AR-15 za mniej niż 4k
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 4
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: AR-15 za mniej niż 4k
Masz dużo racji. Przy takim popycie aż prosi sie o dokapitalizowanie inwestycji i zwiększenie oferty o kilkaset %.
Ale może inwestor boi się takiej skali?
Jak wiecie pojawiło się już coś nowego w niższej cenie, może będzie również tak rozchwytywany?
Czekajmy na rozwój wypadków.
A za chwilę pewnie MU15 pojawią sie na rynku wtrórnym i zabaczymy jaki będzie spadek wartości!
Ale może inwestor boi się takiej skali?
Jak wiecie pojawiło się już coś nowego w niższej cenie, może będzie również tak rozchwytywany?
Czekajmy na rozwój wypadków.
A za chwilę pewnie MU15 pojawią sie na rynku wtrórnym i zabaczymy jaki będzie spadek wartości!
-
- Użytkownik komercyjny
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Użytkownik komercyjny
- Kontakt:
Jest już pełno teorii spiskowych, nawet takich że były trzy sztuki.
Partia II była dużo większa od I.
Części były zamówione w zeszłym roku, ale tak jak wszędzie powtarzaliśmy ostatni element decyduje o ostatecznym terminie.
W momencie jak czekaliśmy na ostatnie części to popyt rósł, czy mogliśmy zamówić więcej w trakcie?
Nie, bo znowu jak podwoimy ilości to zacznie spóźniać się producent który był pierwszy. Podwoimy ilość wszystkich elementów a innego będzie za mało. Szacowaliśmy mniejszy popyt, dlatego mamy też zapas luf na magazynie. Planowaliśmy składać takie długości na jakie jest zapotrzebowanie. A nie spodziewaliśmy się że np większość klientów 20" zamówi w komplecie upper 10,5".
Mogliśmy zamówić od razu więcej? Tak, jednak jest kilka "ale". Najważniejsze to bardzo mała stabilność rynku amerykańskiego, kłopoty z eksportem.
Jak zamawialiśmy części wisiał projekt całkowitej blokady eksportu broni i części z USA.
https://www.reuters.com/world/us/us-ann ... 024-04-26/
Gdyby nas trafiło to zostajemy z towarem którego nie możemy sprowadzić. Sprzedać też nie łatwo, bo jak poleci ban na eksport to i popyt spadnie.
Dlaczego tak długo to trwało? Producenci od których kupujemy części to firmy znane z tego że robią dobrze i w rozsądnej cenie, nie jesteśmy ich jedynymi klientami a jednymi z wielu składaczy, szczególnie na rynku USA. Po dobre produkty w dobrej cenie zawsze jest kolejka. Nie chcieliśmy zmieniać dostawców, zamawianie na innych częściach to ryzyko czy nie będzie gorzej.
Już mamy zamówienia kolejnych części. Zamawiamy znowu więcej, ale kiedy wszystko dostaniemy? Na dzisiaj najdłuższy czas oczekiwania to 6-8 tygodni, ale zobaczymy w praktyce.
Czasy maili. Maile wyszły od nas w ok 2 minuty, w jakim czasie serwer outlooka rozsyłał dalej to już nie mamy wpływu. Z naszej strony wysyłaliśmy od najstarszych. Poszło alfabetycznie, pierwsze były maile na 10,5" i... posypały się zamówienia na 16".
Nie rozumiem tylko już padających oskarżeń że kogoś oszukaliśmy. Gdybyśmy pobierali zaliczki, obiecywali 2-tygodnie to każdy może czuć się oszukany, nie pobraliśmy złotówki od nikogo, tak jak i nie obiecywaliśmy że każdy będzie mógł zamówić. Nie spodziewaliśmy się takiego zainteresowania.
Partia II była dużo większa od I.
Części były zamówione w zeszłym roku, ale tak jak wszędzie powtarzaliśmy ostatni element decyduje o ostatecznym terminie.
W momencie jak czekaliśmy na ostatnie części to popyt rósł, czy mogliśmy zamówić więcej w trakcie?
Nie, bo znowu jak podwoimy ilości to zacznie spóźniać się producent który był pierwszy. Podwoimy ilość wszystkich elementów a innego będzie za mało. Szacowaliśmy mniejszy popyt, dlatego mamy też zapas luf na magazynie. Planowaliśmy składać takie długości na jakie jest zapotrzebowanie. A nie spodziewaliśmy się że np większość klientów 20" zamówi w komplecie upper 10,5".
Mogliśmy zamówić od razu więcej? Tak, jednak jest kilka "ale". Najważniejsze to bardzo mała stabilność rynku amerykańskiego, kłopoty z eksportem.
Jak zamawialiśmy części wisiał projekt całkowitej blokady eksportu broni i części z USA.
https://www.reuters.com/world/us/us-ann ... 024-04-26/
Gdyby nas trafiło to zostajemy z towarem którego nie możemy sprowadzić. Sprzedać też nie łatwo, bo jak poleci ban na eksport to i popyt spadnie.
Dlaczego tak długo to trwało? Producenci od których kupujemy części to firmy znane z tego że robią dobrze i w rozsądnej cenie, nie jesteśmy ich jedynymi klientami a jednymi z wielu składaczy, szczególnie na rynku USA. Po dobre produkty w dobrej cenie zawsze jest kolejka. Nie chcieliśmy zmieniać dostawców, zamawianie na innych częściach to ryzyko czy nie będzie gorzej.
Już mamy zamówienia kolejnych części. Zamawiamy znowu więcej, ale kiedy wszystko dostaniemy? Na dzisiaj najdłuższy czas oczekiwania to 6-8 tygodni, ale zobaczymy w praktyce.
Czasy maili. Maile wyszły od nas w ok 2 minuty, w jakim czasie serwer outlooka rozsyłał dalej to już nie mamy wpływu. Z naszej strony wysyłaliśmy od najstarszych. Poszło alfabetycznie, pierwsze były maile na 10,5" i... posypały się zamówienia na 16".
Nie rozumiem tylko już padających oskarżeń że kogoś oszukaliśmy. Gdybyśmy pobierali zaliczki, obiecywali 2-tygodnie to każdy może czuć się oszukany, nie pobraliśmy złotówki od nikogo, tak jak i nie obiecywaliśmy że każdy będzie mógł zamówić. Nie spodziewaliśmy się takiego zainteresowania.
-
- Reactions:
- Tematy: 69
Tak.tomekwa pisze: ↑25 maja 2024, 20:17Masz na myśli moją osobę? Taką ilość załozyłem na podstawie zaintersowania na FB. Ile ich de'facto bylo wie tylko sam sklep.
Jest też na stronie napisane, że kupujesz online a odbierasz w sklepie stacjonarnym i wtedy dopełniasz formalnosci.
Oczywiście jest możliwość, że część kupuǰących nie zapłaci lub zrezygnuje z zakupu.
Dlatego też jak by się w tym temacie wypowiedział sklep to nie było by coś, a tak to informacja wzięta z jakiegoś fejsbuka itd.
Różnica jest też w tym taka, że jest kwestia tych 10 minut sprzedaży, jeżeli w USA to nie jest nic niespotykanego tak u nas to już jest coś, ale zastanawia mnie jedno, a mianowicie forma zakupu/sprzedaży czy to był zakup na zasadzie "o pojawiło się na stronie to kupię" czy "dostałem maila, że jest" czy też może "dwa dni temu dostałem maila, że moja broń będzie na sklepie online w dniu X o godz. Y i klikaj kto pierwszy ten lepszy" lub "pana karabinek będzie na sklepie, ale mamy ograniczoną ilość proszę o potwierdzenie i lecą z mailami z listy",
Widzisz różnice jakie tam zachodzą?
Do karabinka nic nie mam, do sklepu też, ale przy naszym rynku stwierdzenie, że nówki się sprzedały w 10 minut jest lekkim nadużyciem.
Wiele zależy od ceny co pokazują różnego rodzaju oferty broni z demobilu, gdzie ludzie rzucali się na nie dość mocno, ale mówimy tutaj o broni, której cena była powiedzmy od 350 do 1000 zł, ale też nieco droższe egzemplarze się zdarzały, które w miarę szybko znikały lub ich stany magazynowe były okrojone w sklepach stacjonarnych czy też dostępne tam, gdzie sporo ludzi ma daleko.
Chodziło mi o to co napisałem powyżej - źle się wcześniej wyraziłem, chodziło o sposób kliknięcia i czy to był zakup na zasadzie "o pojawiło się na stronie to kupię" czy "dostałem maila, że jest" czy też może "dwa dni temu dostałem maila, że moja broń będzie na sklepie online w dniu X o godz. Y i klikaj kto pierwszy ten lepszy" lub "pana karabinek będzie na sklepie, ale mamy ograniczoną ilość proszę o potwierdzenie i lecą z mailami z listy",Mumin_ pisze: ↑25 maja 2024, 21:45Jakąś zmianę ustawy musiałem przegapić. Bo jeszcze do wczoraj było(podkreślenie moje)Art. 12a.
1. Dopuszcza się nabywanie broni lub amunicji przy użyciu środków porozumiewania się na odległość.
2. Nabywając broń, na której posiadanie wymagane jest pozwolenie, lub amunicję do tej broni w sposób, o którym mowa w ust. 1, przed wydaniem broni lub amunicji nabywca dostarcza zbywcy mającemu miejsce stałego pobytu lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
1) zaświadczenie, o którym mowa w art. 12 ust. 2 – w przypadku gdy nabywca posiada miejsce stałego pobytu lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
- bezduszny
- Reactions:
- Tematy: 107
Sprzedaż to w w tym przypadku jest "przeniesienie prawa własności"..
a to możesz wykonać dopiero po przedstawieniu stosownych dokumentów i wstawieniu dokumentu potwierdzającego sprzedaż/przeniesienie prawa własności.
Płatność przez net w tym przypadku można nazwać chyba tylko "rezerwacją".
Ostatnio zmieniony 26 maja 2024, 09:26 przez bezduszny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Co to ma być ? Facet z damską torebką ? Nie chcemy tutaj deprawacji ..
- Chłopaki, ale ja ją wyrwałem staruszce za rogiem !
- A, to przepraszamy. Uszanownako kolego.
-
- Reactions:
- Tematy: 1
To pierwsze i to drugie. Niektórzy mieli maila niektórzy odświeżali stronę aż będzie. Wcześniej było info na facebook, że będą w weekend dostępne na stronie. Bez daty / godziny konkretnej.
-
- Reactions:
Spoko, tylko czy jak ktoś dostał maila wcześniej i skontaktował się ze sklepem i wpłacił kasę to wlicza się do tych 10 minut czy też nie?
-
- Reactions:
Tzn maila dostał jak było na stronie, że jest na stronie. Z tego co wiem inaczej niż przez stronę kupić się nie dało.
Dla purystów językowych - rezerwować, nie kupić. Efekt ten sam, pula skończona w mgnieniu oka.
-
- Reactions:
Nawet nie chodzi o zakup/rezerwację, ale o kwestię tych 10 minut co na naszym rynku moim zdaniem jest mało prawdopodobne, ale jeżeli rzeczywiście poszło w takim tempie to spoko, oby rynek tak się częściej kręcił, a i ceny były atrakcyjne.
-
- Reactions:
Tak było, sam zostałem przy płatności odrzucony :D
Dlatego właśnie się zastanawiam - czemu to taki ewenement skoro popyt bez wątpienia jest ogromny.
- Mumin_
- Reactions:
- Tematy: 14
Ja dostałem maila że jest dostępne. Jak wszedłem (po jakichś 20-30minutach od otrzymania maila) na stronę, to już nie było. Z tego co wiem, to nie było możliwości rezerwacji.LARPAK pisze: ↑26 maja 2024, 09:02 chodziło o sposób kliknięcia i czy to był zakup na zasadzie "o pojawiło się na stronie to kupię" czy "dostałem maila, że jest" czy też może "dwa dni temu dostałem maila, że moja broń będzie na sklepie online w dniu X o godz. Y i klikaj kto pierwszy ten lepszy" lub "pana karabinek będzie na sklepie, ale mamy ograniczoną ilość proszę o potwierdzenie i lecą z mailami z listy",
My od lat już gawędzimy o Maryni i to nawet - szczerze mówiąc - nie o całej
Слава Україні!
Слава Україні!
-
- Reactions:
To teraz zastanawiający jest fakt co takiego ma w sobie produkt, że tak szybko zniknął z półki przy pominięciu już faktu małej liczby dostępnych sztuk.
Oraz czym konkretnie na tle konkurencji wygrywa bo na rynku można znaleźć broń poniżej 4k czy 4,5k PLN.
Oraz czym konkretnie na tle konkurencji wygrywa bo na rynku można znaleźć broń poniżej 4k czy 4,5k PLN.
- biper
- Reactions:
- Tematy: 24
Jako użytkownik wieloletni już 3 produktów od MU domyślam się tylko, że to dzięki dobrej renomie, jaką MU sobie przez te lata wyrobił i zaufaniu klientów do ich produktów. Mam 2 uppery (10.5" i 16") do jednego lowera, strzelbę Gladiator Dynamic.
Strzelają regularnie. Nie są to leżaki szafowe (no może.. lufa 16" od czasu jak mam 10.5 zrobiła się takim leżakiem:) ).
Druga sprawa, to MU15, w porównaniu do konkurencji w tej półce cenowej jest lepiej doposażony (z tego co pamiętam, bo już dawno nie śledziłem).
Strzelają regularnie. Nie są to leżaki szafowe (no może.. lufa 16" od czasu jak mam 10.5 zrobiła się takim leżakiem:) ).
Druga sprawa, to MU15, w porównaniu do konkurencji w tej półce cenowej jest lepiej doposażony (z tego co pamiętam, bo już dawno nie śledziłem).
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
-
- Reactions:
Doposażenie jest jak u wszystkich. Bez przyrzadow celowniczych, z jedostronną dzwignią przeladowania. Cjyba jest magazynek Magpula. Kolba i chwyt to MOE. I tyle.
- bezduszny
- Reactions:
- Tematy: 107
Jeżeli jakościowo jest na poziomie Aero P ... to jest to naprawdę dobra cena i warto brać.
- Co to ma być ? Facet z damską torebką ? Nie chcemy tutaj deprawacji ..
-
- Reactions:
Przekonamy sie jak uzytkownicy opiszą wrażenia po odbiorze i strzelaniach.