Jaki bock do trapu?
Moderator: Moderatorzy WBP
- Simon WRC
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Jaki bock do trapu?
Czy ktoś jest coś w stanie powiedzieć o tym producencie?
https://strefacelu.pl/bok-srutowy-siber ... 12-76.html
Niewiele materiałów znalazłem w internecie, natomiast do strzelby się przymierzyłem i leży mi bardzo dobrze.
Chciałem jeszcze obejrzeć Akkara Churchilla, ale nigdzie w sklepie jeszcze nie spotkałem - o nim można znaleźć znacznie więcej dobrych opinii.
https://strefacelu.pl/bok-srutowy-siber ... 12-76.html
Niewiele materiałów znalazłem w internecie, natomiast do strzelby się przymierzyłem i leży mi bardzo dobrze.
Chciałem jeszcze obejrzeć Akkara Churchilla, ale nigdzie w sklepie jeszcze nie spotkałem - o nim można znaleźć znacznie więcej dobrych opinii.
9x19 ; 9short ; 45ACP ; 32ACP ; 44Mag ; 357Mag ; 38Spec ; 22LR ; 223Rem ; 5.56x45 ; 7,62x39 ; 308Win ; 338Mag ; 12/70
-
andwal

- Reactions:
- Tematy: 6
Akkar,Ata,Khan,Tedna,Huglu i inne to podobny sprzęt w tej cenie więc kup ten który najlepiej ci leży bo wszystkie są takiej samej jakości.
- Seki

- Reactions:
- Tematy: 10
Witam Wszystkich
Postanowiłem odświeżyć temat, ponieważ moje rozmyślania wpasowują się w ten wątek, a grzechem byłoby zaczynać nowy wątek.
Do końca sierpnia chcę kupić Bok, który ma służyć głównie do strzelania do rzutek (sportowe przeznaczenie, maksymalnie raz w tygodniu). Budżet 3000 zł. Nie aspiruję do mistrza Polski, więc wymagania mam takie: Wół roboczy, jeden spust.
W planach numerem jeden jest Eternal Poseidon http://sklep.magazynuzbrojenia.pl/pl/p/ ... Black/1224 Ale braki w magazynach w całej Polsce. Informacja z Magazynu Uzbrojenia, nie ma konkretnego terminu dostawy. Postanowiłem przejrzeć, co jest jeszcze w menu z bokami i trafiłem na takie egzemplarze:
http://sklep.magazynuzbrojenia.pl/pl/p/ ... Black/1224
https://www.astroclassic.pl/p/strzelba- ... kal-12-76/
https://lowca.pl/pl/p/Bock-Forester-SM-kal.12_76/123
https://coltkrotoszyn.pl/glowna/350-bok ... &results=4
Opinie o Dorukach są bardzo pozytywne ale zastanawiam się, czy np. inny Turek bardzo odbiega jakościowo od Doruka. Czy w przedziale cenowym do 3000 zł. jest znaczna różnica w jakości? Może są produkty innych producentów, które są warte uwagi?
Pozdrawiam
Postanowiłem odświeżyć temat, ponieważ moje rozmyślania wpasowują się w ten wątek, a grzechem byłoby zaczynać nowy wątek.
Do końca sierpnia chcę kupić Bok, który ma służyć głównie do strzelania do rzutek (sportowe przeznaczenie, maksymalnie raz w tygodniu). Budżet 3000 zł. Nie aspiruję do mistrza Polski, więc wymagania mam takie: Wół roboczy, jeden spust.
W planach numerem jeden jest Eternal Poseidon http://sklep.magazynuzbrojenia.pl/pl/p/ ... Black/1224 Ale braki w magazynach w całej Polsce. Informacja z Magazynu Uzbrojenia, nie ma konkretnego terminu dostawy. Postanowiłem przejrzeć, co jest jeszcze w menu z bokami i trafiłem na takie egzemplarze:
http://sklep.magazynuzbrojenia.pl/pl/p/ ... Black/1224
https://www.astroclassic.pl/p/strzelba- ... kal-12-76/
https://lowca.pl/pl/p/Bock-Forester-SM-kal.12_76/123
https://coltkrotoszyn.pl/glowna/350-bok ... &results=4
Opinie o Dorukach są bardzo pozytywne ale zastanawiam się, czy np. inny Turek bardzo odbiega jakościowo od Doruka. Czy w przedziale cenowym do 3000 zł. jest znaczna różnica w jakości? Może są produkty innych producentów, które są warte uwagi?
Pozdrawiam
-
andwal

- Reactions:
-
mjakub
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Jako pierwszego, do trapu kupiłem ATA SP Sporter z lufami 76 cm, głównie dlatego, że na nim się uczyłem w klubie. Po dotarciu bardzo dobry bok, od 2 lat żadnego problemu, ale dbam i czyszczę po każdym treningu i wystrzeleniu kilku tys. Sztuk śrutu. Jak na zawodach zacząłem strzelać 7/10 w Trap 10 i 14-16/25 w olympicu to kupiłem starszego Simsona. Także to dobry wybór, ale w retrospektywnie to powinienem bym kupić Iża 27. Ostatnio strzelałem z jednego i bardzo mi podszedł.
-
Piotr2075

- Reactions:
- Tematy: 34
Mam iża typowo myśliwski z dwoma spustami. Mi pasuje. Tym bardziej że TRAP traktuję tylko jako trening przed sezonem na kaczki
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 13
Czy praktycy w rzutkach mogliby się wypowiedzieć w następującej kwestii: czy poza trwałością i jakością spasowania są jakieś praktyczne róznice pomiędzy firmowymi bockami do rzutek, a ATA SP? Pytam np. o włoskie Beretki, Betinsolli, Fair, Zoli czy Browninga? Porównanie do podstawowych modeli, rzecz jasna, ale tak samo wyposażonych: wymienne czoki, podobna długość luf, regulacja baki. Czy różni się np. jakość wiązki śrutu albo może wyważenie wpływa na łatwiejsze/trudniejsze/bardziej powtarzalne trafianie?
Jestem totalnie początkującym amatorem w rzutkach, ale ambitnym strzelcem w innych dyscyplinach (karabin). W kontekście rzutków zależy mi na rekreacji, ale nieustannie dążącej do polepszenia wyniku i zadowolenia z postępów. Nie chodzi zatem o radosną utylizację śrutu, tylko o powolne dążenie do coraz lepszych wyników. z racji ograniczeń czasowych na tę konkretną dyscyplinę (główny kierunek rozwoju sportowego - to karabiny mimo wszystko).
Nie wiem czy kupować ATA za 5kę, czy pokusić się na Beretkę/Browninga/Zolli za naście tysiaków?
Jestem totalnie początkującym amatorem w rzutkach, ale ambitnym strzelcem w innych dyscyplinach (karabin). W kontekście rzutków zależy mi na rekreacji, ale nieustannie dążącej do polepszenia wyniku i zadowolenia z postępów. Nie chodzi zatem o radosną utylizację śrutu, tylko o powolne dążenie do coraz lepszych wyników. z racji ograniczeń czasowych na tę konkretną dyscyplinę (główny kierunek rozwoju sportowego - to karabiny mimo wszystko).
Nie wiem czy kupować ATA za 5kę, czy pokusić się na Beretkę/Browninga/Zolli za naście tysiaków?
- krzychu43

- Reactions:
- Tematy: 21
Jeśli masz budżet na Beretkę/Browninga/Zolli za naście tysiaków to w twojej sytuacji postawił bym na ATA a za różnicę nakupić amunicji
Sam posiadam ATA SP Sporter, strzelam nią trapa już 5 sezon i nie mogę o tej strzelbie złego słowa powiedzieć. Też strzelam rzutki raczej rekreacyjnie niż z jakąś napinką na Mistrzostwa Polski a wyniki na poziomie 23/25 rzutków mnie bardzo satysfakcjonują.
Raczej będę ją używał aż się rozpadnie
Sam posiadam ATA SP Sporter, strzelam nią trapa już 5 sezon i nie mogę o tej strzelbie złego słowa powiedzieć. Też strzelam rzutki raczej rekreacyjnie niż z jakąś napinką na Mistrzostwa Polski a wyniki na poziomie 23/25 rzutków mnie bardzo satysfakcjonują.
Raczej będę ją używał aż się rozpadnie
9x19, .22LR, 12GA, .223 Rem, .308 Win, 7,62x39, 7,62x54R, .45LC
-
Piaskun

- Reactions:
Atrakcyjna cena ma to do siebie, ze i naprawa nie powinna byc droga. Nawet jak Ci cos peknie czy odleci, to nie szykuj sie na milion monet. To tez plusik jak dla mnie.
Co do turkow, mam Huglu, chyba 103CE, i jestem zadowolony. Do tej pory jakies 1000 strzalow oddalem, ale ciagle wszystko chodzi ladnie, nie widze nic niepokojacego. Na poczatek polecam.
PS jesli ktos chcialby razem trenowac trap lub skeet w Rembertowie lub w Suchodole to zapraszam na PW.
Co do turkow, mam Huglu, chyba 103CE, i jestem zadowolony. Do tej pory jakies 1000 strzalow oddalem, ale ciagle wszystko chodzi ladnie, nie widze nic niepokojacego. Na poczatek polecam.
PS jesli ktos chcialby razem trenowac trap lub skeet w Rembertowie lub w Suchodole to zapraszam na PW.
Do sprzedania FX Bobcat 7,62 FAC - kontakt PW
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 120
Oglądałem nie raz podstawowe modele B525 i ... du** nie urywają w jakości wykonania.
Serio.
Jak mam dopłacić kolejne 4-5k więcej niż za ATA, to szkoda kasy.
Serio.
Jak mam dopłacić kolejne 4-5k więcej niż za ATA, to szkoda kasy.
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
-
Pitermaster

- Reactions:
- Tematy: 2
Ja zazwyczaj polecam: doruk Poseidon, jeśli ktoś chce najtańszy sprzęt entry level.
ATA już jako średnia półka, która daje praktycznie wszystko co potrzebne na amatorskim poziomie.
Berettę, jeśli ktoś chce strzelać głownie rzutki i chce nieść coś co cieszy oko. Sprzęt drogi, ale części nie są drogie, do zamówienia przez internet, rusznikarz kalibra ogarniety.
P.S. też strzelamy na rembertowie Olimipca
ATA już jako średnia półka, która daje praktycznie wszystko co potrzebne na amatorskim poziomie.
Berettę, jeśli ktoś chce strzelać głownie rzutki i chce nieść coś co cieszy oko. Sprzęt drogi, ale części nie są drogie, do zamówienia przez internet, rusznikarz kalibra ogarniety.
P.S. też strzelamy na rembertowie Olimipca
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 13
Ale jest różnica pomiędzy ata i beretta w, powiedzmy, prawdopodobieństwie trafienia/uzyskaniu wyniku? Jeżeli tak, to z czego może wynikać?
- bezduszny

- Reactions:
Żadnej.
Różnica jest tylko w jakości wykonania i użytym materiale względem drogich modeli.
Bierzesz taki i już czujesz różnicę.
BOK'i mają to do siebie, że w nich wszystko zależy głównie od strzelca a nie broni.
I to jest fajne własnie.
Różnica jest tylko w jakości wykonania i użytym materiale względem drogich modeli.
Bierzesz taki i już czujesz różnicę.
BOK'i mają to do siebie, że w nich wszystko zależy głównie od strzelca a nie broni.
I to jest fajne własnie.
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
-
Pitermaster

- Reactions:
- Tematy: 2
Dokladnie, nie ma żadnej różnicy w kontekście wyników. Większe znaczenie ma dobrze dopasowana kolba, niż żelazo. Żadne wynalazki typu steelium pro, czy czoki w takim systemie a nie innym nie wpłyną na wyniki na poziomie amatorskim. Zapewne może mieć to wpływ i przy 125 rzutkach trafisz ceteris paribus lufami steelium pro 1-2 rzutki więcej.
Ja mam berettę, ale jak w innym wątku pisałem - strzelam praktycznie tylko rzutki, a sprzęt ma cieszyć oko i rękę. Doceniłem też serwis, miałem małą awarię. Jej ogarnięcie zajęło 20 min w Dawidach bankowych. Czemu to istotne? Bo kilka dni później miałem zawody, podwórkowe, ale organizowane przeze mnie więc jednak dla mnie istotne.
Do strzelania jak opisujesz, czyli best value for money z bardzo dobrym potencjałem na dobre wyniki (czyli regulowana bąka, etc) ATA sprawi się najlepiej.
Ja mam berettę, ale jak w innym wątku pisałem - strzelam praktycznie tylko rzutki, a sprzęt ma cieszyć oko i rękę. Doceniłem też serwis, miałem małą awarię. Jej ogarnięcie zajęło 20 min w Dawidach bankowych. Czemu to istotne? Bo kilka dni później miałem zawody, podwórkowe, ale organizowane przeze mnie więc jednak dla mnie istotne.
Do strzelania jak opisujesz, czyli best value for money z bardzo dobrym potencjałem na dobre wyniki (czyli regulowana bąka, etc) ATA sprawi się najlepiej.
- bezduszny

- Reactions:
W przypadku BOK'a ... tak subiektywnie
nie powinno się kupować pierwszego i bardzo drogiego. To nie działa tak, że jak kupisz drogi karabin z wyczynową lufą, to masz jakieś wyniki zagwarantowane.
Z bokiem jest ten problem, że "musi leżeć" i być wygodny. Tego nie dowiesz się w sklepie.. a na strzelnicy.
Ja dopiero po kilku tysiącach wiem co mi nie leży i co muszę mieć w kolejnym.
Tak jak kolega wyżej wspomniał, musi być wygodny w składzie a dla mnie jeszcze chwyt bardziej pionowy... a tego w sklepie nie dowiesz się.
A potem ?
Wyskakujesz z flinta za 15k PLN a kolesie z turasów za 1/3 ceny nie strzelają gorzej a nawet i lepiej.
nie powinno się kupować pierwszego i bardzo drogiego. To nie działa tak, że jak kupisz drogi karabin z wyczynową lufą, to masz jakieś wyniki zagwarantowane.
Z bokiem jest ten problem, że "musi leżeć" i być wygodny. Tego nie dowiesz się w sklepie.. a na strzelnicy.
Ja dopiero po kilku tysiącach wiem co mi nie leży i co muszę mieć w kolejnym.
Tak jak kolega wyżej wspomniał, musi być wygodny w składzie a dla mnie jeszcze chwyt bardziej pionowy... a tego w sklepie nie dowiesz się.
A potem ?
Wyskakujesz z flinta za 15k PLN a kolesie z turasów za 1/3 ceny nie strzelają gorzej a nawet i lepiej.