Oj z mojej perspektywy śmiem się nie zgodzić

Fakt że swoją wiatrowką pewnie bym zrobił o wiele lepszy wynik ale i tak to dla mnie mega zmiana.
Za tydzień zapisalem się na "szybki śrut manual"

|
Karabin .22 na 50-100m (benchrest)Moderator: Moderatorzy WBP
Re: Karabin .22 na 100mOj z mojej perspektywy śmiem się nie zgodzić ![]() ![]() Fakt że swoją wiatrowką pewnie bym zrobił o wiele lepszy wynik ale i tak to dla mnie mega zmiana. Za tydzień zapisalem się na "szybki śrut manual" ![]() Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KS Garda - Ostróda
22lr, 12/76, 38spec/357mag.
Re: Karabin .22 na 100mTrochę się znam więc się wypowiem
![]() Po pierwsze, Benchrest 22LR strzela się zarówno na 50 m - do tarcz podobnych do tych co na poprzedniej stronie, jak i na 100 m, ale wówczas strzelamy już na skupienie - 3 serie po 5 strzałów - wynik, to średnie MOA. A że jest to interesujące - to świadczy o tym 19 uczestników ubiegłotygodniowych zawodów w Rybniku. Zapraszam na kolejne we wrześniu. Co do dyskusji CZ vs. Antek, to z CZ nie strzelałem a z Antka tak, więc ciągle powtarzam że po prostu muszę potrenować ![]() ![]() Równie ważna jest jednak luneta, bo lepiej widzieć gdzie się trafia, a pierwej to różnie bywało, zaś kolejną rzeczą jest amunicja - dobór i cena śrutu ułatwiają sprawę więc wiatrówki mają swoich zwolenników, nie każdemu się uśmiecha wydawać stówkę za paczkę Eley'a ![]() Mamy kolegę który jeździ z Wostokiem, i wcale nie jest w ogonie, a raczej to jego trzeba go gonić. Podsumowując - jeśli mas kase na Antka - nie będziesz żałował i tyle A poza tematem zapraszam do Rybnika - i w imieniu kolegów do Głogówka, w czerwcu Mistrzostwa Polski - im nas więcej tym ... Różne takie co dają radość
![]()
Re: Karabin .22 na 100mNie związane do końca z tematem ale lunetą z jakim krzyżem najlepiej strzela się 50/100m kalibrem .22lr?
Re: Karabin .22 na 100mA o jakiej konkurencji myślisz?, Benchrest 50m, to doskonałe nadaje się Weaver T36, z samą kropką pośrodku, chociaż ostatnio zaczął się optyczny wyścig zbrojeń, ale nie chce straszyć co to nam do głowy poprzychodzilo
Różne takie co dają radość
![]()
Re: Karabin .22 na 100mDokładnie, chodzi mi Benchrest. Z jakich siatek jeszcze oprócz kropki strzela się na Waszych zawodach, ewentualnie co Wam do głowy poprzychodziło
![]()
Re: Karabin .22 na 100mZawsze do tarczy SFP Teraz w ramach wyścigu zbrojeń postawiłem Deltę 5/50 DLS-3 Jak cos tańszego, to sprawdzi się też Vortex Strike Eagle S/F 4-24x50 EBR-4 (MOA) SFP Listen very carefully. I shall say this only once.
Michelle Dubois - ’Allo ’Allo!
Re: Karabin .22 na 100mNo to jak już się chwalimy kto ma ...., ostatnio dobre flow ma Vortex Golden Eagle, ale pamiętaj, na 50m Weaver T36 jest na prawdę dobry, a jeśli liczysz stosunek cena/jakość, to myślę, że ciężko to przebić.
Jeśli to ma być luneta do benchrestu, to prawda jest taka że żadna "fikuśna" siatka nie będzie ci potrzebna, za to w kolejce się nam pojawi dobrana do lufy amunicja. Różne takie co dają radość
![]()
Re: Karabin .22 na 100m..bo GE to fajne i dobre szkło.
Fajne i dobre było przed podwyżkami, kiedy nowe kosztowało 6k.. a nie jak teraz coś około 12k. Za te pieniądze to nie jest już atrakcyjna luneta. Listen very carefully. I shall say this only once.
Re: Karabin .22 na 100mhttps://allegro.pl/oferta/luneta-celown ... 3568408743
Czy na sam początek zabawy z brenchastem taka luneta się nadaje ? Kolega miał taką w AT44 PCP i mu się sprawdzała. Czy lepiej DOC ? https://allegro.pl/oferta/luneta-celown ... 2296595697 KS Garda - Ostróda
Re: Karabin .22 na 100mCo to za zawody w czerwcu? 222; 223; 243; 308; 30-06; 8x57JRS; 9,3x62; 375H&H; 12/70; 16; 20; 22 LR; 6,35; 7,65; 9 Para; 9 Makarov; 38 Special; 6BR; 30BR; 6,5x47; 284; 6mmAR; 6.5 SLR; 416Barrett;
Re: Karabin .22 na 100mZ żadnej nie będziesz zadowolony. To lunety do wiatrówki i weekendowego "pykania" przy grillu z dzieciakami do butelek. Listen very carefully. I shall say this only once.
Re: Karabin .22 na 100mCzyli wychodzi, że będę musiał szukać używki antka najlepiej już z lunetą....
![]()
Ostatnio zmieniony 24 maja 2023, 11:20 przez klev, łącznie zmieniany 1 raz.
KS Garda - Ostróda
Re: Karabin .22 na 100mTak jak pisał kolega - nie ma czegoś takiego jak "wystarczy na początek zabawy". Zwłaszcza dla osoby, która chce iść w BR i rozważa różnice pomiędzy Antkiem i przysłowiową CZtą. Szkło musi być dobre. Oczywiście da radę strzelać z taniego, tak jak da radę strzelać z TOZa. Jednak to nie oznacza, że "na początek to wystarcza", otóż nie wystarcza ani na początek, ani na później. To wystarcza na rozwiązanie dylematu: "strzelać bądź nie strzelać" kiedy budżet nas ogranicza. Natomiast od samego początku będziesz się wkurzał i wiedział, że sprzęt Cię ogranicza. Dodatkowo będziesz zwalał na sprzęt swoje niepowodzenia i tracił motywację widząc wygrywających zawodników z lepszym sprzętem. Dość szybko dojdziesz do wniosku, że musisz kupić lepszy sprzęt, a te tanie lunety będą nieodsprzedawalne, więc i tak na nich stracisz i kupisz 2 razy. Szczególnie kiedy mówimy o strzelaniu na 100m, o którym jest ten wątek.
Tak jak piszesz: poszukaj sobie karabinu z lunetą. Na Egun jest takich trochę. W kraju też. Antka 54 można kupić nawet w rozsądnych pieniądzach i później za te same bądź lepsze pieniądze odsprzedać.
Re: Karabin .22 na 100mCentralna 10 w tarczy BR50 ma średnicę... 6mm (poprawcie jeśli źle podałem). Teraz musisz to widzieć z 50m i jeszcze trafić w środek.... a krzyż lunety ma ci jej nie zasłaniać. Listen very carefully. I shall say this only once.
Re: Karabin .22 na 100mO czerwcowych zawodach conieco tutaj viewtopic.php?p=2082301&sid=20a36ec2dff ... 0#p2082301
Różne takie co dają radość
![]() |
|