Sig Sauer P320
Moderator: Moderatorzy WBP
-
adam_l
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 23
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
POLO1977
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
-
KacperO

- Reactions:
- Tematy: 1
-
KacperO

- Reactions:
-
basslerek
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Re: Sig Sauer P320
No tak, wiemy, że jest krucjata Ben Stoegera vs SIG odnośnie p320. Z drugiej strony o ile wiem, w Polsce nie było ani jednego takiego przypadku, a pistolet popularny i na rynku od lat. Nikt też jak dotąd nie wykazał, co konkretnie jest nie tak z konstrukcją, a było wiele spraw w USA, które na pewnie kosztowały niemałą kasę - większość umorzonych, w przypadkach, gdy SIG wypłacił kasę opinia sędziego była w stylu "wierzę, że coś jest nie tak, nie podoba mi się tłumaczenie SIGa". Z jednej strony wydaje się, że coś jest na rzeczy, z drugiej dziwne jest, że przez taki czas nikt nie jest w stanie konkretnie powiedzieć, co jest nie tak z konstrukcją.
-
Spyderco

- Reactions:
- Tematy: 13
Wydaje mi się, że nawet jeśli komuś Sig sam strzelił, czy to w kaburze, czy na stanowisku, to jeśli nikt nie odniósł obrażeń, to nikt się nie przyzna…
Expert uber alles
-
KacperO

- Reactions:
Warto dodać, że mimo tego nie zaprzestał strzelać ze swojego P320.
Testy dwóch sztuk, w jednym blokada iglicy jest wyłącznie elementem dekoracyjnym.
Army Product Quality Deficiency Report(PQDR) shows defective striker safeties:
Źle Ci się wydaje, były takie przypadki, w tym w siłach zbrojnych SZA:
-
Pawelsj

- Reactions:
Zamiast bazować na P250 powinni zaprojektować całkiem nowy pistolet. Całe szczęscie że są alternatywy: Glock, S&W, FNH, Arex, Ruger..... więc nie potrzeba sie z tą kwestią borykać.basslerek pisze: ↑28 marca 2025, 21:45 No tak, wiemy, że jest krucjata Ben Stoegera vs SIG odnośnie p320. Z drugiej strony o ile wiem, w Polsce nie było ani jednego takiego przypadku, a pistolet popularny i na rynku od lat. Nikt też jak dotąd nie wykazał, co konkretnie jest nie tak z konstrukcją, a było wiele spraw w USA, które na pewnie kosztowały niemałą kasę - większość umorzonych, w przypadkach, gdy SIG wypłacił kasę opinia sędziego była w stylu "wierzę, że coś jest nie tak, nie podoba mi się tłumaczenie SIGa". Z jednej strony wydaje się, że coś jest na rzeczy, z drugiej dziwne jest, że przez taki czas nikt nie jest w stanie konkretnie powiedzieć, co jest nie tak z konstrukcją.
-
Spyderco

- Reactions:
- Tematy: 13
@KacperO
W Polsce raczej nikt nie powie : SIG mi strzelił w domu, na strzelnicy i poszło w podłogę, otarło mi nogę, trafiło w podeszwę - czyli bez większych obrażeń. Każdy będzie się bał utraty pozwolenia i gownoburzy hoplofobow.
Stoeger owszem, używa SIGow i jednocześnie wyśmiewa ich w mediach, ale mówił że dopóki ta broń go nie zabije to jej będzie używać bo ją lubi.
Jak kolega Patent122 zauważył - to jest zwykły pistolet służbowy, plastikowy młotek i nic więcej, bazują na legendzie i kosza kasę na “lepszych” wersjach a to tylko bojowa broń za większe pieniądze..
W Polsce raczej nikt nie powie : SIG mi strzelił w domu, na strzelnicy i poszło w podłogę, otarło mi nogę, trafiło w podeszwę - czyli bez większych obrażeń. Każdy będzie się bał utraty pozwolenia i gownoburzy hoplofobow.
Stoeger owszem, używa SIGow i jednocześnie wyśmiewa ich w mediach, ale mówił że dopóki ta broń go nie zabije to jej będzie używać bo ją lubi.
Jak kolega Patent122 zauważył - to jest zwykły pistolet służbowy, plastikowy młotek i nic więcej, bazują na legendzie i kosza kasę na “lepszych” wersjach a to tylko bojowa broń za większe pieniądze..
Expert uber alles
-
KacperO

- Reactions:
https://www.instagram.com/benstoeger/reel/DIYGMmrO_oU/
Myślę, że przesadzasz, choć też wydaje mi się, że byliby mniej skłonni do dzielenia się ze światem tą historią.
-
Peter82

- Reactions:
- Tematy: 4
-
raiden_pl

- Reactions:
- Tematy: 16

Gwoli ścisłości - nie hejtuję. SIGow i SIG SAUERow mam łącznie 4 sztuki, bardzo je lubię. Póki co - same nie strzelają.
--
KKS Arsenał
KKS Arsenał
-
KacperO

- Reactions:
We recreate and demonstrate one of the possible combinations of failures that can cause a p320 to fire uncommanded or without the trigger being pulled. In addition to evaluating how the safety's in the gun are supposed to function. For a gun designed to be almost infinitely reconfigurable and marketed as such. Sadly when the wrong combination of parts and hasty reassembly are combined issues can occur.
Oraz rozmowa z, jak rozumiem, insajderem:
-
Giri
- Nowy użytkownik

- Reactions:
-
KacperO

- Reactions:
Niczego to przecież nie dowodzi. Każda konstrukcja mająca mechanizm uderzeniowy umiejscowiony w zamku jest w jakimś stopniu podatna na coś takiego.
Ostatnio zrobiła się z tego większa afera: https://www.twz.com/land/sig-m18-pistol ... ke-command
Ostatnio zrobiła się z tego większa afera: https://www.twz.com/land/sig-m18-pistol ... ke-command