PM 63 Rak
Moderator: Moderatorzy WBP
- Snipper_is
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 71
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: PM 63 Rak
Kolego.
9 x 19 jest dużo dłuższe niż 9 x 18 więc komory nie będą zamienne To po pierwsze. Następny problem to jak już wiesz gniazdo magazynka jest nie modernizowalne więc i magazynki muszą pozostać oryginalne a te są o jakieś 5 mm za wąskie biorąć pod uwagę długości całkowite amunicji i ostatnie najłatwiejsze ale upierdliwe w naszej ojczyźnie to nowa lufa. Starej nie przekonwertujesz bo w chromowanej komorze popsujesz rozwiertak więc ktoś by musiał zrobić nowa lufę ale to strata promesy i miejsca w pozwoleniu. To tyle w kwestii karmienia raczka parówkami A jeśli chodzi o konwersję na 22lr to nigdy o takiej nie słyszałem. Będzie ciężko biorąc pod uwagę system odrzutu dość ciężkiego zamka jak na słaby nabój 22. Ale jak ktoś coś wie pewnego to chętnie poczytam
Snipper
9 x 19 jest dużo dłuższe niż 9 x 18 więc komory nie będą zamienne To po pierwsze. Następny problem to jak już wiesz gniazdo magazynka jest nie modernizowalne więc i magazynki muszą pozostać oryginalne a te są o jakieś 5 mm za wąskie biorąć pod uwagę długości całkowite amunicji i ostatnie najłatwiejsze ale upierdliwe w naszej ojczyźnie to nowa lufa. Starej nie przekonwertujesz bo w chromowanej komorze popsujesz rozwiertak więc ktoś by musiał zrobić nowa lufę ale to strata promesy i miejsca w pozwoleniu. To tyle w kwestii karmienia raczka parówkami A jeśli chodzi o konwersję na 22lr to nigdy o takiej nie słyszałem. Będzie ciężko biorąc pod uwagę system odrzutu dość ciężkiego zamka jak na słaby nabój 22. Ale jak ktoś coś wie pewnego to chętnie poczytam
Snipper
-
- Moderator
- Reactions:
- Tematy: 34
- Grupa: Moderatorzy WBP
- Kontakt:
Była wersja nieprodukcyjna ( prototypy ) do zastosowania z tłumikiem i na 9x19 ale nie widziałem tego nigdy w obrocie ( widziałem Glauberyta 9x19)
na 22 nie było na pewno
na 22 nie było na pewno
DC jeszcze nie 9
-
- Reactions:
- Tematy: 17
Jak byl prototyp,to znaczy uda sie zrobic jeszcze jeden...?Dla mnie problem najwiekszy to lufa-pocisk 9mm para wchodzi luzno do lufy pod Makarowa.Reszta do obejscia.Ale nie widze potrzeby takiej konwersji-jak juz to na .45ACP
-
- Reactions:
- Tematy: 0
9x19 jest nabojem o większej energii niż 9x18, a że PM-63 działa na zasadzie odrzutu zamka swobodnego, to żeby nie skończyć z tymże zamkiem w czole, musisz tę energię jakoś "stłumić". Prototypy Raka do naboju 9x19 miały inną lufę, cięższy zamek, a także (ze względu na wymiary naboju) inny szkielet i magazynek. Podejrzewam też, że zastosowano "cięższą" sprężynę powrotną.
W przypadku .22LR modyfikacje muszą iść w drugą stronę, tzn. zamek i sprężyna powrotna muszą być lżejsze.
W przypadku .22LR modyfikacje muszą iść w drugą stronę, tzn. zamek i sprężyna powrotna muszą być lżejsze.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
- Hoplofob
- Reactions:
- Tematy: 14
Ale wiesz, że to był prototyp niedziałający?
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
-
- Reactions:
To była seria 20 modeli. Strzelających. Pisali o tym Erenfeicht i Gwóźdź, jednak sztuka czytania w narodzie ginie.
- Hoplofob
- Reactions:
Nie znam się na sztuce tak jak Ty, ale wiem, że "strzelanie" nie jest równoznaczne z działaniem.
15 lat temu HSW wyprodukował serię 8 haubic Krab na podwoziu Kalina. One też "strzelały". Ale nie działały.
Opracowanie Glauberyta strzelającego 9 mm Para zajęło 5 lat i dodało mu 25% masy. Opracowanie Glauberyta strzelającego 9 mm Para, który działał, zajęło 10 lat i dodało mu 35% masy. W Glauberycie było gdzie dodawać, a do obliczeń używano CAD-a.
Można było wybudować 20 sztuk "PM-63 Para" i pewnie można było nawet przekonać je do strzelania, ale albo to była zupełnie nowa konstrukcja, albo jej użyteczność i żywotność była minimalna.
15 lat temu HSW wyprodukował serię 8 haubic Krab na podwoziu Kalina. One też "strzelały". Ale nie działały.
Opracowanie Glauberyta strzelającego 9 mm Para zajęło 5 lat i dodało mu 25% masy. Opracowanie Glauberyta strzelającego 9 mm Para, który działał, zajęło 10 lat i dodało mu 35% masy. W Glauberycie było gdzie dodawać, a do obliczeń używano CAD-a.
Możesz podejrzewać wiele rzeczy, ale pewne jest to, że Wilniewczyc sam zrezygnował z cięższego zamka i dodał opóźniacz (co oznacza, że zamek w PM-63 nie jest taki swobodny). To broń bardzo wysilona i przystosowanie jej do mocniejszego naboju jest karkołomne.krzychu22lr pisze: ↑14 lipca 2022, 16:48 ...PM-63 działa na zasadzie odrzutu zamka swobodnego, to żeby nie skończyć z tymże zamkiem w czole, musisz tę energię jakoś "stłumić". Prototypy Raka do naboju 9x19 miały inną lufę, cięższy zamek, a także (ze względu na wymiary naboju) inny szkielet i magazynek. Podejrzewam też, że zastosowano "cięższą" sprężynę powrotną.
Można było wybudować 20 sztuk "PM-63 Para" i pewnie można było nawet przekonać je do strzelania, ale albo to była zupełnie nowa konstrukcja, albo jej użyteczność i żywotność była minimalna.
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
-
- Reactions:
Wiesz to wszystko, czy wróżysz z fusów? Zanim znowu nas zaszczycisz swoimi teoriami chciałbym tylko zauważyć, że opóźniacz w PM-63 w żaden sposób nie powstrzymuje zamka przed otwarciem.
- Snipper_is
- Reactions:
- Tematy: 71
Panowie.
Nieśmiało sugeruję że kwestię mocy naboju można obejść własną elaboracją. Ładujemy naważki od makarowa ale Mnie bardziej blokuje długość pocisku. Osadzamy głębiej pocisk od parabellum. Nawet jak głębiej osadzę pocisk od Para to łuska tworzy mi coś w rodzaju progu hamującego. Panowie. To nie tak że ciągle narzekam. Sam w latach 90 tych miałem Raka na stanie i sentyment pozostał.Sam już mam raczka. Jestem gotowy poświęcić jedną promesę i miejsce na konwersję ale dalej nie widzę sensownego rozwiązanie karmienia raczka parówkami
Snipper
Nieśmiało sugeruję że kwestię mocy naboju można obejść własną elaboracją. Ładujemy naważki od makarowa ale Mnie bardziej blokuje długość pocisku. Osadzamy głębiej pocisk od parabellum. Nawet jak głębiej osadzę pocisk od Para to łuska tworzy mi coś w rodzaju progu hamującego. Panowie. To nie tak że ciągle narzekam. Sam w latach 90 tych miałem Raka na stanie i sentyment pozostał.Sam już mam raczka. Jestem gotowy poświęcić jedną promesę i miejsce na konwersję ale dalej nie widzę sensownego rozwiązanie karmienia raczka parówkami
Snipper
-
- Reactions:
- Tematy: 18
łuski 9x19, czyli o długości 19mm, elaborowane pociskiem Makarowa 95gr i odpowiednią naważką zbliżoną do naważki stosowanej do łuski 18mm, Rak łyka bez problemu. Długość tak elaborowanego naboju 26mm, bez problemu do magazynka wchodzi.
Te dodatkowe 1mm łuski dlla strzelania z zamka otwartego nie stanowi problemu.
Kolejna zaleta raczka
Słyszałem że niektórzy strzelali z 9x19 subsonic fabrycznego z krótkim nabojem, ale ja bym tak nie ryzykował, no i średnica pocisku nie taka, lata luźno w lufie.
Te dodatkowe 1mm łuski dlla strzelania z zamka otwartego nie stanowi problemu.
Kolejna zaleta raczka
Słyszałem że niektórzy strzelali z 9x19 subsonic fabrycznego z krótkim nabojem, ale ja bym tak nie ryzykował, no i średnica pocisku nie taka, lata luźno w lufie.
- duber
- Reactions:
- Tematy: 46
- Cloudfactory
- Reactions:
- Tematy: 1
Akurat opóźniacz przytrzymuje zamek na początku fazy powrotu przy strzelaniu samoczynnym. Redukuje to szybkostrzelność konstrukcji przez co łatwiej ja kontrolować w ogniu ciągłym. Opóźniacz nie ma żadnego znaczenia przy strzelaniu samopowtarzalnym, i w żaden sposób nie wpływa na rodzaj broni - strzelającej z zamka otwartego z zamkiem swobodnym
7.65x17 (Zastava M70); .357/.38 (S&W 586) ; 7.62x25 (PPSz); 9x18 (PM, PM-63); 9x19 (CZ P-09); 7.62x39 (AKM); 7.92x57 (Kar98k); .22LR (CZ 457); 12/76 (Maverick 88)
- Hoplofob
- Reactions:
Dzięki, że wyjaśniłeś, bo bym nie wiedział
Szybkostrzelność PM-63 na nabój Para wynosiłaby - sądząc po podobnych konstrukcjach - 1500-2200 strz./min. Ogień seryjny byłby niekontrolowalny, więc trzeba by ją zmniejszyć. A dodanie "silniejszej" sprężyny - sugerowane wcześniej - jedynie zwiększyłoby ją.
Szybkostrzelność PM-63 na nabój Para wynosiłaby - sądząc po podobnych konstrukcjach - 1500-2200 strz./min. Ogień seryjny byłby niekontrolowalny, więc trzeba by ją zmniejszyć. A dodanie "silniejszej" sprężyny - sugerowane wcześniej - jedynie zwiększyłoby ją.
Zarejestruj w SAAMI wildcata "9x18/19mm Jędrek"
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
-
- Reactions:
- Tematy: 18
jasne, że produkują i sprzedają po 1,50 zł za sztukę, minimum
elaborowane własnoręcznie z komponentów ze starych zapasów tak gdzieś po 50 groszy
co kto lubi, demokracja ponoć jest a raczej free land (choć też chyba?)
Uprzedzając wszelkie domysły - to jest taka ciekawostka (wyczytana gdzieś na obcych forach) na naprawdę ciężkie czasy, jak już braknie wszystkiego w sklepach, nie napisałem, że ja tak elaboruję