie żebym narzekał na magpula).
tomasiq
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: tomasiq »

Co do spustu, to mierzyłem elektronicznym Lymanem i około 2,4kg wagi. Mój fabryczny pws mk116 mod 1 ma odrobinę więcej. Także jakiś super twardy to nie jest.
tomekwa
Reactions:

Skoro jest "tjuningowany ręcznie" więc każdy może być inny ;)
dziki_pl
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontakt:

Post autor: dziki_pl »

To p.rosiak nakłamał że je w piwnicy szlifujemy. Fabrycznie są polerowane, pomiędzy egzemplarzami które sprawdzaliśmy różnica 100g, czyli błąd pomiaru.
tomekwa
Reactions:

To ja zakładałem, że gdzieś jest obróbka ręczna, ale może i w fabryce to "szlifowanie" jest ręczne.
Jak już jesteś przy tablicy to czy coś w stosunku do 1. partii zmienialiście w MU15 przy lufach 16"
shotoff
Reactions:
Tematy: 8

Post autor: shotoff »

dziki_pl pisze: 18 czerwca 2024, 21:35 To p.rosiak nakłamał że je w piwnicy szlifujemy. Fabrycznie są polerowane, pomiędzy egzemplarzami które sprawdzaliśmy różnica 100g, czyli błąd pomiaru.
Przecież sam mi to napisałes :shock: nie mam teraz czasu, ale później wrzucę skrina z tym jak to mówisz.... Ciekawe, że z oficjalnego konta firmowego wyzywasz ludzi w tak prostacki sposób.
Dariusz DC
Moderator
Moderator
Reactions:
Tematy: 36
Grupa: Moderatorzy WBP
Kontakt:

Post autor: Dariusz DC »

dawaj screena
DC jeszcze nie 9
dziki_pl
Użytkownik komercyjny
Użytkownik komercyjny
Reactions:
Grupa: Użytkownik komercyjny
Kontakt:

Post autor: dziki_pl »

shotoff pisze: 19 czerwca 2024, 08:35 Przecież sam mi to napisałes :shock: nie mam teraz czasu, ale później wrzucę skrina z tym jak to mówisz.... Ciekawe, że z oficjalnego konta firmowego wyzywasz ludzi w tak prostacki sposób.
Dużo nakłamałeś w swoich materiałach. Jest to dość ciekawe że pracownik konkurencyjnej firmy, kłamie o produkcie konkurencji oczerniając go.
Nie wiem też jak z twoją umiejętnością czytania, skoro w poprzednim poście dopatrzyłeś się wyzywania.
tomekwa pisze: 19 czerwca 2024, 08:20 To ja zakładałem, że gdzieś jest obróbka ręczna, ale może i w fabryce to "szlifowanie" jest ręczne.
Jak już jesteś przy tablicy to czy coś w stosunku do 1. partii zmienialiście w MU15 przy lufach 16"
Blok gazowy, jest teraz o niższym profilu. A w samym składaniu wydłużona lista qc, która cały czas się rozrasta.
tomekwa
Reactions:

Dziękuję za info, za kilka tygodni przetestuję 16"
Luki1988
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Luki1988 »

A co sądzicie o marce LFA? W internecie mało informacji jest ? Co do MU 15 miałem dzisiaj w rękach i LFA to jeżeli chodzi o spasowanie karabinu to LFA wypada lepiej od mu
Awatar użytkownika
biper
Reactions:
Tematy: 23

Post autor: biper »

Luki1988 pisze: 21 czerwca 2024, 19:43 A co sądzicie o marce LFA? W internecie mało informacji jest ? Co do MU 15 miałem dzisiaj w rękach i LFA to jeżeli chodzi o spasowanie karabinu to LFA wypada lepiej od mu
Mam LFA .308 Battle Rifle.
Jestem zadowolony. Wykonanie świetne.
Co do celności, to trudno mi się wypowiedzieć, bo dopiero zaczynam strzelanie z tego typu broni (mid-long range) i nawet jeszcze nie założyłem na niego porządniejszego szkła (jest Truglo 3-9x44, a czeka na założenie Vortex Strike Eagle 4-25x56).
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
tomekwa
Reactions:

Luki1988 pisze: 21 czerwca 2024, 19:43 A co sądzicie o marce LFA? W internecie mało informacji jest ? Co do MU 15 miałem dzisiaj w rękach i LFA to jeżeli chodzi o spasowanie karabinu to LFA wypada lepiej od mu
LFA fajny, stosunkowo tani AR, biorąc pod uwagę choćby pokrycie ceracote, kolbę , chwyt i twarde pudełko. Spasowanie fajne bo oni sami obrabiają uppery i lowery CNC. Gdybym nie załapał się na MU15, brałbym LFA mimo, że użyli tam aluminium 6061 T6. Za to MU15 ma opinię celnego, LF556 w youtubowych testach wypada trochę gorzej.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”